בעיות בתסיסה? נתוני gravity לא תואמים למתכון

24 תגובות [לתגובה האחרונה]
יוחאי מיטל's picture

Location

רעננה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/31/2013

אהלן חברים!
מעשה שהיה כך היה-
לפני 8 ימים בישלתי באצ' של 10 ליטר (רכז. אמבר אייל). הגראביטי שאמור היה להיות הוא 1.050. בסוף הבישול והקירור עמדנו על 1.038 (אחרי חישוב ל-15C עלה ל-1.040). פחות מהמצופה. 
לאחר ארבעה ימים של תסיסה בחדר שהטמפ' בו היא 19C-20C המדידה הראתה 1.023 (1.024 אחרי תיקון) והיו סימנים של קרויזן על דפנות המיכל.
לאחר שישה ימים- אותה מדידה.
אתמול בבוקר הוספתי סילאן לבירה (פיסטור והגעה לאותו גראביטי. קירור. הוספה למיכל).
יותר מ-24 שעות אח"כ- ואין שינוי בתסיסה או בגראביטי.
כל הנתונים פה היו שונים (ונמוכים) מהמצופה, ואני חושש שהתסיסה שלי לא עבדה בצורה אופטימלית. 

אחד הטיפים שמצאתי כאן היה מנועם- לטלטל קצת את המיכל כדי לשחרר פד"ח עודף. עשיתי את זה ביום השישי לפני הוספת הסילאן.
מה לדעתכם יכול לגרום לסטייה הזו מהצפי, ומה אני יכול לעשות?

 

לנוחיותכם- הנתונים במרוכז.

מתכון: אמבר אייל. רכז מבירדי.
OG צפוי: 1.050.
OG בפועל: 1.038 (1.040).
-
FG צפוי: 1.012.
FG בפועל: 1.023 (1.024). 
-
ABV צפוי: 5.09%.
ABV בפועל: 2.1%.
-
שמרים בשימוש- 
Windsor Ale Yeast.

 

תודה מראש, 
חג שמח!
יוחאי. 

 

גלעד - מבשלת החלוץ's picture

Location

באר שבע
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 04/29/2010

בהבנה שבישלת מרכז וקשה מאוד לפספס עם רכז, אז אני מניח שהבישול/קירור/תסיסה לא היו מספיק נקיים ויש לך זיהום. ניסית להריח או לטעום את הבירה?

If you don't stand for something

You will fall from anything

יוחאי מיטל's picture

Location

רעננה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/31/2013

אם אכן יש זיהם אני אהיה מופתע... הכל נעשה בתנאים כמה שיותר סטריליים ובהקפדה על חיטוי תדיר של כל הציוד (החומרים שאנחנו משתמשים בהם הם PBW וסטאר סאן).
עוד לא טעמתי את הבירה (וזה לא יקרה בשבוע הקרוב מטעמי חמץ).
הריח שלה מריח בסה"כ כמו הלתת הרטוב/ נסורת רטובה שיש בהתחלה+ ריח של אלכוהול וכשות.

אם היה לי זיהום לא הייתי צריך לראות תסיסת יתר??

בנוסף- הפספוס של ה-OG קרה לנו גם בבישולים קודמים מרכז. יצאנו מנק' הנחה שהרכז אולי לא טרי וקצת בלאי, ובבישול הבא החלטנו להשתמש ברכז מספק אחר כדי לבחון את העניין. 

נועם - שיבולת's picture

Location

נחל שורק 18
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

גם לדעתי זיהום מאופיין בד"כ בתסיסת יתר.

מצד שני אין לי כ"כ רעיון למה שקרה אצלכם.

בתסיסה: סייזון , למביק בחבית אלון. בחבית: בלונד בלגי, בלונד סטאוט, פילס, אוקטוברפסט
ליאור - הברון's picture

Location

מזל אריה 2
הוד השרון
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 02/28/2012

לפני הגשת השמרים ערבבת טוב את התירוש ע"מ להכניס חמצן?

השמרים היו בתוקף?

וממה שידוע לי על השמרים האלה הם לא כ"כ attenuative אז אולי זה גם פקטור..

אתה יכול לנסות להוסיף עוד שמרים מסוג אחר S-04 למשל

יוחאי מיטל's picture

Location

רעננה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/31/2013

ערבבתי את התירוש לפני ואחרי.

לצערי אין לי מושג מה היה תוקף השמרים ואין לי יותר את האריזה  

הוספה של שמרים חדשים בעוד כשבוע תעזור או שזה כבר יהיה אבוד?

בכ״ז פסח... לא אתעסק עם זה השבוע  

וחג שמח!

ליאור - הברון's picture

Location

מזל אריה 2
הוד השרון
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 02/28/2012

אני לא רואה סיבה שזה לא יעזור, אבל אולי בסוף יצא לך ABV יותר גבוה מהמתוכנן. מה שכן, כדאי לך לעשות איזשהו סטרטר לשמרים (לשים אותם במים 30 מעלות עם קצת סוכר/סוכר תירס/DME לשעה בערך לפני שמכניסים למיכל התסיסה).

יוחאי מיטל's picture

Location

רעננה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/31/2013

מגניב. בד"כ אנחנו עושים את זה רק בלי סוכר.
אני אנסה את זה.

 

Location

Raanana
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 04/28/2010

שים לב, לא מדובר בערבוב, יש לנער את המיכל באגרסיביות בכדי להחדיר חמצן למאלט. כמו כן, לשמרים יבשים אין צורך בסטארטר, אפשר להוסיף אותם ישירות למיכל או להרטיב אותם במים בטמפ. הזהה או מעט נמוכה מטמפ. המאלט. חשוב לוודא חיטוי קפדני לכל הכלים.

נועם - שיבולת's picture

Location

נחל שורק 18
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

ממש אין צורך לעשות סטארטר לשמרים יבשים.  זה אפילו מזיק. הרטבה במים מועילה אבל בבירה עם גרביטי התחלתי כ"כ נמוך זה לא נראה לי קריטי.

בתסיסה: סייזון , למביק בחבית אלון. בחבית: בלונד בלגי, בלונד סטאוט, פילס, אוקטוברפסט
ליאור - הברון's picture

Location

מזל אריה 2
הוד השרון
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 02/28/2012

אבל כשהתסיסה נתקעת כדאי לתת לשמרים החדשים איזשהו boost כדי שהסביבה הלא כל כך נוחה של התירוש (חמצן נמוך, אלכוהול באחוז מסוים ופחות סוכרים ממה שהם היו מעדיפים) תשפיע עליהם פחות.

נועם - שיבולת's picture

Location

נחל שורק 18
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

אגב, אתה בטוח שההידרומטר שלכם מכוייל ל15מעלות? כי שלי למשל מכוייל ל20 מעלות.

בתסיסה: סייזון , למביק בחבית אלון. בחבית: בלונד בלגי, בלונד סטאוט, פילס, אוקטוברפסט
יוחאי מיטל's picture

Location

רעננה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/31/2013

השתמשתי ברפרקטומטר, ואת החישוב ל-15 מעלות עשיתי באינטרנט. מפורטת בפוסט המקורי הקריאה שהראה הרפרקטומטר והקריאה אחרי החישוב. 
אפשר לראות שההבדל מזערי. 

גלעד - מבשלת החלוץ's picture

Location

באר שבע
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 04/29/2010

איך שאני יודע ברגע שיש נוכחות של אלכוהול בנוזל (כמו לאחר תסיסה) אז הרפרקטומטר אינו יכול לתת מדידה מדויקת. יש לך הידרומטר כדי למדוד את ה- FG?

If you don't stand for something

You will fall from anything

דגן - הדובים's picture

Location

רעננה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

גלעד אתה צודק - הקריאה של ה-FG ברפרקטומטר בפני עצמה אינה רלוונטית אבל יש מעין מחשבון שאם מזינים בו גם את קריאת ה-OG וגם את קריאת ה-FG הוא יודע לנטרל את העיוות של האלכוהול והוא מחשב לך FG ו-ABV נכונים. למרות שהנחתי שזאת הדרך שנעשה בה שימוש - עכשיו אחרי שאתה מעלה את הנקודה, יכול להיות שכאן טמונה הבעיה באמת.

מחשבונים לדוגמא:

http://onebeer.net/refractometer.shtml

http://www.northernbrewer.com/refractometer-calculator/

נועם - שיבולת's picture

Location

נחל שורק 18
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

עוד כמה שאלות:

אם ראית שהתסיסה נתקעה, למה הוספת את הסילאן?

מה זה אומר: "הוספתי סילאן לבירה (פיסטור והגעה לאותו גראביטי... )" ?

האם אתה בטוח שמדובר בסילאן ללא חומר משמר? כי חומר משמר עשוי להרוג את השמרים.

 

לגבי הOG, בד"כ לא אמורה להיות טעות בOG בעת הכנת תירוש מרכז. אלא אם הוספתם יותר מידי מים. מה ששוב מוביל אותי לחשוב שיש לכם טעות במדידת הגרביטי. היתכן?


בתסיסה: סייזון , למביק בחבית אלון. בחבית: בלונד בלגי, בלונד סטאוט, פילס, אוקטוברפסט
האחים דופין's picture

Location

אבן יהודה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 12/03/2011

אני מניח שהוא חימם אותו עם קצת מים ורק אז הוא הוסיף את זה למיכל תסיסה.

מהניסיון שלי, הוספת סוכר למיכל תסיסה על מנת לפצות על גרביטי נמוך לא עובדת.
זה לא מעודד את השמרים לחזור לעבוד, אלא רק גורם להם להיות יותר עצלנים,
לכן בבירות בלגיות כבדות מוסיפים את הסוכר קנדי אחרי שיא התסיסה.

בכל אופן אני נוטה לחשוב שהתירוש היה דליל מדי, כי לפספס ברכז נשמע לא הגיוני,
אלא אם אם הרכז עצמו אינו טרי/ מקולקל.

יוחאי מיטל's picture

Location

רעננה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/31/2013

הוספתי את הסילאן בתקווה שהסוכרים החדשים יעוררו את השמרים. 
ובדיוק- חיממתי את הסילאן לטמפ' של 80 מעלות, ודיללתי אותו במים ככה שיהיה באותי הגרביטי של הבירה. 

בנוגע לחומר המשמר- אין לי מושג. אני אסתכל על זה הרקע שאמצא את המיכל :)

לגבי ה-OG- כל הכמויות היו בהתאם למתכון... לא יודע מאיפה יכולה להגיע הדלילות. 

Location

בנימינה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

לפי מה שאני מבין יכולות להיות כאן שתי בעיות (ואולי עוד שאני לא מכיר)

 

הראשונה והסבירה יותר - בעיה בתירוש

השנייה והסבירה פחות - בעייה בשמרים

 

הדרך לבדוק את ההנחות היא כך:

משוך ליטר-ליטר וחצי מהבירה לבקבוק מים ריק ומחוטא כשאתה משאיר רבע עד שליש ריק לטובת headspace

(אם יש לך ארלנמאייר זה יותר טוב)

מדוד גרביטי - זה אמור לצאת 1023

נער היטב את הבקבוק והנח אותו במטבח כשהפקק טיפה פתוח

מדי פעם כשאתה עובר שם סגור את הפקק, נער ופתח מחדש.

מדוד גרביטי אחרי כארבעה ימים.

במידה והגרביטי יורד - זאת בעיית חימצון או טמפ כנראה

במידה והגרביטי לא משתנה הוסף שני גרם שמרים וחזור על הפעולה במשל ארבעה ימים

אם הגרביטי ירדה אחרי הוספת השמרים - היתה בעיה בשמרים

במידה ולא ירדה - אז הבעיה בתירוש והוא מיצה את עצמו

 

אנא דווח לנו את התוצאות אפשר ללמוד כאן הרבה מאוד

 

גלעד - מבשלת החלוץ's picture

Location

באר שבע
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 04/29/2010

יש לי הצעה,

לך תבשל עוד בירה

If you don't stand for something

You will fall from anything

יוחאי מיטל's picture

Location

רעננה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/31/2013

אל דאגה- קורה!

יוחאי מיטל's picture

Location

רעננה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/31/2013

הייתי שמח לעשות את זה- אבל כרגע פסח ואחריו אני חוזר לבסיס ;)
חבל...

דגן - הדובים's picture

Location

רעננה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

אני מבין שהדיון הזה הסתיים (יש לי תגובה קצת איטית) אבל בנוסף לכל מה שכבר נאמר, עוד כמה נקודות באופן הטיפול בסיטואציה:

1. ה-OG אינו רלוונטי אם הוא לא בא יחד עם כמות התירוש שיצאה לך. למשל 1.040 עם 12.5 ליטר תירוש שקולים ל-1.050 עם 10 ליטר תירוש. אם מדידת כמות התירוש שלך אינה מדוייקת או אם איבדת כמות גדולה בדרך (נשאר בסיר למשל) אז זה כבר יכול להסביר את הפער.

2. חשוב לעשות חישוב גס ולראות אם התוצאה הגיונית - קילו רכז נוזלי ב-10 ליטר תירוש אמור לתת בערך 30 נקודות, או במילים אחרות 1 ק"ג רכז ב-1 ליטר מים ייתן בערך 300 נקודות, לכן אם תעשה כמות הרכז חלקי גודל הבישול כפול 300 ייצא לך OG משוער. ממש לא מדוייק אבל באיזור. אם קיבלת את המתכון ממישהו הייתי מציע להקליד אותו לתוך אחת התוכנות ולראות מה הפרמטרים שיוצאים לך. בנוסף - תמיד שקול בעצמך את החומרים שלך אפילו אם קנית כמות "שקולה ומדודה".

3. הערה כללית - אם גם ה-OG וגם ה-FG יוצאים מוזר, יכול להיות שיש איזו בעיה בציוד הבדיקה שלך או בשיטת הבדיקה. נסה לחשוב מהשתנה מהפעם הקודמת שבישלת. האם החלפת משהו בציוד הבדיקה, האם אתה עושה משהו אחרת...

Jeans Brewery's picture
Offline

Location

beer sheva
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 10/25/2010

תנסה לטעום אם נראה לך שהתסיסה לא הסתיימה אז כנראה שהשמרים קצת עייפים

חח...לא ראיתי שזה דיון ישן שהוקפץ

http://www.facebook.com/JeansBrewery

שיטה-בירה מדברית מעת Jean's Brewery

Offline

Location

אומץ
אומץ
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 04/11/2013

גם לי הייתה תקיעה של תסיסה אבל היא התחילה מOG 1.72 ולאחר שבועיים 1.03 אז הוספתי אינזימים ולאחר 4 שעות ראיתי שהתסיסה חזרה.

לאחר 4 ימים הFG הגיע ל-1.005