סינון\טיהור מים + סינון בירה

18 תגובות [לתגובה האחרונה]
Offline

Location

תל אביב
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 07/24/2013

אהלן,

ראיתי לפי כללי הפורום שכדאי שאציג את עצמי לפני שאגש לעניין:

אני מבשל מעט זמן, 6 חודשים, בביתו של השותף לבישול. אנו מבשלים בממוצע פעם בשבוע כמות של 20 ליטר. בישול בגרעינים+רכז, בעיקר סטואטים. הייתי מעדיף להפסיק עם הרכז אבל אין לנו עדיין ציוד מתאים. אין מתקן קירור מסודר בגלל בעיות תקציב ומקום. בכל זאת אוסיף שעד כה מאוד נהנינו מכל מה שבישלנו, ולא הרגשנו שינוי בכמות תוצרי הלוואי בין הבישולים בחורף לעומת הבישולים בקיץ. אולי זה בגלל שאני אירי, או בגלל סוגי הבירות שהכנו. הייצור אך ורק לצריכה פרטית.

אז הנה השאלה הראשונה: כיצד מבשל ביתי יכול לסנן את מי הברז התל אביביים בלי לקנות מערכת סינון תעשייתית? כרגע אנחנו מסננים דרך פילטר של בריטה, מרתיחים ואז מקררים את כל המים שיכנסו למיכל תסיסה או יבואו במגע עם הבירה. זה תהליך מעיק ובבישולים הראשונים שפכנו מי ברז ישירות למיכל התסיסה ולא היתה בעיה של חיידקים או טעמי לוואי.

שאלה שנייה: איזה סוג של פילטר מומלץ לסנן החוצה גושים משמעותיים של משקע בהוצאת הבירה מהמיכל תסיסה, בלי לפגוע בטעם (והאם זה בכלל אפשרי)? אולי הבעיה העיקרית שלנו כרגע מבחינת איכות היא שאנו נאלצים לוותר על חלק ניכר מהנוזל במיכל תסיסה (אולי 20%). קל לנו לזהות בקבוקים שקיבלו יותר מידי משקע כיוון שהם מוגזים מידי והבירה עוקצת בלשון יותר מידי, עם טעם של קרטון שהלשון פוגשת גושי משקע ולפעמים גם טעם של אלכוהולים לא רצויים. יש כיביכול שתי אפשרויות: לוותר על ה20-25% הזה, או לסנן ולסכן את הטעם בשאר הבקבוקים.

תודה מראש,

קית

Offline

Location

יאיר כ"ץ 10
חיפה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 05/13/2013

ברוך הבא.

כמה דברים שלמדתי בחדשים האחרונים כמבשל צעיר:
1. למרות שרוב חברי הפורום ובכלל המבשלנים משתמשים בקירור מהיר (צ'ילר בלע"ז) זה לא פריט חובה.
אז מה עושים בכדי שהבירה לא תזדהם בטמפ' החביבות כ"כ על החיידקים? NO CHILL.
שזה אומר בעצם, מיד אחרי ההרתחה שופכים את תכולת הבירה למיכל מחוטא היטב, המהדרין מוציאים לו את האוויר ואוטמים את המיכל עד לקירור לטמפ' החדר,
מעבירים למיכל תסיסה ומגישים את השמרים, אפשר לשפוך מראש את התכולה לג'ריקן עמיד ב100 מעלות (HDPE 2 לדוג') ולהחליף את הפקק שלו בפקק עם נשם לאחר הגשת השמרים.

2. לא חייבים מסנן.
אפשר גם כאן להתעסק עם הקיים.
לוקחים את המיכל תסיסה, שמים במקרר, המשקעים מתרכזים בתחתית המיכל.
מעבירים את הנוזל לכלי אחר כמובן לאחר חיטוי , ובכלי הזה גם אפשר כבר להוסיף את סוכר הביקבוק, והנה לכם, בירה יחסית ללא משקעים ובלי בלאגנים.

גיל's picture
Offline

Location

מאור
מאור
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 05/04/2010

הי קית, ברוך הבא!

הנה השתי אגורות שלי:

1. אני גם מבשל (עדיין) עם רכז ועד לאחרונה השתמשתי בבריטה בשביל ה-10 ליטרים של הסטיפינג. את ההשלמה אחרי הבישול עשיתי זמן רב עם מים מינרליים (עד שלמדתי שזו טעות) או בריטה ללא הרתחה (מייגע מאוד). לא התקלקל לי באטצ' אבל הסיכון גדול ונראה לי מבאס מאוד כשזה קורה. לאחרונה התחלתי להשתמש במסנן פחם עם צינור 8 מ"מ בהשראת נועם: מסנן באותה רמה כמו בריטה עד כמה שאני מבין אבל במקום לחכות מלא זמן עד שהקנקן יתמלא זה תהליך יותר מהיר וקל. העלות היא פילטר (100 ש"ח) + צינור וחלקים (40 ש"ח). אם משתמשים בפילטר רק לבירה הוא אמור להספיק להרבה זמן.

2. הדרך הכי טובה להשאיר את המשקעים מחוץ לבירה בלי להפסיד יותר בירה היא להשתמש באמת בדלי נוסף בעת הביקבוק. מעבירים את התירוש ממיכל התסיסה לדלי עם צינור שמחובר לברז של מיכל התסיסה (אם יש) או באמצעות סיפון וכך רוב רובם של המשקעים נשארים במיכל ורוב רובו של התירוש מגיע לבקבוקים... את הסוכר אפשר להוסיף לדלי הביקבוק לפני שמכניסים את התירוש (ואז הזרם של התירוש גם אמור לערבב אותו באופן שווה) או אחרי (ואז צריך לערבב בעדינות עם כלי מחוטא). בכל מקרה, אחרי שמזיזים את מיכל התסיסה לקראת הביקבוק כדאי לתת לו איזה חצי שעה כדי שכל מה שאולי זז בזמן ההעברה יוכל לשקוע שוב למטה.

אגב, הזכרת טעם של קרטון - זה עשוי גם לנבוע מבירה שהתחמצנה (Oxidized). מרגע שהבירה נכנסה למיכל התסיסה צריך לנסות ולצמצם את החשיפה שלה לחמצן - כשמעבירים מדלי לדלי ולבקבוקים הכל צריך להתבצע בעדינות ולא בספלאשים. דווקא בהעברה מהסיר למיכל התסיסה הספלאש הוא טוב כי הוא עוזר לאוורור הבירה ולחמצן שישמש את השמרים.

לסיום, כמו שאמרו גדולים ממני: !Relax, Don't Worry, Have a Homebrew

מעוניין לחלוק שק לתת חיטה - צרו קשר כאן או בנייד 054.261.0303

www.bronsteiner.com

Location

שדרות
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 04/26/2013

אפשר הסבר למה השלמה במים מינרליים לא מומלצת? אני תמיד חשבתי שאני עושה טוב לבירה שלי בזה שאני משקיע במים מינרליים ולא בוודו עם מים מהברז.

Offline

Location

תל אביב
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 07/24/2013

תודה על התשובות המפורטות. אנחנו כבר עכשיו מעבירים לדלי נוסף בשביל הבקבוק, הבעיה שבהעברה הזאת אנו מעבירים משקעים שאותם אנחנו לא רוצים, ולכן אנחנו לא מזרימים את כל הנוזל לדלי השני ובמקום שמים את החלק בסוף ישירות בבקבוקי בלאי. הבעיה שהבקבוקי בלאי לא כל כך ראויים לשתייה. אנחנו אפילו משאירים את המיכל תסיסה לשבת במקומו יום שלם לפני הוצאת נוזל. אולי אם נקרר עוד יותר זה יעזור.

סביר שהטעם של הקרטון הוא מחימצון כיוון שהמשקע העודף בבקבוקי בלאי גורם לעיתים לנזילות עקב ייצור פחמן דו חמצני בעודף.

בכלליות הדאגה שלי היא לא מחיידקים במים אלא הורמונים וכל מיני הפתעות שהעירייה לא טורחת לנקות ממי הברז. השאלה אם מסנן פחמן מספיק טוב או שיש משהו אחר במחיר סביר שיכול לשפר את איכות המים.

גיל's picture
Offline

Location

מאור
מאור
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 05/04/2010

Cold crash יכול לעזור מאוד להצללת הבירה - להוריד את הטמפרטורה ל-4 מעלות ליום-יומיים לפני הביקבוק (ואחרי שהתסיסה הסתיימה כמובן).

איך אתם מזרימים את הבירה לדלי הביקבוק? ברז או סיפון? אצלי יש ברז ואני תמיד מעביר את התירוש כולל הטיית המיכל עד לרגע שכבר מתחיל להכנס משקע לצינור - בדיוק הרגע להפסיק. ביחד עם המשקע נשאר מעט מאוד תירוש במיכל התסיסה ומעולם לא ראיתי בעיה של כמות גדולה של משקע בבקבוקים.

אגב, גם אם יש משקע בבקבוק מזיגה רגועה אחרי אחסנה במאוזן (לא שוכב) יכולה להשאיר את רובו בבקבוק ולא בבטן השותה...

מעוניין לחלוק שק לתת חיטה - צרו קשר כאן או בנייד 054.261.0303

www.bronsteiner.com

אבינועם טלמן's picture

Location

jaffa
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 06/18/2013

גם אני מבשל חדש ושמתי לב למשקעים הללו בתחתית מיכל התסיסה.

לשם כך אני מתסיס במיכל 22 ליטר  ואז לפני הבקבוק והוספת הסוכר אני מעביר למיכל חדש מחוטא היטב,

כך בעת המעבר לשלב הבקבוק אני נשאר עם 20 ליטר של בירה, לפעמים 19 ליטר וכמעט בלי משקעים

Jeans Brewery's picture
Offline

Location

beer sheva
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 10/25/2010

שלום לכולם,

לפי דעתי זה נורא מוזר שאתה מוסיף מים מהברז למיכל תסיסה ואין לך בעיה של זיהום...זה פשוט לא יכול להיות, אחרת לא היינו מקפידים כל כך על החיטוי.

כדאי להיזהר ולא לשפוך תירוש רותח ישירות למיכלי פלסטיק, אפילו שזה HDPE ועמיד עד 100 מעלות. העמידות של HDPE ל 100 מעלות לא מחייבת שאין זליגה של חומרים מסרטנים מהפלסטיק למשקה, במיוחד כשמדובר בטמפרטורות גבוהות, אני הרשתי לעצמי להסוו מיכל אחד למאש טון, עדיין לא התמשתי בו ואני לא מרגיש הכי בנוח עם זה, יכול להיות שבסוף אעבור לנירוסטה. אם תסתכלו באתר של פחמס כתוב שמה במפורש שהחביות נבדקו לשימוש שלא במגע ישיר עם מזון. לגבי תסיסה עצמה סביר להניח שבטמפרטורה נמוכה אין בעיה...לפחות הבעיה היא לא עולה על זו של בקבוקי הפלסטיק שאנחנו קונים בסופר.

http://www.facebook.com/JeansBrewery

שיטה-בירה מדברית מעת Jean's Brewery

נועם - שיבולת's picture

Location

נחל שורק 18
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

אני בישלתי תקופה ארוכה מרכז תוך הוספת מי ברז לדילול התירוש לאחר הרתיחה. ללא כל זיהום.

 

וכנראה שלא רק שאפשר לעשות מאש בפחמס, אפשר גם לבשל בפחמס:

http://www.jimsbeerkit.co.uk/forum/viewtopic.php?f=6&t=44447&start=0

 

בתסיסה: סייזון , למביק בחבית אלון. בחבית: בלונד בלגי, בלונד סטאוט, פילס, אוקטוברפסט
Jeans Brewery's picture
Offline

Location

beer sheva
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 10/25/2010

אין לי ספק שזה יעבוד, אני לא בטוח בקשר לחומרים מסרטנים שיזלגו מהפלסטיק לבירה. רוב הסיכויים שבטמפ' של המאש זה עדיין בסדר אבל ברתיחה זה כבר משהו אחר...דווקה עלה לי עכשיו רעיון לכתוב מייל לפחמס ולשאול לגבי העניין, אם יהיה לי כוח אכתוב להם היום.

http://www.facebook.com/JeansBrewery

שיטה-בירה מדברית מעת Jean's Brewery

ס. שמש's picture
Offline

Location

hagaon
pardes hana
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 09/18/2012

המים מהברז אמורים להיות נקיים מזיהומים מכיוון שהם מוכלרים.

וכידוע, כלור הוא חומר מחטא די יעיל..

ולמעשה יש במים שאריות כלור גם ביציאה מהברז. (שמתי לב שכשאני ממלא את הבריכה בחצר, אני לא צריך להוסיף כלור ביומיים הראשונים.)

כמובן שכלור בבירה עלול לגרום לטעמי לוואי "תרופתיים".

זה נכון רק כאשר מוסיפים את המיים לאחר שלב הרתיחה. כי כאשר מרתיחים את המים ,הכלור מתנדף. 

בתסיסה: dark boston lager  בחבית:בירת חיטה, רובוסט פורטר. APA, סיידר תפוחים.

Offline

Location

אורנית
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 05/29/2010

בכל מקרה חבל לקחת סיכון מיותר.

כשבישלתי עם רכז דיללתי עם מי ברז שהרתחתי ערב קודם.

באותו אופן נעזרתי במי ברז רתוחים שהקפאתי, כדי לקרר את התירוש.

גלעד - מבשלת החלוץ's picture

Location

באר שבע
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 04/29/2010

סיכון לא סיכון, אני מבשל כבר חמש שנים ומעולם לא טיפלתי/סיננתי/נגעתי במים שלי.

בינתיים אני מאוד מרוצה מהתוצר, הידוע בתור בירה.

If you don't stand for something

You will fall from anything

בועז לנר's picture
Offline

Location

השחר 13
הוד השרון
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 10/28/2011

גם אתה לא מטפל המים? אתה לא היחידי!Laughing

נועם - שיבולת's picture

Location

נחל שורק 18
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

אני רק מסנן.

גלעד, ברור שהבירה טובה, השאלה היא אם היא לא יכולה טובה אף יותר.

בתסיסה: סייזון , למביק בחבית אלון. בחבית: בלונד בלגי, בלונד סטאוט, פילס, אוקטוברפסט
נועם - שיבולת's picture

Location

נחל שורק 18
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

אני רק מסנן.

גלעד, ברור שהבירה טובה, השאלה היא אם היא לא יכולה טובה אף יותר.

בתסיסה: סייזון , למביק בחבית אלון. בחבית: בלונד בלגי, בלונד סטאוט, פילס, אוקטוברפסט
גלעד - מבשלת החלוץ's picture

Location

באר שבע
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 04/29/2010

מה אתה מרוויח מהסינון?

באיזה סוג של מסנן את המשתמש?

If you don't stand for something

You will fall from anything

נועם - שיבולת's picture

Location

נחל שורק 18
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010
בתסיסה: סייזון , למביק בחבית אלון. בחבית: בלונד בלגי, בלונד סטאוט, פילס, אוקטוברפסט
גלעד - מבשלת החלוץ's picture

Location

באר שבע
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 04/29/2010

אני מבין שהוא מסיר אבנית מהמים, וזהו?

מה עם הפלואור שמשרד הבריאות אוהב לשים לנו?

If you don't stand for something

You will fall from anything