אני סקרן לדעת, כמה מאיתנו מכינים סטרטר?
מי משתמש בסטיר פלייר (אני בונה אחד).
כמה משתמשים ביותר משתי חבילות שמרים
וכמה בכלל מתחשבים בכמות התאים הנדרשת לבישול
עד היום לא ממש התייחסנו לנושא ורק עכשיו התחלנו לקחת אותו ברצינות
אני סקרן לדעת, כמה מאיתנו מכינים סטרטר?
מי משתמש בסטיר פלייר (אני בונה אחד).
כמה משתמשים ביותר משתי חבילות שמרים
וכמה בכלל מתחשבים בכמות התאים הנדרשת לבישול
עד היום לא ממש התייחסנו לנושא ורק עכשיו התחלנו לקחת אותו ברצינות
1. אני עושה סטארטר באופן קבוע בעת שימוש בשמרים נוזליים או בשמרים שנקצרו מבטצ' קודם. ויש לי סטירפליט (בשיתוף עם חוב"צ נוסף - לא יצא פעם ששינו היינו צריכים את המכשיר באותו יום)
2. בשימוש בשמרים יבשים אין צורך בסטארטר, זה אפילו מזיק.
3. אני שם שתי שקיות של שמרים יבשים בבישול לאגר. לא יצא לי לשים 2 שקיות בבישול אייל (אבל זה תלוי כמובן ב"גודל" הבירה).
סוגייה מעניינת, תלוי בסוג השמרים שאתה משתמש (נוזליים או יבשים)
ובכמות האלכוהול הרצויייה (מה שנגזר מסוג הבירה שאתה מכין: כל בירה וסוג השמרים שמתאים לה).
שמרים נוזליים מגיעים ללקוח כאשר הם במצב של תרדמת עמוקה ולכן יש צורך להעיר אותם עם סטרטר,
בנוסף אחרי סיום התסיסה הם שוב מצויים במצב של תרדמת (לאחר שהבירה עברה קולד קראש) ואז לבישול הבא צריך להעיר אותם שוב וחוזר חלילה.
גם שמרים יבשים מגיעים בתרדמת אבל יותר קל להעיר אותם, בדר"כ כוס עם מים תעשה את העבודה.
כמו כן בבירות רוויות אלכוהול גם כדאי להכין סטרטר כדי שהשמרים יעמדו בכמות הסוכר ולא יתעייפו מוקדם מידיי וירדמו מבלי לסיים את כל תהליך התסיסה הפטוטנצאלית שלהם.
אם אתה רוצה דוגמאות לסטיר פלייט, אני הכנתי אחד לפני כמה חודשים:
http://zion.e-snif.com/content/diy-stir-plate
בהצלחה!
תודה אין לי צורך בדוגמאות - זו בניה פשוטה - אני מחווט את הסיפור בקופסת סיגרים כמו שהרבה נוהגים.
נועם תסביר בבקשה את סעיף 2. מה מזיק בדיוק?
אני משתמש בשמרים של פרמנטיס ולפי ביר סמיט אני צריך או להשתמש בשתי שקיות או לבצע סטרטר ברוב המתכונים
אתה לא מדבר על סטרטר אלא על "אוורור מחדש" (Rehydration). אלא שני דברים שונים. אני לא יודע להרחיב על הסטרטר כי עוד לא עשיתי כזה, האוורור נועד כאמור פשוט להביא את השמרים היבשים למצב אופטימלי עבורם להתמודדות עם התירוש, כידוע ניתן לדלג על שלב זה בגלל שהשקית מכילה מספר גדול מספיק של שמרים כך שגם אחרי שחלקם מתים מהשוק של הפיצ'ינג נשארים מספיק שיעשו את העבודה.
הנה דוגמה להסבר ה"פשוט" של מעבדות Lallemand
Rehydration = הרטבה
והנה חוברת ההסברים של פרמנטיס. כמובן שההמלצות הן דומות ביותר.
http://www.fermentis.com/fo/pdf/Tips-Tricks.pdf
הקישור של פרמנטיס לא עובד כי הם כנראה עושים חידוש באתר או שמהו כזה,
קראתי את החוברת לפני כשבועיים וגם את המאמר של גון
תעשו לי בבקשה סדר בבלגן - השמרים שבהם אני משתמש הם פרמנטיס - בסגנון בירה מסויים שאני רוצה לבשל אני נדרש על ידי ביר סמיט ל (סתם מספר) 300 בליון תאים כאשר בשקית אחת ישנם 126 בליון (על פי התוכנה) התוכנה מציעה לי או - להשתמש בשתי שקיות או להתשמש בסטרטר של כך וכך נוזל (וגם נותנת רובליקה לבחירת שימוש בסטיר פלייט)
אתם אומרים שאסור או לא מומלץ לבצע סטרטר או הגדלת כמות תאי שמרים בעזרת סטרטר וסיטר פלייט בשמרים יבשים?
בגדול: שקית של 11 גרם מספיקה ל 5גלון = 19-22 ליטר לכל סוגי האיילים.
ללאגרים בגלל התסיסה בטמפרטורה נמוכה ממולץ להשתמש ב 2 שקיות.
כמו כן מומלץ להרטיב את השמרים היבשים (אייל או לאגר) בכדי לעורר אותם.
ההרטבה היא פשוטה מאוד ומתוארת במקומות רבים.
לא מכיר בירסמית'.
לא הייתי עושה סטארטר משמרים יבשים. מקסימום 2 חבילות. המחיר לא שווה את הסיכון בזיהום.
שים לב שהבירסמיט מציע כמויות ומידות לסטרטר רק במקרה של שמרים רטובים/טריים. בשמרים היבשים רק כתוב בכמה חב' להשתמש וכמה מים להוסיף לטובת רהידריישן.
האיזור הרלוונטי הוא רק מה שבצד ימין למטה, תחת הכותרת: "dry yeast recommendation". כל השאר לא מתייחס לשמרים יבשים.
דגן - תודה על ההבהרה,פה התבלבלתי. סתם הסתכלתי אחרוה וקדימה במתכונים שבישלנו
סטאוט אמריקאי
קליפורניה קומון
וטראפיבט טריפל
בכולם נתבקשתי בתוכנה להשתמש בשתי חבילות שמרים. זה אומנם לא מדגם מייצג של איילים רגילים אבל עדיין