פחת בבישול ותסיסה בבקבוק

10 תגובות [לתגובה האחרונה]
תאריך הצטרפות לפורום: 11/14/2012

שלום לכולם,

עשיתי בישול בירת חיטה מרכז ולתת אבקתי.

הבישול היה 20 ליטר סה"כ אחרי בישול והוספת מים.

יום חמישי ביקבקתי לאחר שבועיים של תסיסה.

מילאתי 45 בקבוקים של 330 מ"מ. חישוב פשוט זה 15 ליטר בקירוב.

מילאתי 3 פעמים משורה של 250 מ"מ כך שזה כמעט עוד ליטר.

זאת אומרת שקיבלתי 16 ליטר בירה אפשר לומר. נשאר בירה במיכל התסיסה עם כל המשקעים מתחת לברז שאת זה לא העברתי, גם במיכל השני נשאר ממש קצת בירה עם משקע.

האם הגיוני פחת של כמעט 4 ליטר או שזה נורמלי?

הוספתי למיכל התסיסה השני 150 גרם סוכר. האם זאת כמות נכונה? בהתחשב בכך שלא באמת היה 20 ליטר אלה פחות כי נשאר עוד במיכל התסיסה הראשון בירה עם משקע.

תוך כמה זמן אני אמור לראות בבקבוקים סימנים של גיזוז?

תודה,

ערן

נועם - שיבולת's picture

Location

נחל שורק 18
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

ערן,

זו בעיה שגם אני נתקלתי בא בתחילת דרכי ולדעתי גם מבשלים אחרים.

יש חוסר אחידות בהגדרת המושגים בהם כולנו משתמשים.

כאשר כתוב במתכון שהוא עבור 19 ליטר, מה זה בעצם אומר?  

19 ליטר בסוף הרתיחה?

19 ליטר שנכנסו למיכל התסיסה?

19 ליטר שנשארו לאחר התסיסה?

19 ליטר שנכנסו לבקבוקים?

 Undecided

בקיצור, צריך לנסות לתאם ציפיות ואולי בעתיד גם להצליח ליישר כולנו קו במושגים.

אני אשאל אותך שאלה כזו: המתכון היה ל20 ליטר של איזה גרביטי? וכמה כמות וגרביטי קיבלת בפועל?

והמלצות להבא, תנסה למדוד לאורך כמה בישולים את הפחת שלך בכל אחת מנקודות הציון ואח"כ פשוט להזמין חומרים למתכון גדול יותר.

אני מבשל "מתכון" של 23 ליטר כדי לקבל בסופו של דבר 19-20 ליטר.

 

בתסיסה: סייזון , למביק בחבית אלון. בחבית: בלונד בלגי, בלונד סטאוט, פילס, אוקטוברפסט

Location

בנימינה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

גיזוז קשה לראות בעיניים

אפשר להניח שכבר אחרי שבוע יש גיזוז והוא מלא בוודאות אחרי כשלושה שבועות

 

לגבי כמות הסוכר - לא ציינת איזה סוכר הוספת - בכל מקרה אתה צריך להוסיף סוכר לפי כמות הבירה שתבוקבק בפועל ולא מה שכתוב במתכון

הכמויות הן 6.5-7 גרם לליטר סוכר תירס ו-10-15% פחות לסוכר קנים

במקרה שלך נראה שתקבל בירה מוגזת במידה רבה מהרצוי 

Offline

Location

Ovadia HaNavi 12
Kfar Saba
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 10/26/2010

מחשבון לחישוב גיזוז כאן: http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html

1+ לגבי גיזוז יתר, אנא תזהר כשאתה פותח את הבקבוקים

אתה אמור לאבד כ 8% עבור כל שעה של אידוי עקב רתיחה. 

אתה תאבד כ 2 ליטר או יותר עבור TRUB, שזה מוצקי תירוש (חלבון ועוד), כשות שספג מיים ושקע, "עוגת" השמרים. 

4 ליטר איבוד נראה לי סביר לגמרי ע"פ הנסיון המועט שלי

ה-IPA האחרון שלי היה 25 ליטר לפני רתיחה (65 דקות), 21 ליטר נכנסו לתסיסה. שמתי הרבה כשות, הפסדתי יותר נוזלים. מתוך 21 ליטר בתסיסה אני מצפה ל 19 ליטר בתוך הבקבוקים. 3 שבועות בתסיסה, לוקח FG אחד וזהו.

משתמש ב-BEER SMITH ואני חייב להודות שמושג ה- BATCH SIZE (נפח תירוש בתוך מיכל התסיסה) לא טריוויאלי, לקח לי לא מעט זמן לכוון את הפסדי הציוד שלי + השפעת האידוי.

בעז - שלושת החתולים's picture

Location

קרית ביאליק
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 05/17/2011

לרוב "נפח" של מתכון מדבר על כמות לתוך מיכל התסיסה (זה השימוש של המושג בבירסמיט, לדוגמא). כמו שאומר נועם, זה מושג מטעה ומבלבל.

אבל לשאלתך, כן, זה בהחלט הגיוני שיש פחת של 4 ליטר (האם זה נורמלי תלוי בך. אם בכל בישול יש לך כזה פחת אז, כן, זה נורמלי למערכת שלך). השאלה היא מתי מדדת: לדוגמא, מדידה של תירוש חם ברגע שכיבת את האש ("סוף הבישול") תהיה בהכרח מאוד לא מדוייקת, משום שאתה מודד נפח של תירוש+טרוב, ובטמפרטורה חמה התירוש תופש יותר נפח (כ4%). אם מדדת אחרי תסיסה, אבל לפני ביקבוק, אתה עדיין מודד נפח של בירה+מישקעים (שמרים וכשות, במיקרה זה). אם הוספת מים לנפח של 20 ליטר זה אומר כמעט בודאות שמדדת תירוש חם עם משקעים וסביר מאוד שהמדידה הזו לא היתה מדויקת מלחתחילה (ז"א, כשהוספת מים ל20 ליטר, רוב הסיכויים שלא היו לך באמת 20 ליטר), כך שהחשבון שלך לא מדויק במקר.

 

העצה של נועם טובה: אם אתה רוצה 20 ליטר  של בירה בסוף, הגדל את המתכון כך שיהיו לך 20 ליטר בגרביטי הנכון אחרי כל הפחת, שזה בעיקר עיניין של הכרת המערכת שלך.

 

ליאור - הברון's picture

Location

מזל אריה 2
הוד השרון
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 02/28/2012

שאלה שקשורה:

אני הולך לבשל בפעם הראשונה AG בשיטת BIAB.

מה הpre volume שצריך להיות לי אם הסיר שלי הוא סיר של 50 ליטר (קוטר 40 ס"מ, גובה 40 ס"מ) ואם זמן הרתיחה הוא 75 דק'?

לפי בירסמית' אני צריך לשים 8 גאלון מים, זה הגיוני?

נועם - שיבולת's picture

Location

נחל שורק 18
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

אתה צריך לתת עוד נתונים. מה הog הצפוי? מה משקל הגרעינים?

 

בתסיסה: סייזון , למביק בחבית אלון. בחבית: בלונד בלגי, בלונד סטאוט, פילס, אוקטוברפסט
ליאור - הברון's picture

Location

מזל אריה 2
הוד השרון
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 02/28/2012

OG=1.047. משקל הגרעינים=4Kg/8.85lb

נועם - שיבולת's picture

Location

נחל שורק 18
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010
MEASUREMENT   Units Comment
Brew Length 15.55 lts How much beer you want to end up with.
Fermenter Trub* 1.24 lts Volume left in fermenter after kegging/bottling.
Volume into Fermenter 16.79 lts End of boil volume less kettle trub & buffer.
Kettle Trub & Buffer* 2.80 lts Grain & hop trub plus some breathing space!
End of Boil Efficiency* 75.00 % Derived from a collection of brewers' records.
End of Boil Gravity (OG) 1.047 Deg. Derived from your recipe or beer style.
End of Boil Volume 19.59 lts The first point at which OG can be established.
Boil Length 75 min 90 minutes recommended.
Diameter of Kettle 40.00 cms The widest diameter of your kettle.
Evaporation Per Hour* 5.38 lts/hr Stays fairly constant regardless of batch size. 
Evaporation for this Brew 6.72 lts Derived from boil length & evaporation per hr.
Expected Start of Boil Gravity 1.035 Deg. Derived from grain bill and pre-boil volume.
Start of Boil Volume 26.32 lts End of boil volume plus evap, for this brew.
Grain Bill Required 3999 grams Grams of grain needed in this brew.
Grain Absorption* 2.51 lts How much liquid is retained in the spent grain.
Water Required is... 28.83 lts How much water you need for this brew.
Approximate Mash Volume 31.47 lts Approximate volume of your mash.
בתסיסה: סייזון , למביק בחבית אלון. בחבית: בלונד בלגי, בלונד סטאוט, פילס, אוקטוברפסט
ליאור - הברון's picture

Location

מזל אריה 2
הוד השרון
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 02/28/2012

המממ תודה, זה מתאים למה שbeersmith חישב.

איך חישבת את זה?

נועם - שיבולת's picture

Location

נחל שורק 18
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

חישבתי את זה בעזרת קובץ שניתן להוריד מאתר www.biabrewer.info

החישובים של בירסמית' כאשר המערכת מוגדרת כBIAB מבוססים על הידע הנצבר של החברים באתר הנ"ל.

 

 

בתסיסה: סייזון , למביק בחבית אלון. בחבית: בלונד בלגי, בלונד סטאוט, פילס, אוקטוברפסט