תוכן ספרותי מומלץ

4 תגובות [לתגובה האחרונה]
גלעד - מבשלת החלוץ's picture

Location

באר שבע
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 04/29/2010

פתחתי את השירשור הזה כיוון שאני רוצה ללמוד יותר על בישול של בירה, ואני יודע שלבישול בירה יש לפחות 360 זוויות שונות שצריך להתחשב בהן, אם לא יותר.

לכן אני רוצה לפנות לכל מי שבפורום ויצא לו לקרוא תוכן ספרותי, שלדעתו היה אמין ושיפר את הבנתו בנושא, גרם לו להתמקצע ולבשל בירה יותר איכותית.

בבקשה כתבו את שם הספר/חוברת/אתר שממנו שאבתם את המידע (אפשר לשים גם קישור) וכתבו במשפט או שניים על מה מדובר.

 

חברה, כנראה כולם כאן כאן לומדים מניסוי וטעייה ואף אחד לא מסתמך על מקורות נוספים. וגם אם זה, אז כנראה שאתם יודעים משהו או שניים. תעלו את זה על הדף ותוציאו ספר, חבל שכל המידע ילך לאיבוד.

If you don't stand for something

You will fall from anything

Royi's picture
Offline

Location

עין כרמל
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

 beersmith  שולחים מדי פעם מדריכים קצרים ומוצלחים , כדאי להצטרף לרשימת התפוצה

אחד לדוגמא

  BeerSmith Home Brewing

Making a Yeast Starter for your Beer

   The quality of your homebrew can be dramatically improved by making a yeast starter. Home brewers often toss a packet or vial of yeast into their beer without much thought to the quantity needed. Though modern liquid brewer’s yeast smack packs and vials are a huge improvement over older dry yeast packs, these packages do not contain enough yeast cells for optimal pitching. Underpitching results in slower startup, higher risk of infection, off flavors and sometimes incomplete fermentation. 

How Much Yeast is Enough?

In general, lagers require a larger starter than ales. George Fix’s book “An Analysis of Brewing Techniques” recommends pitching rates of 0.75 mllion cells an ale and 1.5 million cells for lager. The number is measures in million of cells per milliliter per degree plato. Converting to homebrew units, his ale figure translates to 4 billion cells per point of original gravity per 5 gallon batch (1.048 original gravity would be 48 points or 192 billion cells).  For a 5 gallon homebrew, lets use the figure of 192 billion cells.

An average White Labs yeast vial contains around 100 billion cells of active yeast. Therefore without a starter, you would need two yeast vials to reach optimal pitching for our 5 gallon example. The large Wyeast activator packs contain around 100 billion cells as well, so again you would need two packs. The smaller smack packs contain only 15-18 billion active cells, so you would need 11 for the same 5 gallon batch. (Ref: MrMalty). Keep in mind you would need to double the above figures for a lager.

Fortunately, creating a starter is an excellent alternative to purchasing large quantities of yeast. Research varies, but a starter of 1 liter will yield approx 150 billion cells and a two liter starter will yield from 200-240 billion cells. So a 1.5-2 liter starter is sufficient for an average 5 gallon batch.

For a 10 gallon batch, a 4 liter starter is appropriate (up to 400 billion cells yielded) but may require a two step starter (first a 1 liter starter, then transfer it to a 4 liter starter) if you are pitching less than 100 billion cells initially. (Ref: AHA Tech talk, 8/31/05)

Making the Starter

Creating a starter is very easy. You want to start 18-24 hours before your brewing session, so the yeast can reach an active state before pitching. If you are doing a two stage starter, allow 18-24 hours for each stage. I use a large pyrex flask, but a very clean pot is a suitable substitute of you can cool it quickly.

Dry malt extract is easy to store and use in small quantities. To determine the amount to add, you can create a mini-recipe inBeerSmith that is the size of your starter and adjust for a target gravity of around 1.040. Alternately, use this rule of thumb: between 3.5 and 4 ounces of extract per liter (or quart) will give you a good starter.

 

Dissolve the dry malt extract, boil it for 10-15 minutes to make sure it is sterile, and then cool it quickly in an ice bath and transfer it to a sanitized container. Once it reaches room temperature, pitch your yeast and seal the container with an airlock to prevent contamination.

Allow the starter to ferment between 18 and 24 hours. Pitch the entire contents of the starter into your batch of beer to get an active, robust start.

Pitching yeast at the proper rate will significantly reduce the lag before active fermentation begins, promote complete fermentation, reduce the risk of infection and improve the overall quality of your beer.

The BeerSmith News

I thank you for following theBeerSmith newsletter, and want you to know I'm still working hard on the next updates to BeerSmith which I hope to release in late 2010.

I also have a home brewing book based on the BeerSmith blog that is in editing now.  I hope to release it this fall via Amazon.

 

Yeast Listing

BeerSmith has a complete yeast listing for the most popular suppliers including White Labs and Wyeast.  You can also access our online yeast listing here if you need to reference them on the go!

More Information on Yeasts?

Read our article on Yeast and Home brewing which covers the fermentation process and how it works.

 

 
עודד's picture
Offline

Location

סמטת עופרית 11/2
אבן יהודה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

זה היה מרתק, תודה רועי.

עודד
נועם - שיבולת's picture

Location

נחל שורק 18
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

אני ממליץ שוב על הפודקסטים (תסכיתי רדיו אינטרנטי) של

www.thebrewingnetwork.com

של

www.basicbrewing.com

וגם של ידידינו שהוזכר לעיל, בראד סמית מ www.beersmith.com/blog  

אמנם לא תוכן ספרותי אבל תוכן מצויין. בייחוד למי שיש לו כמה שעות לשרוף בדרך אל/מ העבודה.

 

בתסיסה: סייזון , למביק בחבית אלון. בחבית: בלונד בלגי, בלונד סטאוט, פילס, אוקטוברפסט
Offline

Location

אורנית
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 05/29/2010

למען הסדר הטוב ועבור מצטרפים חדשים לעולם הבירה - כמובן John Palmer

הספר והאתר

http://www.howtobrew.com/