עשיתי חרא של בירה :)

9 תגובות [לתגובה האחרונה]
בעז - שלושת החתולים's picture

Location

קרית ביאליק
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 05/17/2011

לא, באמת! לא בירה עם קצת טעמי לוואי, לא בירה שתססה חם, לא בירה עם אנדר-פיטץ. אשכרה חרא של בירה. מתכון אישי שלי, שיצרתי שבועיים שלמים(!) אחרי שהתחלתי למבשל, וברוב חוכמתי החלטתי שאחרי שהוא יצא חרא פעם ראשונה ,אני אנסה לתקן אותו בפעם השניה.

אז זהו, מסתבר שזה חרא של מתכון, ומה שיצא זה חרא של בירה. פשוט גואל נפש מזוקק. או בלשון העדינה: בירה שמאוד מתאימה לבישול. טעמתי את הגירסה השניה היום אחרי שהיה לה זמן להתישן והכול, פשוט מגעיל.

 

אז למה אני משתף? דבר ראשון, כי זה נותן לי פרספקטיבה. פעם ראשונה כשטעמתי חשבתי שהבירה מתוקה וקצת מוזרה. היום אני חושב שהיא זבל. ז"א שחוש הטעם התפתח קצת

דבר שני, כי יש לי 50 בקבוק, ואני מחפש הצעות למה לעשות אתם (מתכונים לבישול עם בירה? רעיונות אחרים?)

דבר שלישי, כי הבירה כל כך גרועה, שקשה שלא להרגיש קצת גאווה. אם כבר כישלון, אז כישלון טוטלי. ;)

 

...לפחות זה פותר לי את המחסור בבקבוקים. יש לי 50 למטה במחסן, רק לרוקן ולשטוף. אין רע בלי טוב.

דגן - הדובים's picture

Location

רעננה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

רוצה לשתף במתכון וננסה להבין יחד איפה הכשלים?

בעז - שלושת החתולים's picture

Location

קרית ביאליק
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 05/17/2011

בכיף:

5.00 kg Pilsner (2 Row) Ger (3.9 EBC) Grain 2 71.4 %
0.75 kg Caraamber (59.1 EBC) Grain 3 10.7 %
0.50 kg Wheat Malt, Bel (3.9 EBC) Grain 5 7.1 %
0.25 tsp Irish Moss (Boil 10.0 mins) Fining 7 -
1.0 pkg SafBrew Specialty Ale (DCL/Fermentis #T-58) [23.66 ml] Yeast 10 -
45.00 g Styrian Goldings [5.40 %] - Boil 60.0 min Hop 6 24.9 IBUs
15.00 g Styrian Goldings [5.40 %] - Aroma Steep 15.0 min Hop 9 0.0 IBUs
1.00 tsp Yeast Nutrient (Primary 3.0 days) Other 11 -
0.75 kg Melanoiden Malt (39.4 EBC) Grain 4 10.7 %
40.00 l My water Water 1 -
Protein Rest Add 18.26 l of water at 54.1 C 50.0 C 20 min
Saccharification Add 4.00 l of water and heat to 60.0 C over 15 min 60.0 C 30 min
Second Step Add 4.00 l of water and heat to 70.0 C over 10 min 70.0 C 30 min

 

שמרים T-58

SG מצופה 1.062, אמיתי 1.053 (ניצולת 58%)

טמפ תסיסה לא רשומה אצלי, אבל הדבר הזה בושל באמצע יוני, כך שאפשר להניח בין 24-27 מעלות :)

 

 

 

אלון coZary's picture
Offline

Location

זכרון יעקב
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 02/24/2010

1. פילס מבשלים 90 דקות.
2. לא ציית ספארג׳ עשית או לא?
3. מה ה-FG?
4. בשמרים הנ״ל אין צורך במזין שמרים
5. מתי התחילה התסיסה? האם היתה אגרסיבית?


דגן - הדובים's picture

Location

רעננה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

מצטרף להערה של אלון בנושא זמן הבישול לפילזנר. בנוסף, כמה התייחסויות:

לתת - שני הלתתים המיוחדים בהם השתמשת (caraamber ו-melanoiden) נותנים טעמים מאלטיים חזקים מאוד ואני חושב ש-20% משניהם יחד זה הרבה מאוד. בנוסף, השמרים שבחרת - T-58 הם שמרים עם טעמים חזקים ואופייניים (לא כולם אוהבים את הטעמים האלה). אני חושב שהלתתים ביחד עם השמרים יתנו תחושה מאלטית-כמו מתוקה בצורה קיצונית. בנושא זה - מעניין לדעת מה היה ה-FG שלך...

מבחינת כשות - יש לך כשות למרירות ב-60 דקות וכשות ב-flame out (ארומה). הייתי ממליץ להעביר את הכשות ארומה ל-15 דקות לפני סוף הבישול או לחילופין - להוסיף בנוסף לארומה גם כשות ב-15 דקות.

לגבי המאש - למה בחרת לעשות פרוטאין רסט ולמה בחרת לעשות שני שלבים של מאש ולא single-temperature? יש איזה סיבה מיוחדת?

תסיסה - נראה שהיתה לך תסיסה בטמפרטורה גבוהה מהרצוי. מעניין אם ניתן לשייך את הפגמים שהרגשת בבירה, לפחות באופן חלקי, לנושא זה.

*** הרבה פעמים מטעויות או תקלות אפשר ללמוד הרבה יותר מאש מ"הצלחות". זה שאתה משתף מעשיר את כולנו. תודה (:

נועם - שיבולת's picture

Location

נחל שורק 18
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

מסכים עם דגן לגבי המינון הגבוה של הלתת המיוחד. בשילוב עם השמרים הנ"ל הטעמים יהיו מוקצנים לכיון המתוק/מאלטי.

(אני אישית מאד לא אוהב T58).

 

באופן כללי, אני לא מוצא סיבה להשקיע זמן בפיתוח מתכונים. זה כמו שאני לא מנסה להמציא מתכון לעוגה. יש המון ספרים ואתרי מתכונים עם מקורות מהימנים (אמנם מפתיע אבל לא כל מה שכתוב ברשת הוא נכון...).

אחרי כמה בישולים של מתכון מוצלח אפשר להתחיל לשחק עם המרכיבים. מאד ממולץ לשנות בכל פעם רק מרכיב אחד כמו לתת או כשות מסויים (או חלק בתהליך כמו טמפ' תסיסה או זמן רתיחה) על מנת שיהיה אפשר להבחין בשינוי וממה הוא נובע.

 

בתסיסה: סייזון , למביק בחבית אלון. בחבית: בלונד בלגי, בלונד סטאוט, פילס, אוקטוברפסט

Location

בנימינה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

+1 

בעז - שלושת החתולים's picture

Location

קרית ביאליק
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 05/17/2011

FG = 1.014

זמן ההרתכה היה 90 דקות

מאש - כי תמיד הייתה לי ניצולת נמוכה (הדבר הזה בושל ב BIAB עם שק שבדעבד אני יודע היה עבה מדי) וקיוותי לשפר אותה

 

בדול אני לא מחפש לתקן את המתכון: נועם צודק כשהוא אומר שיש מספיק מתכונים טובים במקורות אחרים. סתם זה היה כ"כ גרוע שהחלטתי לשטף

אם הייתי בונה את המתכון היום הייתי מחליף את הcaraamber ואת הMelanoiden במשהו כמו cryastal 3% ואולי עוד 5% מיוניק. עם שמרים בנוסך 04 ותסיסה מבוקרת. (אולי גם כשות אחרת, אבל פרה פרה)

אגב, מי שטעם את הרימונים שלי אצל שחר: הבסיס לבירה ההיא היה ה"second runnnings" של זו (בתוספת כמה מרכיבים אחרים, ושמרים אחרים). וזה כניראה יצא לא רע, מה שאומר שיש פוטנציל, רק צריך לשחק עם זה

 

דרור ספיר's picture

Location

Denver
United States
תאריך הצטרפות לפורום: 01/28/2010

you can alaways make beer jam.

simer the beer for as long as it takes, you can add some fruits

I did it once, took almost 2 days of simmer (on heating plate) but was worth it

 

נועם - שיבולת's picture

Location

נחל שורק 18
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

האם צימצום הבירה לא מעצים מאד את המרירות ?

בתסיסה: סייזון , למביק בחבית אלון. בחבית: בלונד בלגי, בלונד סטאוט, פילס, אוקטוברפסט