שאלו אותי שאלה היום וחשבתי שיהיה מתאים לפתוח אותה לדיון - במהלך ה-boil, לכסות את הסיר או להשאיר אותו פתוח (או אולי לכסות אותו חלקית)?
הנקודה הטריוויאלית שעולה היא נושא ניצול האנרגיה. למדנו פעם בשיעורי פיזיקה שסיר סגור רותח מהר יותר מסיר פתוח. נקודה שניה היא כמות התירוש שאנחנו רוצים להגיע איתו לתסיסה (או ליתר דיוק כמה תירוש אנחנו מוכנים להפסיד בתהליך) וכתוצאה מכך - איזה אידוי אנחנו רוצים שיהיה.
אבל אולי הנקודה החשובה ביותר היא שהשארת הסיר פתוח מאפשרת אידוי של חומרים נדיפים (למשל dimethyl sulfide) שנמצאים בתירוש ושאנחנו לא רוצים אותם בבירה שלנו, חומרים שבסיר סגור היו מתעבים על המכסה ומטפטפים חזרה לנוזל. מחומר שאני בנושא, קראתי כלל האצבע הוא שצריך לאפשר אידוי של לפחות 8 אחוז מהנוזל על מנת להבטיח אידוי של החומרים הנדיפים הלא רצויים.
לסיכום - לדעתי צריך ליצור איזה איזון בין החסכון באנרגיה ובזמן (למשל בהגעה לרתיחה אין סיבה לפתוח את המכסה) לבין המטרה של אידוי חומרים נדיפים. חשוב גם בתכנון המתכון להניח כמה אידוי יהיה לכם במהלך הבויל (ולתכנן gravity בהתאם) ולנסות להגיע לתכנון.
זו דעתי. מה דעתכם?