בירה עם טעם של פעם

23 תגובות [לתגובה האחרונה]

Location

שדרות
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 04/26/2013

לא מזמן ראיתי את התוכנית הבאה -

https://www.youtube.com/watch?v=g4nEKjof74E

Brew Masters - s01e06 - Ancient Ale

בה מבשלת דוגפיש בישלו בירה על פי ספקולציות על העבר, אז התעניינתי קצת בפן הישראלי של הדבר ולהפתעתי גיליתי את הכתבה הבאה:

http://members.bib-arch.org/publication.asp?PubID=BSBA&Volume=36&Issue=5&ArticleID=4

ובויקפדיה כתוב שבערים הפלישתיות נמצאו כדים שהכילו בירה.

 

1.

עכשיו, יש לי בעיה עם להשיג את הכתבה ואם מישהו יוכל להשיג אותה, זה יהיה ממש מגניב..

2.

דיברתי עם ארכיאולוג בארץ שטען שבעצם לא היה פה יותר מידי בירה אלא היה יין, נשמע קצת מוזר בהתחשב בזה שבירה היתה במצריים ובסהר הפורה

(http://io9.com/recreation-of-ancient-beer-suggests-it-was-sour-and-ful-5...) אבל לא בארץ?

3.

אם אני כן מוכיח שהיה בישור בירה בארץ, אני מעוניין להמשיך לחקור עד שאני אוכל לנסח מתכון פחות או יותר ברור של איך הבירה ההיא היתה מייוצרת ולנסות לבשל אחת.

 

אם אתם יכולים לעזור באחד השלבים, מכירים חברים ארכיאולוגים שעובדים באתרים פלישתיים או סתם מעוניינים לשבת מול גוגל במשך מלא שעות ולחפש בתנ"ך איזכורים של המילה שיכר, בואו נעשה את זה!

גלעד - מבשלת החלוץ's picture

Location

באר שבע
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 04/29/2010

בארץ הכינו יין

If you don't stand for something

You will fall from anything

Offline

Location

יאיר כ"ץ 10
חיפה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 05/13/2013

בדיוק בשבועות האחרונים אני דברתי עם ארכיאולוג שעשה קורס בישול בירה שחבר קישר בינינו,
כמובן שהשאלות שלי נסבו סביב הסיפור של בירה ישראלית, אמצעי תסיסה, צורות תסיסה ועוד.
בעיקר בישראל.
התשובות שלו היו מאוד לא חד משמעיות מכיוון שלא ממש חקרו את הנושא בארץ, מכמה סיבות.
הראשונה, יותר ברור וקל לחקור את נושא היין, יש גתות מסותתות שנשתמרו , לעומת בירה, מה תמצא? כד? באמת מצאו כד בירה, אבל צריך לבדוק את הנושא.
השניה, רוב האוכלוסיה הישראלית התרכזה בהרים (יו"ש והגליל) איזורי גידול גפנים מסורתיים, גם מי שלא, היה מבקר באותם האיזורים כי שם היה בית המקדש.
ואם בבית המקדש עסקינן, לא הייתה הקרבה של שיכר, לעומת יין שניסכו בכל קרבן גם יין.

מעבר לכך קיבלתי טיפ קטן, לכתוב מייל לחוקרים, עם שאלה מפורטת על הנושא לפי תקופות, כמובן שעד כה התעצלתי, אבל נתת לי זרז לנסח משהו.

Location

Ha'eshel
ramat gan
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 02/12/2010

יואב

בועז לנר's picture
Offline

Location

השחר 13
הוד השרון
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 10/28/2011

ניסוי מעניין ביותר,

יואב, נשארו טעימות, למה לא הצעת לי?

אם נשאר לך הייתי שמח לטעום.

Location

Ha'eshel
ramat gan
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 02/12/2010

לדעתי טעמת בברו פארטי ואם לא נשארו לי כמה בקבוקים בבית....next time

יואב

נועם - שיבולת's picture

Location

נחל שורק 18
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

אצלי יש בתסיסה CLONE של הבירה של יואב ונמרוד :)

בתסיסה: סייזון , למביק בחבית אלון. בחבית: בלונד בלגי, בלונד סטאוט, פילס, אוקטוברפסט
מבשלת ביריון - אורן's picture

Location

יהושוע בן נון 24
ראש העין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 06/20/2013

check this out

http://www.nrg.co.il/online/55/ART2/146/087.html

תרד לחלק של מבשלת הבירה.

גלעד - מבשלת החלוץ's picture

Location

באר שבע
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 04/29/2010

אני יכול לספר לך את מה שהולכים להגיד.... מצריים...ידה ידה ידה....אירופה.... קרלסברג.... שמרים

שמעו, מצרים זה מצרים וישראלים, אנחנו פשוט קיבוץ גלויות. אני לא חושב שצריך לאנוס את העניין הזה של בירה אותנטית

If you don't stand for something

You will fall from anything

Offline

Location

יאיר כ"ץ 10
חיפה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 05/13/2013

נכון, אבל אבותינו מפה.
כאן הם הכינו את הבירה ואת היין.
פה חיו והתפגרו בשיבה שנויה במחלוקת חוקרים.
ולכן מעניין אותי ואני מניח גם את ניקולאי העניין.

גלעד - מבשלת החלוץ's picture

Location

באר שבע
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 04/29/2010

מה שבא לכם, אני בכלל מאיטליה והאימפריה עות'מאנית

ואם כבר נכנסים לשאלות מחקר, זה שלא ניתן לשלול משהו (כמו לשאול חוקר אם הכינו כאן בירה, ואין לו תשובה) זה לא אומר שזה קרה. 

אם נסתכל על ההיסטוריה של ההתיישבות באיזורנו אז נראה שההתיישבות הייתה בעיקר ברצועת ההר, מדרום ועד צפון. ישנה גם התיישבות לאורכם של צירים נוספים, החוף והבקעה. בחוף היו עמים יורדי ים, כמו הפלשתים, ובבקעה היה גם ישוב יהודי, אך מבחינת המסורת אנחנו פחות נתייחס אליו, כיוון שעל פי המקורות ההתפחות מבחינת חקלאות ותרבות הייתה בעיקר בהר. מסורת ישראל סיגלה לעצמה כלים לתפעל חקלאות בהר, משמע חקלאות בעל או שלחין, המשלבות מדרגות חקלאיות (המוכרות כטרסות. למרות שיש גם תופעות של חקלאות שאינה במדרגות) לכל אחת מאפיינים משלה, כיאה לתקופות השונות של ההתפתחות התרבותית בישראל.

כך או כך מרבית הגידולים בישראל היו ממה שאנחנו מכירים ממסורת ישראל, חגים (סוכות, חנוכה...) וכל מיני, והכי נפוץ קבלת שבת - גפנים (יין), זית (נרות שמן) וחיטה (לחם). אני קצת בקיא בחקלאות העתיקה של ישראל ואני לא מכיר שום יזכור לגידולים שהפיקו מהם משקאות, פרט לגפנים שמהם נוצר היין. החיטה שהופקה הייתה להכנת פיתות לחם, ואוכל לצאן. 

ברצועת הבקע של הארץ כן ניתן למצוא סוגים שונים של משקאות אלכוהוליים אך אין סיבה להתלהב יותר מידי, מה שנאמר אליה וקוץ בה. הבקעה, וכך גם שטחים של הר נגב, היו דרכי סחר בינלאומיות (הבשמים למשל). מדובר בדרכים שבהם עברו סוחרים בין ארצות ובין יבשות. כל אחד סחר במה שהיה לשני להציע. למשל הישוב בעין גדי היה ידוע בבושם אפרסמון שלו (לא הפרי המוכר לנו היום) שהיה נסחר בכל רחבי היבשת. כלומר, יתכן וכי בארם נהריים (כיום צפון סוריה, גבול טורקיה) נמצאו כלי חרס שהכילו בושם של אפרסמון. אין הדבר אמר כי הפיקו את הבושם באותו איזור, אלא שהוא נסחר ועבר מארץ לארץ. 

לעניינו, היה נהוג גם לסחור במשקאות כוהליים. כלומר, לשבט אחד היה את הידע והיכולת (למשל שבטים, בסמוך לנילוס) להפקת משקה מסוג זה או אחר, ואותו השבט היה מפיק את המשקה וסוחר בו, בכדים או כלי קיבול אחרים.

If you don't stand for something

You will fall from anything

אלון coZary's picture
Offline

Location

זכרון יעקב
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 02/24/2010

אבותי דווקא מדלתא של נהר איטיל, כיום וולגה...


גלעד - מבשלת החלוץ's picture

Location

באר שבע
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 04/29/2010

אין על היסטוריה

If you don't stand for something

You will fall from anything

Offline

Location

יאיר כ"ץ 10
חיפה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 05/13/2013

מסכים גלעד.
כמו שכתבתי היין נחשב יותר מכובד, יותר התייחסו אליו החל מהתורה ועד לפוסקים בני זמננו.
אך אין הדבר סותר את היחס שהשיכר (ככל הנראה בירה) זוכה לו.
מדובר על תנאים ואמוראים שהכינו ומכרו, השאלה היא מה המתכון ואיזה שיכר זה היה.
כידוע לרובנו, שיכר אפשר להכין בכל חומר אורגני כמעט, אבל כנראה שיש משהו בבירה שגורם לי לחשוב שהוא אותו השיכר המדובר.

Jeans Brewery's picture
Offline

Location

beer sheva
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 10/25/2010

תעשה חיפוש AFRICAN BEERS הם הכי קרובות למה שהיו מבשלים במצרים ובאיזור בכלל, גם ברכיבים וגם בשיטת הייצור. לפי מה שאני מבין מקריאה בלבד הן נצרכות באמצע התסיסה, לכן כמעט ואין מסחריות והטעם גם כן לא משהו (בקשר לטעם זה מה שקראתי)

http://www.facebook.com/JeansBrewery

שיטה-בירה מדברית מעת Jean's Brewery

Location

שדרות
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 04/26/2013

אוקיי, אז ממה שאני רואה - יש סיכוי גבוהה שזה יצא חמוץ (לא טעם שאני והחברים שלי אוהבים בבירה, נבדק ע"י באצ' שהחמיץ בגלל הבקטריות פה שלי שבלי כוונה הוספתי כשניסיתי ליצור סיפון כשלא היה לנו).

כנראה שאני בינתיים ירד מהעניין, מאוד מעניין מה אבישי ימצא מהחטקרים במקום כי אחרת אני מרגיש שמה שיצא זה בירה אפריקאית תחת גימיק שיווקי שזה לכאורה כנעני ולא באמת משהו אמין למקורות.

 תודה לכל מי שתרם לדיון. אני אמשיך לקרוא על בירה וכמובן לבשל.

Offline

Location

יאיר כ"ץ 10
חיפה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 05/13/2013

האמת שטרם הצלחתי אפילו ליצור קשר עם אותו הארכיאולוג...
אבל כשמדי פעם אני עוד מחפש מידע בהקשרים האלו, אני מגלה עוד השערות שהבירה םה הייתה חרבנא.
בקשר לטענה שלי שהבירה כנראה הייתה טעימה אחרת לא היו שותים אותה, אני מניח שזה עניין של רגילות לטעם,
אם מישהו פה שלא גדל בעדה האתיופית ניסה לטעום אינג'רה הוא יבין למה אני מתכוון-
מאכל חמוץ בטירוף שמי שגדל לתוכו מת עליו, כל השאר מתקשים להישאר בסביבתו.
אז כנראה שאם אנחנו רוצים לבדוק מה היה פה, צריך פשוט לשאול מישהו מהעדה מה היה באתיופיה.

Location

שדרות
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 04/26/2013

אוקיי, אז ממה שאני רואה - יש סיכוי גבוהה שזה יצא חמוץ (לא טעם שאני והחברים שלי אוהבים בבירה, נבדק ע"י באצ' שהחמיץ בגלל הבקטריות פה שלי שבלי כוונה הוספתי כשניסיתי ליצור סיפון כשלא היה לנו).

כנראה שאני בינתיים ירד מהעניין, מאוד מעניין מה אבישי ימצא מהחטקרים במקום כי אחרת אני מרגיש שמה שיצא זה בירה אפריקאית תחת גימיק שיווקי שזה לכאורה כנעני ולא באמת משהו אמין למקורות.

 תודה לכל מי שתרם לדיון. אני אמשיך לקרוא על בירה וכמובן לבשל.

 

סליחה על הדאבל פוסט, אם אפשר בבקשה למחוק את האחד הזה, זה יהיה מצויין.

נועם - שיבולת's picture

Location

נחל שורק 18
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

אגב, חמוץ מקולקל וחמוץ במכוון הם 2 טעמים שונים לחלוטין.

בתסיסה: סייזון , למביק בחבית אלון. בחבית: בלונד בלגי, בלונד סטאוט, פילס, אוקטוברפסט
Offline

Location

יאיר כ"ץ 10
חיפה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 05/13/2013

לדעתי אתה תאהב בירה ישראלית מקורית :)

נועם - שיבולת's picture

Location

נחל שורק 18
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

כאמור, יש אצלי בתסיסה בירה שעשויה מלתת שעורה + גרעיני כוסמין לא מולתתים שתססה עם שמרי בירה + מחמצת שאור בת 4 שנים.

יש מצב שזה לא רחוק מהמקור.

 

בתסיסה: סייזון , למביק בחבית אלון. בחבית: בלונד בלגי, בלונד סטאוט, פילס, אוקטוברפסט

Location

שדרות
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 04/26/2013

איזה סגנונות של בירה חמוצה יש בחנויות כדי שאני אקבל קצת מושג מה זה חמוץ בבירה? Hoegarden זה דוגמא טובה?

Jeans Brewery's picture
Offline

Location

beer sheva
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 10/25/2010

ממש לא בכיוון!!

flamish red ale או אולי flanders red ale

http://www.facebook.com/JeansBrewery

שיטה-בירה מדברית מעת Jean's Brewery

נועם - שיבולת's picture

Location

נחל שורק 18
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

אין בארץ בירה sour או wild fermentation מסחרית.

בתסיסה: סייזון , למביק בחבית אלון. בחבית: בלונד בלגי, בלונד סטאוט, פילס, אוקטוברפסט