טופ קרופינג היא שיטה לקצירת שמרים לשימוש חוזר.
להבדיל משטיפת שמרים שבה משתמשים בשמרים שנשארו במיכל התסיסה לאחר סיום התסיסה, בשיטת ה טופ-קרופינג איסוף השמרים מתבצע בוך כדי התסיסה מהשמרים שמעל פני התירוש.
לצערי לא צילמתי תמונות מהנסיון האחרון (גם כך, נראה שיש צורך ביותר מ2 ידים לעשות את זה באופן מוצלח, אז לא היית לי יד מיותרת למצלמה).
להלן התהליך אותו ביצעתי בשבוע החולף:
ביום שישי בישלתי בטצ' כפול של בירה בלגית בהירה (כ 40 ליטר). הבירה נכנסה ל2 גריקאנים לטובת no-chill.
מתוך התירוש הפרשתי כמות לטובת סטאטר. דיללתי במים להשגת צפיפות של כ 1.040 בנפח של ליטר תירוש (כמובן שהרתחתי שוב וקיררתי).
גידלתי סטארטר של שמרים נוזליים מסוג WLP550 Belgian Ale Yeast . הסטרטר גדל יפה במשך 26 שעות.
לאחר שהתירוש התקרר והשמרים התרבו, זרעתי את הסטארטר כולו בחצי כמות התירוש (כ20 ליטר).
לאחר 12 שעות כבר הייתי תסיסה סוערת.
לאחר 24 שעות, אספתי מהקצף שעל פני התירוש הראשון כמות נכבדת של קצף שמרים והעברתי אותו למחצית השניה של התירוש במיכל תסיסה שני.
לאחר 24 שעות נוספות, מכיוון שלא זיהיתי תסיסה סוערת, העברתי כמות נוספת של קצף.
לאחר 12 שעות כבר הייתה תסיסה יפה במיכל השני.
לאחר 12 שעות אספתי כחצי ליטר קצף מהמיכל השני לצנצנת מחוטאת ושמתי במקרר.
לאחר יום נוסף, הוספתי לקצף ששקע בצנצנת מים מורתחים ומקוררים, ניערתי לשיחרור כל המשקעים והעברתי ל3 צנצנות קטנות יותר והשלמתי עם מים מורתחים ומקוררים עד למילוי הצנצנות.
(כל התסיסה בוצעה בטמפ' מבוקרת של 18 מעלות)
לסיכום, עכשיו יש 2 מיכלי תסיסה בתסיסה יפה ועוד 3 צנצנות של שמרים לשימוש עתידי.
היתרונות של שיטה זו על פני שיטת איסוף שמרים מתחתית המיכל:
1. השמרים נקיים ללא TRUB וולא תאי שמרים מתים.
2. השמרים חזקים כי נאספו בשיא הפעילות שלהם.