קירור תירוש על ידי אוויר

43 תגובות [לתגובה האחרונה]
Saint's picture
Offline

Location

נילי
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 04/24/2010

שלום חברים!

    שמי מרקו פולו ואני מבשל בירה די הרבה זמן. בעיקר אול-גריין. אני משתמש בסירי נירוסטה ומחמם עם גז וכף חשמלי.

באחד מהמסעות שלי מזרחה, נדהמתי לגלות שבמדבר גובי, נזירים טיבטיים מבשלים בירה. מכיוון שאין להם הרבה מים, בסוף הרתיחה הם מקררים את התירוש באוויר. רק לידיעה, בלילה בגובי האויר די קפוא.

מכיוון שאנחנו במצב די דומה מבחינת מים, יצא למישהו לחשוב על רעיון כזה? נראה לכם שזה אפשרי?

אשמח לשמוע דעות ורעיונות.

בברכה,

מרקו פולו

Royi's picture
Offline

Location

עין כרמל
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

תגיד מרקו, קיבלת את הניפל?

 

ולעניין השאלה,

מישהו הציע לי לקרר בעזרת מגבת רטובה סביב הסיר ומאוור, לטענתו האידוי שייווצר משחרר הרבה מאד אנרגיה ולכן יעיל לקירור, דעתכם?

 
Offline

Location

Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

מרקו, אתה מתכוון לעשות פוווווווו........?

Saint's picture
Offline

Location

נילי
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 04/24/2010

סוג של פווווו.

הרעיון הוא להשתמש בהסעה מאולצת. בהסעה כזו איבוד החום הוא מהיר ביותר (בניגוד למגבת רטובה).

עוד רעיונות חברים? מישהו ניסה לעשות זאת בעבר?

מרקו פולו

קרן's picture
Offline

Location

השושנה
מבשרת ציון
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 11/01/2010

מרקו,

אני מזמינה אותך לפנות למעונות הסטודנטים

יש שם מעורפלת אחת שביקרתי לא מזמן

היא הראתה לי מערכת מדליקה של קירור אוויר המבוססת על רדיאטור שפורק ממקרר ששבק חים לאחרונה

צור איתה קשר, בטוחה שיש לך הרבה מה ללמוד ממנה!

קרן

מבשלת קייס

 חובבת ציון הראשונה!

Saint's picture
Offline

Location

נילי
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 04/24/2010

תודה קרן. לוגו יפה!!

המתקן שתיארת נראה מעניין ביותר!

יש לך מידע לגבי ביצועי המערכת?

מרקו פולו

נועם - שיבולת's picture

Location

נחל שורק 18
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

אם תשתה מספיק בירה אז תוכל לייצר הרבה אויר...

בתסיסה: סייזון , למביק בחבית אלון. בחבית: בלונד בלגי, בלונד סטאוט, פילס, אוקטוברפסט
Saint's picture
Offline

Location

נילי
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 04/24/2010

תודה רבה נועם.

לא כל כך הבנתי את דבריך. תוכל להסביר את הרציונל מאחורי העצה שלך?

בברכה,

מרקו פולו

אלון coZary's picture
Offline

Location

זכרון יעקב
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 02/24/2010

לפי דעתי יש שימוש יותר טוב לאוויר אשר נוצר משתיית כמויות רבות של בירה:

בתוספת קיטניות האוור שנוצר דליק ויכול לשמש לחיזוק הלהבה בזמן הבישול.

מישהוא אמר "אנרגיה מתחדשת"?

 

אלון


Offline

Location

Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

אלון, זה מזכיר לי איזה אוקטוברפסט ששתינו.

Saint's picture
Offline

Location

נילי
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 04/24/2010

אני רואה שהחברים בפורום זה מצחיקים מאוד!

 

ובכל זאת, מישהו ניסה? יש רעיונות?

מרקו פולו

Location

Ha'eshel
ramat gan
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 02/12/2010

אני מציע לך לחבר סנפירי נחושת לסיר ולהעמיד אותו בחוץ בלילה. אדם משכיל כמוך ודאי יוכל לחשב את שטח הפנים האפקטיבי הנדרש ובקש הצעת מחיר לחצי טון נחושת.... 

יואב

Saint's picture
Offline

Location

נילי
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 04/24/2010

דגן,

   אתה בכלל מפעיל איזה שהיא סלקציה בפורום זה?

מזמן לא ראיתי קבוצה כה גדולה של אנשים כל כך לא רציניים.

אולי בכל זאת יש צדיק אחד פה? יש פה רעיונות? מישהו ניסה?

מרקו פולו

דניאל אלמן's picture

Location

כפר דניאל
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/06/2011

כשעבדנו במוסך בנינו מעיין מזגן,

גז שמתפשט מתקרר, זה עקרון העבודה

חיברנו את צנרת האויר הדחוס דרך רדיאטור כך שכל פעם שהשתמשו בלחץ האוייר היה קירור בחדר.

ניתן לקרר כך בעזרת אויר אך זה מאוד לא יעיל כיוון שייכולת הקירור של אויר נמוכה משמשועתית מזו של מים עםגליקול או של קרר.

בכל מקרה אם כבר יש את האמצעים ניתן לממש

לא הייתי ממליץ לקנות.

Theres nothing like a good brew

Saint's picture
Offline

Location

נילי
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 04/24/2010

יפה מאוד דניאל. סוף סוף תגובה רצינית.

בוא נחשוב יותר פשוט. נדמיין מחליף חום מחומר מאוד מוליך בעל המון צלעות קירור. דרכו נעביר את התירוש.

בנוסף, כדי לזרז את מעבר החום, נצמיד ונטילטור (כמה שיותר חזק) אליו כך שתתווצר הסעה מאולצת וכל האנרגיה שתגיע לאלומיניום תסולק מיידית.

עכשיו החלק הטריקי - מכיוון שהטמפרטורה של התירוש סביר להניח שלא תגיע ל30 מעלות במעבר אחד, נבצע סירקולציה מהסיר למחליף חום ובתוך הסיר בחזרה. כך עד שכל הנוזל יגיע לטמפרטורה הרצויה (או לטמפרטורת האוויר).

מה אתם אומרים על הרעיון? זה אפשרי? יעבוד? יש רעיונות? תגובות?

מרקו פולו

 

רון_ב - ronstar's picture

Location

עמק זבולון 35
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 12/06/2010

שמעתי לאחרונה על ניסוי כזה, השאלה היא, מהו הזמן הנחשב כאופטימלי לקירור (ביחס לכמות הנוזל)?

דניאל אלמן's picture

Location

כפר דניאל
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/06/2011

מרקו שלום

יעילות של מחליך חום כמו שתארת הוא בערך 80%.

קירור ע"י ונטילטור יכול לקרר את התירוש רק עד טמפ הסביבה שבקיץ היא 30 מעלו.

קצב קירור כזה מאוד איטי

ניתן ע"י שליטה על קצב הזרימה של התירוש ע"י ברז לווסת כך שהקירור יהיה אופטימלי,

כמו כן תחשוב על דרך לקירור האויר ע"י בקבוקי קרח או להכניס את הרדיאטור שלך למקרר

אבל אני ממליץ בחום על מערכת קירור מים סגורה עם משאבה וקרח.

Theres nothing like a good brew

Saint's picture
Offline

Location

נילי
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 04/24/2010

תודה דניאל. בהחלט אני מתרשם שאתה אחד מהאנשים הרציניים הבודדים בפורום זה. פעם פורום זה היה נחשב מקור ידע ועניין אבל כנראה שנהפך למשהו אחר עם הזמן...

לדבריך - אין ספק שהכנסת הרדיאטור בתוך קרח או בתוך מקרר ישפר את היעילות. אבל כקונספקט וכמוצר זה לא פה ולא שם.

העניין הוא פשטות. למנוע התעסקות עם קרח ועם מים. הפתרון אמור להתאים לכל מי שהתעסקות עם מים (או שמירת מאגר של 50-100 ליטר מים בבית) בעייתית. מי שאין לו בעייה אז בהחלט צ'ילר זה הפרתון המהיר ביותר.

שים לב לכמה נתונים נוספים:

* בקיץ ניתן (תלוי במתקן הבישול) לבצע את הקירור בתוך הבית. הטמפרטורה במקרה זה היא בסביבת 20 מעלות

* בחורף, האוויר קר... נעים לקירור. יעילות נהדרת.

רון שאל שאלה מעניינת: מהו הזמן שנחשב אופטימלי? אולי נצליח לקבל נתונים מהניסוי המדובר. אם תהיה לנו תשובה לשאלה של רון נוכל להבין אם אותו ניסוי הצליח או לא.

עוד הערות? רעיונות? נתונים? מחשבות?

 

מרקו פולו

 

תומר רונן's picture

Location

הרקפת 5
שדרות
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 12/14/2010

אופטימלי בהתאם להשקעה לדעתי צריך לזכור, צ'ילר פלטות (מבוסס מים) מקרר לפי מה שקראתי תוך כ-10 דק' באצ'. צ'ילר כזה עולה כ-500 ש"ח לפחות.

אני מקרר ב-25 דק' באצ' מרתיחה לכ-30 מעלות, באמצעות צנרת נחושת רגילה, בה עוברים מים בזרימה מאוד איטית. סה"כ כ-20 ליטר. שמשם עוברים לרוב להשקיית העציצים הרבים והגינה (בית קרקע*). כך שהרווח כפול, גם לסביבה וגם לי.

אם אניע את הנוזל החם בתוך הסיר, במהלך הקרור, אאיץ את תהליך הקירור. את הצ'ילר בניתי מ-10 מטר נחושת, בעלות של כ-150 ש"ח כולל מתאמי נחושת ל-1/2.

 

הערה קטנה: אני לא קונה את הבלוף של ישראל מתייבשת. לאור העובדה שישראל מובילה בעולם בטכנולגית הטפלת המים כבר משנות ה-70 (ובאנרגיה סולארית - אך זה לא העניין). אני חושב שאשמתנו היחידה בנושא היא שלא דרשנו פיתרון לכך ממקבלי ההחלטות ב-60 שנה האחרונות (הבעיה של המים מוכרת עוד מקום המדינה, 'מבצע ליטני' כדוגמא...).

Saint's picture
Offline

Location

נילי
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 04/24/2010

תומר היקר,

   הפתרון שלך לקירור הוא אכן פתרון טוב. יש בעצם אלפי מבשלים שמשתמשים בו. אפילו אני בעברי השתמשתי במתקן כזה שעלה לי אותו סכום.

גם מכבד את הדעות שלך לגבי מצב המים של ישראל ותפקוד הממשלה. לא לגמרי מסכים, אבל מכבד.

 

לאחר שהבהרתי את זה, אני מרגיש שקשה לך להבין על מה השירשור הזה. השירשור הזה הוא לא תחרות לגבי שיטת הקירור. מטרתו לגרום לתהליך מחשבתי שבסופו להפיק תובנות לגבי אפשרות חדשה שלא כל כך ברורה או ידועה.

כדי להגיב בצורה יעילה, יש ללמוד קצת את הנושא, להתעניין, ולנסות להוסיף קצת ערך מוסף.

אני אתן לך כמה נתונים נוספים + תיקונים למקרה שאתה עדיין רוצה להשתתף בתהליך זה:

* עלותו של מתקן קירור אוויר שואפת לאפס - אני כותב את זה לא כדי להשוות עם ה 150 שח שעלה לך הנחושת (שזה זול ביותר) אלא כדי לתת נתון שהוא לא כל כך צפוי

* המטרה היא לא להתעסק עם מים בקירור. רוב המבשלים זקוקים לכמות מים בין 60 ל 100 ליטר (תלוי במתקן). במקרה שלך יוצא באמת מעט אבל אני חושש שהנתונים לא לגמרי מדוייקים.

 

שבת שלום,

מרקו

עפרי - מבשלת החלוץ's picture

Location

סמילנסקי
רחובות
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 06/13/2010

אני בספק ליעילות של קירור יעיל בצורה זו על אף שמנסיוני אפשר לבנות מקרר שטח (ללא חשמל מן הסתם) ששומר על טמפ' יציבה של אזור ה 20  מעלות אולי אפילו פחות בקיץ (לא מדדתי אבל הגבינה שרדה את ה40 מעלות שהיו בחוץ), כל זה על השהייה בצל וטפטף איטי א עקבי של מים על היוטה. אני לא יודע אם זה  מה שאתה מדבר עליו כי זה פשוט לבנות על  הרוח שתשמור על המים קרים (מונחים מוגבלים של תנועות נוער) וכך תשמור על הכל קר.

אגב לי מספיק דלי מפוצץ בבקבוקי קרח וצ'ילר זרימה נגדית (שני הם מחוברים למשאבה) כדי לקרר 23 ליטר בממוצע של 10-14 דק' - קצב הזרימה הוא של 2 ליטר בדקה של תירוש 

אם לא נעמוד על המדבר - לא תעמוד תל-אביב. קיומו של הנגב הוא אולי ממשי יותר מקיומה של תל-אביב - בן גוריון בהחלט ידע על מה הוא מדבר. מבשלת החלוץ

Saint's picture
Offline

Location

נילי
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 04/24/2010

איזה מזל שאני כבר בן 40 ופיתחתי כל כך הרבה סבלנות.

עפרי, תודה על ההערכה אבל היא לא מבוססת על שום דבר ולכן לא כל כך עוזרת לי. אני רק יכול לספר לך שלפני פחות מ100 שנה 99.999% מאוכלוסית העולם הייתה בספק שמכונה כבדה מהאוויר יכולה לעוף. אם היית אומר, לקתח אנשים, טנקים, טונות של קרגו סביר להניח שהיו מאשפזים אותך, נכון?

שימו לב לכתוב למעלה. יש אינדיקציות שהמערכת קיימת ואפילו עובדת. שלושה אנשים טוענים שראו אותה בפעולה. עדיין לא יעילה כמו המערכות המבוססות על מים אבל לא כל כך רחוק.

מה אתם אומרים על השאלה של רון? לפי דעתי אף אחד לא ענה לו עדיין.

מרקו

רון_ב - ronstar's picture

Location

עמק זבולון 35
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 12/06/2010

מרקו ברשותך אשאל שוב:

מהו קירור מהיר ? מהוא קירור איטי ? מה נחשב כזמן האופטימלי לקירור, ביחס לכמות התירוש, שממנו ניתן לייחס קירור מהיר או איטי.

Offline

Location

Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

אני מבין שמה שהולך פה זה לופט גשפט.

אפשר לקרר באויר, נקודה. צריך ספיקת אויר מספיקה להסעת החום העודף מהתירוש. אם שואלים היתכן לעשות זאת באמצעות מעבה של מקרר ישן, לדעתי לא.

והסיבה, שטח פנים לא מספיק. נכון שאם נסחרר מספיק זמן נקבל ירידה בטמפ' התירוש אבל הגרדיאנט לא יהיה מספיק תלול.

Offline

Location

ramla
ramla
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 03/05/2010

יש לי 2 רעיונות .. אולי יועיל אחרי כמה דברים שקראתי פה .. 

1. מה תיהיה היעילות של איזה פילטר כמו של אקווריום רק משהו יותר גדול להוציא אוויר דחוס מתחתית החבית כדי לקרר את הנוזל וגם לגרום לו להרבה אוויר  ? 

2.הכל בתיאוריה וכמובן שאני לא איזה מהנדס או משהו כזה, אבל תחשבו על משהו כזה:

צ'ילר על בסיס פלטות קטן כזה שמעבירים דרכו את המים והבירה בשביל לקרר את הבירה בעזרת המים.

מחברים אותו למכיל אוויר דחוס, או שלוקחים את הנסוי של מה שחברה של קרן הציעה ואז יש לנו אוויר דחוס קר שיעבור בצ'ילר בשביל לקרר את הנוזל החם... 

מה אומרים ? יכול לעבוד ? 

כמה אוויר דחוס נצטרך בשביל 30 ליטר בירה ? 

 

 

Offline

Location

Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

סמוראי, בן כמה אתה?

Offline

Location

ramla
ramla
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 03/05/2010

בטוח שיותר קטן ממך .... למה אתה שואל ?

Offline

Location

Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

יש מצב שלא הגעת ל-18?

Offline

Location

ramla
ramla
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 03/05/2010

עברתי את ה- 18

Offline

Location

Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

אה...הרעיונות שלך , עם כך, לא תואמות את הגיל.

נועם - שיבולת's picture

Location

נחל שורק 18
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

חיפשתי ולא מצאתי תשובה לשאלה של רון,

מהו בעצם הזמן האופטימלי לקירור התירוש? אני מבין שיש כאן 2 מטרות:

א. לקרר את התירוש במהירות אל מתחת לטווח הסכנה של הטמפ' שבה הבקטריות עלולות להתרבות בתירוש.

ב. לצמצם ככל האפשר את התפחתות ה SMM שהוא ה Precursor של DMS.

אבל כמה מהר כל זה קורה?

 

בתסיסה: סייזון , למביק בחבית אלון. בחבית: בלונד בלגי, בלונד סטאוט, פילס, אוקטוברפסט
Offline

Location

Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

לג'אמיל יש תשובה מאוד פשוטה. מהר ככל האפשר.

עודד's picture
Offline

Location

סמטת עופרית 11/2
אבן יהודה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

חייב להודות שגם אני חיפשתי אתמול את תתשובה ולא מצאתי.

אבל אם תשים לב - שתי המטרות המוגדרות מתרחשות החל מהשניה הראשונה שכיבית את האש

1.הטמפרטורה יורדת לטווח המסוכן

2. ה DMS נוצר ומתחלף ל MMS

 

לגבי סעיף 1. - כאן בטוח אין זמן "סביר" - זיהום יכול להתרחש בחלקיק השניה שבו נוחתת בקטריה מהאויר אל התירוש.

לגביע סעיף 2. כאן זה כבר יותר מורכב, אם יש כמות מסויימת שאנחנו לא יכולים למנוע אותה - אז או שיש כמות  מסויימת של MMS שנוצרת שהיא בגבולות הסביר (נגיד 1 מיליגרם לליטר תירוש) ומעל כמות זאת הנוכחות של ה MMS כבר פוגמת במוצר הסופי. לכן "מהר ככל האפשר" אינה תשובה מספקת לצורך זה.אלא אם יש משהו שאני מפספס כמובן ואשמח לשמוע מה

עודד
עפרי - מבשלת החלוץ's picture

Location

סמילנסקי
רחובות
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 06/13/2010

אם אני זוכר נכון אז ה DMS נוצר רק עד 60 מעלות. אז נראה לי השאלה היא כמה מהר אפשר לרדת מתחת ל60 מעלות? בנוגע לבקטריות אני יודע שהטמפ' של השמרים גם אידיאלית לחלק נכבד של בקטריות.

אם לא נעמוד על המדבר - לא תעמוד תל-אביב. קיומו של הנגב הוא אולי ממשי יותר מקיומה של תל-אביב - בן גוריון בהחלט ידע על מה הוא מדבר. מבשלת החלוץ

Saint's picture
Offline

Location

נילי
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 04/24/2010

עפרי,

   נתון מצוין!

מישהו יכול לאמת אותו?

מרקו

Saint's picture
Offline

Location

נילי
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 04/24/2010

RESULTS OF EXPERIMENT #2 BASED ON IMPROVED SETUP - 10-May-2011

===================================================

Setup Changes: Added 2x 24DC fans next to the aluminum radiator and a few spacers

Test performed on boiling tap water

Ambient Temperature: 20 C

Water Mass: 25 liters (weighted after boiling

Ti = 100 C

Tf = 25 C

DT = 75 C

Cooling Method: Circulation using a MARCH pump

Time required for achieving final temperature: 16- min

Required Assistance: None

Required Cooling Water: None

Stirring: Automatic - based on whirlpool

Temperature gradients on wort: Minimal due to whirlpool

Notes: Nice sediments conical pile due to whirlpool during cooling

Pictures: Available (not for general disclosure

Temperature-time graph: Available (not for general disclosure

  Setup Cost: ~0 NIS (built based on available junk

Scalability Options: Available and easy to implement

Conclusions: Valid, efficient, and most functional method for rapidly cooling wort. Not completely clear why the method is not widely used

 

Saint

 

 

Royi's picture
Offline

Location

עין כרמל
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

 
Saint's picture
Offline

Location

נילי
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 04/24/2010

Sorry boy! It does have a lot of use for me

:-)

Saint

נועם - שיבולת's picture

Location

נחל שורק 18
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

very very nice.

when you build yourself the improved version, i will help you get rid of the old one.

 

בתסיסה: סייזון , למביק בחבית אלון. בחבית: בלונד בלגי, בלונד סטאוט, פילס, אוקטוברפסט
Saint's picture
Offline

Location

נילי
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 04/24/2010

I am sure your sweaty jerikan's will appreciate it

Laughing

Saint

Location

Ha'eshel
ramat gan
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 02/12/2010

But then your no-chill brew will get cold too fast :)

יואב

Saint's picture
Offline

Location

נילי
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 04/24/2010

yeah! What would be the name of the process then

?

Chilled non-chilled brew

?

Air Chilled Jerikan's friendly BIAB

?

PET free beer

?

Good question...

Saint

נועם - שיבולת's picture

Location

נחל שורק 18
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

i am sure that Yoav will be able to detect the difference between water chilled beerr and air chilled beer

Laughing

בתסיסה: סייזון , למביק בחבית אלון. בחבית: בלונד בלגי, בלונד סטאוט, פילס, אוקטוברפסט
Saint's picture
Offline

Location

נילי
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 04/24/2010

Everybody can

!!!!

Air-chilled beer has by far more bubbles

!!!!!!!!!!!!!!!!!

Wink