טעמים אלכוהוליים ב Saison - מה הגורם

21 תגובות [לתגובה האחרונה]
Offline

Location

פתח תקווה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/11/2011

להלן תיאור הבישול והתסיסה עד כה, בתקווה שתוכלו לעזור לי להבין מה קרה בעצם:

בישלתי בירת Saison לפי מתכון מהספר Brewing Classic Styles: 80 recipes anyone can brew מאת Zainasheff ו- Palmer.

בחרתי בגרסת ה All grain של המתכון. ההנחיות היו לבשל כ 90 דקות כדי להוריד את תכולת ה DMS, והנחיות התסיסה במתכון הן להתחיל ב 20 מעלות ולהעלות בהדרגה ל 27.

הבירה בושלה בשבוע שעבר ולמרבה הצער לא הצלחתי להוריד את הטמפרטורה שלה מתחת ל 27.5 מעלות, אז התפשרתי: פיזרתי את השמרים היבשים על התירוש וקיררתי את החדר שבו הבירה תוססת ל 21 מעלות בעזרת מזגן. התסיסה התחילה כעבור שעתיים. לאחר מכן, התסיסה מתבצעת בחדר עם טמפרטורה די קבועה שנעה בין 27.5 ל 28.5 מעלות. ייתכן וטמפרטורת הבירה עברה את החום הזה במהלך התסיסה, אין לי גשוש כלשהו שבודק את טמפרטורה הבירה במהלך התסיסה הראשונית.

עוד פרטים מעניינים (?): שמרים - T-58, הקירור נעשה תוך 40 דקות בערך. אחרי חצי התירוש היה באיזור ה 36-7. לא יכולתי להוריד למטה מ 27 כי זה טמפרטורת המים מהברז ואזל לי הקרח (היו לי 15 ק"ג!!!)

כבר שלושה וחצי ימים שאין תסיסה, בדקתי שאין יותר ירידה בצפיפות והיא עומדת על 1010 כמתוכנן.

היום, כשבוע לאחר הבישול, טעמתי את הבירה בטמפרטורת החדר אחרי שבדקתי את הצפיפות. טעם הבירה לא ממש מתוק, נוטה ליבש כמו שאמור להיות לפי המתכון, אבל הבעיה היא שהטעם של הבירה "חמים" ואלכוהולי. האם זה טעם שאמור להיות בבירה הזו? האם הוא יעלם מתישהו או יורגש פחות בטמפרטורת הגשה קרה יותר? האם להמשיך לבירה לשבת על השמרים ייתן משהו בעידון הטעמים?

 

נועם - שיבולת's picture

Location

נחל שורק 18
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

טעמי "אלכוהל חם" מאד מאפיינים תסיסה חמה (מידי).

אם החדר היה בטמפ' של כ28 מעלות, אפשר להניח שהתסיסה עצמה הייתה חמה יותר (השמרים מתחממים בזמן התסיסה).

הבעיה עם סגנון הבירה הזה היא שהשמרים המתאימים לו הם מאד מאד ספציפיים. אני לא בטוח שT58 יתן את התוצאה הרצויה (אך מצד שני אני לא ממש מת על שמרים אלו).

עוד כמה ימים במיכל התסיסה לא יזיקו אבל כנראה לא ישנו הרבה.

חלק מטעמי האלכוהול החם יתפוגגו עם הזמן בבקבוקים.

 

בתסיסה: סייזון , למביק בחבית אלון. בחבית: בלונד בלגי, בלונד סטאוט, פילס, אוקטוברפסט

Location

Ha'eshel
ramat gan
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 02/12/2010

+1

T-58 לא מתאימים לסייזון. תנסה להישג שמרים ייעודיים מחברי הפורום

יואב

גלעד - מבשלת החלוץ's picture

Location

באר שבע
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 04/29/2010

מה הOG? תוסיף מידע שנעזור, ואם לא אז לפחות מה אחוז האלכוהול שיצא

בבירות בעלות נפח אלכוהולי גבוה ניתן להבחין בטעמי האלכוהול חזקים בימים הראשוניים. כאשר הבירה מתיישנת בקבוק או בחבית תקופת זמן, טעמי האלכוהול מתמזגים עם טעמי הגוף של הבירה. כלומר שהבירה צריכה שיהיה לה גוף מסויים. לכן זה שציינת שהיא יצאה יבשה, אני לא בטוח שטעמי האלכוהול יעלמו כליל.

ושמע, אלא אם אתה מבשל בערבה, אז אתה יכול להשקיע יותר בקירור. אני מבשל בבאר שבע, יש לי מערכת קירור סגורה ואני משתמש בשבעה בקבוקים קפואים (כלומר 10 ליטר/ק"ג של קרח) והמים שאיתם אני עושה שימושים שונים במהלך הבישול. אני מצליח לקרר את הבירה לפחות מ-25 מעלות. לי אישית יש כבר מקרר תסיסה, במידה ואיך לך, אז פשוט ליקח גיגית. תמלא במים ותשים קרח במים ומגבת לחה על החבית. 

וחברה תחשבו איך אתם יכולים לחסוך במים!!

If you don't stand for something

You will fall from anything

Offline

Location

Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

לטעמים אלכוהוליים מספר סיבות. אחת היא טמפ' תסיסה גבוהה וזה כבר נאמר. סיבה אחרת היא טמפ' מאש נמוכה מידי, גם כמות שמרים קטנה מהדרש היא סיבה אפשרית.

Offline

Location

פתח תקווה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/11/2011

נתונים נוספים: OG - 1064, טמפרטורת מאש - 66 מעלות.

בקשר לקירור: אני לא גר בערבה, אלא בפ"ת. מה לעשות, חם כאן. טמפרטורת החדר בבית שלי נעה בין 27 ל 28 מעלות ללא מזגן, וזו בערך גם טמפרטורת המים. עם זאת, באמת הגיע הזמן שאייצר לפחות צ'ילר טבול. ראיתי שזה לא מסובך כל כך. אני יכול להשיג צנרת נחושת של מזגנים מחבר שהוא טכנאי מזגנים, אבל חושש בנוגע לאיכות הנחושת - האם היא בטוחה להיות במגע במזון?

יחד עם זה, תהליך הקירור שלי מבזבז הרבה מאוד מים ואשמח לחסוך בהם. כיום, אני ממלא אמבט במים, מקרר את הבירה 10 דקות, ואז מרוקן וממלא שוב ומוסיף קרח - בד"כ 10 ק"ג, הפעם הצלחתי לדחוס לפריזר קרוב ל 15 ק"ג. בחלק מהמים אני משתמש לנקיונות של הסיר, ספונג'ה, עציצים וכו' - אבל זה עדיין המון מים.

אין לי כסף כרגע להשקיע במקרר ונקודת חשמל בשבילו, אבל רעיון הגיגית והמגבת נשמע מעניין. איזה אפקט יש בדיוק להשמת מיכל התסיסה בגיגית? בכמה מעלות ניתן להוריד את הטמפרטורה ביחס לסביבה?
נועם - שיבולת's picture

Location

נחל שורק 18
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

לגבי קירור התירוש דעתי ידועה. אבל אין שום בעיה בצ'ילר עשוי נחושת.

לגבי שמירת על טמפ' התסיסה, הנה לך פרוייקט DIY חביב שנידון בעבר הרחבה בפורום.

 

בתסיסה: סייזון , למביק בחבית אלון. בחבית: בלונד בלגי, בלונד סטאוט, פילס, אוקטוברפסט
מקס's picture
Offline

Location

רמת גן
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/05/2011

חביב, אבל לא מתאים לארץ משתי סיבות:

1. חם פה מידיי בקיץ והקרח ימס מהר מאד (אלא אם כן זה עומד בחדר שממוזג 24 שעות ביממה)

2. לבנות את זה יעלה יותר ממקרר קטן יד שניה.

כל זאת בהנחה שבאמת יש את הציוד והידע הנחוצים בשביל לבנות את זה, שזה יהיה חזק ויציב וגם יראה טוב בסלון.

Offline
תאריך הצטרפות לפורום: 08/30/2010

אין שום סיבה לבנות את זה בשביל לשים בסלון בדיוק כמו שאתה לא שם את המקרר מבוקר הטמפ' שלך בסלון.

לגביי העלות והאפקטיביות- אני בניתי בן של בן של אמא של. אחד קטן שכלל פשוט קופסאת קרטון גדולה שמרופדת כולה בקלקר

ומחולקת לשני תאים כאשר באחד ישנו בקבוק מים קפוא (או שניים) ובשני עומד המיכל תסיסה (ניתן להוסיף מאוורר של מחשב

לסירוקולציית אוויר יעילה יותר. העלות כמעט אפסית, החדר לא היה מקורר והטמפ' הגיעה גם ל16 מעלות בתוך הקופסא. זה יעיל בדיוק כמו צידנית

וגם היא מחזיקה יופי בים ב-40 מעלות בצל (ואין צל :) ) 

יעיל- בהחלט אך עם שני סייגים- 1) קשה לבקר לטווח של מעלה מסוימת נדרשת (אך עם הזמן ניתן לנסות לנחש לאיפה זה לוקח)

2) זה דורש תחזוקת קרח שוטפת  (נגיד, החלפת בקבוק ליום דבר שיכול להיות קצת מעיק בזמנים מסויימים)

אם עושים הפרדה יותר טובה בין שני הצדדים (המקרר והמקורר) ניתן להשתמש בבקר טמפ' עם רגש ובמאוורר כדי לווסת את הטמפ'. 


בכל מקרה, זה משהו ששווה לשחק איתו קצת, במיוחד אם הטמפ' באמת בלתי נסבלת בדירה ולא רוצים לבזבז כסף על לקרר חדר שלם

 

בהצלחה!

רפאל

מקס's picture
Offline

Location

רמת גן
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/05/2011

קופסת קרטון עם קלקר זה לא רציני. מה אנחנו ילדים בני 6?

אם אי אפשר לדייק בטמפ' שבפנים, אז מה זה שווה?

המקרר שלי עומד בפינה של הסלון. הוא קטן חמוד נקי ולא מפריע לאף אחד.

מלבד זאת, אין חכם כבעל ניסיון... :)

Offline
תאריך הצטרפות לפורום: 08/30/2010

זה מאוד רציני ידידי! זה שאתה רצית להשקיע ולקנות מקרר ב-400 ש"ח ביד 2, זה מעולה וגם הבחירה האידיאלית לתסיסה. יש כאלו שלא מוכנים ו/או רוצים להכניס עוד אביזר חשמלי גדול 

ומגושם הבייתה. אפילו אם הוא "קטן וחמוד".  בעלות של 20 ש"ח אתה יכול לתת פתרון מעולה למצב בו המיכל יושב ב-27 מעלות צלזיוס. גם חדר ממוזג לא 

נותן פתרון לדיוק בקביעת המעלות, אפילו אם התרמוסטט החמוד בשלט אומר שעכשיו הוא מקרר על 20 מעלות כל פעם שאתה נכנס לחדר לבדוק אתה משנה את הטמפ' 

אבל עדיין זה עדיף על כלום (ועזוב את הבזבוז בחשמל ואנרגיה). גם גיגית עם סמרטוט ומאוורר עושים את העבודה. בכל מקרה, קרטון הוא האופציה הכי זולה והכי פחות מסובכת לבדוק אם

בכלל זה מתאים לך, אח"כ אפשר גם לעבור לעץ לבוד, עץ מלא, ואפילו פלדה אם תרצה. 


(מקרר בסלון? לא בבית שלי בכל אופן. יש כאלו שגם ישימו אותו בחדר שינה. כל אחד והסטיות שלו. אני העדפתי לבנות אקווריום)

רפאל

Offline

Location

Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

ש. איך אתה יודע שאתה מבשל בירה בדם?

ת. מקרר בסלון נראה לך כמו ציור של פיקאסו.

מקס's picture
Offline

Location

רמת גן
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/05/2011

סטיות, תקציב, תקרא לזה איך שאתה רוצה.

הפתרון האידאלי והמשתלם לשמירה על טמפ' תסיסה קבועה הוא מקרר תסיסה. אין צורך בקרטון בשביל לבדוק זאת. אם אתה רוצה לייצר בירה נורמלית זה מתאים לך. שליטה מלאה בטמפ' תסיסה היא קריטית לבירה מוצלחת. אם מה שחשוב לך זה לייצר נוזל אלכוהולי ולדפוק את הראש, אתה יכול לחסוך גם על הגיגית והסמרטוט (וגם על הצ'ילר, חומרי חיטוי, נשם, אתה אפילו לא חייב לבקבק. גם תירוש לא מוגז אחרי תסיסה חמה יעשה את העבוודה יופי!) ולהשקיע את הכסף בדגים.

Offline
תאריך הצטרפות לפורום: 08/30/2010

עזוב מקס, כנראה שאתה יודע הכל והדיון הזה מיותר. תחזור לדבר עם המקרר.


רפאל

מקס's picture
Offline

Location

רמת גן
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/05/2011

אני לא מדבר עם המקרר, אבל הוא בהחלט מדבר איתי. 

תיכנס לאתר שלי

www.beermeter.org

עם שם משתמש: guest וסיסמה: guest 

ותראה בעצמך.

בהצלחה עם הקרטון!

Offline

Location

Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

(-:

שגיא's picture
Offline

Location

גבעתיים
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 07/27/2011

גיגית עם מים וקרח מכוסה במגבת לחה תיתן לך בסביבות ה22-25 מעלות (טמפ' המים הסובבים לא התירוש) בהנחה שתוסיף קרח 3 פעמים ביום.

במשך 3 שבועות השתמשתי בשיטה זו עם קרחומיות (חסכוני יותר), התוצאות סבירות התירוש נע בין 23.5-25 מעלות (אחרי יום של התייצבות) וכל זאת בטמפ' חדר של סביבות ה 28 מעלות.

המסקנה שלי אחרי ההתנסות הנ"ל הייתה לקנות מקרר! מרכיבים לשני בישולים עולים בסביבות ה 300-350, תוותר על שני בישולים חמים ותמצא אחלה מקררים ביד 2.

Slow Loris

Offline

Location

Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

למה בעצם לא להכניס מקרר תסיסה הביתה?

Offline

Location

אורנית
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 05/29/2010

מקום?

 Surprised

Offline

Location

Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

תוציא את הספה.

נועם - שיבולת's picture

Location

נחל שורק 18
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

או את האשה.

בתסיסה: סייזון , למביק בחבית אלון. בחבית: בלונד בלגי, בלונד סטאוט, פילס, אוקטוברפסט
Offline

Location

Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

אם היא משחררת נפח של מקרר אז כן. 

בהחלט.