בישול אול גריין ראשון בשיטת BIAB

7 תגובות [לתגובה האחרונה]
נועם - שיבולת's picture

Location

נחל שורק 18
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

עריכה:

ע"פ בקשתו של עודד, אני מפרט כאן את התהליך ואת התוצאות:

ובכן, מדובר במתכון ל OATMEAL STOUT

http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator?group=0&item=8728

המבוסס על המתכון הקודם שלי לבישול מרכז.

שיטת Brew In A Bag היא שיטה לבישול אול גריין בכלי אחד.

ז"א: כל המים שנדרשים למאש ואח"כ לבישול נכנסים לסיר הבישול בתחילת התהליך.

כדי לחשב את כמות המים הנדרשת השתמשתי בטבלת אקסל שפותחה ע"י מבשל אוסטרלי שלוקח בחשבון פקטורים מסובכים כמו קוטר סיר הבישול וטמפ' המים בכל שלב.

(אשמח לשלוח את הקובץ למי שרוצה)

ע"פ החישוב, ועל בסיס הכמות הסופית אותה רציתי לקבל ובהתחשב בכמות הגרעינים, אני מתחיל את השיול עם 31.3 ליטר מים בסיר.

 

בתמונה הסיר החשמלי שרכשתי בשוק הפשפשים . עטפתי את הסיר במזרון "פלציב"

וכאן הסיר מלא במים

 

הבאתי את המים לטמפ' של 70 מעלות, הוספתי את השקית (השקית נתפרה מבד וילון סינטטי והיא בגודל שיכול להכיל בקלות את הסיר בתוכה)

לאחר מכן הוספתי במזיגה איטית ולסרוגין את הגרעינים (סה"כ  6.630  קילו) תוך ערבוב כדי לוודא שאין גושי גרעינים יבשים.

  

לאחר שהמאש עורבב ונמדדה טמפ' של 66 מעלות. סגרתי את הסיר (מנותק מהחשמל) ועטפתי אותו בשק שינה לשמירת החום. בדקתי אותו אחרי 30 דקות. ירדה חצי מעלה.

לאחר 50 דקות של מאש חיברתי חזרה את החשמל והעלית את הטמפ' ל74 מעלות (זה לקח כ15 שעה). לאחר מכן הוצאתי את שק הגרעינים ואחרי שרוב הנוזל חזר לסיר, תליתי את השק מעל דלי למיצוי אחרון של התירוש.

בשלב הזה מדדתי שוב את נפח המים בסיר. אותה טבלת אקסל שצויינה לעיל מחשבת גם את כמות הנוזל שאמור להיות בתחילת הBOIL. יצא מאד מאד קרוב לחישוב - 27.2 ליטר.

הסיר בנתיים המשיך להתחמם לקראת הרתיחה. בנתיים לקחתי דגימה למדידת הצפיפות. קיררתי את הנוזל ומדדתי צפיפות של 1054.

חישבתי לאחר מכן mash efficiency של 71%.

 

כשהתירוש רתח הוספתי את הכשות (בשק תלוי )

 

לאחר שעה רתיחה, "כיביתי את האש" (ניתקתי את החשמל) ונתתי ערבוב טוב לשיקוע המשקעים.

והתחלתי להזרים את התירוש הרותח למיכל התסיסה המחוטא.

 

התירוש נכנס למיכל. המיכל נאטם (ללא נשם. ממש אטום) והונח לקירור טבעי למשך הלילה.

נלקחה דגימה נוספת למדידת צפיפות. נמדדה צפיפות של 1064. לפי המתכון הייתי אמור להגיע ל 1066. מצד שני ע"פ החישוב הייתי אמור לקבל 22 ליטר לאחר הבישול ונראה לי שקיבלתי יותר. אני מרוצה.

 

למחרת בבוקר זרעתי את השמרים.

לדאבוני לא לקחתי מדידת טמפ' מדוייקת לפני זריעת השמרים. ועוד יותר לדאבוני, לקח 24 שעות שלמות עד שראיתי פעילות תסיסה בנשם.

 

העלתי תמונות אלו וגם נוספות בקישור הבא.

http://picasaweb.google.com/shibolet.brewery/FirstBIABBrewing?authkey=Gv1sRgCKDjhszrqbGQjQE&feat=directlink

שבוע טוב

 

בתסיסה: סייזון , למביק בחבית אלון. בחבית: בלונד בלגי, בלונד סטאוט, פילס, אוקטוברפסט
עודד's picture
Offline

Location

סמטת עופרית 11/2
אבן יהודה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

בוקר טווב ושבוע טוב נועם

לטעמי עדיף היה לו היית פותח את השרשור הזה בתור רשומת בלוג ( יש לכל משתמש רשום אפשרות ליצור רשומה שכזו) ואז גם יכולת לפרט את התהליך והתקציר היה מופיע בעמוד הכניסה למערכת.  לגבי העלאת התמונות אני רואה שהסתדרת אז אני עזב את זה כרגע.

עכשיו לעסק:

1. כמה זמן לקח לך כל התהליך? 

2. מה בישלת? מה ציפית לקבל מבחינת gravity ומה קיבלת? האם בישול במאש טאן היה נותן לך gravity יותר גבוה?

3. מה הלך חלק ומה לא עלינו השתבש? 

4. בקיצור - אם תוכל קצת יותר לספר לחבר'ה מה אנחנו רואים כאן

 

 

עודד
Royi's picture
Offline

Location

עין כרמל
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

היי נועם,

 

יופי של סיר , מה ההספק של גוף החימום?

70% זו נצילות לא רעה בכלל, אני לא רואה סיבה להסתבך עם צדניות וכירות גז בשביל עוד כמה אחוזי נצילות.

תוסיף בקר טמפרטורה ואתה מסודר לגמרי.

 

רועי

 
נועם - שיבולת's picture

Location

נחל שורק 18
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

רועי,

אין לי מושג מה ההספק. איך אני יכול לברר?

ואין לי מושג איך אני מחבר לזה בקר טמפרטורה.

בתסיסה: סייזון , למביק בחבית אלון. בחבית: בלונד בלגי, בלונד סטאוט, פילס, אוקטוברפסט
Royi's picture
Offline

Location

עין כרמל
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

 

אם לא רשום על הסיר כנראה שלא תוכל לדעת, אפשר רק להעריך לפי הזמן שלוקח לחמם כמות מסויימת של מים.

 

לגבי הבקר זה די פשוט,

קונים בקר ומחברים לו שקע ותקע, התקע כמובן מחובר לחשמל ולשקע מחברים את הסיר. 

את חיישן הטמפרטורה של הבקר צריך להכניס לנוזל, מאחר ובדר"כ החיישן לא עמיד למים צריך לאטום אותו ( יש מספר פתרונות )

 

 

 

 

 
נועם - שיבולת's picture

Location

נחל שורק 18
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

רועי,

אז רק כדי לוודא שאני מבין,

הבקר יושב בין הסיר לרשת החשמל ובעצם מנתק ומחבר את החשמל לסיר לפי הטמפ' שאני קובע?

ז"א אם אני קובע טמפ' קבוע של 66 מעלות, הבקר (באמצעות החיישן) מודד את טמפ' הנוזל ומפעיל את גוף החימום אם הטמפ' נופלת מתחת למה שנקבע, נכון?

זה משמש אותי רק למאש או גם לבויל?

זה בעצם יאפשר לי לבצע STEP MASH באופן מדוייק, נכון? לקבוע טמפ' לזמן קצוב ואח"כ להעלות את הטמפ' באופן מבוקר למדרגה גבוה יותר. (לא שאני יודע מה זה נותן לי, אבל אני יודע זה קיים...)

יש לך אולי קישור לבקר כזה שאפשר לרכוש בארץ?

בתסיסה: סייזון , למביק בחבית אלון. בחבית: בלונד בלגי, בלונד סטאוט, פילס, אוקטוברפסט
Royi's picture
Offline

Location

עין כרמל
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

הבנת נכון לגמרי.

השימוש בעקרון הוא למאש בלבד, מאחר ובזמן ה BOIL הטמפרטורה קבועה, אבל ישנם בקרים ( לא נתקלתי בארץ) שמאפשרים שליטה ידנית ב DUTY CYCLE של גוף החימום ללא קשר לטמפרטורה, לצורך הפחתת עוצמת הרתיחה . במידה והרתיחה שלך חזקה מדי אולי תצטרך בקר כזה.

 

זה כה"נ יעשה את העבודה , בהנחה שהספק הבקר גבוה מהספק גוף החימום , אתה חייב לבדוק את זה לפני הקניה.

מישהו בפורום בירדי רשם שהמחיר בחנות הוא 150+מע"מ ולא כמו שמצויין באתר.

 

http://www.dubin.co.il/sg_product~AV8011~188~8709.htm

http://www.dixell.co.il/product_datasheet.php?prod=XR20CXlang=_l3code=711

 

Location

בנימינה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010