הרטבת שמרים

8 תגובות [לתגובה האחרונה]
דניאל אלמן's picture

Location

כפר דניאל
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/06/2011

 

שלום רון,

אתה יכול לפרט יותר את השלב של הרטבת השמרים בצנצנות?

כמה זמן לפני הגשת השמרים לתירוש? מה יש בצנצנת מים או מי סוכר וכו'.

אני אף פעם לא עשיתי זאת, האם יש הבדל משמעותי בין הגשת שמרים יבשים ישר לתירוש או הרטבתם קודם לכן?

 

 

Theres nothing like a good brew

Saint's picture
Offline

Location

נילי
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 04/24/2010

 

דניאל,

   בהתבסס על ניסיון אישי (לא אדיר אבל גם לא קטן) - ביצעתי את תהליך ההרטבה בצורה מדוייקת לפי ההוראות בספר של ג'מיל אני יכול להגיד לך שההבדל לא דרסטי. אפילו אם הרבה שמרים מתים עדיין יש מקדם ביטחון גדול שמונע אונדר-פיטץ.

לעומת זאת יש פרמטרים אחרים המשפיעים בצורה הרבה יותר חריפה על התוצאה (למשל חימצון, זיהום, איכות ואיחסון השמרים וכולה).

שורה תחתונה: רצוי אבל לא הכרחי.

סיינט

 

Location

בנימינה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

 

השמרים במצב היבש רגישים מאוד לטמפרטורה ולסוכר 

כך שתירוש קר להם ומתוק להם מדי וחלקם מתים בתהליך ההרטבה בתירוש

 

אם אתה מעוניין בהגשת כמות נכונה ואתה מסתמך על הכמות שכתובה על האריזה - כדאי להרטיב כדי להישאר באיזור המספרים הנכון.

 

כדי להרטיב צריך מים בכמות הגדולה פי 10 מכמות השמרים בטמפרטורה 35-40 מעלות.

המים בצנצנת ומפזרים את השמרים מלמעלה ומניחים את המכסה.

אחרי 15-30 דקות סוגרם את המכסה ומערבבים היטב והשמרים מוכנים להגשה.

אם לא מגישים מיד - כדאי לפתוח את המכסה(אבל להשאיר אותו מונח)

 

 

נועם - שיבולת's picture

Location

נחל שורק 18
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

מגזין BYO ורדיו BASICBREWING ערכו ניסי משותף בנושא זה ממש.

July 28, 2011 - BYO-BBR Yeast Rehydration Experiment

(למיטב ידעתי המגזין טרם פרסם את המאמר המסכם את הניסוי)

הפודקסט שודר ב 28/07/2011

ויש כמה מסמכים מצורפים באתר הפודקסט

http://www.basicbrewing.com/index.php?page=radio


התוצאות בהחלט אינן חד משמעיות.

 

בתסיסה: סייזון , למביק בחבית אלון. בחבית: בלונד בלגי, בלונד סטאוט, פילס, אוקטוברפסט
Saint's picture
Offline

Location

נילי
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 04/24/2010

צריכים לקחת בחשבון שהידיעה שאומרת ש50% מהשמרים היבשים מתים במגע עם התירוש פורסמה והופצה בעיקר על ידי ג'מיל - יצרן של שמרים נוזלים.

יש לו אינטרס מובהק בהפצתה של הידיעה. אני בטוח שהוא לא מבצע ניסוים מקיפים לאורך השנים על שמרים שונים. יתכן שמדובר בתוצאה של ניסוי בודד שיתבצע בזמן הדוקטורט שלו. לעומת זאת אני בטוח שפרמנטיס כן מבצעים ניסויים כאלה ובהינתן הצורך היו מגדילים את כמות השמרים במעטפה (סביר להניח שמחירם זעום).

מכאן שמדובר בעיקר בנושא שיווקי ולא טכני.

בצד השני ולאחר שראיתי את התמונות של רון, הסיכוי שרון הכניס זיהומים בתהליך ההרטבה נראים לי הרבה יותר גבוהים מהסיכוי לקבל תמורה הוגנת מהתהליך (רון, אל תיעלב). אנחנו לא נמצאים במעבדה וכל התעסקות לאחר בישול מוסיפה סיכון וזיהום. לאחר 2-3 חודשים מתחילים להרגיש את הזיהומים.

סיינט

 

נועם - שיבולת's picture

Location

נחל שורק 18
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

ג'מיל הוא ממש לא יצרן שמרים.

הוא התחיל כ HOMEBREWER, התקדם בתחום (כולל זכיה בפרסים רבים על בירה ביתית שבישל) ולאחרונה פתח מבשלה מסחרית.

על הדרך הוא כתב מאמרים רבים בנושא בישול בייתי וכן כמה ספרים בנושא. האחרון שבהם הוא ספר בנושא שמרים שנכתב בשיתוף עם מר כריס ווייט (Chris White) מחברת White Labs שהם יצרנים של שמרים נוזליים.

 

גם פרמנטיס וגם דאנסטר ממליצים על הרטבת השמרים לפני השימוש:

http://www.brewwithfermentis.com/tips-tricks/yeast-rehydration/

http://www.danstaryeast.com/library/rehydration-and-usage-tips-ale-yeast

 

אחת התיאוריות של ג'מיל לגבי מדוע הרטבת שמרים לא הייתה ההמלצה הרווחת עד לאחרונה היא שיצרני הקיטים וכן יצרני השמרים היבשים רצו להציג למבשל הבייתי המתחיל הוראות פשוטות ככל הניתן לבישול בירה. כמה שיותר פשוט יותר קל לשיווק. 

 

כאמור, ניסויי SIDEBYSIDE שנערכו לא העלו תוצאות חד משמעיות.

בתסיסה: סייזון , למביק בחבית אלון. בחבית: בלונד בלגי, בלונד סטאוט, פילס, אוקטוברפסט
Saint's picture
Offline

Location

נילי
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 04/24/2010

החדשות הרעות... כנראה שאתה צודק. לא יכול להילחם במפגן של ידע ורפרנסיים כמו שהצגת.

החדשות הטובות... עכשיו השירשור הרבה יותר מעניין

השורה התחתונה - יותר סיכוי לזיהום מאשר לשיפור. רצוי אבל לא הכרחי. אני אישית כן מרטיב... לא כי מאמין שזה טוב לשמרים... אני פשוט מרטיב... ככה אני :-|

סיינט

 

נועם - שיבולת's picture

Location

נחל שורק 18
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

כן, גם הבן שלי לעתים עושה זאת.

בתסיסה: סייזון , למביק בחבית אלון. בחבית: בלונד בלגי, בלונד סטאוט, פילס, אוקטוברפסט
רון_ב - ronstar's picture

Location

עמק זבולון 35
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 12/06/2010

היי, רק עכשיו הגעתי לשרשור,

דניאל, כפי שקודמיי רשמו, הדעות חלוקות אבל מצד שני אין זו בעיה להרטיב את השמרים בזמן המאש.

פרננדו, לא נעלבתי, הצנצנות והמכסים חוטאו במיים רותחים ולאחר מכן בסטארסנד, המים הם מים רתוחים שקוררו ונסגרו בצנצנות, כך שמבחינתי לא אמור להכנס כל זיהום.

אגב, האמרילו אמבר ממתין לך, הבקבוקים עוד מעט נגמרים......