בישול בכלי בודד

18 תגובות [לתגובה האחרונה]
תאריך הצטרפות לפורום: 02/13/2011

שלום לכולם , 

אני מתכנן לעצמי מערכת לבישול בכלי בודד (brew in one vessle) בעיקר מחוסר מקום למערכת גדולה יותר כמו HERMS למשל. 

אני מבין שהחלופות הן או BIAB  , או מערכת בסגנון של דגן (שפידל) . 

הרעיון הוא לקחת סיר (ביחס קוטר אורך מתאים כמובן) להרכיב עליו גוף חימום 3000W ובו לעשות גם מאש מבוקר וגם את שלב הבויל. 

 

חיפשתי באינטרנט מידע על בישול בכלי בודד ולצערי לא מצאתי המון חומר .. אשמח אם תוכלו לעזור לי מנסיונכם והידע שלכם: 

האם כדי לי לעבוד עם "false bottom" ופשוט לנקז את התירוש לכלי אחר ->הוצאת הגרעינים -> והרתחה באותו הסיר ? 

האם הבישול בסיר כזה מבטל את הספארג' ? פשוט מכניסים את כל נפח המים במכה אחת ? ואיך זה משפיע על היעילות ? 

ואז מגיעות השאלות על הבקר והשליטה בו .. ופיזור החום נכון בכל הסיר (ערבוב? ) .. 

 

אוקיי אני מבין ששאלתי הרבה אז תודה מראש . 

 

 

כי אין כמו בבית

Offline

Location

ירושלים
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 07/10/2011

 

יש כמה נקודות שכדאי לשים אליהן לב, לימדו אותי שעונים על ראשון ראשון ואחרון אחרון:

1. תוודא שאתה יודע מה אתה עושה כשאתה מתעסק עם חיבור גוף חימום לסיר, או שתעזר באיש מקצוע (Safty first).

2. יש באינטרנט הרבה חומר, החיפוש שלך צריך להיות ספציפי (חפש BIAB brew, למשל).

3. אני מבשל היום BIAB. לפני ששמעתי על השיטה הזו חשבתי להתחכם ו"המצאתי" שילוב בינה לבין False Bottom - קניתי מכסה של סיר קטן מעט מסיר הבישול שלי, חוררתי אותו עם מקדחה, עטפתי אותו ברשת בד והנחתי אותו בתחתית הסיר, ודרכו סיננתי. אחר כך שמעתי על BIAB, וצחקתי על עצמי לא מעט. המסקנה מהסיפור שלי היא שאפשר וכדאי לחפש מידע באינטרנט, אל תהיה חמור כמוני.

4. מבין שתי ה"שיטות" (השטות שלי ושיטת BIAB), כמובן שמצאתי שBIAB נוחה יותר. צריך רק לשים לב לסוג הבד, ולכך שהנפת השק המלא בגרעינים ונוזלים אינה משימה קלה לאדם אחד. דבר איתי בנושא זה אם תצטרך עצות.

5. ככל הידוע לי, לא עושים ספארג' בBIAB.

6. אני לא יודע לענות לגבי השפעה על היעילות, כי לא ניסיתי אף פעם לבשל All grain בשיטה המסורתית. אני מתאר לעצמי שהיעילות נמוכה יותר.


נושאים נוספים:

גודל הסיר צריך להיות לפחות 35 ליטר. יותר גדול - יותר טוב. אני משתמש ב60, זה over kill מטורף אבל נוח מאוד.

בד לשק תוכל למצוא בשוק. זה צריך להיות בד דק שהנוזלים יעברו דרכו בקלות, אך בכל זאת לא ייקרע. קיבלתי מנועם (שיבולת) המלצה על voile, ועל זה הלכתי. זה בד שעושים ממנו ביטנה לז'קטים, וגם וילונות. יש דיונים לגבי סיננטי/כותנה - חפש בגוגל ותחליט על מה אתה הולך. אני משתמש בכותנה.

 

____________________________
כל העניין הוא לשתות משהו קר בלב מדבר

נועם - שיבולת's picture

Location

נחל שורק 18
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

שי,

אני אחדד כמה דברים,

לגבי חשמל, כמו שאמרו קודמי. אם אתה לא סגור על מה אתה עושה, תביא איש מקצוע.

אני מבשל BIAB במיחם 68 ליטר עם 2 גופים של 1500.  (בד"כ בטצ'ים של 23 ליטר מידי פעם גם של 40 ליטר)

לגבי הנפת השק, 5 קילו גרעינים זו לא בעיה. אני בישלתי גם עם 10 קילו גרעינים. לא נעים אבל אפשרי. מעבר לזה צריך גלגלת/כננת.

יש המון המון חומר באינטרנט. המקום הטוב ביותר להתחיל בו (אחרי חוב"צ כמובן) הוא פורום www.biabrewer.info

יש שם המון מאמרים ומדריכים כתובים המפרטים בפירוט רב את התהליך והשיטות.

לגבי נצילות, אני מקבל באופן קבוע נצילות של 80%-85%. זה פחות או יותר המספר שכל מבשלי הBIAB מדווחים עליו.

בBIAB בד"כ לא עושים ספארג' אבל זה אפשרי בהחלט. לגבי כמות המים, זהו נושא למאמר ארוך שתוכל למצוא באתר הנ"ל. או לדבר איתי בע"פ.

 

לגבי בקר ושליטה על טמפ' מאש, זה אפשרי לדעתי רק אם המאש מעורבל או מסוחרר כל הזמן. אחרת לא יהיה פיזור חום.

רון פתר זאת ע"י משאבה של מכונת כביסה המסחררת את נוזל המאש בכל זמן המאש. 

בתסיסה: סייזון , למביק בחבית אלון. בחבית: בלונד בלגי, בלונד סטאוט, פילס, אוקטוברפסט
רון_ב - ronstar's picture

Location

עמק זבולון 35
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 12/06/2010

שי,

אכן ראשית,היות ומדובר בסכנת חיים, כל הנושא החשמלי רק עם איש מקצוע.

שנית, זה קישור למערכת הבישול שלי , אני מרוצה מאוד מהתוצאות וכמובן ממליץ בחום,

כיום המערכת שודרגה לתלת פאזי ונוסף עוד גוף חימום (3X2,000W = 6,000W)

בהצלחה.

תאריך הצטרפות לפורום: 02/13/2011

התחלה מצויינת נתתם לי תודה רבה :)

כי אין כמו בבית

גלעד - מבשלת החלוץ's picture

Location

באר שבע
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 04/29/2010

שבוע שעבר נכחתי אצל חברים בזמן שהם בישלו את בישול ה-BIAB הראשון שלהם, ואני חייב להוריד את הכובע. הבישול היה פשוט מאוד, השק היה לתפארת מדינת ישראל, וגם הנצילות של המאש. חייב להגיד שפעם הייתי סקפטי והיום אני בעד. 

בגדול, אין סיבה לבזבז יותר מידי כסף ולהתחיל להרכיב מערכת שפידל מתוחכמת, פשוט לקנות בד ולתפור שק. בבישול שהייתי בו, אז הם בישול מתחת למתח (כזה שעושים עליו מתיחות) וכשהם סיימו את שלב המאש הם פשוט משכו למעלה את השק ונתנו לו לטפטף.

If you don't stand for something

You will fall from anything

Saint's picture
Offline

Location

נילי
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 04/24/2010

בתור מישהו שניסה לבנות מערכת כזאת (ונכשל למרות שמאוד נהנה בניסיון) אני יכול תרום את המסקנות האישיות שלי:

* אין ממש יתרון במערכת. נימוק המקום הוא לא ממש רלוונטי כי המערכת דורשת סיר הרבה יותר גדול מהשיטה הקונבנציונלית ולכן סיר של 30 ליטר + ציידנית = סיר של 50 ליטר. אין חיסכון רב במקום.

* לבנות את המערכת כך שהזרימה של התירוש תהיה אנכית כלפי מעלה (ולא הפוך בגרביטציה) מאוד קשה. דורש הרבה השקעה ודיוקים. זאת השיטה היחידה המבטיחה שטיפה טובה.

* שיטת השקית היא סבירה אך סביר להניח שהשטיפה יותר חלקית.

* השיטה מבטלת את הספרג'. למרות שלא כולם יסכימו, יש לה זה השפעה על הטעם, גוף וטקסטורה של הבירה. אני טוען שמסוגל לטעום ולזהות בירה שבושלה בשיטת השקית.

מכאן שהיום אני נוטה להמליץ על שיטת 2 הכלים למי שאין לו מקום ולא רונה משהו מסובך כמו HERMS או RIMS.

מיי טו סנטס,

פרום סיינט

 

דגן - הדובים's picture

Location

רעננה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

פרננדו - אני חייב להגיד שאני נוטה להסכים עם רוב הטיעונים שלך. אני מניח שאם הייתי מבשל היום בבית הייתי ממשיך בשיטה מסורתית והשיקול שלי במעבר ל-single vessel brewing במבשלה היה מורכב יותר ורוב השיקולים אינם רלוונטים למבשל הביתי. שתי השיטות טובות ועושות את העבודה אבל כמו שציינת - מבחינה מכנית מערכת כזאת היא מורכבת בבניה עצמית והמורכבות לא בהכרח מצדיקה את התוצאה.

מכיוון שהנושא עלה כבר כמה פעמים - יהיה מעניין לבנות איזה טבלה השוואתית בין השיטות (BIAB, מערכת Single Vessel Brewing דוגמת שפידל, מערכת 2/3 כלים קלאסית) ולכלול בה גם נקודות שקשורות לבניית המערכת וגם נקודות שקשורות לתפעול ולבישול. נושאים שהייתי משווה: עלות המערכת (בקניה ובהרכבה בבית), מיומנויות נדרשות לבניית מערכת, מורכבות הוספת מערכת בקרת טמפרטורה למאש, שימוש בחשמל/גז, שטח אחסון, משך יום בישול, גמישות בבישול וכו'. נועם, מוטי, רועי (או אחרים) - תעזרו לי בזה?

Offline

Location

ירושלים
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 07/10/2011

בהמשך לתגובה שלך ושל סיינט, אני חושב שיהיה מעניין גם להשוות תוצאות - לקחת מתכון אחד ולבשל אותו בכמה שיטות.

אני אשמח להשתתף בניסוי כזה - נבחר מתכון שמקובל על כולנו, ונקבע מפגש טעימות. מישהו בעניין?

____________________________
כל העניין הוא לשתות משהו קר בלב מדבר

Saint's picture
Offline

Location

נילי
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 04/24/2010

אני בעניין... אבל יקח כחודש עד שיהיה לי משהו שניתן לקרוא לו מבשלונת.

סיינט

 

רון_ב - ronstar's picture

Location

עמק זבולון 35
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 12/06/2010

גם אני בפנים

Offline

Location

ירושלים
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 07/10/2011

נעביר את הנושא לדיון נפרד.

____________________________
כל העניין הוא לשתות משהו קר בלב מדבר

נועם - שיבולת's picture

Location

נחל שורק 18
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

דגן, תתחיל טבלה ושאשמח להשלים מידע ככל שאני יודע מתוך הנסיום המועט שלי.

שחר, נסיונות SIDE BY SIDE הם תמיד מבורכים ומלמדים אבל במקרה זה לדעתי יש כ"כ הרבה פרמטרים שמעבר לשיטת המאש של ה AG שיהיה קשה לשים את האצבע על הסיבות להבדלים (שיהיו בוודאות) בין הבירות.

מלבד שיטת המאש יש הבדלים בין מבשלים בייתים ב

שיטת קירור התירוש (וקצב הקירור)

ניהול המשקעים בסיר

שליטה על טמפ' התסיסה

טיפול בשמרים (הרטבה/פיזור יבש)

ביקבוק לעומת חיבות (מלשון חבית)

 

SIDE BY SIDE יעיל יותר יהיה אם מבשל יחיד יבצע 2 מאשים ב2 שיטות שונות ואח"כ ימשיך את התהליך כרגיל (בישול, תסיסה, ביקבוק וכו').

הייתי מתנדב אבל אין לי ציידנית (וגם אם הייתה לי לא הייתי יודע מה לעשות איתה Laughing).

 

 

בתסיסה: סייזון , למביק בחבית אלון. בחבית: בלונד בלגי, בלונד סטאוט, פילס, אוקטוברפסט
Saint's picture
Offline

Location

נילי
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 04/24/2010

נועם,

   במקרה הזה אתה טועה ובגדול - אני אפרט:

* בישול במקביל ובאותו מקום (כדי למנוע מהפרשי לחץ אטמוספרי / אקלים): יתבצע במבשלת שיבולת על ידי המשתתפים.

* חומרים - ירכשו על ידי מבשלת שיבולת. המשתתפים יחזירו את הכסף לברו-מסטר של המבשלה.

* שיטת קירור התירוש (וקצב הקירור): תהיה זהה - הברומסטר של מבשלת שיבולת יחליט ויבצע

* ניהול המשקעים בסיר: יהיה זהה - הברומסטר של מבשלת שיבולת יחליט ויבצע

* שליטה על טמפ' התסיסה: יותסס באותו מקרר במבשלת שיבולת

* טיפול בשמרים (הרטבה/פיזור יבש): יטופל בכל המקרים על ידי הברו-מסטר של מבשלת שיבולת

* ביקבוק לעומת חיבות (מלשון חבית): יטופל בכל המקרים על ידי הברו-מסטר של מבשלת שיבולת

סיינט

תאריך הצטרפות לפורום: 02/13/2011

יש לי עוד שאלה קטנה , על יחס הגובה -קוטר בסיר שמיועד להרכיב עליו גוף חימום

אני צריך לחפש סיר עם יחס גובה-קוטר 2:1 .. כלומר גובה כפול מהקוטר? 

 

כי במיסטרל ראיתי 1:1 רק.. 

 

תודה רבה

כי אין כמו בבית

דניאל אלמן's picture

Location

כפר דניאל
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/06/2011

אני משתמש בסיר בקוטר 45 ובגובה 35 45 ליטר,

הבירה יוצאת טוב החיסרון שיש הרבה אידוי

יש סיר בשף דיפו (שדרות יודית בתא ליד המסגר )אחרי הנחה קוטר 40 גובה 40 50 ליטר המחיר 800 שח עם מכסה

סיר 35 ליטר קוטר 36 גובה 35 יעלה 450 עם מכסה

Theres nothing like a good brew

תאריך הצטרפות לפורום: 02/13/2011

דניאל אז הסיר בשף דיפו הוא 1:1 גובה קוטר.. מה שאני מנסה להבין זה האם לסיר עדיף שיהיה יחס גובה כפול מהקוטר.. ? 

כי אין כמו בבית

נועם - שיבולת's picture

Location

נחל שורק 18
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

עדיף יותר גובה מאשר קוטר

בתסיסה: סייזון , למביק בחבית אלון. בחבית: בלונד בלגי, בלונד סטאוט, פילס, אוקטוברפסט
דגן - הדובים's picture

Location

רעננה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

נועם - אתה חושב חשמל אז כנראה צודק, אבל נדמה לי שכשמחממים בגז יש לקוטר גדול יתרון בהקניית שטח חימום רחב יותר. אני עדיין לא יודע מה זה אומר בשורה התחתונה, אבל זה שיקול בכיוון ההפוך.