רפרקטומטר מזייף

6 תגובות [לתגובה האחרונה]
בעז - שלושת החתולים's picture

Location

קרית ביאליק
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 05/17/2011

קבלתי לפני כשבועיים רפרקטומטר. כשקיבלתי אותו כיילתי אותו ע"י מים מזוקקים (בעצם בדקתי שהוא מכויל, לא הייתי צריך לגעת) והתחלתי להשתמש בו לבירה שכרגע בתסיסה. בדקתי גרביטי, והתוצאה הייתה, כצפוי, גבוהה.

אתמול בדקתי שוב, והתוצאה (אחרי כמעט שבטע של תסיסה) כמעט שלא השתנתה (1.017 בערך). ניראה לי לא הגיוני שזה לא ירד, אז בדקתי בעזרת שני הידרומטרים. שניהם הראו 1.006

מבולבל, כיילתי את הרפרקטומטר שוב במים מזוקקים, והוא הראה 1.000 (באותה הזדמנות גם בדקתי את שני ההידרומטרים, ושניהם הראו את אותה תוצאה) אז עכשיו יש לי מצב שהרפרקטמטר וההידרומטר מסכימים על מים, אבל לא על בירה.

השאלה היא האם הרפרקטומרטר דפוק מעבר לתיקון, דפוק ואפשר לכייל, או בסדר גמור והמשתמש דפוק? אני משתמש ברפרקטמטר ע"י זה שאני לוקח כמה טיפות, מטפטף על החלון (בודק שהוא נקי ויבש קודם), סוגר את המכסה השקוף, ומסתכל לכיוון האור. ניראה לי בסיסי, אבל יכול להיות שאני מחמיץ משהו?

Offline

Location

ירושלים
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 07/10/2011

בעז שלום,

1. תתחדש על הכלי.

2. אם אני זוכר נכון, רפרקטומטר לא כל כך יודע להתמודד עם נוזלים המכילים אלכוהול. הוא טוב מאוד לSG, אבל מתקשה בFG. עם זאת, שמעתי שיש נוסחה לתיקון הקריאה. חיפוש בגוגל הראה שאכן יש. בקישור הבא יש הסבר, ובסופו קישור לשיטת החישוב (לא בדקתי):

http://basementbrewing.blogspot.com/2008/09/i-love-my-refractometer.html

3. שים לב, אם אתה משתמש ברפרקטומטר בזמן הבישול, צריכה להיות בו היכולת לתיקון הטמפרטורה.

 

בהצלחה!

 

 

שחר.

____________________________
כל העניין הוא לשתות משהו קר בלב מדבר

נועם - שיבולת's picture

Location

נחל שורק 18
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

שחר,

פונקציית תיקון הטמפ' של ריפרקטומטר מתיחחסת לתיקון ביחס לטמפ' הסביבה, לא הנוזל הנמדד.

לטמפ' הנוזל אין משמעות כי ה2 טיפות ששמים על המכשיר ממילא מתאזנות מיידית עם טמפ' המכשיר. 

בתסיסה: סייזון , למביק בחבית אלון. בחבית: בלונד בלגי, בלונד סטאוט, פילס, אוקטוברפסט
Royi's picture
Offline

Location

עין כרמל
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

 האלכוהול בבירה משפיע על התוצאה, כשמודדים FG צריך לתקן את הקריאה ע"י נוסחא כלשהיא .

 חכה לתגובה ממישהו עם ניסיון.

 
נועם - שיבולת's picture

Location

נחל שורק 18
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

בועז,

אז לשאלתך, כן, המשתמש דפוק לא הרפרקטומטר Laughing.

כפי שכתבו קודמי, ריפרקטומטר יודע למדוד ריכוז סוכר במים. ברגע שיש גם אלכוהול בתמיסה הוא מראה תוצאה שגויה.

יש נוסחאת תיקון מקובלת שגם קיימת בתוכנות הBREWING השונות. הנוסחה הזו מקורבת ויש לה שונות של עד 0.009 נקודות גרביטי (!).

מחקר עדכני חישב נוסחה מדוייקת יותר. כמובן שהדרך הכי טובה היא להשוות כמה פעמים בין הקריאה המתוקנת בריפרקטומטר לבין קריאה בהידרומטר. רק כך תוכל "לסמוך" על הרפרקטומטר שלך ועל נוסחת התיקון.

תקרא בעיון את זה:

http://seanterrill.com/2011/04/07/refractometer-fg-results/

יש לו שם גם קובץ אקסל להורדה שמשמש למעקב אחרי גרביטי לאורך בישלים רבים.

 

בתסיסה: סייזון , למביק בחבית אלון. בחבית: בלונד בלגי, בלונד סטאוט, פילס, אוקטוברפסט
בעז - שלושת החתולים's picture

Location

קרית ביאליק
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 05/17/2011

תודה לכולם! - ניראה שיש לי קצת קריאה.

 למזלי משתמש דפוק יותר קל לתקן מרפרקטומטר דפוק Laughing

בעז

 

Offline

Location

Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

בעז וכל השאר, רפרקטומטר איננו תחליף להידרומטר.

רפרקטומטר הוא עזר מצויין במהלך הבישול לקבלת קריאה מהירה של תירוש חם. גם אז ובהנחה שהרפרקטומטר מכוייל נכון, יתכנו סטיות ביחס לקריאה של הידרומטר.

כדי שלא אובן לא נכון. גם הדרומטרים זולים אינם בהכרח מדויקים, אבל הדיוק שלהם לא כל כך חשוב ואסביר.

בדיקת כיול של הדרומטר נעשית בקלות במים מזוקקים (גם במים רגילים) אמור להראות 1.000 אם זאת הקריאה יש לכם הדרומטר מדוייק.

ההדרומטר משמש לדגימת שתי קריאות של משקל סגולי, לפני התסיסה ואחרי התסיסה. הפער בין הקריאות מתורגם לאחוז אלכוהול בבירה.

גם הבדרומטר שמזייף לחלוטין הפער בין הקריאות יהיה קבוע כמו בזה המדוייק ולכן חישוב אחוז האלכוהול יהיה נכון בכל מקרה. זאת משום שהמשוואה לחישוב היא לינארית 

ABV = (OG-FG) * 131   לכן, חשוב לקחת קריאה של OG ו- FG באותו ההידרומטר.

נכון שאם רוצים לקלוע בבישול ל-OG מאוד מסויים צריך כלי מדוייק השאלה בעצם למה צריך את זה? למי חשוב אם ה- OG הוא 1.064 או 1.066? הדבר חשוב רק למבשלות מסחריות שם הרפיטיבליות (חזרה על אותו מוצר בדיוק בכל בץ') מאוד חשובה.

אני משתמש הרפרקטומטר רק בתהליך הבישול כדי להגיע לגרביטי המקורב הרצוי. בשלבים שלאחר מכן אין לו שימוש.