מה לעזאזל קרה?

23 תגובות [לתגובה האחרונה]
שגיא's picture
Offline

Location

גבעתיים
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 07/27/2011

בישול AG ראשון, בתוכנית הייתה דובל בלגית חביבה עם OG של 1062 בפועל יצא 1031, אשמח אם מישהו יוכל להסביר לי מה עשיתי לא נכון

2.5k Munich 1

2k Abbeymalt

230g Carabelge

230g Caramunich 1

50gCarafa 1

650g table sugar

7g liberty  last 15 min

7g styrian golding last 15 min

30g willamett 90 min

מאש עם 16 ליטר ב-66 מעלות, יצאו 9 ליטר לסיר

ספארג' עם 23 ליטר, יצאו 21 ליטר לסיר

אחרי הבישול עם כל ההפסדים שנלקחו בחשבון יצאו 21 ליטר להתססה

 

הכל היה בדיוק לפי התוכנית ועדיין משהו השתבש עד מאוד.......

בכל אופן הכנסתי את התירוש להתססה עם T58 אולי יצא בטעות איזה אייל קליל מאוד 

Slow Loris

דגן - הדובים's picture

Location

רעננה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

כמה זמן מאש? לקחת גרביטי במהלך המאש? לפני הספארג'? אחרי הספארג'?

שגיא's picture
Offline

Location

גבעתיים
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 07/27/2011

מאש של שעה וגרביטי מדדתי רק בסיום הרתיחה

Slow Loris

דגן - הדובים's picture

Location

רעננה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

לקח ראשון - לקחת גרביטי במהלך או לפחות בסוף המאש. זה השלב שעוד אפשר לתקן (למשל להאריך מאש וכו'). היתרון בשלב הזה הוא גם שמכיוון שאתה לפני רתיחה - אין בעיה להחזיר את הדגימה לסיר לאחר הבדיקה.

ולגופו של עניין - יש מצב שהקריאה ו/או תיקון הטמפרטורה לא היו נכונים? באיזה טמפרטורה מדדת ואיך ביצעת תיקון?

שגיא's picture
Offline

Location

גבעתיים
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 07/27/2011

לגופו של עניין, המדידה התבצעה ב25 מעלות והתיקון נעשה ע"י המחשבון בפורום, לאור הנתון הבעייתי ביצעתי 4 מדידות כך שאו שאני אידיוט רפיטבילי או שזו המציאות.

לגבי הלקח, צודק בהחלט יבוצע בפעמים הבאות.

אני חושש שמשהו שעשיתי בספארג' היה שגוי, אחרי שרוקנתי את הנוזלים מהמאש טאן הוספתי פעמיים 11.5 ליטר ב75 מעלות, ערבוב קל וניקזתי.

יכול להיות שהזמן שנתתי למים בספארג' לשטוף את הגרעינים קטן מדי?

Slow Loris

דגן - הדובים's picture

Location

רעננה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

הערה קטנה (שלא קשורה לשאלה) בנוגע לתהליך...

ציינת שבשלב הספארג' עשית "ערבוב קל". בסיום המאש, כשאתה מתחיל לנקז את התירוש, מקובל לבצע החזרה של התירוש הראשון חזרה למיכל המאש כך שהמאש מהווה פילטר להצללה של התירוש, עד שיוצא לך נוזל צלול (וורלוף). משלב זה לא מערבבים יותר את המאש (גם לא בשלב הספארג') כדי לשמור על הצלילות ולא למשוך לסיר הבישול את הלתת הדק ("אבק"). ערבוב מבוצע רק עד לתחילת הניקוז וזהו.

 

שגיא's picture
Offline

Location

גבעתיים
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 07/27/2011

את המאש אני מבצע כשהגרעינים סגורים בשק בתוך הצידנית (בד וואל בהמלצת נועם), כך שהנוזל שמקיף את השק די צלול, הבד צפוף דיו כנראה כדי לא לאפשר ל"אבק" להתפזר גם כשערבבתי.

מה שעולה בדעתי עכשיו הוא שהשק לא נפרש בכל נפח הצידנית אלא ישב כמו "אי" במרכזה, אולי זו הסיבה למיצוי הנמוך?

Slow Loris

Location

בנימינה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

למה צריך שק בתוך צידנית?

 

תוכל לתאר את כל תהליך?

שגיא's picture
Offline

Location

גבעתיים
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 07/27/2011

שאלה מצויינת

הרעיון המקורי היה לחבר ברז בצד הצידנית, מסנן בחלק הפנימי ולנקז דרך הברז, כמו שאני מבין זה מה שהרוב עושים.

לאחר שיחה קצרה עם נועם עלה הרעיון של לשאוב (עכשיו כשהבנתי איך להפעיל את המשאבה, תודה דגן) את הנוזל מהצידנית ללא צורך בברז כאשר הגרעינים נמצאים בשק.

הבעיה היחידה הייתה איך לסנן. כאן השק נכנס לפעולה, כשהגרעינים בשק אפשר פשוט להרים אותו\ למקם את צינור השאיבה מתחתיו ולנקז ללא משקעים (כמעט ללא משקעים).

אני לדאבוני מיהרתי להתחיל ולא תפרתי שק מרווח בגודל הצידנית אלא פשוט קשרתי את הבד סביב הגרעינים בדומה מאוד ל"סטיפינג".

התהליך הוא: גרעינים לשק-->שק לצידנית-->מים ב72 מעלות לצידנית-->ערבוב-->שעה המתנה-->סחיטה קלה של השק וניקוז הנוזל-->ספארג'-->סחיטה קלה של השק וניקוז הנוזל.

בתסכול רב התחלתי לחפש את הטעות בתהליך הספארג' אבל ככל שאני מעמיק אני מבין שהטעות היא בפרישת הגרעינים במאש טאן, הרצון לקצר כנראה התנקם בי.

שלב הבא הוא ללכת לתופרת עם מידות הצידנית והבד ולבקש שק בצורת תיבה שיאפשר לשטח פנים גדול יותר של הגרעינים לבוא במגע עם המים.

שורה תחתונה לשאלתך, השק משמש כמסננת לניקוז וכאביזר שמקל על הוצאת הגרעינים בסוף המאש.

Slow Loris

עודד's picture
Offline

Location

סמטת עופרית 11/2
אבן יהודה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

גם אני משתמש בשק (יותר נכון וילון ) בתוך המאש טאן. כשאני מסיים את המאש אני מרים את השק ומכניס אותו למיכל תסיסה לטפטף, מעביר את התירוש לסיר הבישול, מחזיר את השק ומעביר דרכו מים ב 80 מעלות לספארג' עד לכמות המים הרצויה.

הוילון פרוס לגמרי בתוך הצידנית ואני מערבב את הלתת בתחילת המאש כדי למנוע גושים.

המצב שאתה מתאר הוא של "כדור" לתת מוקף במים לצורך הפקת התירוש - זאת בהחלט לא הדרך הנכונה למיצוי הסוכרים.

 

עודד
דגן - הדובים's picture

Location

רעננה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

אני הייתי שוקל שוב את עניין הברז/משאבה. מכיוון שאתה ממילא עובד עם מאש טאן (ציידנית) ולא BIAB קלאסי (single vessel brewing) אני לא רואה סיבה לא לעשות את זה בדרך הטבע (גרביטציה), מה גם שזה פשוט ליישום.

שגיא's picture
Offline

Location

גבעתיים
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 07/27/2011

עודד, צודק הייתי צריך לחשוב על ערבוב הלתת, אולי באמת אפרוש את הבד בתחתית עם שוליים שייצאו מחוץ לצידנית כך שניתן יהיה לערבב וגם להוציא בסוף.

נראה לי שאנסה עוד פעם אחת בשיטה הזו, אם לא אצליח גם בפעם הבאה אז נחזור לברז+פילטר.

בכל אופן שאלה,

נראה לכם שמה שיצא מהבישול הזה יהיה שתי\שמיש אפילו בתור אייל קליל? השמרים עובדים פה בטירוף למרות הכל

Slow Loris

עודד's picture
Offline

Location

סמטת עופרית 11/2
אבן יהודה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

כן, זה יהיה שתי ושמיש אבל לא אלכוהולי במיוחד. אם אתה רוצה להעלות את אחוז האלכוהול תמיס חצי קילו סוכר במים ותרתיח במשך כ 10 דקות ואחר כך תוסיף למיכל התסיסה.

עודד
Saint's picture
Offline

Location

נילי
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 04/24/2010

שגיא

לאחר 12 תגובות שמפספסות את הנתון הקריטי אני טועה אם אולי אני לא הבנתי נכון. לפי התיאור שלך השתמשת ב 39 ליטר בתהליך המאש והספרג. זה מוגזם ביותר.

לביץ של 20 ליטר מקובל בערך 30 ליטר סך הכל.

סיינט

עודד's picture
Offline

Location

סמטת עופרית 11/2
אבן יהודה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

וואלה צודק הקדוש.

איךהכנסת לסיר 30 ליטר וקיבלת רק 21 ליטר?

עודד
שגיא's picture
Offline

Location

גבעתיים
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 07/27/2011

נכנסו 16 ליטר למאש יצאו 9 (נפח גרעינים)

נכנסו 23 ליטר לספארג' יצאו 21

נכנסו סה"כ לסיר 30 ליטר, יצאו 4-5 באידויי (בישול 90 דקות, סיר עם פתח רחב מאוד), עוד 2 ליטר בתחתית הסיר עם משקעים, בערך עוד 1 ליטר בצינורות ולא לשכוח שהנוזל מתכווץ בקירור...

כל חישובי ההפסדים נעשו לפי מדידה של הרתחת מים ושאר חישובי הכמויות עפ"י בירסמית'

אם משהו נראה שגוי תקנו אותי בבקשה

Slow Loris

דגן - הדובים's picture

Location

רעננה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

דבר אחד - בספארג' צריך לצאת בדיוק כמה שנכנס. העובדה שזה לא קרה אצלך מעידה כנראה שבמהלך המאש חלק מהגרעינים נשארו יבשים.

עודד's picture
Offline

Location

סמטת עופרית 11/2
אבן יהודה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

כשאתה מבשל בירה לצורך חישוב הכמויות אתה לוקח בחשבון כמה באמת בישלת.

אתה בישלת 24 ליטר בירה לפי החישובים שלך

21 במיכל +1 בצנרת + 2 בתחתית הסיר

לצפיפות לא איכפת אם אתה לא מכניס את הבירה למיכל התסיסה.

הסתכלת על הלתת שהוצאת מהמאש טאן?

 

עודד
שגיא's picture
Offline

Location

גבעתיים
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 07/27/2011

כן, ללא ספק יש שגיאה אחת גדולה בפריסת הגרעינים, היו הרבה מאוד גושים ולא בטוח שכל הגרעינים נשטפו והושרו בצורה שווה.

עד כאן בעיה שניתן לפתור בקלות בפעם הבאה, השאלה היא אם חישוב כמות המים לספארג' שגויה ואם כן איפה להכניס את השינוי?

עודד, לאן אני צריך להכניס בתכנון את שלושת הליטרים העודפים כדי להישאר באותה צפיפות? להגדיל את כמות הגרעינים? להתייחס לבאץ' כ24 ליטר בבירסמית'?

Slow Loris

עודד's picture
Offline

Location

סמטת עופרית 11/2
אבן יהודה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

אין לי מושג איך משתמשים בבירסמית' (אני היחיד עם לינוקס כאן כנראה) מישהו אחר בטח יודע טוב יותר ממני.

 

עודד
נועם - שיבולת's picture

Location

נחל שורק 18
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010
בתסיסה: סייזון , למביק בחבית אלון. בחבית: בלונד בלגי, בלונד סטאוט, פילס, אוקטוברפסט
שגיא's picture
Offline

Location

גבעתיים
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 07/27/2011

עבדתי לפי הקישור הזה מלכתחילה, תודה למי שתרגם ואם זה מדוייק אז הגדרתי הכל נכון אבל עודד צודק הנפח הסופי צריך לכלול את ההפסדים בתחתית הסיר ובצינורות

אחרת הצפיפות מחושבת באופן שגוי.

ננסה עוד בישול עם אותם חישובים רק מאש כמו שצריך ונראה אם יש צורך עוד "לאזן" את החישובים בבירסמית'

אעדכן בהמשך

Slow Loris

Royi's picture
Offline

Location

עין כרמל
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

לידיעה יש שני מושגי נצילות -  brewhouse efficiency  ו extract effciency

הראשון מציין את הנצילות הבישול הכוללת - המדידה מתצבעת לפי הנפח במיכל התסיסה.

השני מודד את נצילות מיצוי הסוכרים.

ההפרש בין המספרים נותן אינדיקציה להפסדים במעבר בין מיכלים (DEAD SPACES).

 

 
דניאל אלמן's picture

Location

כפר דניאל
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/06/2011

אני משתמש בבירסמית ויש לי מערכת HERMS

אני בזמן הבישול לוקח מדידות גרביטי בשלבים הבאים:

1-אחרי מאשאאוט לפני ספארג

2-אחרי ספארג לפני בישול

3-אמצע הבישול

3-בסוף הבישול

מהתוכנה אני הולך אחורה מהבישול עד לתהליך המאש ומחשב ע"י BOILOFF ו-DILUTION TOOL מה צריך להיות בכל שלב ה-FG.

למעט בשלב הראשון שבמערכת שלי יש קריאה גבוה יותר מהתוכנה ב-0.01. בשאר השלבים המדידה בפועל תואמת את המחושבת בתוכנה בכדי לקבל את

התוצאה הרצויה בסוף התהליך וזה נותן חיווי טוב על חרתיות התהליך ושבסוף אקבל את מה שצריך.

נ.ב.

אל תסתמך על רפרקטומטר, ניתן לכייל אותו מול הידרומטר באיזור 1.05 ששם יהיה מדוייק ובשאר התחום תהיה סטייה קטנה.( רוב הבירות הם סביב מספר זה)

Theres nothing like a good brew