למישהו יש מושג אם סיידר בייתי כשר לפסח? מצד אחד, אין בו שעורה/חיטה. מצד שני, בהחלט יש בו שמרים. מישהו מכיר מקורות בנושא?
סיידר כשר לפסח?
אני בשום אופן לא סמכות אבל סיידר כשר לחלוטין.אין בעיה עם שמרים האיסור הוא על תסיסת דגנים.
שמרים הם בוודאי לא חמץ. מה שכן, שמרי בירה לעיתים גדלים על מצע שמקורו בלתת. מצד שני דנסטאר טוענים שהשמרים הם נטולי גלוטן, אז כנראה אין שם לתת.
שמרי דנסטאר ושמרי פרמנטיס הם כשרים בהשגחה רבנית. אני מניח שניתן לפנות אליהם ולשאול אם השמרים כשרים גם לפסח.
התפוחים הם כמובן לא חמץ.
אצלי בכל אופן הבעיה היא בציוד. אם הייתי רוצה להכין סיידר כשר לפסח הייתי צריך להשתמש במיכלי תסיסה חדשים, בקבוקים חדשים לגמרי וכו' וכו'. יותר מידי בלגן. בפסח אני אשתה יין.
המממממ... במיקרה לגמרי יש לי סיר חדש ומיכל חדש שעוד לא היו בשימוש, ושקית דנסטאר. אני מניח ששווה לשאול אותם. :)
תודה
אני לא חושב שיש צורך לשאול אותם.
1. השמרים עצמם, כמובן, אינם חמץ. גם אם הם גדלו על לתת, אין חשש שנשאר ממנו משהו - תהליך העיכול שלהם יעיל פי כמה וכמה משלנו. גם לגבי בעלי חיים אחרים (תרנגולות, למשל) שבשנים האחרונות מקפידים להאכיל אותם בתירס בלבד שבוע לפני פסח, אין באמת חשש לחמץ ע"פ ההלכה.
2. לבעיית הכלים יש פתרון קל, אפשר להכשיר אותם לפסח:
מיכל התסיסה - שימושו בצונן, ולכן נדרש רק לנקות אותו היטב והוא כשר לפסח. כך גם לגבי הצנרת שמעבירה את התירוש שקורר.
סיר בישול - אם אפשר מכניסים אותו לכלי גדול יותר ומרתיחים מים (הגעלה). אם אי אפשר יש למלא אותו עד שפתו מים ולהרתיח.
צ'ילר טבול - הגעלה, כמו הסיר.
בקבוקים - מספיק השריה במים, וע"פ המחמירים הגעלה.
באופן כללי עניין הכשרות בפסח הוא יותר פשוט ממה שעשו ממנו.
היי שחר,
אני לא מבין גדול בכשרות, אבל חברים דתיים שלי טענו שאם מבשלים בסיר הבישול על אש אז גם ההגעלה שלו היא באש (צריך לשרוף אותו באש)
אפשר לעשות את זה לקראת החג בכל מני מקומות כאלו. לגבי הבקבוקים - זכוכית ולכן צריך להשרות במים ולהחליף אותם כל יום במשך 3 ימים
זה דיי סיפור גדול, במיוחד שרוצים להכין מראש...
אני בדיוק מתסיס סיידר, גם במיכל חדש... ואני מתחבט עם עצמי לגבי מידת הכשרות שלו לפסח..
שבוע טוב אור,
להיות יהודי זה מספיק קשה. גם כי זו דת לא קלה, וגם כי בכל דור ודור מישהו רוצה להשמיד אותנו. אין צורך להפוך את החיים ליותר קשים ולהוסיף דינים מיותרים.
אני לא מבין גדול בכלום. גוגל, כפרה עליו, מבין בהרבה דברים, ואם שואלים אותו נכון הוא גם שמח לשתף אחרים בידע שלו. עיון זריז בקישורים להלן יאפשר לך לדון בנושא עם חבריך ולהגיע להחלטה. האמת, קצת מטריד אותי שהם נתנו לך תשובה מבלי לדעת את ההלכה. חשוב לזכור שהכלל לגבי הכשרת כלים לפסח הוא "כבולעו כך פולטו", כלומר כפי שהכלי בלע את החמץ כך גם הוא יפלוט אותו:
סיר שבושל בו חמץ - "מבשלים" בו מים. כלים שעשו בהם גריל - מלבנים באש, וכן הלאה.
בקישור זה מפינת "שאל את הרב" של אתר כיפה תוכל לקרוא תשובה המתייחסת לסיר שבישלו בו מרק גריסים. אפשר להקיש ממנו לגבי בירה, זה אותו סיפור.
בקישור זה באתר של ארגון רבני צהר תוכל לבצע חיפוש של כלים ודרך הכשרתם לפסח מתוך מאגר שהם כתבו.
בקישור זה באתר כיפה תמצא התייחסות בקיצור לרוב סוגי הכלים ודרך הכשרתם לפסח.
בקישור זה באתר ישיבה תוכל לקרוא את הלכות הכשרת כלים לפסח בפירוט רב.
קצת מושגים להתמצאות:
הדחה - שטיפה במים וסבון.
השרייה - השרייה ל3 ימים והחלפת המים כל יום.
עירוי - שפיכת מים רותחים על הכלי.
הגעלה - טבילה במים רותחים.
ליבון - שריפה באש ישירה.
כפי שכתבתי, סיר מכשירים בהגעלה. אין על זה ויכוח. לגבי בקבוקי זכוכית אכן יש שתי דעות (השריה או הדחה), ואם החברים שלך דיברו על השריה אני מניח שהם גם לא אוכלים אורז בפסח (תשאל אותם). אם אתה רוצה סיידר כשר לפסח תצטרך להחליט כמה אתה רוצה להחמיר. לי ולמשפחתי הדחה מספיקה. אם אלה חברים טובים שלך, אולי תשקול לבקבק חלק מהבאץ' בבקבוקים שעברו השריה או בבקבוקים חדשים לגמרי.
בהצלחה, לרוויה וחג שמח וכשר!
תודה, טוב לדעת :)
הם חברים טובים, אבל לא מספיק.. חח.. חוץ מזה שאני בדר"כ מבשל בשבת.. וזה כל כך מטריד אותם שהם לא מוכנים לשתות כלום שאני מכין חחח
נו טוב..פחות להם..
בהחלט תשובה מקיפה.
רק הערה:
סיידר לא מבשלים בכלל. בטח לא בשיטה בא כולנו מכינים אותו (מתרכיז). צריך רק לערבב היטב עם מים ולהתסיס.
אני בהחלט מבשל.. ז"א, מביא לרתיחה 15 דקות למען הסניטצייה. אני לא חושב שאני מסוגל, נפשית, לשים במיכל התסיסה נוזל שלא רתח קודם...
אני סוטה מהנושא
בועז אם אתה מרתיח אז הסיידר שלך נהיה עכור מאוד לא? (ךפחות ככה זה אצלי ואני עושה מתפוחים טריים).
דבר שני צריך לפסטר את הסיידר ב60 מעלות וזה מספיק וזה אמור להפחית את תוצאת העכירות.
בזמן שיטוטי בפורומים מצאתי את הפוסט הזה.
אז שחר די הקיף את הנושא ויש לי תיקון אחד והוספות אחדות לקראת הפסח הבא, וסתם ככה ללימוד הנושא.
1. אמנם בד"כ גם שמרי לחם לא חמץ, אבל השאלה היא אם הם מוגדרים ככשרים לפסח.
אפשר לסמוך על ההארה של שחר שכנראה שהשמרים חירבנו את כל החמץ, אבל עדיין רצוי לבדוק עם הרבנות.
2. מיכל התסיסה: א. במיכלי פלסטיק שמשתמשים הרבה מחברי הפורום, בד"כ יש שריטות שחמץ נכנס לשם, אני לא בטוח שאפשר לנקות גם אם נגיד שזה קר.
ב. אני לא מצאתי, ובעזרת ה' אבדוק לקראת הפסח הרחוק אבל לדעתי תסיסה נחשב חם ולא צונן, אי לכך ובהתאם לזאת צריך מיכל אחר.
סיר: להוסיף ללמלא מים עד שפתו גם סבון כלים או חומר חיטוי וכשרותח רצוי להניח אבן בגודל יד לתוכו שיגלוש כמו שצריך.
צ'ילר: אני מניח שאתה צודק לחלוטין, למען האמת אפשר אותו לדחוף לסיר במקום האבן.
בקבוקים: אין עניין בהגעלה, אלא בקבוקי זכוכית נקיים: למנהג הספרדים- לשטוף טוב וזהו.
אצלנו האשכנזים אנחנו חייבים לסבך- יש דעות ששלושה ימים משרים את הבקבוק במים ולהחליף פעם ביום את כל המים, ויש שאומרים פשוט שאין אפשרות להשתמש.
לכן, מי שאין לו מנהג מסויים (לא שומר בד"כ) וכל השאר כשר, יכול ללכת לפי המנהג המקל של שטיפת הבקבוקים טוב מאוד (כרגיל).
חודש טוב
דלי פלסטיק לבן עולה במפעל כ-12 ש"ח - אפשר לקנות חדש לצורך העניין
בעז, לגבי כשרות השמרים, תוכל אולי לשאול את החברים בסוד הייון. הם שומרי כשרות ויש להם ידע רב. יתכן והם ימליצו לך על שמרי יין או שמפניה שכשרים לפסח.