בישול במכסה סגור או במכסה פתוח

10 תגובות [לתגובה האחרונה]
דגן - הדובים's picture

Location

רעננה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

שאלו אותי שאלה היום וחשבתי שיהיה מתאים לפתוח אותה לדיון - במהלך ה-boil, לכסות את הסיר או להשאיר אותו פתוח (או אולי לכסות אותו חלקית)?

הנקודה הטריוויאלית שעולה היא נושא ניצול האנרגיה. למדנו פעם בשיעורי פיזיקה שסיר סגור רותח מהר יותר מסיר פתוח. נקודה שניה היא כמות התירוש שאנחנו רוצים להגיע איתו לתסיסה (או ליתר דיוק כמה תירוש אנחנו מוכנים להפסיד בתהליך) וכתוצאה מכך - איזה אידוי אנחנו רוצים שיהיה.

אבל אולי הנקודה החשובה ביותר היא שהשארת הסיר פתוח מאפשרת אידוי של חומרים נדיפים (למשל dimethyl sulfide) שנמצאים בתירוש ושאנחנו לא רוצים אותם בבירה שלנו, חומרים שבסיר סגור היו מתעבים על המכסה ומטפטפים חזרה לנוזל. מחומר שאני בנושא, קראתי כלל האצבע הוא שצריך לאפשר אידוי של לפחות 8 אחוז מהנוזל על מנת להבטיח אידוי של החומרים הנדיפים הלא רצויים.

לסיכום - לדעתי צריך ליצור איזה איזון בין החסכון באנרגיה ובזמן (למשל בהגעה לרתיחה אין סיבה לפתוח את המכסה) לבין המטרה של אידוי חומרים נדיפים. חשוב גם בתכנון המתכון להניח כמה אידוי יהיה לכם במהלך הבויל (ולתכנן gravity בהתאם) ולנסות להגיע לתכנון.

זו דעתי. מה דעתכם?

עודד's picture
Offline

Location

סמטת עופרית 11/2
אבן יהודה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

נקודת הרתיחה של dimethyl sulfid‏ היא 37 מעלות. אין סיכוי שזה נשאר לך בסיר במשך שעה.

עודד
Offline

Location

Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

התשובה החד משמעית נתנה על ידי הוד רוממותו ג'ון פאלמר:

DMS is continuously produced in the wort while it is hot and is usually removed by vaporization during the boil. If the wort is cooled slowly these compounds will not be removed from the wort and will dissolve back in. חמישיs it is important to not completely cover the brewpot during the boil or allow condensate to drip back into the pot from the lid. The wort should also be cooled quickly after the boil, either by immersing in an ice bath or using a wort chiller.

אני מכסה 2/3

Location

Ha'eshel
ramat gan
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 02/12/2010

מסכים עם ידידי המלומד ופועל כנ"ל

יואב

Offline

Location

Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

וזה גם לתשומת לב המצדדים ב-  no chill method

נועם - שיבולת's picture

Location

נחל שורק 18
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

יש די והותר עדויות לכך שבישול של תשעים דקות מנטרל את מרבית הMMS
ומנדף את כל הDMA הקיים בתירוש.
אני עצלן אז לא אציין קישורים אבל הם רבים ומכובדים.

בתסיסה: סייזון , למביק בחבית אלון. בחבית: בלונד בלגי, בלונד סטאוט, פילס, אוקטוברפסט
דגן - הדובים's picture

Location

רעננה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

עם מכסה סגור לגמרי, ה-DMS אכן מתאדה אבל אחרי 20 ס"מ בדרך אל החופש, הוא מתעבה על המכסה ומטפטף חזרה לסיר - וחוזר חלילה. עם מכסה פתוח חלקית אני מניח שהוא מוצא בסופו של דבר את דרכו החוצה.

עודד's picture
Offline

Location

סמטת עופרית 11/2
אבן יהודה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

המכסה של הסיר שלך עליו אמור ה dms‏ להתעבות חם יותר מ 37 מעלות, אז החומר נשאר בתור אדים ולא מתעבה. אם הסיר פתוח לכמה שניות, אפילו רק להציץ, קרוב לודאי שכל האדים שלו מתנדפים. אני לא יכול לחלוק על מאגר המוחות המכובד כאן ועל הסימוכין המפוארים - אבל אם הסיר יהיה פתוח 2/3 או 1/3 זה לא מה שיעשה את ההבדל מבחינת נידוף ה dms

עודד
Offline

Location

Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

עודד, אתה צודק אבל כן ישפיע על האינטנסיביות של הרתיחה. שכידוע חשובה מאוד. אלא אם כן מבשלים מעל כלב גז קטלני.

Location

בנימינה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

סגור חלקית או פתוח

שמו לב שזה משפיע על קצב האידוי

לפיכך כדאי להיות עקבי ואם משנים משהו להתאים את המתכון

 

ארז- בירת הכרמל's picture

Location

חיפה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/18/2010

 

אצלי כשהמכסה סגור התירוש סתם גולש ,מלכלך ומדביק את כל הסביבה (ברדיוס שלא היה מבייש פצצת אטום ביינונית :)  ) .

ארז.