טופ-קרופינג

7 תגובות [לתגובה האחרונה]
נועם - שיבולת's picture

Location

נחל שורק 18
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

טופ קרופינג היא שיטה לקצירת שמרים לשימוש חוזר.

להבדיל משטיפת שמרים שבה משתמשים בשמרים שנשארו במיכל התסיסה לאחר סיום התסיסה, בשיטת ה טופ-קרופינג איסוף השמרים מתבצע בוך כדי התסיסה מהשמרים שמעל פני התירוש.

לצערי לא צילמתי תמונות מהנסיון האחרון (גם כך, נראה שיש צורך ביותר מ2 ידים לעשות את זה באופן מוצלח, אז לא היית לי יד מיותרת למצלמה).

להלן התהליך אותו ביצעתי בשבוע החולף:

 

ביום שישי בישלתי בטצ' כפול של בירה בלגית בהירה (כ 40 ליטר). הבירה נכנסה ל2 גריקאנים לטובת no-chill.

מתוך התירוש הפרשתי כמות לטובת סטאטר. דיללתי במים להשגת צפיפות של כ 1.040 בנפח של ליטר תירוש (כמובן שהרתחתי שוב וקיררתי).

גידלתי סטארטר של שמרים נוזליים מסוג WLP550 Belgian Ale Yeast . הסטרטר גדל יפה במשך 26 שעות.

לאחר שהתירוש התקרר והשמרים התרבו, זרעתי את הסטארטר כולו בחצי כמות התירוש (כ20 ליטר).

לאחר 12 שעות כבר הייתי תסיסה סוערת.

לאחר 24 שעות, אספתי מהקצף שעל פני התירוש הראשון כמות נכבדת של קצף שמרים והעברתי אותו למחצית השניה של התירוש במיכל תסיסה שני.

לאחר 24 שעות נוספות, מכיוון שלא זיהיתי תסיסה סוערת, העברתי כמות נוספת של קצף.

לאחר 12 שעות כבר הייתה תסיסה יפה במיכל השני.

לאחר 12 שעות אספתי כחצי ליטר קצף מהמיכל השני לצנצנת מחוטאת ושמתי במקרר.

לאחר יום נוסף, הוספתי לקצף ששקע בצנצנת מים מורתחים ומקוררים, ניערתי לשיחרור כל המשקעים והעברתי ל3 צנצנות קטנות יותר והשלמתי עם מים מורתחים ומקוררים עד למילוי הצנצנות.

(כל התסיסה בוצעה בטמפ' מבוקרת של 18 מעלות)

לסיכום, עכשיו יש 2 מיכלי תסיסה בתסיסה יפה ועוד 3 צנצנות של שמרים לשימוש עתידי.

 

היתרונות של שיטה זו על פני שיטת איסוף שמרים מתחתית המיכל:

1. השמרים נקיים ללא TRUB וולא תאי שמרים מתים.

2. השמרים חזקים כי נאספו בשיא הפעילות שלהם.

 

 

 

בתסיסה: סייזון , למביק בחבית אלון. בחבית: בלונד בלגי, בלונד סטאוט, פילס, אוקטוברפסט
Offline
תאריך הצטרפות לפורום: 08/30/2010

נשמע מצויין,

תודה רבה על השיתוף! Smile

רפאל

רון_ב - ronstar's picture

Location

עמק זבולון 35
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 12/06/2010

התכוונת שנשארו לך 2 מיכלי תסיסה ורק עוד 2 צנצנות של שמרים....Tongue out

Royi's picture
Offline

Location

עין כרמל
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

נשמע פשוט , אנסה בקרוב

 

Location

בנימינה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

אצלי זה טיפה שונה

1. לאחר 36-48 איסוף בכף שטוחה מחוטאת למיכל גדול - בדר"כ פוליפרופו 2 ליטר

2. הוספת מים רתוחים מיד עד למעלה תוך ניעור להשטחת הקצף(כשמנערים לסגור את המכסה כמובן)

3. למקרר עד לשימוש

 

אם רוצים לחלק לחברים 

4. אחרי 24 שעות לפחות במקרר שופכים את הנוזל שהצטבר למעלה עד כדי חצי סנטימטר מעל משקע השמרים

5. מערבבים את המשקע עם הנוזל ומעבירים לצנצנות - לפחות 100 מ"ל למנה

6. משלימים במים רתוחים מקוררים לכל צנצנת

7. למקרר

 

 

שימוש חוזר בשמרים

עד שבועיים ועל פי צבע וריח אפשר להגיש אחרי הוצאה מהמקרר וחזרה לטמפ' החדר

מעל שבועיים ועד חודשיים צריך סטרטר ולהריח וגם לטעום לוודא שלא מקולקל

 

בהצלחה

 

נועם - שיבולת's picture

Location

נחל שורק 18
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

עדכון,

צנצנת אחד מהשמרים הועברה לרון. השמרים גודלו בכ2 ליטר תירוש על בוחש מגנטי למשך יממה וחצי ואחרי כן קוררו. נשאר משקע של כס"מ שמרים נקיים.

השמרים נזרעו לתירוש בגרביטי של כ 1.070 והתסיסה החלה תוך פחות משעה. רון מדווח על תסיסה סוערת ביותר.

מכיוון שהשמרים הקצורים לא יחזיקו מעמד במקרר לנצח, אם מישהו רוצה צנצנת לשימוש בזמן הקרוב, אשמח מאד לתת.

  

בתסיסה: סייזון , למביק בחבית אלון. בחבית: בלונד בלגי, בלונד סטאוט, פילס, אוקטוברפסט
רון_ב - ronstar's picture

Location

עמק זבולון 35
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 12/06/2010

וואלה, גם אצלי היה בדיוק אותו הדבר Smile

מי שמעוניין לקחת ממשקע השמרים (לא קצרתי מלמעלה) בתחתית מיכל התסיסה מוזמן ליצור קשר, התסיסה לקראת סיום.

נועם, שוב תודה על השמרים.

האחים דופין's picture

Location

אבן יהודה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 12/03/2011

שיטה נוחה שמצאתי, שגם פותרת בעיה של מחסור ב-Head Space.
וזו כבר פעם שנייה שאני משתמש בה והיא מאוד מוצלחת.

הכנתי באטץ' עם גרביטי מאוד גבוה, 1.091, ולמרות שדאגתי ל-HS, עדיין אחרי 24 היה תוהו ובוהו, ואלה עוד שמרים שהקפאתי משנה שעברה.

למזלי, הכינותי מראש מפעפע "נימול" וחיברתי אליו צינור סיליקון שאותו חיברתי לארלנמייר עם מים מורתחים ומקוררים.

אחרי זמן קצר המפעפע התחיל לעבוד, במציאות הוא נשמע הרבה יותר מפחיד:
https://www.facebook.com/photo.php?v=10205630691352961

ואחרי 24 שעות כבר ניתן היה להבחין בשינוי בצבע:
https://www.facebook.com/photo.php?v=10205630729993927

אחרי שהתסיסה נרגעה החלפתי את המפעפע ונתתי לארלנמייר לשבת במקרר.
התוצאה לפניכם:
https://scontent-b-lhr.xx.fbcdn.net/hphotos-xap1/t31.0-8/10919425_102056...

עוגת שמרים יפה, הייתה בדיעבד יכולה להיות גדולה יותר אם הייתי עושה את מראש ולא מחכה שיקרה לי משהו כזה:
https://www.youtube.com/watch?v=zvbV0JWapKQindex=5list=PLZbXA4lyCtqqmQDJ...