עריכה:
ע"פ בקשתו של עודד, אני מפרט כאן את התהליך ואת התוצאות:
ובכן, מדובר במתכון ל OATMEAL STOUT
http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator?group=0&item=8728
המבוסס על המתכון הקודם שלי לבישול מרכז.
שיטת Brew In A Bag היא שיטה לבישול אול גריין בכלי אחד.
ז"א: כל המים שנדרשים למאש ואח"כ לבישול נכנסים לסיר הבישול בתחילת התהליך.
כדי לחשב את כמות המים הנדרשת השתמשתי בטבלת אקסל שפותחה ע"י מבשל אוסטרלי שלוקח בחשבון פקטורים מסובכים כמו קוטר סיר הבישול וטמפ' המים בכל שלב.
(אשמח לשלוח את הקובץ למי שרוצה)
ע"פ החישוב, ועל בסיס הכמות הסופית אותה רציתי לקבל ובהתחשב בכמות הגרעינים, אני מתחיל את השיול עם 31.3 ליטר מים בסיר.
בתמונה הסיר החשמלי שרכשתי בשוק הפשפשים . עטפתי את הסיר במזרון "פלציב"
וכאן הסיר מלא במים
הבאתי את המים לטמפ' של 70 מעלות, הוספתי את השקית (השקית נתפרה מבד וילון סינטטי והיא בגודל שיכול להכיל בקלות את הסיר בתוכה)
לאחר מכן הוספתי במזיגה איטית ולסרוגין את הגרעינים (סה"כ 6.630 קילו) תוך ערבוב כדי לוודא שאין גושי גרעינים יבשים.
לאחר שהמאש עורבב ונמדדה טמפ' של 66 מעלות. סגרתי את הסיר (מנותק מהחשמל) ועטפתי אותו בשק שינה לשמירת החום. בדקתי אותו אחרי 30 דקות. ירדה חצי מעלה.
לאחר 50 דקות של מאש חיברתי חזרה את החשמל והעלית את הטמפ' ל74 מעלות (זה לקח כ15 שעה). לאחר מכן הוצאתי את שק הגרעינים ואחרי שרוב הנוזל חזר לסיר, תליתי את השק מעל דלי למיצוי אחרון של התירוש.
בשלב הזה מדדתי שוב את נפח המים בסיר. אותה טבלת אקסל שצויינה לעיל מחשבת גם את כמות הנוזל שאמור להיות בתחילת הBOIL. יצא מאד מאד קרוב לחישוב - 27.2 ליטר.
הסיר בנתיים המשיך להתחמם לקראת הרתיחה. בנתיים לקחתי דגימה למדידת הצפיפות. קיררתי את הנוזל ומדדתי צפיפות של 1054.
חישבתי לאחר מכן mash efficiency של 71%.
כשהתירוש רתח הוספתי את הכשות (בשק תלוי )
לאחר שעה רתיחה, "כיביתי את האש" (ניתקתי את החשמל) ונתתי ערבוב טוב לשיקוע המשקעים.
והתחלתי להזרים את התירוש הרותח למיכל התסיסה המחוטא.
התירוש נכנס למיכל. המיכל נאטם (ללא נשם. ממש אטום) והונח לקירור טבעי למשך הלילה.
נלקחה דגימה נוספת למדידת צפיפות. נמדדה צפיפות של 1064. לפי המתכון הייתי אמור להגיע ל 1066. מצד שני ע"פ החישוב הייתי אמור לקבל 22 ליטר לאחר הבישול ונראה לי שקיבלתי יותר. אני מרוצה.
למחרת בבוקר זרעתי את השמרים.
לדאבוני לא לקחתי מדידת טמפ' מדוייקת לפני זריעת השמרים. ועוד יותר לדאבוני, לקח 24 שעות שלמות עד שראיתי פעילות תסיסה בנשם.
העלתי תמונות אלו וגם נוספות בקישור הבא.
שבוע טוב