חישובי קרור

19 תגובות [לתגובה האחרונה]

Location

ראש העין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 04/10/2012

שלום לכולם,

בנסיון להבין איך לקרר תירוש במינימום מים ניסתי לעשות חישובים של כמות קרח נדרשת.

הגעתי לנוסחה מענינת (בקובץ המצורף) שאפשר להשתמש בה לחישובים שונים.

אני יודע שאני בודאי נכנס לתחום שדשו בו הרבה ואני לא מגלה את אמריקה

אבל אולי זה יעזור גם למישהו נוסף. כמובן שאשמח לקבל הערות ובדיקת נכונות של הנוסחה.

תודה

 

תומר רונן's picture

Location

הרקפת 5
שדרות
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 12/14/2010

דניאל, חישובים מעניינים ויפים, לא העמקתי בעבר בזה יותר מדי לכן לא אוכל להגיב, אך בניתי לי כללי אצבע המבוסס על הציוד שלי. קירור מ100 מעלות ל-35 צורך אצלי לא יותר מ50 ליטר (המים החמים זורמים לדלי המשמש להשקיית הגינה בהמשך).

את הקירור הסופי (שצורך לרוב אחוז ניכר מהמים, הורדת ה10 עד 15 מעלות האחרונות)  אני פעמים רבות נעזר במה שאני מכנה - ICE BOMB. גוש קרח אותו אני מכין מראש, בכלי סגור, המים מכילים בתוכם חומר חיטוי (Star San), והקרח נכנס לנוזל החם בזמן הזה (בין 1 קילו, ל-4 קילו תלוי בגודל הבישול) חוסך זמן ו... מים! ניתן כמובן להשתמש בכמה 'פצצות 'קרח' ולהקטין משמעותית את צריכת המים. הקרח כמובן נלקח בחשבון נפח הנוזל הסופי.

Location

ראש העין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 04/10/2012

שלום רונן,

תודה על התשובה. האם אתה מקרר את המים שאתה משתמש בהם לקרור (ה 50 ליטר ?).

מהי שיטת הקרור שאתה משתמש בה ?

לפי הנוסחה צריך 50 ליטר של מים ב 9-10 מעלות כדי להגיע ל 35 מעלות

(זה כמובן לא לוקח את העובדה שהתירוש מתקרר גם מהאויר בחדר).

לגבי "פצצת קרח" אני מכיר את הנושא כי עד היום זה בדיוק מה שאני עושה. הסיבה

שהתחלתי לעשות חישובים אחרים זה בגלל שעד היום המתכון שלי כלל רק 3 ק"ג גרעינים (היתרה - לתת אבקתי)

ולכן הייתי צריך להשרות ולבשל רק בכ 10 ליטר מים ויכולתי להוסיף קרח מבלי לעבור את ה 20 ליטר.

מכיון שאני רוצה להתחיל לבשל allgrain מ 5 ק"ג גרעינים אני אגיע ל 20 ליטר תירוש רותח שאותו

ארצה לקרר ואז תוספת של קרח תדלל אותו מעבר ל 20 ליטר.

 

Location

ראש העין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 04/10/2012

שלום רונן,

חשבתי על זה עוד וברור לי שהנוסחה נכונה רק למצב שבו לוקחים מיכל עם מים קרים וקרח,

מעבירים את המים דרך התירוש ומחזירים אותם למיכל המים הקרים עד להשוואת הטמפרטורות.

כאשר מזרימים מים מהברז (נניח מים ב 25 מעלות) דרך התירוש ולא מחזירים אותם לשימוש חוזר הקרור יכול להיות הרבה יותר אפקטיבי

מאשר בנוסחה ותלוי מאד במכשיר חילוף החום. למשל, אפשר בעזרת 20 ליטר מים מהברז (25 מעלות) לקרר 20 ליטר תירוש

לכ 50 מעלות כשהנוסחה מדברת על קרור רק לכ 60 מעלות.

Offline

Location

טבנקין
בת ים
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/24/2011

שלום לכם

   אסיבר איך אני מקרר עם מינימום מים

   מחבר את הברז של מילכל הבישול לאחר הבישול לסליל של הנחושת חצי צול

  שמונח בתוך מיכל מים עם 3 בקבוקים שהוקפאו לקרח במרכז הסליל

  הטמפרטורה של המים יורדת ל-8 מעלות בערך פותח את ברז מיכל הבישול

  ואת ברז מיכל המים ונותן לבירה המבושלת לעבור דרך סליל הנחושת

   שמעביר את חום הבירה המבושלת למים הקרים שבמיכל

   אני יכל לישלוט במהירת הזרימה בברז של המיכל עם המים הקרים

   



מרטין's picture
Offline

Location

חוסן
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 03/02/2010

תומר, כנראה לא הבנתי אותך

אתה מבשל בכוונה שלשה ארבעה ליטר פחות כדי להוסיף אותם בקרח בסוף?

מה ההבדלבין זה לבין בישול מרכז?

אתה מוסיף קרח עם סטארסאן לתוך הבירה?

דגן - הדובים's picture

Location

רעננה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

כן - גם אני אשמח להסבר...

אבל מרטין - זה לא כמו בישול עם רכז פשוט כי זה ללא רכז (: שיטה של בישול בירה "מרוכזת" ודילול שלה בהמשך נקראת high gravity brewing והיא מקובלת גם במבשלות מסחריות. פשוט בישול של בירה בגרביטי גבוהה מה-OG ודילול להגעה למטרה. בצורה זו אפשר להבטיח שה-OG ייצא תמיד בהתאם לתכנון תוך משחק עם כמות המים המוספת.

Saint's picture
Offline

Location

נילי
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 04/24/2010

תמור,

   אכן הסטר סאן לא דורש שטיפה לאחר שאתה מרוקן אותי מהמיכל התסיסה אבל זה לא ממש אומר שמותר לשתות מים (או בירה) עם חומר חיטוי. כדאי שתבדוק את זה טוב.

 

לכולם,

אני משתמש בפלייט צילר. אתמול קיררתי תירוש ל29 מעלות תוך כ10 דקות ללא התעסקויות מיותרות (כיוונון ראשוני וגמרנו). בחורף זה חצי מהזמן (והמים).

לצורך זה השתמשתי בכ80 ליטר מי קירור. כמו שתומר אמר, כולם יחזרו לטבע אז הבזבוז הוא מינורי.

בכל אופן כל פעם שעושים פיפי מבזבזים כ20 ליטר מים בניאגרה. מקלחת מהירה היא בערך 60 ליטר. מכאן שיום בלי מקלחת או 3 השתנות בעץ הקרוב יחסכו לך את המים הדרושים לקירור התירוש. הייתי אומר שאין צורך להשתגע יותר מדי.

 

סיינט

 

נועם - שיבולת's picture

Location

נחל שורק 18
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

ביום שישי בישלתי בטצ' שמיועד לניסוי SIDE BY SIDE של קירור מול ללא-קירור.

לאחר סיום הרתיחה ומנוחה של כ10 דקות, העברתי מחצית מהכמות דרך פלייט צ'ילר (של פרננדו. ותודה לסיינט על העזרה Laughing) ליכל תסיסה אחד.

מכיוון שאני לא מנוסה בכיוונון של מהירות הזרימה (של התירוש וגם של מי הקירור) הצלחתי לקרר לטמפ' של 34 מעלות בלבד. זה עלה לי ב25 ליטר מים.

את החצי השני של התירוש העברתי כהרגלי לג'ריקן ונתתי לו להתקרר באופן טבעי.

לאחר כ30 שעות העברתי את התירוש שהתקרר למיכל תסיסה שני בטמפ' של 23.5 מעלות. 

2 מיכלי התסיסה תוססים כרגע במקרר בכ17.5 מעלות. תוצאות הניסוי בהמשך.

 

בתסיסה: סייזון , למביק בחבית אלון. בחבית: בלונד בלגי, בלונד סטאוט, פילס, אוקטוברפסט

Location

Ha'eshel
ramat gan
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 02/12/2010

ואני חשבתי שפעם אחת כבר הספיקה לך... :)

יואב

נועם - שיבולת's picture

Location

נחל שורק 18
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

תשמע, פלייט צ'ילר זה הרבה הרבה יותר מגניב מהצעצוע שלך. וגם יותר אפקטיבי.

בתסיסה: סייזון , למביק בחבית אלון. בחבית: בלונד בלגי, בלונד סטאוט, פילס, אוקטוברפסט
Saint's picture
Offline

Location

נילי
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 04/24/2010

לשם הדיוק...

"כל צעצוע של סיינט יותר מגניב מצעצוע של פיסטה... גם יותר מהנה וגם יותר אפקטיבי!"

סיינט

 

 

דגן - הדובים's picture

Location

רעננה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

נוסחה שמניחה השוואת טמפרטורה נכונה רק בצורת עבודה של טבילה ולא בצורת עבודה של זרימה נגדית. בזרימה נגדית מי הקירור שלך יוצאים בטמפרטורה גבוהה בהרבה מטמפרטורת המטרה של התירוש (בסביבות 60-70 מעלות) ומן הסתם על כל מעלה שאתה מעלה במי הקירור זו מעלה שאתה מוריד בתירוש.

בקיצור - נראה לי שלחיסכון מירבי במי קירור (ובלי להכנס לחישובים), כדאי להשתמש במחליף חום זרימה נגדית (פלטות או צינור בתוך צינור) ואת מי הקירור לקרר ככל האפשר מראש (למשל עם סליל pre-chilling).

Location

ראש העין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 04/10/2012

שלום דגן,

אני מסכים שצילר זרימה נגדית הוא הכי יעיל בעיקר בגלל חילוף החום המאד

אפקטיבי שלו (אגב, את התירוש הרותח מזרימים דרכו בגרביטציה או שיש משאבות

שיכולות לעבוד עם נוזל רותח ?). בפתרון של טבילה והזרמת מים מהברז טמפרטורת מי הקרור 

יכולה לצאת יותר גבוהה מטמפרטורת היעד של הקרור ולכן יכולה להיות יותר יעילה מהנוסחה

שנתתי (כפי שצינתי ב #3). הנוסחה שלי נכונה רק למקרה שמשתמשים במי הקרור במעגל סגור

עד להשוואת טמפרטורות. זו כנראה לא הדרך הנכונה לעשות זאת.

 

 

דגן - הדובים's picture

Location

רעננה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

יש משאבות שיכולות אבל אני לא רואה סיבה לא לעבוד בגרביטציה.

נועם - שיבולת's picture

Location

נחל שורק 18
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

ואז יש את השיטה בא אני משתמש... 

בתסיסה: סייזון , למביק בחבית אלון. בחבית: בלונד בלגי, בלונד סטאוט, פילס, אוקטוברפסט
בועז לנר's picture
Offline

Location

השחר 13
הוד השרון
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 10/28/2011

מישהו אולי יכול לתת את הדעת על יתרונות קירור התירוש כולו בבת אחת - צ'ילר טבול,

לעומת קירור בצ'ילר זרימה נגדית או אחר?

סכנת זיהומים, קירור מהיר וכיו"ב.

ברור שככל שנוזל הקירור בטמפרטורה נמוכה יותר כך הקירור מהיר יותר.

דגן - הדובים's picture

Location

רעננה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

קודם כל חשוב להבין את ההבדל המהותי בין שתי הגישות:

בקירור באמצעות מחליף חום טבול הקירור הוא של כל כמות הבירה בעת ובעונה אחת, כך שבירה לא נשארת בטמפרטורה קרובה לרתיחה זמן רב אבל תהליך הקירור (מנקודת מבט של כל מ"ל בבירה) הוא איטי.

בקירור באמצעות זרימה נגית - הבירה נמצאת זמן קצר מאוד ב"טמפרטורת ביניים" ובכל נקודת זמן כמעט כל מ"ל של הבירה הוא או בטמפרטורה חמה מאוד או כבר בטמפרטורת המטרה.

הנקודות שיש לדעתי לתת עליהן את הדעת הן:

1. קיומו או העדרו של cold break

2. עצירת של תהליך האיזומריזציה ואיבוד ארומות של הכשות

3. סיכון/חשיפה לזיהומים

4. ניצול מיטבי ולא בזבזני של אנרגיה/מים

5. מחיר/פשטות

בועז לנר's picture
Offline

Location

השחר 13
הוד השרון
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 10/28/2011

אני מקרר, נכון להיום בצ'ילר טבול.

מה האמצעי היעיל ביותר לקבל cold break בבישולים של 20 ליטר (5 גלון)?

הפעם הכי יעילה, שבה ממש ראיתי את הcold break הייתה בעת טבילת הסיר בכיור במי קרח.

זה היה בבישול של 10 ליטר.

בבישולים של 20 ליטר ומעלה לא הצלחתי להגיע לרמת קירור שייצרה ענן של cold bre.

Saint's picture
Offline

Location

נילי
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 04/24/2010

אם הקולד ברק נוצר מהקירור המהיר של התירוש אזי שהמחליפי חום הסגורים (פלייט צ'ילר וקאונטרפלוו) הם הטובים ביותר. בשניהם התירוש מתקרר בכ75 מעלות בפחות מ5 שניות.

נכון שהפרוטאין נכנס למיכל התסיסה ולא מופעה כאיכסע באמצע הסיר (כמו במקרה של מחליף חום טבול) אבל לפי מה ששמעתי הוא מאוד ממושמע ויורד לתחתית של המיכל ולא זז משם.

סיינט