תיקון צפיפות בשלב התסיסה?

18 תגובות [לתגובה האחרונה]
Offline

Location

אורנית
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 05/29/2010

הבישול היום הלך לפי חוקי מרפי - אם משהו יכול להתקלקל הוא יתקלקל...

בכל מקרה בסוף יצא תירוש צפוף מדי. OG 1.097 במקום 1.058.

התירוש נכנס כבר לתסיסה (לא תיקנתי את הצפיפות). האם בשלב זה ניתן לעשות משהו לתקן?

אם כן - מתי עדיף להוסיף מים לדילול - בזמן התסיסה או בגמר התסיסה?

מישהו התנסה בכך?

Location

Ha'eshel
ramat gan
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 02/12/2010

תרתיח מים ותוסיף עכשיו. לדעתי נצילות השמרים תהיה גבוהה יותר בסביבה יותר מדוללת

יואב

אדם - מבשלת JOYA's picture

Location

Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 06/18/2012

במידה והחלטת לדלל זכור שעוד פקטורים משתנים: צבע, מרירות, משקל סופי

ואתה עלול לקבל בירה שונה לגמרי ממה שכיוונת ככה...

מה שאלכוהול לא ירפא אין לו מרפא

tsvikagreener's picture
Offline

Location

נס ציונה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 11/04/2011

 הי אמיר,

 

SG=1.097 זה אומר כ-23% סוכרים במקום SG=1.058 שזה אומר 14% סוכרים בתירוש הבירה.

אם תדלל, ויש לך הרבה לדלל, כניראה שתקבל בירה עם גוף Body חלש

אם לא תדלל כניראה שתקבל יותר אלכוהול - תלוי בסוג השמרים (סבילות השמרים לאלכוהול)

בכל מקרה, לעניות דעתי חשוב שתעשה מה שניקרא  Troubleshooting

ותברר לעצמך מה לא עשית לפי המתכון והפרוצדורה שהייתה תחת ידך

זאת כדי שלא תעמוד בשוב פני בעיה שכזו

 

בהצלחה ותעדכן מה יצא לך Smile

צביקה

דגן - הדובים's picture

Location

רעננה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

אמיר, איך יצאה לך כזאת סטייה? קרה משהו שמסביר את זה (או שאולי היתה בעיה בקריאת הצפיפות)?

בשלב הנוכחי - מרגע שהגשת את השמרים - אני לא הייתי מדלל (אם כי אני לא בטוח שיש עם זה בעיה). מבחינת השפעת הדילול על הגוף, התוצאה של דילול לפני תסיסה תהיה זהה למצב שהשגת את המטרה שתיכננת, לא פחות ולא יותר. כמובן שתהיה השפעה לצורת עבודה כזאת על המרירות (ניצולת הכשות) ופרמטרים נוספים.

 

Offline

Location

אורנית
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 05/29/2010

אחרי מס' ימים של תסיסה סוערת שפסקה, אתמול מדדתי שוב צפיפות והתסיסה כבר קרובה לשלבי הסיום. טעימת הבירה בשלב זה מעידה שאין הרבה מדי גוף.

החלטתי לא לדלל. אחכה ואראה מה תהיה התוצאה. אעדכן בעוד כשבועיים.

אגב כמו שכתבתי, הרבה בעיות גרמו לתוצאה -  קשורות לביצוע AG פעם ראשונה (מלבד ה- Brew Party) עם מערכת שרק סיימתי להרכיב ביום הבישול .

הבעיה העיקרית נבעה משיטת המאש שבחרתי.

ביצעתי Mash in a Bag: שמתי שק בצידנית ובקרקעית הצידנית קדחתי חור ושילבתי צינור עם ברז. 

הבעיה הייתה שהשק שלי כנראה צפוף מדי , והנוזלים לא יצאו ממנו בקצב סביר.

אחרי שאבדוק שוב את המערכת שלי אחליט אם להמשיך עם השק שיש לי, לתפור שק חדש , או לעבור לשיטה הקונוונציונלית של מניפולד.

באופן עקרוני דווקא קוסמת לי שיטת השק.

 

בלי שום קשר, את הקירור ביצעתי עם מחליף חום דו-שלבי -

סליל נחושת ראשון יושב בדלי עם מי קרח ומקבל לתוכו את מי הברז והסליל הראשי שמוזן ממנו - נמצא בתוך סיר הבישול.

 בהתחלה חיברתי רק את הסליל הראשי לברז ואחרי שהטמפ הפסיקה לרדת במהירות, חיברתי גם את הסליל שהיה בדלי עם מי קרח.

סה"כ הקירור היה מאד מהיר.

 

 

 

Location

בנימינה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

למה לא ישר בסיר?

Offline

Location

אורנית
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 05/29/2010

הרכבתי צ'ילר דו-שלבי:

מי הברז עוברים לקירור בדלי קרח ומשם ממשיכים לצ'ילר טבול בסיר הבישול (Immersion Chiller).

 

הקירור של מי הברז נועד לשלב שבו טמפ. התירוש יורדת ומתקרבת לטמפ. מי הברז.

כאשר הדלתא בטמפ. בין מי הברז לתירוש קטנה - המשך הקירור איטי,  ולכן נדרש להגדיל את הדלטא ע"י קירור נוסף.

שגיא's picture
Offline

Location

גבעתיים
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 07/27/2011

אמיר,

אם אתה משתמש בשק שהיה אצלי לא אמורה להיות לך בעיה עם הצפיפות, אם אינני טועה נועם משתמש באותו סוג בד כבר זמן רב ללא בעיות.

בנוסף, אם השק היה צפוף מדי\ כל בעיה אחרת במיצוי הסוכרים במאש היית מקבל גרביטי נמוך ממה שתכננת ולא גבוה יותר, שווה לעבור עוד פעם על החישובים.

Slow Loris

Offline

Location

אורנית
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 05/29/2010

אכן השק הזה.

בסוף השבוע אעשה ניסוי עם מי ברז , כדי להוכיח או להפריך את התאוריה שלי.

בכל מקרה היו לי כשלים נוספים.

בבישול הבא אהיה יותר חכם.....

Location

ראש העין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 04/10/2012

אתה כבר אחרי התסיסה כך שאתה יכול לראות אם יצאה לך בירה עם אלכוהול גבוה (>10). אם לא אז כנראה הייתה לך טעות במדידת ה OG.

טעות כזו יכולה לקראות רק אם חישוב המיים שהוספת לא הייתה נכונה. זו לא טעות שיכולה להיות תוצאה של מיצוי עודף של סוכרים (לא בהפרש כזה).

בכל מקרה בירה אלכוהולית (רמת אלכוהול כמו ביין) זה ניסוי מענין 

Offline

Location

אורנית
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 05/29/2010

מרגע לרגע יש לי תחושה שלא מדדתי נכון.
איך מודדים אחוז אלכוהול? אני מכיר רק את הדרך העקיפה ע"י השוואת צפיפויות התחלה וסוףך

Offline

Location

אורנית
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 05/29/2010

מרגע לרגע יש לי תחושה שלא מדדתי נכון.
איך מודדים אחוז אלכוהול? אני מכיר רק את הדרך העקיפה ע"י השוואת צפיפויות התחלה וסוףך

דגן - הדובים's picture

Location

רעננה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

למרבה הצער, אין לך אפשרות לתקף את ה-OG (הקריאה הראשונה) בשלב הזה, כך שלא תוכל לדעת בוודאות.

הערה אחת בכל זאת - הבדיקה החשובה בסיום הבישול כדי לדעת שאין איזה טעות דרמטית במדידה היא כמה נקודות גרביטי יש לי בסה"כ במיכל התסיסה והאם זו הכמות שתכננתי. סה"כ נקודות גרביטי = מדידה (מתוקנת לטמפרטורה כמובן) X כמות הליטרים של התירוש שיצא. למשל - אם מדדת 1.063 ויש לך 22 ליטר במיכל התסיסה אז יש לך 63X22 = 1386 נקודות בסה"כ. יכול להיות שמסיבות שונות הוצאת כמות גדולה יותר או קטנה יותר של תירוש ובגרביטי אחר - עדיין תוכל לוודא שכמות יחידות הגרביטי הכוללת לא השתנת. אם יש פער גדול בין סה"כ נקודות הגרביטי שתכננת לסה"כ נקודות הגרביטי שמדדת - יש איזו בעיה, במדידה או בתהליך העבודה (מקווה שהצלחתי להסביר את הפינה הזאת).

ולכן שאלה: כמה תירוש יש לך במיכל התסיסה? האם זה משמעותית פחות ממה שתוכנן במתכון או שאתה בהתאם לתכנון?

Offline

Location

אורנית
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 05/29/2010

יש לי כרגע בערך 15 ליטר מתוך כ- 20 ליטר מתוכננים (25% פחות)

שגיא's picture
Offline

Location

גבעתיים
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 07/27/2011

אם נשארת רק עם 15 תנסה לבדוק מהי כמות ההפסדים שלך (צנרת\תחתית הסיר....) ותוסיף ל15 למשל סיר 2 צנרת 1 יש 18, ה18 האלו הולכים לחישוב לעיל 18*97=58*X מכאן X=30 ליטר

כלומר בהנחת 30 ליטר בסיר הבישול (לא לשכוח שלא כל מה שנכנס למאש יוצא - ספיגת גרעינים) היה לך אידוי של 12 ליטר בזמן הבישול, כמו שדגן ציין משהו לא כל כך הגיוני.

בפעם הבאה תנסה לקחת בחשבון גם את אובדן הנוזלים במאש וגם את קצב האידוי*זמן הבישול.

בדוגמה שנתת:

58 יחידות לנפח סופי של 23(כולל "הפסדים")= 28(5 ליטר אידוי ב90 דקות זה הגיוני בסיר שלך)*X--> אתה צריך לסיים את המאש עם 28 ליטר בגרביטי של 1.048

אני מחזיק בבית רכז לתת אבקתי (Medium) לתיקונים קטנים אחרי המאש אבל הפואנטה היא שיש לך עוד נקודת ביקורת לגרביטי לפני הבישול, שווה לבדוק גם אז ולדלל מעט\ לחזק ברכז\ להתחיל מחדש....

Slow Loris

Offline

Location

אורנית
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 05/29/2010

שגיא,

 

החישוב שלך מעניין, אבל הוא מניח שעשיתי sparge נורמלי.

אם למשל הייתי ממצה את הסוכרים ולא מבצע sparge בכלל - הצפיפות של הנוזל לפני בישול הייתה גבוהה בהרבה.

אחת האפשרויות היא שהספארג' שלי לא היה מספיק ולכן נשארתי עם פחות תירוש בצפיפות גבוהה, עוד לפני חישוב האידוי.

במצב כזה גם עם אידוי סביר יכולתי להגיע ל- 15 ליטר בצפיפות גבוהה.

כמובן עדיין קיימת האפשרות שטעיתי במדידה...

 

אמיר

דגן - הדובים's picture

Location

רעננה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

אני עדיין חושב שהיתה איזו טעות בקריאה. הפער בנקודות גדול כל כך שאפילו העובדה שקיבלת 15 ליטר במקום 20 לא מסבירה אותו.

מתמטיקה:

בפועל קיבלת 15 ליטר ב-1.097 = 1455 נקודות גרביטי

המטרה שלך היתה 20 ליטר ב-1.058 = 1160 נקודות גרביטי

משמע שלכאורה "הצלחת" להוציא מהמאש שלך 25% יותר סוכרים מהמיצוי התיאורטי. אני לא מכיר סיטואציה כזאת.

 

דגן

Offline

Location

אורנית
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 05/29/2010

אני מקבל את דין התנועה Smile

פתחתי ואמרתי: לפי חוקי מרפי - אם משהו יכול להתקלקל הוא יתקלקל...

אפשר להכניס לכלל גם את המדידה