בירת חיטה עם נגיעה של דבש

11 תגובות [לתגובה האחרונה]
tsvikagreener's picture
Offline

Location

נס ציונה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 11/04/2011

בגיליון האחרון של Brew Your Own יש כתבה מעניינת המתארת מיבשול בירת חיטה עם דבש. בשורה התחתונה, הדבש רובו סוכרים ברי תסיסה ומה שנישאר זה הטעם והניחוח של הדבש. אבל אַלְיָה וְקוֹץ בָּהּ - הבירה תהיה יבשה ולכן הם ממליצים להוסיף למיבשול של 20 ליטרים לא יותר מאחד קילו דבש במקום 1.3 קילו רכז ולפצות עם מלטודקסטרין עבור הבודי וגם עם לתת יחודי (מי שמעוניין לקרוא את המאמר לפרטים מדוייקים, אני יכול לשלוח לו סרוק).

חשבתי (ואני בהחלט לא מתיימר להיות מקורי כאן) שבמקום כל הפרוצדורה הנ"ל, להוסיף תמצית דבש לבירת חיטה רגילה. מה דעתכם? למשהו יש ניסיון בנושא זה?

צביקה

דגן - הדובים's picture

Location

רעננה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

מנסיוני גם חצי קילו דבש ייתן הרבה מאוד טעמים וארומות "דבשיים". כדאי להוסיף לקראת סוף הבישול.

tsvikagreener's picture
Offline

Location

נס ציונה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 11/04/2011

כשהוספת חצי קילו דבש, האם הורדת מכמות לתת הבסיס? או שלא נגעת במתכון המקורי? ואם לא נגעת האם קיבלת יותר % אלכוהול והבירה יצאה יבשה?

צביקה

דגן - הדובים's picture

Location

רעננה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

כך בניתי את המתכון מראש ואת כל הפרמטרים שאתה מציין (מתיקות/יבשות, רמת אלכוהול) אפשר לחשב מראש בקלות באמצעות כל אחת מתוכנות הבישול הקיימות (בזמנו עבדתי עם ה-recipator האינטרנטי, החינמי והנוח). בשביל לשלוט על ה"יבשות" של הבירה אתה יכול לשחק עם בחירת השמרים, בחירת הגרעינים, טמפרטורת המאש (אם אתה עובד all grain) וכו'.

אור - הדרים's picture

Location

תל אביב
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 12/21/2011

אני בישלתי לפי מתכון של גדי, אמנם בירת טריפל עם דבש.

לפי המתכון שלו דובר על 1 ק"ג דבש + 0.5 ק"ג מלטודקסטרין

בירה בהחלט מתקתקה..

tsvikagreener's picture
Offline

Location

נס ציונה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 11/04/2011

בכול אופן, כוונתי הייתה לשאול האם יש לכם ניסיון עם הוספת תמצית דבש במקום דבש. תמצית הדבש אינה מכילה סוכרים, אלא רק את תרכובות הטעם והריח של הדבש. חשבתי שהוספת תמצית הדבש (בסביבות 0.01% מכמות תירוש הבירה שזה יוצא 6 גרם ל-20 קילו תירוש) יכולה לחסוך את כל ההתעמלות סביב הוספת דבש, הפחתת לתת הבסיס, הוספת מלטודקסטרין וכיוונון כמויות הלתת היחודי לתיקון הטעם.

צביקה

דגן - הדובים's picture

Location

רעננה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

צביקה - לא הבנתי למה להכניס תמצית של משהו במקום הדבר האמיתי וגם לא הבנתי למה להוסיף מלטודקסטרין?

tsvikagreener's picture
Offline

Location

נס ציונה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 11/04/2011

מהסוף להתחלה, כאשר מוסיפים דבש למתכון זה שקול להוספת תמיסת סוכר בר תסיסה בריכוז 80% - 90% עם תרכובות טעם וריח אופייניים לסוג הדבש אותו מוסיפים. זאת אומרת שבעצם הוספנו סוכר לתסיסה שיתרום להעלאת אחוז האלכוהול שייווצר. לכן נהוג (ואפשר לראות זאת בספרי המתכונים השונים ובמאמר במגזין האחרון (brew your own) להפחית מלתת הבסיס (או מרכז הבסיס) כדי לשמור על אחוז האלכוהול המקורי שהיה אמור להיווצר ללא תוספת הדבש. אבל, אם מוסיפים דבש (שכבר אמרנו שבשביל השמרים הוא כמו תמיסת סוכר) ומפחיתים (או שלא) מלתת הבסיס, הבירה שתיווצר בסוף תהיה יותר ״יבשה״ - זאת אומרת ללא ה״גוף״  (body) שהיה צריך להיות במתכון המקורי. מהסיבה הזאת מוסיפים מלטודקסטרין, שאינו בר תסיסה ע״י שמרי הבירה והוא זה שמפצה על ה״גוף״ החסר. אבל, המלטודקסטרין מוסיף ״גוף״ שטוח כי הוא לא מכיל את שאר המרכיבים שהלתת שהפחתנו היה אמור לתרום לבירה ולכן צריך להוסיף קצת לתת יחודי לפיצוי.

כל האמור לעיל לא קשור לתמצית הדבש...פשוט לא התחשק לי לעבוד קשה ולעשות את כל מה שרשמתי למעלה. לכן חשבתי שבמקום זאת אוסיף תמצית דבש שאינה מכילה סוכר אלא רק את מרכיבי הטעם והריח של הדבש. כך שאני יכול למבשל בירת חיטה לפי המתכונים ה״רגילים״ ובסוף בבישול של תירוש הבירה להוסיף את התמצית, בסה״כ 1 מ״ל - 6 מ״ל לתוך 20 ליטרים של תירוש בירה לפני הוספת השמרים, או להוסיף את תמצית הדבש יחד עם הסוכר שמוסיפים בעת הבקבוק לשם הגיזוז. 

השאלה שלי הייתה, האם למישהו יש ניסיון בהוספת תמצית דבש במקום דבש למיבשול בירת חיטה?

צביקה

נועם - שיבולת's picture

Location

נחל שורק 18
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

צביקה,

נראה שלאף אחד אין נסיון עם תמצית דבש.

אגב, אני לא שמעתי מעולם על תמצית דבש. איפה קונים משהו כזה, איך זה נראה?

 

שמעתי בעצתי וחיפשתי בגוגל.

זו התוצאה השניה בחיפוש. לבריאות...

בתסיסה: סייזון , למביק בחבית אלון. בחבית: בלונד בלגי, בלונד סטאוט, פילס, אוקטוברפסט
tsvikagreener's picture
Offline

Location

נס ציונה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 11/04/2011

בתעשיית המזון משתמשים בתמצית דבש מסיבות שונות, כולל כדאיות כלכלית או במוצרים שאי אפשר להוסיף להם בתהליך הייצור דבש אמיתי. חברת פרוטרום Frutarom מייצרת תמציות דבש לתעשיית המזון. בגדול, יש שלושה סוגי תמצית דבש: (1) תמצית דבש סנטטית פשוטה שמרכיבה לא בהכרח תואמים את תרכובות הטעם והריח המקוריים הנימצאים בדבש דבורים, אבל האפקט של התמצית מהבחינה האורגנולפטית ( טעם וריח) עושה את העבודה, (2) תמצית דבש תואמת טבעי והיא מכילה את מרכיבי הטעם והריח של דבש דבורים, אבל מקורם לא חייב להיות מדבש, האפקט האורגנולפטי של תמצית זו זהה לזה של דבש דבורים, (3) תמצית דבש דבורים מדבש דבורים. כל שלושת הסוגים של תמציות הדבש הנ״ל אינן מכילות סוכר. הריכוז המומלץ להתחיל בניסויים אורגנולפטיים להתאמת התמצית למוצר הוא בסביבות 300ppm, שזה 6 מ״ל ל-20 ליטרים.

צביקה

ארז- בירת הכרמל's picture

Location

חיפה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/18/2010

שלום צביקה,

לא ממליץ לחובבים לגעת במה שיוצא ממפעל פרוטרום (עבדתי שם לפני הרבה שנים) התמציות הבלתי טבעיות שלהם מכילים כימיכלים שהם ממש על הסף של פגיעה בבריאות ולא נראה לי שימכרו לך את הכמות המזערית שאתה צריך.

לתת מלנואידין (honey malt) נותן טעמים דבשיים וכמו שציין דגן, תשתמש במקור ולא בתמצית סינטטית.

 

ארז.

 

tsvikagreener's picture
Offline

Location

נס ציונה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 11/04/2011

ארז תודה על תשובתך, בכל מקרה שאלתי אותם האם תמצית הדבש שהם מייצרים מכילה כימיקלים מסוכנים כמו שאפשר להבין מתשובתך. הם שלחו לי את דפי המידע ואישור למזון של התמציות הנזכרות וד״א אמרו שהם לא זוכרים אותך (סתם בצחוק), הם כן!

 

צביקה