הכנתי היום בצהריים סיבוב של Pale Ale בגירסה מגרעינים בלבד.
הכל התחיל להתפקשש כשאחרי 20 דקות של מאש (אני עושה אותו בסיר בישול עצמו בתוך שקית בד גדולה - אין לי מאש טאן) בטמפרטורה של 67 מעלות המדחום הדיגיטלי השתגע וקפץ לטמפרטורות של מעל 100 מעלות. מכיוון שהוא יצא משימוש נאלצתי "לנחש" את הטמפרטורה, לסגור את הסיר ולנסות לשמר את הטמפרטורה ל40 דקות נוספות.
אוקיי, עד כאן נניח שהבירה איכשהו שרדה את הקטסטרופה הזו...
עכשיו מגיע החלק הטראגי:
הכנתי אמבטיית קרח בכיור במטבח והכנסתי אליה את הסיר. חיכיתי וחיכיתי ולא היה נראה שזה ממש מתקרר (שוב, לא היה לי מדחום לבדוק אבל נראה היה שזה לא יורד מתחת ל60 מעלות). כל הקרח כבר נמס.
התחלתי להעביר את התירוש מהסיר למיכל תסיסה הלוך ושוב אלוהים יודע כמה פעמים בתקווה נואשת שזה יקרר אותו. במקרה הטוב, התירוש הגיע ל50 מעלות (וזו הערכה מאוד גסה שלי).
עכשיו, אני לא יודע אם זה טמטום נקי מה שעשיתי או שזה השני טריפלים שהרבצתי אחד אחרי השני במהלך הבישול (כבר לא הייתי במיטבי, נגדיר זאת כך) אבל עמדתי בשלב זה בפני שתי אפשרויות: (א) לסגור את התירוש במיכל ולחכות כמה שעות לפני שאני מגיש את השמרים. (ב) להגיד אלאבבאלה ולשפוך את השמרים ישר לתירוש החם. בגלל שהשמרים כבר הורטבו 20 דקות קודם, ופחדתי להשאיר אותם בכוס לכמה שעות, וכן בגלל יכולת קבלת החלטות עלובה (כפי הנראה), בחרתי באופציה ב!
סגרתי את המיכל עם האיירולוק ולא עברו יותר מכמה דקות עד שהבנתי איזו טעות עשיתי. עברו שש שעות מאז ולא נראית שום עדות להתחלה של תסיסה. בד"כ אני מקבל תסיסה שעתיים-שלוש אחרי ההגשה של השמרים.
כמה עובדות נוספות שעשויות להשפיע:
מדובר בפייל אייל - OG-1.048 (בערך - כמובן שאני לא יכול לומר כי לא יכולתי למדוד טמפרטורה. הערך שציינתי הוא על פי הערכה של מחשבון בירה מהאינטרנט).
הטמפרטורה בדירה היא 21 מעלות כרגע. בשיא הצהריים זה יכול להגיע ל-25 מקסימום.
השמרים שהשתמשתי בהם הם US-05.
עכשיו השאלה היא מה לעשות: האם הרסתי את הבירה והיא תאלץ להישפך לביוב? האם השמרים ישרדו את התופת? האם הבירה תצא בסדר? האם הבירה צפויה לצאת מגעילה? האם לחכות 24 שעות לפני שאני מחליט שאין תסיסה? באם עברו 24 שעות האם להוסיף שמרים חדשים (שזו בעיה קשה מבחינתי כי אין לי ואני אצטרך ליסוע במיוחד כדי לקנות)? האם זה לגיטימי לחכות אפילו יותר מ-24 שעות לפני שאני מקבל החלטה?
מחכה לתשובות למי שהיה לי נסיון עם משהו מהדברים האלה
תודה,
עומר