הוספת מים למיכל התסיסה

17 תגובות [לתגובה האחרונה]
JiJi's picture
Offline
תאריך הצטרפות לפורום: 10/26/2010

יש לי סיר בישול בנפח של 27 ליטר .

בגלל מגבלות של BOIL OVER אני בעצם מבשל 24 L ומסיים בסוף הבישול לאחר אידוי ושאר הג'יפה בתחתית עם 18 L לתסיסה .

בסופו של דבר אני נשאר עם 15 L של בירה לבקבק שזה די מבאס .

השאלה שלי היא : האם אני יכול להוסיף למיכל התסיסה לפני שאני מגיש שמרים עוד 4 או 5 L של מים שהורתחו וקוררו לטמפ' של ה WORT על מנת להגיע

לנפח תסיסה יותר גדול ?

זה לא יפגום באיכות הסופית של הבירה ?

 

 

Location

בנימינה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

בהחלט יכול

שים לב שמיצוי הכשות שונה בריכוזים שונים - כך שיכול להיות שמשטר הכשות בבישול ישתנה

 

 

נועם - שיבולת's picture

Location

נחל שורק 18
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

מה שהוא אמר.

לגמרי לא בעיה.

בתסיסה: סייזון , למביק בחבית אלון. בחבית: בלונד בלגי, בלונד סטאוט, פילס, אוקטוברפסט
JiJi's picture
Offline
תאריך הצטרפות לפורום: 10/26/2010

הבנתי .

אז בגדול אני יכול בעצם לבשל 24 ליטר ולתכנן את המתכון שלי כאילו אני מגיע לבאץ' של 23 ליטר ואז לכוונן את משטר הכשות בהתאם .

אם הבנתי נכון . .

 

דגן - הדובים's picture

Location

רעננה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

בנוסף לנ"ל - מיצוי הכשות בתירוש במהלך הרתיחה הוא פונקציה של שני פרמטרים - זמן הרתיחה וה-SG של התירוש במהלך הרתיחה. ככל שהגרביטי יותר גבוה, אפקטיביות המיצוי יורדת.
מאחר ואתה הולך לעשות מה שנקרא בקרב המבשלים הביתיים partial boil (או מה שמכונה במבשלות מקצועיות high gravity brewing), אתה צריך לקחת בחשבון שהגרביטי שלך במהלך הבישול יהיה יותר גבוהה מאשר הגרביטי הסופי לאחר הדילול, ולכן תצטרך להוסיף יותר כשות ממה שהיית צריך להוסיף במצב רגיל.

זה קצת טריקי, אבל במיוחד אם אתה לא צריך לפגוע לתוצאה מוגדרת ומסויימת מאוד, לא צריכה להיות לך בעיה.

דניאל אלמן's picture

Location

כפר דניאל
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/06/2011

הכי כדאי במידת האפשר למכור את הסיר שלך ולקנות חדש בתוספת עלות שולית זניחה וזאת למה,

בכדי לקבל 18 ליטר לתסיסה עם OG מספיק גבוהה בכדי שבסופו של דבר תקבל אחרי הוספת מים OG מתוכנן תצטרך להשקיע ביותר לתת עקב ירידה בנצילות.

אחרי כמה בישולים הייתה כבר יכול בהפרש לקנות את הסיר.

תמיד אפשר ללכל לשוק הפשפשים ולראות מה מוכרים, סיר אלומיניום בערך 200 שח ל-50 ליטר.

Theres nothing like a good brew

דגן - הדובים's picture

Location

רעננה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

דניאל, התכוונת יותר לתת או יותר כשות?

דניאל אלמן's picture

Location

כפר דניאל
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/06/2011

בעיקר כשות אך גם לתת,

Theres nothing like a good brew

דגן - הדובים's picture

Location

רעננה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

לגבי כשות אני מבין. יכול להסביר למה לתת?

שגיא's picture
Offline

Location

גבעתיים
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 07/27/2011

אציע תשובה, אם היא שגויה אשמח לדעת למה...

GUpre*Vpre=GUpost*Vpost----->

pre= לפני הוספת מים

post= אחרי

V=נפח

GU=gravity units

כלומר אם תכננת GU מסויים לנפח הבישול (סוף הבישול) ותוסיף מים הGU החדש שלך יהיה נמוך יותר, כלומר עליך לתקן את הגריין ביל להשיג GU גבוה יותר לסוף הבישול כך שלאחר דילול עדיין תשאר עם כמות מזון השמרים המתוכננת.

אם אינני טועה ניתן לעשות זאת ע"י הוספת סוכרים\רכז לבישול או לתת במאש

Slow Loris

דגן - הדובים's picture

Location

רעננה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

חישוב כמות הלתת הנדרש נגזר מהנפח הסופי ברוטו (וזה בכל מקרה - גם אם מבשלים ללא דילול וגם אם עושים high gravity brewing). הנפח הסופי הוא הנפח המדולל + מה שנאבד בדרך. השאלה היתה האם יש הבדל בכמות הלתת הנדרש לייצור של 20 ליטר בירה מוכנה בגרביטי 1.050 בשיטת בישול רגילה, לעומת 20 ליטר בירה ב-1.050 בשיטה האחרת. אני חושב שאין הבדל.

ולעניין הדוגמא שתיארת - הגדלת כמות הלתת בגלל הוספת מים מאוחרת (דילול) תהיה גם במקרה ויש לך פשוט סיר גדול יותר ואת כמות המים תוסיף מראש בשלב המאש או הבויל. במילים אחרות - במצב שתיארת הוספת הלתת נובע מעצם הגדלת הבאץ' ולא משיטת הגדלת הבאץ'.

Location

בנימינה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

יכול להיות שבאול-גריין בבישול חלקי - יש לדניאל בעיה לשטוף את כל הסוכרים במערכת הספציפית שלו.

לכן כדי להגיע לבויל עם כמות תירוש מסוימת בגרביטי יחסית גבוה, ובגלל גודל(קוטן) הסיר - הנצילות של הספארג' נמוכה יותר

ולכן הוא נאלץ להוסיף לתת.

דניאל אלמן's picture

Location

כפר דניאל
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/06/2011

בכשרוצים 20 ליטר נטו למיכל תסיסה יש אחרחי המאש ולעשות ספארג עם מספיק מים כך שבסוף הספארג ייה לנו כ-30 ליטר מים.

ארי תהליך הבישול רוב המים ילחו על אידוי ועל פסולת בתחתית ביר הבישול ונקבל 20 ליטר נטו לתסיסה.

המים בספארג' הם אלו ששוטפים את הסוכרי מהגרעינים והם אלו שקובעים את נצילות הבישול.

אם נעשה ספארג' עם פחות מים טאז נשטוף מהגרעינים פחות סוכרים ולכן נקבל נצילות בישול יותר נמוכה שתויד את צפיפות התירוש.

בכדי לקבל את הצפיפות הדרוש עקב ירידה בנצילות הבישול יש להוסיף יותר לתת מראש ובכך לא נפגע בתוצאה.

התופסת הכספית על הוספת כשות ולתת תצטבר אחרי כמה בישולים לערך מספיק גדול שבו היינו כבר יכולים למכור את הסיר הישן לקנות סיר מספיק גדול לנפח הבישול הרצוי.

מקווה שזה עונה לכולם

ד

Theres nothing like a good brew

דגן - הדובים's picture

Location

רעננה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

דניאל - מה שאתה בעצם אומר שעם אותה מערכת, תהיה לך נצילות שתשתנה (ביחס הפוך כמובן) בהתאם ל-OG של התירוש.

במערכת שלי אני לא ראיתי קשר כזה, אבל אולי כמו ששחר הציע במערכת מסויימת יכולה להיות סיטואציה כזאת. אם אתה נוהג לחשב בדיעבד brewhouse efficiency לכל הבישולים שלך, מעניין לשים בטבלה (או על גרף) את כל הבישולים, ה-OG שלהם והאפישנסי שחישבת וכך לראות אם באמת יש קשר. חשוב באמת שמדובר באותה מערכת ובאותה שיטת עבודה.

נועם - שיבולת's picture

Location

נחל שורק 18
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

אצלי אני די חושב שהאפישנסי נמוך יותר בבירות הגדולות יותר. אבל זה לא ממש לינארי.

בתסיסה: סייזון , למביק בחבית אלון. בחבית: בלונד בלגי, בלונד סטאוט, פילס, אוקטוברפסט
Royi's picture
Offline

Location

עין כרמל
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

גם אצלי , ללא כל ספק.

 

Location

בנימינה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

קלאסי לפארטי-גייל

JiJi's picture
Offline
תאריך הצטרפות לפורום: 10/26/2010

בקיצור הכי זול לקפוץ לשוק הפישפשים ולקנות סיר 50 ליטר...
אם יש למישהו איזה סיר למכירה בנפח הנ״ל אני מעוניין .