שלום, רציתי לדעת אם מישהו פעם השתמש ב plate chiller לתירוש החם,
והאם מישהו יודע אם הוא יכול לפעול ע"י כוח הכבידה?
אם אני ממקם גם את סיר התירוש וגם את מקור המים הקרים(ללא משאבה) במקום גבוה יותר
מהמצנן וממיכל התסיסה הכל פשוט יזרום?
שלום, רציתי לדעת אם מישהו פעם השתמש ב plate chiller לתירוש החם,
והאם מישהו יודע אם הוא יכול לפעול ע"י כוח הכבידה?
אם אני ממקם גם את סיר התירוש וגם את מקור המים הקרים(ללא משאבה) במקום גבוה יותר
מהמצנן וממיכל התסיסה הכל פשוט יזרום?
בישלתי אצל חבר בארה"ב שיש לו כזה צ'ילר ואצלו בגרביטציה זה זרם כל כך לאט שהוא נאלץ להוסיף שאיבה. זה נכון עוד יותר לגבי הזרמת מי הקירור - שם זרימה איטית תביא באופן מיידי לכך שתירוש יצא חם מידי (בזמן שזרימה איטית של התירוש רק תשפר את אפקטיביות הקירור).
אגב - במקום משאבה הוא יוצר ואקום במיכל התסיסה באמצעות משאבה ונטורית (תוך שימוש בזרימת מי הקירור ליצירת הואקום) וכך "מושך" את התירוש דרך הצ'ילר במקום לדחוף אותו לתוך הצ'ילר. אני מניח שההסבר יצא לי די עילג, הא? אם אתם מעוניינים אני יכול להרחיב על הטכניקה הזאת.
דגן
בבקשה הרחב, אילו עוד דרכים יש בשביל להמנע מקניית משאבה, אני מוגבל בכסף.
האם חיבור הצינור של הגינה יוריד את התירוש לטמפרטורה סבירה לתסיסה(20-25 מעלות?)
האם כדאי לקרר חצי מהתירוש עם מי ברז מהצינור בגינה ואת החצי השני ע"י כוח המשיכה ממקור עם מי קרח?
דרך אגב הזמנתי מאי ביי מצמן 20 לוחיות זה נחשב מספיק ל22 ליטר תירוש?
ושאלה אחרונה האם בכלל אפשרי לנקות את המצנן משאריות כישות והאם המשקעים עלולים לתקוע את הזרימה?
קודם כל אני ממש חושב שאתה צריך לעבוד עם משאבה במצנן כזה.
את שאריות הכשות במצנן צריך לנקות בעזרת זרם בכיוון הנגדי , עדיף מים חמים, עוד סיבה שכדאי שתיהיה משאבה.
בכל מקרה כדאי מאד לסנן את התירוש לפני הכניסה למצנן בעזרת רשת צפופה או צמר נירוסטה (לניקוי כלים).
מבחינת גדול המצנן, כמובן שיש חשיבות לגודל כל לוחית ולשטח הפנים אבל נראה שמה שהזמנת מתאים.
משאבה ונטורית היא למעשה מעין מחבר בצורת T שמתלבש על צינור המים. יש לו איזור בו הצינור צר יותר, כך שמהירות הזרימה של המים באותו איזור עולה. מיד לאחר האיזור הצר יש צינורית שנכנסת ב-90 מעלות והשינוי בלחצים בצינור המים יוצר תת לחץ בצינורית הנכנסת ומבצעת יניקה של אויר מהצינורית. את הקצה של הצינורית הזאת מחברים למיכל תסיסה סגור ואטום וצינור אחר דרכו מגיע התירוש נכנס גם הוא לאותו מיכל תסיסה. האיטום של המיכל ושל כניסת שני הצינורות חשוב מאחר וללא איטום טוב לא יווצר ואקום ולא תהיה שאיבה.
כל זה בתיאוריה. תכל'ס - אני לא בטוח שזה הפתרון הנכון בשבילך מאחר והוא מחייב איטום טוב של מיכל התסיסה וסידור של כניסה אטומה של שני צינוריות (אחד של כניסת התירוש והשני של יציאת האויר). זה מחייב גם קניה של המשאבה הונטורית שלמרות שזה רק חתיכת פלסטיק זולה - אני לא מצאתי איפה לקנות את זה בארץ.
מבחינת מחליף החום שקנית (זרימה נגדית - פלטות), זהו המנגנון היעיל ביותר לקירור ולא תהיה לך בעיה להגיע למטרה. אגב - אין קשר כמות הפלטות לבין כמות התירוש שאתה מעביר. זה יכול להשפיע על הזמן שיקח לך להעביר את התירוש שלך מאחר ואם לא תגיע לטמפרטורה הרצויה תצטרך לבלום את קצב הזרימה של התירוש (אבל כאמור - אני לא צופה בעיה כזאת). נושא הניקוי הוא באמת נקודת התורפה של הפלטות. המרווחים צרים מאוד ומתחייב גם סינון מראש וגם ניקוי במים רותחים מידי פעם.
בכל מקרה שימוש במי קרח (או פשוט העברה של צינור מי הברז ב-pre chilling של מי קרח) ישפרו בהרבה את הפקטיביות ויביאו לחסכון גדול במים.
אז ככה...מחרתיים(יום שישי) אני מבשלבירה מאוד מיוחדת ואני אבדוק את היעילות של המצנן ואעדכן.
בניתי לו pre chiller ממש מגניב מצידנית וסליל נחושת.
צינור גינה נכנס לסליל מחושת שעובר בצידנית עם מי קרח, מי הצינור המקוררים זורמים למצנן הצלוחיות כנגד התירוש הרותח...אם הכל עובד כמו שצריך..
על הבירה: מתכון מורכב (וסודי) של בירת הייבריד-אייל 15 מעלות בתסיסה, מופצצת ב2 תערובות תה, אחת מפרס!! (הארץ לא הנשיא)
בתסיסה שנייה תוספת פיצית של דבש, 5 % אלכוהול 12 IBU ממש מגניבה אחרי יישון.
שלום חברים.
היום בישלתי את הבירה המדוברת, בישול מוצלח!
ה-plate chiller מאוד יעיל אבל מה שניסיתי עם הצידנית ומי הקרח בקושי השפיע.
אז הלחץ מהצינור של הגינה עשה את שלו ותירוש ירד בגרביטציה כמו שצריך, לא היו תקיעות ע"י כשות מכיוון שהשתמשתי בשקים לכשות.
ממליץ בקור לכולם.
שמואל, תן עוד קצת פרטים, בתוך כמה זמן קיררת באץ' , לאיזה טמפ' הגעת, כמה מים הקירור דרש?
בבישול ביום שישי ראיתי כזה צ'ילר נדמה לי אצל אריאל (לא בטוח) שהראה סימני חלודה בשטח החיצוני שלו. אני חושב שצריך ליבש טוב אחרי השימוש גם בפנים (אין לי מושג איך). הצילרים האלה אם אינם עשויים נירוסטה מיועדים לקרור שמן. מציע להיות זהיר בנושא זה.
הגעתי תוך 10 דקות של זרימה מלאה מצינור הגינה וזרימה על חצי מהירות של התירוש ל 30 מעלות (עם מים בטמפרטורה של 28 מעלות).
אמנם הקירור דרש איזה 70 ליטר מים....הצמחים בגינה מאושרים, אולי בעתיד אוסיף משאבה ומי קרח למגע יותר ישיר.
אני אבדוק לגבי חלודה בחלוף הזמן ואעדכן-תודה על ההערה.
עמנואל,
אכן ראית אצלי צילר דומה (קטן יותר או ליתר דיוק קצת פחות לוחות) 12 לוחות שעל פי המסמך המצורף הוא מקרר 20 ליטר תירוש מטמפרטורת רתיחה ל20 מעלות תוך 10 דקות,
אני נוהג לנקות אותו היטב כשאני משרה אותו במי סבון כלים, אח"כ מעביר דרכו מי סבון (מים חמים). גם מיד בתום השימוש וגם לפני שימוש חדש.
הייבוש באויר הרבה זמן אחרי ניעורים להוצאת רוב הנוזל שבתוכו, לפני שימוש משרה בחומר חיטוי על בסיס יוד שעדיין יש לי,
תחילת הזרימה של התירוש הולכת לביוב.
עד היום השתמשתי איתו ללא משאבה בגרביטציה בלבד כשהחסרון המרכזי מבחינתי זה כמות המים הגדולה שנדרשת בזרימה הנגדית שהולכת ברובה לאיבוד.
את המוצר רכשתי אצל גדי וכך למדתי אצל גדי. (הוא משתמש במוצר זהה בהדרכות שלו)
אין סמני חלודה על המוצר.
זה לא כל כך מדוייק - זה מה שהממשלה רוצה שתחשוב.
אבל זה לא סותר את העובדה שזה מטריד את מנוחתי ואת חשבון המים האישי, מה שמייקר את המוצר הסופי מאוד,
אם הניסוי מיום שישי יצליח והקירור העצמאי במהלך השבת לא פגע בבירה יתכן ואאמץ שיטה זו להמשך הבישולים העתידיים,
בכל מקרה בנתיים - וזה עדיין לא עבר בדיקה בתנאי אמת,
השמשתי (בעזרת חבר טוב) מכונת כביסה ישנה שתשמש כמיכל עם מים קרים (שתקורר עוד ע"י בקבוקי פלסטיק מוקפאים) מים יצאו דרך המשאבה של המכונה לצילר לקירור התירוש החם ויחזרו למיכל המכונה כמים חמים שם יקוררו ע"י הבקבוקים הקפואים.
אני לא מבין למה לא לחטא בזרימת מים רותחים? לא צריך יוד ולא כלום, אחרי הבישול ולפני הבישול הבא- קומקום מים רותחים עובר במצנן וזהו.
אני ממעלה אדומים- מי הכינרת לא מגיעים אלי, ולכן גם אנו שותים בירה...לחסוך במים..חח