צידנית מאש טאן

40 תגובות [לתגובה האחרונה]
דניאל אלמן's picture

Location

כפר דניאל
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/06/2011

לאחרונה אני בונה אב טיפוס לשדרוג מערך המאש:

לצידנית שלי (כתר 35 ליטר) שמשמשת למאש הוספתי:

-קופסת בקרה חיצונית עם בקר PID עם רגש PT100-ויציאה לגופי חימום+שקעים להפעלת משאבת מים

שני גופי חימום 2500W+1000W לחימום המים ושמירה על טמפ מאש או לחילופין למאש בטמ משתנה

-משאבת מים מגנטית 34W של מכונת כביסה לסחרור המאש

-כניסת המים חזרה למאש באיזור גף החיומם ליצירת סחרור פנימי מניעת איזורים חמים

המטרה:

ליצור תהליך מאש מדויק ויציב עם אפשרות למאש בטמפ שונות.

ליצור נוחות עבודה. במקום לחמם מים בסיר ולהעביר למאש טאן אפשר לחמם את המים ישירות במאש טאן ולחסוך עבודה מיותרת

אחרי הרתיחה להשתמש בצידנית כמקור הזרמת מים קרי םלתוך סליל הקירור ובכך לחסוך במים ולקצר את זמן הקירור.

אחרי שהמערכת תעבוד, נמיר אותה למערכת מסודרת ונחליף את הצידנית בסיר מבודד.

החיסרון היחידי הוא שגופי החימום נמצאים במיכל עם הגרעינים ובכך צריך להזהר שלא יתחממו מידי ויוציאו טעמי לוואי מהגרעינים

אני מאמין שהבר והחיישן מספיק רגישים וגופי החימום מספיק חזקים בכדי לייצב את הטמפ מבלי ליצור OVERSHOOT עצבני של הטמפ.

ביצועי המערכת יפורסמו בהמשך.

 

Theres nothing like a good brew

Offline

Location

Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

זה לא מדאיג? שאתה הראשון בעולם שעושה מאש בצורה כל כך לא נכונה?

אין סיבה להמציא גלגל משולש. זה לא יעבוד.

מקס's picture
Offline

Location

רמת גן
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/05/2011

מאיזה חלק של הצידנית אתה שואב ולאיזה חלק אתה מחזיר? איך אתה יוצר סירקולציה אחידה דרך כל הגרעינים בתוך הצידנית?

איך אתה מונע מגופי החימום להמיס את הפלסטיק של הצידנית באיזור החיבור שלהם?

יש בעיתיות מסויימת בחימום של גרעינים (ועוד עם 3500 ואט) בתוך צידנית כי במקרה של Overshoot יקח לטמפ' המון זמן לרדת ובפועל תאלץ לכוון את בקר הטמפ' לטמפ' נמוכה בהרבה מה-Target שלך.

אם כבר יש לך את כל הציוד, למה אתה לא בונה מערכת HERMS קלאסית? יש לה את כל היתרונות שציינת, והיא גם בדוקה ועובדת בהרבה מקומות.

Offline

Location

Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

מקס, תודה. לי לא היתה הסבלנות.

דיזנגוף100's picture

Location

דיזנגוף 100
תל אביב
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 04/29/2011

גם לא הבנתי.

אתה מניח את גופי החימום בתוך הפלסטיק? אתה בטוח שכתר תיכננו את הצידנית בתאום איתך?

 


נמרוד קרן

דיזנגוף 100


Royi's picture
Offline

Location

עין כרמל
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

תעלה תמונות.

אני לא רואה שום בעיה, ההפך הוא לא הראשון שמחבר גופי חימום למיכל פלסטיק או למאש טאן.

גופי החימום לא מתחממים בנקודת החיבור

 
Offline

Location

Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

רואים שאתה אלקטרונאי ולא איש מכונות. בטח שלא מתחמם בנקודת החיבור, רק סנטימטר ממנו. לא ברור מה 3500W עושים למים עם סוכר בזמן הכי פחות מתאים? מאש לא מתבצע ב- 67 מעלות? מדידת הטמפ' היא לא על או בסמוך מאוד  לגוף החימום. לעולם טמפ' המאש לא תהיה אחידה ו/או ניתנת לשליטה. 

Royi's picture
Offline

Location

עין כרמל
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

במקרה הזה אני מדבר קצת מניסיון אישי והרבה מניסיון של אחרים

http://www.homebrewtalk.com/f51/electric-cooler-hlt-154332/

http://www.homebrewtalk.com/f11/new-10-gallon-herms-pics-76773/index5.html

 
Offline

Location

Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

זה לא רציני. לא כל מי שמדבר אנגלית כשיר להיות מודל לחיקוי.

דגן - הדובים's picture

Location

רעננה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

ודיקוקשן?

אלון coZary's picture
Offline

Location

זכרון יעקב
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 02/24/2010

דגן,

דיקוקשן נעשי לחלק מהמאסה וכאן זה כל המאש.

ונקודה שניה - דיקוקשן מתאים אולי לחלק מהסגנונות וכאן זה שוב - הכל


דגן - הדובים's picture

Location

רעננה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

גם כאן זה לא כל המאש - רק מה שקרוב לגוף החימום, לא? (:

אבל אלון, מה שאני רוצה להגיד שגם עם מערכת כזאת תצא בירה והיא כנראה תהיה שונה. לטובה או לרגע זו כבר שאלה אחרת וכנראה שגם עליה אין תשובה חד משמעית. בואו נהיה פתוחים לגישות שונות ולשיטות שונות. לא הכל בחיים זה שחור ולבן. אין דרך אחת לעשות בירה ואין דרך נכונה לעשות בירה.

דיזנגוף100's picture

Location

דיזנגוף 100
תל אביב
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 04/29/2011

דניאל, מסקרן אותי.

 

תעלה שירטוט (וכן, בפרופורציות). נראה שתהלך השירטוט יבהיר לך כמה דברים. נראה שגם לי.

 

נ.ב. וסתם בחיוך, פלסטיק שרוף זה ריח משהוא משהוא :)

נמרוד קרן

דיזנגוף 100


אלון coZary's picture
Offline

Location

זכרון יעקב
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 02/24/2010

דניאל,

עמנואל ומאקס צודקים

אתה מנסה להמציא גלגל מחדש ובדרך לעשות את כל הטעויות שאחרים, כולל אותי עשו.

אם יש לך כבר משאבה אז אין לך כל כך עבודה מיותרת אתה פשוט מעביר מסיר למאשטאן מים בעזרתה.

לא הבנתי איפו אתה מרתיח/מבשל את התירוש לאחר המאש, גם בציידנית? לא בטוח שהרעיון טוב.

למה להשקיע קודם בציידנים ואחרכך בסיר - לא חבל על הכסף

בקיצור בבישול בחשמל יש 3 מגמות - שיטת שפיידל כמו אצל רועי, נועם, פרי ועוד - סיר/שק בתוך סיר עם או בלי סירקול

HERMS כמו של איזי ושלי

RIMS שכרגע לא מכיר מישהוא שעשה אך אני ועמנואל שקלנו לעשות

לכולם יתרונות וחסרונות שלהם ואני חושב שסקרתי אותם באחד הפוסטים שלי כאן בפורום, אתה יכול לחפש

אם אתה רוצה, יש לי איזה חלק שאני יכול לתת לך שתוכל לעשות RIMS עם הציידנית שלך בקלות ובזול

 

אלון

 

 


דניאל אלמן's picture

Location

כפר דניאל
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/06/2011

המערכת שלי היא מערכת שפידל.

חימום ראשוני של מים במאש טאן ע"י 3500W, שמירה על חום מים ע"י גוף חימום של 1000W.

סחרור תירוש ע"י משאבה כאשר המים נשאבים מהתחתית ומוחזרים מהחלק העליון של המערכת ובכך שוטפים את גופי החימום והגרעינים כאחד:

גם בכדי להעלות את נצילות הבישול וגם בכדי למנוע איזורי חום גבוהים.

רגש הטמפ נמצא מאוד קרוב לגוף חימום ובכן ניתן להבטיח כי גופי החימום לא יעשו OVERSHOOT

הבקר בכל מקרה אמור לדעת להתמודד עם האינרציה שלהם.

תתגידו מה שתגידו המערכת תעבוד ותייצר בירה, אדווח בהמשך עם הטעם היה שווה את המאמץ.

Theres nothing like a good brew

דגן - הדובים's picture

Location

רעננה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

שפידל זה single vessel brewing בקונספט דומה ל-BIAB ולמיטב הבנתי אצלך יש כלים נפרדים למאש ולבישול. לא?

עודד's picture
Offline

Location

סמטת עופרית 11/2
אבן יהודה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

דניאל, אל יאוש - אני בטוח שתצליח לבשל בירה.

אבל באמת יעזור לנו להבין מה אתה רוצה אם תעלה כמה שרטוטים

עודד
נועם - שיבולת's picture

Location

נחל שורק 18
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

דניאל,

אני לא חושב שיש מי שמזלזל בתכנית שלך. הרעיון פשוט אינו ברור מספיק.

האם אומנם One vessel? או שהמאש המסוחרר מתבצע בצידנית ואח"כ רתיחה בסיר אחר?

 

בתסיסה: סייזון , למביק בחבית אלון. בחבית: בלונד בלגי, בלונד סטאוט, פילס, אוקטוברפסט
דניאל אלמן's picture

Location

כפר דניאל
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/06/2011

המערכת היא כזו:

יש צידנית שבה התהליך של המאש מתבצע תוך כדי סחרור התירוש.

בצידנית גוף חימום ששומר על טמפ התירוש קבועה ואפשר לעשות מאש בטמפ שונות.

לאחר המאש הנוזל מועבר לסיר בישול בזג להלשמת תהליך הבישול.

בזמן הבישול מנקים את הצידנית מהגרעינים ושמים מים עם קרח לצורך סחרור מים קרים בתוך IMMERSION CHILLER בתהליך קירור התירוש לאחר הבישול.

בכדי למנוע מגופי החימום שבצידנית המאש מלשרוף את הגרעינים או ליצור איזוקרים חמים ביצעתי את הבאים:

את הרגש PT100 מיקמתי בצמוד לגוף החימום.

את פתח הכניסה של התירוש המסוחרר מיקמתי כך שגוף החימום יישתף בזרם של התירוש וישמור על טמפ אחידה בכל שטח הצידנית.

השבוע אני מקדיש לניסויים בכדי לוודא את הנושא:

אפעיל את המערכת ואצמיד חיישני טמפ שונים במערכת בכדי למדוד את פילוג הטמפ.

היתרון היחידי שאני רואה על פני HERMS הוא שיותר קל לנקות אחרי הבישול,

ב-HERMS את סליל החימום של התירוש מנקים ע"י הזרמת חומר ניקוי ולא ממש יודעים אם לא מצטבר לכלוך

ב-RIMS יותר קשל כי גוף החימום חשוף

ב-SPEIDEL שזה מעיין RIMS IN ONE VESSEL גם כן קל לנקות כי הוא חשוף

מקווה שזה עוזר

ביום שלישי אני אצל בירדי ואשמח לענות על שאלות בנושא

 

Theres nothing like a good brew

דגן - הדובים's picture

Location

רעננה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

שתי שאלות:

1) איך אתה מסנן את הגרעינים? faulse bottom?

2) האם לפי התוכנית שלך גוף החימום נוגע בגרעינים או רק בתירוש מסונן?

דניאל אלמן's picture

Location

כפר דניאל
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/06/2011

סינון הגריעים ב-FALSE BOTOM

גוף החימום אמור להיות מעל הגרעינים למרות שיכול להיות שיגע בם.

בכל מקרה גוף החיום עובד דרך בקר ולא צפוי להיות פיקים של טמפ עקב שטיפה גופי החימום בזרם התירוש המסוחרר

Theres nothing like a good brew

דגן - הדובים's picture

Location

רעננה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

מגע בין גוף החימום לגרעינים עצמם יכול להכניס לך טעם שרוף לבירה ולחרב לך אותה. הכלל הראשון הוא להמנע מאפשרות של מגע בין גוף החימום לגרעינים.

השיטה בשפידל היא שגופי החימום נמצאים מתחת ל-false bottom ולא מעל הגרעינים.

Royi's picture
Offline

Location

עין כרמל
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

כל עוד יש סירקולציה לא יקרא כלום אם הגופים יגעו בגרעינים בטח לא ב 1000W וכנראה שגם לא ב 3000W.

לא הבנתי את "גוף החימום מעל הגרעינים". מה בדיוק הוא מחמם, את האויר?

יאללה תמונות!!

 
דניאל אלמן's picture

Location

כפר דניאל
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/06/2011

ניסוי כלים ראשון עם חיישן של AUBER ללא גרעינים

הפעלת המערכת עם גוף חימום 2500W עד לטמפ 60 מעלות ואז מעבר לגוף חימום 1000W.

כאשר המים קרים המשאבה עובדת בספיקה של 10 ליטר לדקה

כאשר המים חמים המשאבה עובדת בספיקה של 6 ליטר לדקה

סה"כ מים בניסוי 17 ליטר, כלומר כל כמות המים מוחלפת במערכת כל 2-3 דקות שזה מעל ומעבר.

להלן תוצאות המדידה:

SV        PV

67        65   

67       66       

67.4    67     

68       68

הטמפ  בכל איזור המערכת קבועה למעט באיזור גוף החימום שם היא גבוהה בכ-0.5 מעלות.

 

Theres nothing like a good brew

Offline

Location

Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

גוף חימום מעל הגרעינים? מה ההיגיון שמאחורי תכנון כזה?

מקס's picture
Offline

Location

רמת גן
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/05/2011

הרעיון הפיזיקלי שעומד מאחורי התכנון הוא שהחום עולה, פוגע במכסה של הצידנית, ועף בחזרה על הגרעינים. יש לזה מילה באנגלית, תן לי שניה להיזכר.

בנוסף לכך, גוף החימום מספק הגנה פיזית מעולה נגד אנשים לא מוסמכים שרוצים לנקות את הצידנית ללא הכשרה מתאימה.

Offline
תאריך הצטרפות לפורום: 08/30/2010

כמו שרועי תמיד אומר:

 

רפאל

דיזנגוף100's picture

Location

דיזנגוף 100
תל אביב
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 04/29/2011

דניאל, אני לא מבין למה אתה מתעקש לא לצרף איזה תרשים שיבהיר לך ולנו מה קורה שם. אבל ההפסד כולו שלך.

לגבי מערכת הקירור, אהבתי את הרעיון של סיחרור מים קרים לשם קירור ולא להשתמש במים זורמים מהברז, רק שאלה:

מי הקרור מסוחררים דרך התירוש החם וחוזרים חמים יותר לצידנית (ככה זה, פיזיקה) האם אתה מסתמך רק על שקית הקרח שתצנן אותם חזרה לטמפ' הרצוי? 

האם הרצת את מערכת הקירור (אפילו מול סיר מים חמים בלבד) וזה עבד?

כמה זמן זה לקח ולאיזה טמפ הורדת?


נמרוד קרן

דיזנגוף 100


דניאל אלמן's picture

Location

כפר דניאל
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/06/2011

אחרי בישול ראשון להלן הממצאים:

מאש נעשה ביחס גרעינים מים 2.6.

למרות שהמשאבה המגנטית עבדה יפה בניסוי כלים עם מים,

הסמיכות של המאש היתה רבה מידי ונאלצתי לעבוד ללא משאבה.

הטמפ נשמרה כפי שתכננתי בעזרת גופי החימום והבקר.

אחרי שהוספתי את מי המאש אאוט יכולתי לשוב להפעיל את המשאבה כייון שהתערובת דוללה משמעותית.

סה"כ המערכת עובדת יפה

בגלל שהמשאבה חלשה לא יכלתי להשתמש בה להזרים מי קירור בסליל הקירור,

אז בניתי סליל נוסף ובעזרתי עשיתי  PRE-CHILL למי הברז עבור קירור הבירה

וזה עבר יפה מאוד.

כנראה שלא ניתן לבסס מערכת על משאבה של מכונת כביסה.

 

שאלה נוספת היא אם ניתן במקום לעשות מאש ביחס 2.6 לעשות מאש עם נפח מים כולל בדומה ל-BIAB,

האם יהיה הבדל מהותי בבירה כאשר המאש ביחס 2.6 או כל כמות המים שזה בערך יחס 6.

Theres nothing like a good brew

מקס's picture
Offline

Location

רמת גן
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/05/2011

קח את זה כביקורת בונה, אבל לפי התיאור שלך זה נשמע כאילו בסופו של דבר כל מה שעשית זה מאש פשוט בצידנית :)

בקר הטמפרטורה היה חסר תועלת במקרה הזה שכן אם אין סירקולציה אז החום פשוט נשמר בתוך הצידנית, כמו במאש קלאסי. אני מהמר גם שגוף החימום לא עבד אחרי החימום הראשוני של המים...

בקיצור, הצלחת לבנות את צידנית המאש היקרה בעולם. ברכות. עכשיו תעשה HERMS ותפסיק לעשות שטויות :)

לגבי השאלה שלך עם המים - אתה יכול לעשות יחס גדול יותר אבל אז תצטרך להיות עם האצבע על הדופק במשך הניקוז (רצוי עם רפרקטומטר) ולהפסיק לנקז ברגע שאתה מגיע ל-Gravity הרצוי בסיר הבישול.

Royi's picture
Offline

Location

עין כרמל
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

לא מסתדר לי העניין עם המשאבה, אתה בטוח שהפילטר לא נסתם? 

 

Location

בנימינה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

אפשר לעשות עם כל המים

זה נקרא no sparge

Offline

Location

Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

אני לא הייתי קובע כלל על סמך הכישלון שלך. אני הוכחתי שהמשאבה יכולה לשמש בכל שלבי הבישול. למשל בברופארטי האחרון.

רון_ב - ronstar's picture

Location

עמק זבולון 35
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 12/06/2010

דניאל, אני גם משתמש במשאבת מכונת כביסה בכל שלבי הבישול, אגב עכשיו סיימתי בישול של דובל בלגי Wink

בכל אופן, בהצלחה לך.

דניאל אלמן's picture

Location

כפר דניאל
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/06/2011

תודה לכל המגיבים,

שחכתי לציין כי לצורך קלות ניקיון, ריפדתי את הצידנית בנוסף לסנן גם בשקית BIAB.

בשלב הספארג שמעבירים את התירוש לסיר הבישול, היתה זרימה טובה בצינור ולכן אני לא חושב שהפילטר נסתם.

אלמנוט הסינון אצלי זה שרוול נירוסטה של צינור מים.

בפעם הבאה במקום להשתמש בפילטר אולי נעשה מאש רק בתוך שקית BIAB או לחילופין נשתמש

רק במסנן ללא השקית.

בכל מקרה עושה רושם כי הבירה יצאה טוב ונצילות הבישול היתה 82%

Theres nothing like a good brew

Royi's picture
Offline

Location

עין כרמל
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

תוותר על השרוול , הוא ממש לא מתאים לעבודה עם משאבה.

 

 
רון_ב - ronstar's picture

Location

עמק זבולון 35
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 12/06/2010

תוודא גם שהשק לא נשאב לפתח המשאבה וגורם לסתימה.

נועם - שיבולת's picture

Location

נחל שורק 18
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

דניאל,

בסוף נראה שאתה עושה BIAB מבוקר טמפ' עם סחרור משאבה. כמו רון

אז למה הצידנית?

בתסיסה: סייזון , למביק בחבית אלון. בחבית: בלונד בלגי, בלונד סטאוט, פילס, אוקטוברפסט
דניאל אלמן's picture

Location

כפר דניאל
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/06/2011

אני עושה PARTIAL MASH ביחס 2.6 עם סחרור

בכדי להקל על הנקיון שמתי את הגרעינים בשק כמו BIAB.

על 6 קג גרעינים אני:

עושה מאש עם 15 ליטר מים

עושה מאש אאוט עם עוד 15 ליטר

עושה ספארג' עם 7 ליטר

זה נותן נתו למיכל תסיסה 24 ליטר.

Theres nothing like a good brew

נועם - שיבולת's picture

Location

נחל שורק 18
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

a great man once said:


בתסיסה: סייזון , למביק בחבית אלון. בחבית: בלונד בלגי, בלונד סטאוט, פילס, אוקטוברפסט
Offline

Location

שמשית
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 02/07/2011

דניאל,
גם אני ניצבתי אל מול בעיה דומה של סתימת המסנן במהלך סחרור
התירוש. כפתרון, הרכבתי למיכל שתי יציאות – יציאה אחת ללא מסנן, אשר אני משתמש בה במהלך סחרור המאש ("מיטת גרעינים" היא  בעצמה מסננת טובה) ויציאה שניה עם מסנן, שבה אני משתמש בשלבי קירור וריקון התירוש.

אלכס