התייעצות להקמת מבשלה ביתית לבישול all grain

16 תגובות [לתגובה האחרונה]
אור וורנר's picture

Location

כפר סבא
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 10/07/2012

שבת שלום חברים!

אני עובד עכשיו על להקים מבשלה ביתית (צריכה עצמית וחברים, לא רישיון של משרד הבריאות, מכירה ותשלום מיסים על מכירה).

בינתיים השגתי סיר אלומיניום 35 ליטר ומקרר. מאש-טאן אני אבנה מצידנית ומצינור מאריך למדיחי כלים (מה שראיתי שנפוץ פה).

מסיבות של מקום וציוד, אני אקרר בצורה שונה מהרוב:

אני אשים את הצ'ילר בתוך מיכל מלא במי קרח, ואזרים בתוכו את התירוש הרותח כדי שיתקרר עד שיגיע לסוף הצ'ילר. כמה זמן לוקח לי לקרר 25 ליטר של תירוש לטמפרטורת הגשת השמרים איני יודע, אבל תוך כמה נסיונות אתאפס על הנושא.

ראיתי באתר http://www.scope.co.il/catalogue/group/224. אין לא כל כך בטוח מה ההבדל ביניהם לגבי בישול בירה.

אז בואו נסכם את השאלות:

א. למישהו יש ניסיון בצ'ילר כמו שלי? אשמח לקבל חוות דעת.

ב. על סמך הניסיון עם תירוש רותח, מה ההמלצה על אורך וקוטר צינור גוף הקירור?

ג. אם אתם מבינים בחומרים השונים המופיעים שם תחת 'נחושת', אשמח לדעת איזה מהם מומלץ לי.

ד. מישהו מכיר מקום טוב לקנות בו נחושת, ו/או יודע מה הוא מחיר הוגן למטר?

 

שיהיה לנו בישול נעים,

אור.

האחים דופין's picture

Location

אבן יהודה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 12/03/2011

אני באופן אישי נמנע מכל שימוש בנחושת, אבל זה רק אני.
את הרעיון שהצעת ניסו כבר בעבר, ולמרות שעמנואל כבר לא חבר בפורום,
הוא ניסה זאת בצורה הכי פרטנית שראיתי: http://www.hamivshelan.com/?p=1646

אז אם אתה מתכנן לקרר ככה לאגר, זה לא יצליח בצורה יעילה,
לעומת זאת עבור איל זה יעבוד מושלם.

שבת שלום ובהצלחה

ס. שמש's picture
Offline

Location

hagaon
pardes hana
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 09/18/2012

לא הבנתי מהקישור איזה צ'ילר אתה רוצה לבנות.

אם אתה מחפש צ'ילר טבול, אז אלון (כאן מהפורום) עושה צילרים טובים לפי הזמנה.

לדעתי לא אמורים להיות הבדל בחומרים ועובי הצינור- שכן מחליף חום עובד בצורה סימטרית משני צידיו.

 

אותי מעניין למה אתה משתמש בצילר כשהוא טבול במים ולא כשהוא טבול בתירוש החם? במה זה חוסך מקום/ציוד?

(בצורת השימוש הזו יש סיכון לסתימות, וקושי בניקוי.)

 

צינור נחושת קונים בד"כ לפי משקל, והמחיר נע בסביבות ה50 ש"ח לקילו.

 

 

בתסיסה: dark boston lager  בחבית:בירת חיטה, רובוסט פורטר. APA, סיידר תפוחים.

Location

בנימינה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

אפשר לשקול no chill

לא רק חוסך מקום אלא גם זמן

אור וורנר's picture

Location

כפר סבא
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 10/07/2012

אז קצת הסברים מה ומדוע:

את הצ'ילר אני מכניס לתוך מיכל מלא במי קרח, מזרים בתוכו את התירוש מהסיר, ומנקז אותו למיכל תסיסה.

קצת על הסביבה שבה אני מבשל: הבית של ההורים, שמכיל מטבח סטנדרתי, ובקרוב מאוד גם מרפסת שמש קטנה. או בבית של חבר, שמכיל מטבח שטנדרתי ומרפסת קטנה גם כן. אין לי פריווילגיה לקחת כמה מקום שאצטרך, או לעשות בלגאן, או אפילו להשתמש במספר ימי עבודה. אני רוצה לסיים את הדברים כמה שיותר מהר ובלי בלגאן. נוסיף על כך שבשנה הבאה אגור בדירת סטודנטים אי שם בבאר שבע הרחוקה, והנה אפילו מרפסת כבר לא תהיה.

ולשאלה המתבקשת, 'למה אתה לא עושה את מה שכולם עושים, וחוסך לעצמך כאב ראש?'

נלך על דרך השלילה:

no chiil, לא טוב לי. בארץ התירוש לא ירד ל10 מעלות בחיים, ולהכניס סיר 35 ליטר למקרר זה לא פרקטי. בנוסף לכך, אין לי כוונה להשאיר בחוץ סיר של 35 ליטר, ואז בסוף להעביר למיכל תסיסה, ואז לתת לו chill במקרר, ואז להגיש את השמרים.

 

chiller טבול: דורש מקום גדול להעמיד את הסיר ליד הכיור, או לחילופין צנרת מאוד ארוכה שתזרים את המים דרך הצ'ילר ובחזרה לכיור. אם אני מכניס דיונון כזה הבייתה, כנראה שמישהו יוקיע אותי משם במהרה.

בנוסף, זה לא עוזר לי בכלל, כשבקיץ טמפרטורת המים שאני מזרים היא 25-30 מעלות (ואני מגיש שמרי לאגר ב10).

 

ועכשיו על דרך החיוב:

הסיר יושב על הכיריים, מתחתיו יושב מיכל תסיסה עם מי קרח (כל מאוד ליצור בתנאים ביתיים) ובתוכו צ'ילר. הצ'ילר מנוקז כלפי מטה ולא כלפי מעלה, החוצה מהדלי. מתחתיו יושב לו דלי נוסף, הרי הוא מיכל התסיסה.

אם אצליח (בעזרת צנרת ארוכה, והחלפה של מי הקרח המחוממים במי קרח חדשים) להגיע לטמפרטורת הגשה, הרווחתי. אם אגיע לטמפרטורה של 30 מעלות: סביר לגמרי. אין לי כוונה להכניס תירוש רותח למיכל התסיסה, אבל 30 מעלות זה סבבה. בנוסף, התירוש כבר יהיה במיכל התסיסה אותו אוכל להכניס למקרר ליום. כשאוציא אותו בטמפרטורת הגשה, כל מה שאצטרך זה לשפוך לתוכו את הסטארטר ולערבב. אפס בלגאן ביום השני, ואפס לכלוך. למען האמת, גם כמעט אפס עבודה.

 

בואו נסכם בכך שזה אולי לא הצ'ילר האידיאלי, אך הוא המתאים ביותר למבשל הביתי החובבן.

עכשיו אחרי כל ההסברים, אם למישהו יש חוות דעת, אשמח לשמוע וללמוד!

דגן - הדובים's picture

Location

רעננה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

בגדול, יש שני סוגים של צ'ילרים: (1) צ'ילר טבול ו-(2) צ'ילר זרימה נגדית. אם אני מבין אותך נכון, אתה מציע כאן לעשות איזה שילוב של השניים אבל אני חושש שאתה עלול לצאת קרח מכאן ומכאן.

אם אתה רוצה לקרר את התירוש תוך כדי זרימה - סבבה. בנה לך צ'ילר זרימה נגדית (צינור בתול צינור) ובמקרה צורך תעביר את מי הקירור שלך דרך מיכל עם מי קרח (מכונה pre-chilling) או שתשתמש במשאבה לשאיבת מי קרח ממיכל בתור מי קירור. אם אתה הולך על צ'ילר טבול - גם כאן תוכל לעשות pre-chilling למי הקירור ולהגיע למטרה שלך. הבעיה עם הפתרון שאתה מציע היא שתירוש רותך שיזרום דרך מי קרח יחמם אותם מהר מאוד והנצילות של העברת הטמפרטורה לא תהיה טובה. בנוסף יהיו לך איזורים חמים בדלי (קרוב לצינור) ואיזורים קרים (רחוק מהצינור) כך שמי הקרח מהר מאוד יאבדו את היכולת לקרר את התירוש.

שורה תחתונה - לא הייתי ממציא את הגלגל מחדש, הייתי בוחר באחת משתי השיטות הקיימות, המקובלות והמוכחות.

עודד's picture
Offline

Location

סמטת עופרית 11/2
אבן יהודה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

ניסיתי להשתמש בשיטה שלך כמה פעמים וזה לא עבד, הסיבה היא שמי הקרח התחממו והצ'ילר איבד את יעילתו מהר מאוד.

החלפת מי קרח גם היא היתה מסורבלת ולא נוחה

את הצ'ילר הסבתי לצ'ילר טבול כשכל מה שהייתי צריך זה לחבר 2 צינורות - אחד לכניסת המים והשניה לגינה ( במקרה של מטבח ההורים שלך זה צריך כנראה לצאת לכיור). הסבה מאוד פשוטה ולא נדרש מאמץ מיוחד.

עודד
Offline

Location

טבנקין
בת ים
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/24/2011

 שבוע טוב אור

      יש לי צינור נחושת מוכן מגולגל לצילר.

      חצי צול אתה מוזמן לקנות אותו בעלות החומר  

      אורך הצינור 9 מ' מעוגל בעיגול של כ-28 ס"מ

      אם כן צור איתי קשר בהודעות פרטיות

                   בתודה אשי


נועם - שיבולת's picture

Location

נחל שורק 18
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

אור, מהתיאור שלך אני חושש שאתה לא מבין לגמרי את התהליך של no-chill.

אני לא רוצה להיות מסיונר של השיטה אבל היא באמת חוסכץ זמן , מקום וציוד שאלו בדיוק הדברים שאתה מבקש לחסוך בהם.

 

בתסיסה: סייזון , למביק בחבית אלון. בחבית: בלונד בלגי, בלונד סטאוט, פילס, אוקטוברפסט
אור וורנר's picture

Location

כפר סבא
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 10/07/2012

no chill למיטב הבנתי הוא להשאיר את הבירה במקום מוגן מזיהומים (מיכל סגור עם מכסה) עד שהטמפרטורה שלה תצנח. אני לא יכול לעשות את זה במיכל תסיסה מפלסטיק, כיוון שאני לא אמזוג לו תירוש רותח. מה שאומר שאצטרך לתת לו לנוח בסיר. על הכיריים של אמא :) אין סיכוי שזה יקרה...

Location

בנימינה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

קוראים לחומר הזה HDPE

 

 

נועם - שיבולת's picture

Location

נחל שורק 18
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

אני ממליץ על ג'ריקן משומש של רכז לתת. יש מידי פעם אצל בירדי.

בתסיסה: סייזון , למביק בחבית אלון. בחבית: בלונד בלגי, בלונד סטאוט, פילס, אוקטוברפסט
ס. שמש's picture
Offline

Location

hagaon
pardes hana
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 09/18/2012

כמובן שיש גם צ'ילר פלטות.

יתרונות: 

יעיל מאוד,

חסכוני במקום (20 על  10ס"מ)

זול

אפשר להזרים בו מי ברז ומי קרח בגרוויטציה (ללא משאבה).

 

חסרונות:

עלול להסתם במידה והכשות לא מסוננת/בשקית

 

 

במידה ואתה משתמש בציידנית למאש, ניתן למלא אותה במי הקרח ולהזרים לצילר

אם כי מומלץ לקרר בשני שלבים: שלב ראשון במי ברז ושלב שני במי קרח.

 

 

בתסיסה: dark boston lager  בחבית:בירת חיטה, רובוסט פורטר. APA, סיידר תפוחים.

אלון coZary's picture
Offline

Location

זכרון יעקב
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 02/24/2010

 

    "אפשר להזרים בו מי ברז ומי קרח בגרוויטציה (ללא משאבה)."

לא נכון! את התירוש כן, את מי הקירור לא. אם תזרים מי קירור בגרביטציה זה לא יקרר...

 

חיסרון נוסף - אתה לא אף פעם יכול לראות מה יש בפנים...


ס. שמש's picture
Offline

Location

hagaon
pardes hana
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 09/18/2012

תלוי מאיזה גובה המים יורדים....Wink

 

באחד הניסויים הראשונים שלי עם הצ'ילר הצלחתי לקרר מים רותחים בעזרת מי ברז בגרווטציה.
אבל את הדלי הייתי צריך לשים על סולם.

 

בתסיסה: dark boston lager  בחבית:בירת חיטה, רובוסט פורטר. APA, סיידר תפוחים.

אלון coZary's picture
Offline

Location

זכרון יעקב
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 02/24/2010

עוד משהו לטובת צ׳לר טבול:

לפני כמה ימים בישלתי DIPA - בסביבות 95 IBU,

200 גרם כשות ל22 ליטר

את הכשות זרקתי לתוך הסיר ככה, מה נקראה קומנדו,

בלי אביזר לסינון הכשות כל שהו, מה שאגב קריטי לפי דעתי לקבלת עושר כשותי בבירה מסוג כזה

לא נרשמה סתימה בשום שלב והכל זרם חלק לשמחתי הרבה!..

הדבר נותן לי חופש לנסות כל מיני טכניקות בישול בלי חשש כל שהו לסתימה

מה שלא היתי חולם בכלל עם פלייט צ׳יל

אלון


Jeans Brewery's picture
Offline

Location

beer sheva
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 10/25/2010

היי,

באופן כללי, בישול בירה זה עסק מלכלך, תמיד נשפך קצת תירוש על הרצפה, המטבח תפוס בערך ל-5-6 שעות, בבישול נוצרים הרבה אדים ושלא נדבר על השטיפה של הסירים הגדולים באמבטייה...

בקיצור...לא הייתי עושה את זה במטבח של אמא :-) תשקול להעביר את העסק לגינה\מרפסת\מחסן או כל מקום אחר חוץ מהמטבח של אמא

http://www.facebook.com/JeansBrewery

שיטה-בירה מדברית מעת Jean's Brewery