OG נמוך יחסית למתכון

14 תגובות [לתגובה האחרונה]
ליאור - הברון's picture

Location

מזל אריה 2
הוד השרון
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 02/28/2012

היי,

זה כבר הבישול השלישי שאני עושה שהOG שאני מקבל אחרי הבישול נמוך מבמתכון. אני מבשל בשיטת הBrew in a beg.

אחרי הבישולים הראשון והשני חישבתי בבירסמית ומצאתי שכנראה הבעיה היא בefficiency שלי וחישבתי את המתכון הבא לפי efficiency של 65%.

בבישול השלישי הOG היה אמור להיות 1.078 ובמציאות קיבלתי 1.071. עוד דבר שנראה לי שחשוב לציין זה שלפי בירסמית' הייתי צריך לשים 34 ליטר מים במאש, אבל מכיוון שהסיר שלי הוא של 40 ליטר והgrain bill היה של 6 קילו שמתי רק 30 ליטר מים ואח"כ השלמתי עם מים רותחים ל30 ליטר אחרי המאש.

למישהו יש רעיון ללמה כל הזמן אני מקבל OG נמוך יותר מהמצופה?

 

Location

בנימינה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

יש נתון חסר:

כמה מים השלמת?

אם ארבעה ליטר אז אין בעיה בחישובים

אם יותר אז יכול להיות ששם הפספוס.

 

בשק נשאר קצת(או הרבה) תירוש

 

נסה בפעם הבאה כך:

הוצא את השק עם הגפת לדלי לבן(אפשר כבר להדליק את האש מתחת לסיר)

את המים שאתה רוצה להשלים השלם לתוך השק(שנמצא בתוך הדלי הלבן)

הרם את השק וסחט היטב(זה חם ודביק ומעצבן)

הוסף את התירוש השטוף מהדלי הלבן לסיר הבישול

ליאור - הברון's picture

Location

מזל אריה 2
הוד השרון
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 02/28/2012

השלמתי בערך 3.5 ליטרים.

ולגבי השק - אני בד"כ מרים אותו למשך של כמה דקות מעל הסיר כדי שהנוזל שעוד נמצא בתוכו יתנקז וסוחט אותו, כשהזרם נרגע אני מעביר אותו לדלי לבן וכשמתנקז עוד נוזל אני מעביר אותו לרתיחה

Location

בנימינה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

באופן כללי ועקרוני אני חושב שאתה להבין שיש כרגע בעיה בנצילות ולהחליט אם אתה שומר על ה-OG בבישול

כלומר ובהנחה שכן - אז בבישולים הבאים תכוון מתחת כלומר אנדרשוט ככה שתמיד תצטרך להוסיף מים

אבל בהוספה תוסיף לפי הפריבוייל OG המתוכנן.

 

בנקודה זאת אתה צריך לחזור לבירסמית ולחשב מחדש את כמות הכשות כי יכול להיות שיש לך פחות תירוש ממה שתיכננת.

זה יביא אותך לבירה שרצית ותיכננת - אולי בכמות יותר נמוכה אבל זה לא נורא.

 

לגבי הנצילות קרא את זה ונסה להבין מה בכלל הנצילות ונראה איך ממשיכים מכאן.

http://braukaiser.com/wiki/index.php?title=Troubleshooting_Brewhouse_Efficiency

דגן - הדובים's picture

Location

רעננה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

מעבר לכל מה שכבר נאמר, שתי הערות שנראות לי רלוונטיות למצב:

1. אם אתה חושש לבעיות בניצולת, חשוב מאוד לבדוק בסיום המאש כמה דברים: (1) לפזר את הגרעינים ולבדוק אם יש "כדורי בצק" - משמע איזורים של גרעינים יבשים שלא התערבבו היטב בעיסה; (2) ללטעום את הגרעינים (באיזורים שונים) ולוודא שהם לא מתוקים או עם מתיקות קרובה לאפס. אם הגרעינים מתוקים, סימן שהפסדת סוכר שנשאר על הגרעינים ולא הגיע לתירוש.

2. ל-OG בפני עצמו אין כל משמעות מבחינת הנצילות, ללא מדידה טובה של כמות התירוש שקיבלת. בדוק שהמדידה שלך של כמות התוצר מדוייקת ואז תוכל לחשב כמה סה"כ נקודות גרביטי קיבלת (מכפלה של כמות הליטרים בנקודות הגרביטי שמדדת, למשל אם קיבלת 1.054 ויש לך 25 ליטר, צריך לעשות 54X25 =  1350. הוספת מים או אידוי מים לא ישפיעו על התוצאה הזאת - אותם 1350 נקודות שהיו שם ישארו רק אם תדלל במים הם יתחלקו על יותר ליטרים ואם תאדה מים הם יתחלקו על פחות.

 

ליאור - הברון's picture

Location

מזל אריה 2
הוד השרון
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 02/28/2012

תודה, את 1 אני לא יכול לעשות כרגע אבל אני אעשה בבישול הבא.

לגבי 2: קצת בעייתי לי לבדוק כמה בירה נכנסה לפרמנטור כי אין לי עליו שנתות, אני אבל יודע שיש יותר מ20 ליטר (כי מסומן לי ה20 ליטר מהתקופה שבה הייתי מבשל ברכז ומשלים עם מים קרים). לעומת זאת, היום בקבקתי את אחת הבירות הקודמות, לפי כמות הבקבוקים מדובר ב-21 ליטר בירה שהתחילו בOG של 1.041. לפי המתכון כשהכנסתי אותו לבירסמית' הייתי אמור לקבל 19 ליטר בOG של 1.044 כשהנצילות היא 70%.

אז לפי החישוב שהראת אין לי בעיה בניצולת. מכאן שהבעיה היא באידוי?

האחים דופין's picture

Location

אבן יהודה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 12/03/2011

אתה משלים עם מים, ברצינות? אתה מוהל את הבירה, קל וחומר שה-OG נמוך מן המצופה.
תעשה את מה ששחר הציע ותראה איך אתה מגיע ל-OG הרצוי ואולי אפילו יותר!

דרך נוספת היא פשוט להוסיף עוד 10% לתת,
אבל אני חושב שאתה יכול לסחוט מהגרעינים את הנקודות האלה גם בלי זה.

ליאור - הברון's picture

Location

מזל אריה 2
הוד השרון
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 02/28/2012

מה ההבדל בין להשלים במים לבין לעשות PARTIAL MASH? בדיעבד אני חושב שכן הייתי צריך להזרים את המים דרך השק כמו ששחר הציע, אבל אני לפי הבנתי אני לא רואה פסול בזה שהשלמתי עם מים.

ליאור - הברון's picture

Location

מזל אריה 2
הוד השרון
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 02/28/2012

יש מצב שלא התאדו לי מספיק מים ברתיחה מכיוון שהמכסה היה חצי סגור על הסיר?

כי קראתי עכשיו שברתיחה כדאי שהמכסה לא יהיה בכלל על הסיר...

בסופו של דבר לתוך הפרמנטור נכנסו יותר מ20 ליטרים של תירוש ככה שאני חושד שהבעיה היא באידוי

Location

בנימינה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

זה לא ממש בעיה

זה פשוט המערכת שלך ואתה צריך ללמוד אותה ולכוון בבירסמיט, או בכל עזר אחר שבו אתה משתמש, את הנתונים.

וכאמור, עד שתתכוונן, לך על אנדרשוט תמיד כי להוסיף מים זה יותר קל ומהר מלאדות מים.

עוד אופצייה היא להחזיק קצת לתת נוזלי או אבקתי ולתקן - כל מבשלות הקראפט עושות את זה 

אה, וגם אפשר להצטרף לבישול BIAB של אחד החברה המנוסים פה ולהבין יותר לעומק את הדקויות

 

RDWHAHB

 

Offline

Location

פתח תקווה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/11/2011

* אתה מדלל את הבירה מצד אחד, ומצד שני משתמש במכסה. כפי שאמרו מקודם מומלץ שתבדוק את הצפיפות לפני הדילול ואח"כ תשלים. מקסימום תצא עם פחות בירה ממה שציפית.

* אם ממש חשוב לך להגיע לנפח מסויים ולא השגת מספיק צפיפות, אתה תמיד יכול לתקן עם קצת רכז לתת.

* סחיטת השק מועילה לכאורה להוצאת סוכרים, אבל היא גם מוציאה טאנינים. ממליץ לך להימנע מסחיטה. כדאי שתכניס ותוציא את השק ותערבב את הגרעינים / עיסה היטב כדי למצות.

* האם אתה טוחן לבד או טוחנים עבורך? יכול להיות שהטחינה גסה מדי?

 

(לא ראיתי את ההודעה של שחר קליין לפני שכתבתי :) )

 

ליאור - הברון's picture

Location

מזל אריה 2
הוד השרון
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 02/28/2012

ממה שקראתי אין בעיה לסחוט את השק בBIAB.
ולא דיללתי בכוונה את הבירה, אלא הלכתי לפי המתכון שהתוכנה הפיקה עבורי. חשבתי שבגלל שהגריין ביל הוא גבוה (6 קילו) יותר מים יספגו בגרעינים ולא ישתחררו אחכ ובגלל זה עלי להוסיף מים לקראת הרתיחה. מה גם שכתוב בתוכנה להשלים ל30.33 ליטר לפני הרתיחה.

נועם - שיבולת's picture

Location

נחל שורק 18
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

גם למיטב ידיעתי אין בעיה לסחוט את השק בבישול BIAB

בתסיסה: סייזון , למביק בחבית אלון. בחבית: בלונד בלגי, בלונד סטאוט, פילס, אוקטוברפסט
דגן - הדובים's picture

Location

רעננה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

תמיד תשלים לפי גרביטי ולא לפי כמות. חשוב לקלוע לגרביטי שתכננת והכמות (גם אם היינו שמחים לפגוע בה בדיוק) היא תוצאתית.

לכן - בדוק גרביטי לפני הוספת מים, חשב כמה מים צריך להוסיף (אם בכלל) כדי להגיע לגרביטי המטרה ל-pre boil ותמשיך משם.

ליאור - הברון's picture

Location

מזל אריה 2
הוד השרון
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 02/28/2012

כן זה מה שאעשה בבישול הבא :)