חישוב ניצולת בparty gyle

26 תגובות [לתגובה האחרונה]
בעז - שלושת החתולים's picture

Location

קרית ביאליק
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 05/17/2011

בבישול האחרון בישלתי שני באטצים מאותם גרעינים, כאשר הבישול הראשון הוא BIAB לבאטץ רגיל, והשני הוא party gyle מאותם הגרעינים לבאטץ קטן. את המאש לבאטץ השני עשיתי בציידנית כמאש טן

היות והבאטץ השני נעשה בשיטה אחרת, אני מעוניין לדעת את הניצולת של אותה שיטה. בבאטץ הראשון יצא לי ניצולת של 58% (יחסית למקסימום תאורטי) ובשני 15% (יחסית למקסימום). המיספרים באים מתוך ביירסמיט.

השאלה היא איך אני מחשב את הניצולת של הבאטץ השני. האם אני:

1. לוקח 42% אחוז (100-58) כמקסימום תאורטי חדש, ומחלק 15/42?

2. מוסיף 15 ל58 שכבר הוצאתי?

3. חישוב אחר?

4. לא יכול לחשב בכלל?

אשמח לתובנות בנושא

בעז

נועם - שיבולת's picture

Location

נחל שורק 18
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

חשבון זה תחום שאני חלש בו אבל ננסה בכל זאת.

ע"פ הנוסחה האמריקאית בדוגמא הבא:

 If you get 7 gallons of 1.038 from 9.5 lbs grain after mashing & lautering (ex. 7•38/9.5=28 PPG), then 28/37 = 76% Efficiency

אז נניח שבישלת מלתת בסיס בלבד (ז"א פטנציאל של 37 PPG). ונניח 12 פאונד (~חמש וחצי קילו).

יצא לך 6 גלון (22.7 ליטר). בגריבטי של 1.045

ex. 6•45/12=20 PPG), then 20/37 = 61% Efficiency

ואם בישלת עוד בטצ' משטיפה נוספת של הגרעינים: 3 גלון בגרביטי של 1.030

ex. ((6•45)+(3•30))/12=30 PPG, then 30/37 = 81% Efficiency

 

זה עושה שכל?

 

בתסיסה: סייזון , למביק בחבית אלון. בחבית: בלונד בלגי, בלונד סטאוט, פילס, אוקטוברפסט
בעז - שלושת החתולים's picture

Location

קרית ביאליק
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 05/17/2011

עושה, אבל שים לב שבעצם התשובה היא לא שונה מחישוב של שני הנצילויות בניפרד כאחוז של המקסימום התאורטי. כלומר, במיקרה שלי יש לי נצילות ע"פ בייר סמיט של 58 ו15 אחוז בשני המתכונים (כאשר כל מתכון מחושב בניפרד) ויוצא לי 73 ביחד, וכאשר אני מחשב את שנייהם ביחד כמו בדוגמא שלך, יוצא לי בערך אותו מספר (טיפה יותר מדיוק כי בירסמיט מעגל, אבל סטייה של חצי אחוז)

Royi's picture
Offline

Location

עין כרמל
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

 

שאלה בסיסית יותר היא איך מוגדרת נצילות של באטצ' שני, לי המושג הזה לא מוכר ולדעתי אין לו חשיבות, מה שמעניין היא הנצילות הכוללת 15+ 58.

 

 
בעז - שלושת החתולים's picture

Location

קרית ביאליק
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 05/17/2011

השאלה חשובה לי מתוך כך שזוה הפעם הראשונה שאני משתמש בציידנית למאש, ואני מעוניין לדעת מה הניצולת של התהליך. שאלה ניפרדת, ומורכבת יותר מין הסתם, היא האם אני יכול להשליך מניצולת של באטץ שני על הניצולת של התהליך ככלל, אבל זו כבר פרה אחרת

מקס's picture
Offline

Location

רמת גן
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/05/2011

אני מסכים עם רועי.

בנצילות אנחנו בודקים כמה סוכר הצלחנו להוציא מהגרעינים ולכן מעניינת הנצילות הכללית. אם אתה בוחר לבשל כל שטיפה בנפרד זו כבר סוגיה אחרת ולא נוגעת לנצילות של המאש שלך.

Location

בנימינה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

יש נצילות של מאש, יש נצילות של ספארג' ויש את המשותפת

במקרה שהמשותפת נמוכה באופן חריג(מתחת לשישים וחימשה אחוז) מנסים להבין איפה הבעיה ע"י חישוב שתי הנצילויות לעיל

 

http://braukaiser.com/wiki/index.php?title=Troubleshooting_Brewhouse_Efficiency

Offline

Location

Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

בועב, הנצילות ממש לא חשובה. חשוב אם הצלחת לקבל כמות סוכר ראויה להתססה.

בהגדרה, בישול בדלי מסמורטט יתן אפישנסי נמוך אם לא עושים ספרג'. שאהיה מובן, לא אמרתי בירה גרועה. המשמעות היחידה, יותר גרעינים כדי לקבל את אותו OG.

בעז - שלושת החתולים's picture

Location

קרית ביאליק
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 05/17/2011

אני מת על העדינות שבה אתה מתבטא... Sealed

לשם הדיון, אני צריך לציין שכן עשיתי ספארג בסמרטוט. למען הדיוק, במהלך המאש עצמו סירקלתי תירוש מחלקו התחתון של הסיר (תירוש שלא הייה בשק) אל תוך השק (מה שעזר להשוות טמפרטורות במדרגות המאש השונות)ץ אחר כך, כאשר המאש הסתיים, הרמתי את השק מתוך הסיר, והוספתי מים בטמפרטורת ספארג' לתוך השק, תוך שהוא מטפטף לתוך הסיר (מה שניקרא בשפת הBIAB ספארג בטיפטוף - trickle sparge)

הבעיה היא שעדיין יש לי נצילות נמוכה (58%). יותר טוב מפעם שעברה (51) אבל עדיין נמוך מאוד. אני שוקל להחליף את הסמרטוט שק לפני הבישול הבא...

Offline

Location

Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

Laughing

נועם - שיבולת's picture

Location

נחל שורק 18
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

רצ"ב קישור למאמר שמצאתי שמסביר באריכות את נושא הניצולת.

המאמר מתייחס ספציפית לקינפוג ראשוני של בירסמית2 ומבאר את השדות שיש להתייחס אליהם אבל הוא גם מלמד מאד אף למי שלא משתמש בביר סמית. בייחוד ההסבר על סוגי הניצולת השונים אליהם מתייחסים בעת בישול בירה.

 

בתסיסה: סייזון , למביק בחבית אלון. בחבית: בלונד בלגי, בלונד סטאוט, פילס, אוקטוברפסט
בעז - שלושת החתולים's picture

Location

קרית ביאליק
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 05/17/2011

כמו שנאמר (בפרפרזה) רצ"ב רצ"ב, ואין רצ"ב...  Tongue out

נועם - שיבולת's picture

Location

נחל שורק 18
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010
בתסיסה: סייזון , למביק בחבית אלון. בחבית: בלונד בלגי, בלונד סטאוט, פילס, אוקטוברפסט
בעז - שלושת החתולים's picture

Location

קרית ביאליק
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 05/17/2011

תודה נועם! מאמר חשוב לכל מי שעובד עם התוכנה (ובכלל)

יש לי תחושה משונה שהניצולת המאש שלי היא לא כ"כ נמוכה, אלא שאני מחשב לא נכון. 

מצד שני, העובדות הן שמכמות של 7 קילו גרעינים אני מקבל 23 ליטר לפרמנטור ב1.054. שזה ניצולת ברוהאוס של 58. (ביירסמיט טוען לניצולת מאש של 65) זה ניראה לי נמוך, אבל אולי אני טועה..

 

Royi's picture
Offline

Location

עין כרמל
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

65% זה סביר מאד ל BIAB, יש כל מיני דרכים לשפר נצילות. הכי פשוטה - להחליף הידרומטר.

 

 
בעז - שלושת החתולים's picture

Location

קרית ביאליק
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 05/17/2011

ההידרומטר מת - החל מבישול הבא יש רפרקטומטר Laughing

לעומת זאת, ראיתי ושמעתי אנשים שטענים לנצילות של כ80 בBIAB, כך שיש מקום לשיפור

Offline

Location

Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

רפרקטומטר אינו תחליף להידרומטר הוא משלים אותו

בעז - שלושת החתולים's picture

Location

קרית ביאליק
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 05/17/2011

רפרקטומטר הוא יותר מהיר לשימוש, ודורש פחות נוזלים. השאלה היא מה יותר מדויק? יש לי שתי הידרומטרים ורפרקטומטר. בין שלושתם אני מקווה לקונסנסוס... :)

נועם - שיבולת's picture

Location

נחל שורק 18
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

אוי. 3 יהודים , עשר דעות.
ככה זה גם עם הידרומטרים.

בתסיסה: סייזון , למביק בחבית אלון. בחבית: בלונד בלגי, בלונד סטאוט, פילס, אוקטוברפסט
נועם - שיבולת's picture

Location

נחל שורק 18
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

שוב, מדובר ב65% efficiency into fermenter

שזה אחרי boil-off ואחרי Loss to Trub and Chiller

זה סביר בהחלט לקבל ב65% efficiency into fermenter אם ה Mash Efficiency בסביבות 80%. בדיוק כמו בדוגמא שבמאמר.

אצלך בועז זה כנראה מעט יותר נמוך.


בתסיסה: סייזון , למביק בחבית אלון. בחבית: בלונד בלגי, בלונד סטאוט, פילס, אוקטוברפסט
Royi's picture
Offline

Location

עין כרמל
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

 אצל בועז  65% זה extract efficiency = נצילות המאש

58% brewhouse efficiency , וכולל dead spaces למיניהם.  boil off לא משנה את הנצילות.

 
נועם - שיבולת's picture

Location

נחל שורק 18
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

נכון. boil off לא אמור לשנות את הנצילות.

בתסיסה: סייזון , למביק בחבית אלון. בחבית: בלונד בלגי, בלונד סטאוט, פילס, אוקטוברפסט
בעז - שלושת החתולים's picture

Location

קרית ביאליק
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 05/17/2011

כמיסתבר. עם אכן יש לי 65 במאש, 58 בפרמנטור נישמע נכון. 

מה שאומר, בתאוריה, שאם אני מצליח להגיע ל80 במאש, יש לי סיכוי טוב להגיע ל70-72 בפרמנטור, שזה סבבא לגמרי. אני חושד מאוד שהשק שלי עבה מידי ושאין זרימה (אני מסתכל בתמונות שלך מבשל, ואפשר לראות דרך השק שלך, שזה אפילו לא קרוב להיות נכון בשלי)

מה שמוביל אותי לשאול: איפה (בדיוק) קנית את החומר שלך, איך הוא ניקרא, מה היה המק"ט, ומה היה שמה של המוכרת? Smile

נועם - שיבולת's picture

Location

נחל שורק 18
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

למוכר קוראים אבי. וחסרות לו שיניים.

סתם. 

במדרחוב נחלת בנימין. חנות בדים ראשונה או שניה מצד שמאל (מול אגדיר).

הבד נקרא אצלם  וול (voile fabric)

הוא 100 סיננטי והוא די שקוף.

כמדומני 40 שח למטר. אתה צריך אורך של כמטר וחצי (הרוחב הוא של 3 מטר).

בתסיסה: סייזון , למביק בחבית אלון. בחבית: בלונד בלגי, בלונד סטאוט, פילס, אוקטוברפסט
בעז - שלושת החתולים's picture

Location

קרית ביאליק
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 05/17/2011

קניתי בזמנו וול, קיבלתי משהו שמזכיר שק יוטה, סביר? 

אפשר אולי תמונה?

Offline

Location

ירושלים
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 07/10/2011

אני משתמש בVoile שעשוי מ100% כותנה (להלן תמונות). אני לא מת על הרעיון שפוליאסטר יפריש חומרים לא בריאים אל תוך הבירה. אני מכין איתו באצ'ים כפולים בסיר של 60 ליטר, ועד כה (סה"כ שלושה בישולים בשיטה זו) נראה שהוא שורד יפה. אני מתאר לעצמי שהבלאי יהיה גבוה יותר מבד סינטטי, אבל במחיר של 15 ש"ח למטר בנחלת בנימין נראה לי שזה שווה את זה. קניתי שלושה מטרים, מהם הכינו לי שני שקים ואת היתרה השארתי אצל התופרת כתשלום :-)

נועם, חן חן על ההפניות והדירבון, עזרת לי מאוד!


____________________________
כל העניין הוא לשתות משהו קר בלב מדבר

Offline

Location

Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

נזכרתי בעוד הסבר מעולה שכתבתי פעם:

מה שמעניין אותנו זה כמה סוכר מתוך זה הפוטנציאלי שהגרעינים במתכון מסוגלים לתת תאורטית הגיע לסיר הבישול.  זה האינדיקטור ליעילות מיצוי הסוכר במערכת שלך. השימוש לכך הוא רק בשלב תכנון המתכון. כך למשל אם אתה מנסה לשחזר מתכון שמצאת באינטרנט ולאותו מבשל יעילות של 80% ואילו היעילות של המיצוי במערכת שלך רק 70%, ברור שתצטרך קצת יותר גרעינים (בערך עוד 10%). זה לא כזה ביג דיל, הגרעינים די זולים. כדי לחשב את היעילות צריך לחשב קודם את פוטנציאל מיצוי הסוכר בגרעינים בתנאים אידיאליים. לשם כך יש לבדוק בנתוני הייצרן כמה נקודות יכול לתת כל סוג גרעינים שבמתכון. למשל פייל אייל של ווירמן נותן במעבדה 1.038 לפאונד אחד של גרעינים כלומר 38 נקודות.

את הנתון הזה כופלים במשקל הגרעינים מסוג זה שבמתכון, נניח 2 פאונד כלומר תאורטית הפייל אייל תורם 76 נקודות. כך אתה מחשב עבור כל הגרעינים שבמתכון ומחבר את כל התוצאות. הסכום שהתקבל מחלקים בנפח התירוש בגלונים שנכנס לסיר הבישול בפועל. (אפשר לחשב עם ליטרים וק"ג ולכפול ב- 10) זה המשקל הסגולי הפוטנציאלי בנקודות של המתכון. אתה מודד את המשקל הסגולי בסיר לפני הבישול  (בנקודות לדוגמא 1.074 הם 74 נקודות) ומחלק במשקל הסגולי שחשבנו זאת הנצילות (האפישנסי)שחיפשנו. שים לב שרצוי כדי לקבל מדידה נכונה של המשקל הסגולי בסיר לעשות תיקון טמפרטורה כי התירוש יוצא מהמאש חם. וכידוע, ככל שהטמפ' גבוהה יותר הצפיפות נמוכה יותר.