מבשלה ביתית קטנה

10 תגובות [לתגובה האחרונה]
גלעד - מבשלת החלוץ's picture

Location

באר שבע
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 04/29/2010

שלום רב,

פוסט זה בא לספר כיצד ניתן לבשל בירב בבית, כאשר ישנם אילוצים פיזיים. לא מזמן עברתי לחיות בבית דירות, כאשר הדירה החדשה שלי לא עולה על 54 מ"ר. לכן כל שטח הוא חשוב ורלוונטי. הבנתי שאין סיבה שלמרות השטח הקטן אני אפסיק לבשל בירה. מתוך כך עלה הצורך לחשוב כיצד ניתן לעשות זאת אך בחוכמה וביעילות. לשם האחסון מצאתי לי מקרר משרדי קטן שישמש כמקרר תסיסה, ובניתי ארונית שתשמש לשמירת ציוד הבישול. חשוב להבין שמקרר תסיסה קטן גם מגביל את נפח הבאצ'. במשך חיפושי אחר מכיל תסיסה מתאים, שאותו תראו בהמשך. להלן "המבשלה":


בנוגע לשיטת הבישול, חשבתי כיצד אני יכול לבשל בתוך דירה, ולא להפסיק את החיים בדירה תוך כדי. הפתרון שמצאתי ההיה בישול בשיטת הBIAB שכבר דובר עליה הרבה בפורום. כך לפחות אני חוסך בכמות הסירים. כיוון שאני בתוך דירה ללא גז, הבנתי שבשביל לא להתחיל להביא בלונים לדירה אז אני אבשל על כירה חשמלית. כעת אני אעלה תמונות המפרטות את מערכת הבישול. בתחתית כל תמונה אנסה לפרט מה אתם רואים.

מערכת הבישול פרוסה לפני בישול. לפניכם כירה חשמלית של 2000W. סיר נירוסטה של 32 ליטר. אתם יכולים לראות את השק מבצבץ. בתחתית הסיר יש גם תחתית מחוררת שאחר כך מאפשר לי לזרוק את הכשות לסיר ללא חשש. לכירה חשמלית יש מנגנון חימום פנימי שיכול להיות מאוד מעצבן וקשה לשחק עם הטמפ' כאשר שמסתמכים רק עליו. לכן החלטתי כן לחבר את המנגנון לבקר טמפ' ולסחרר את התירוש שוב ושוב דרך הגרעינים. כך אני מצליח גם לשלוט בצורה טובה על הטמפ' וגם לשטוף שוב ושוב את הגרעינים.אם כך אז בצד ימין יש את הבקר טמפ' שעוזר לי לנהל את הבישול ללא חשש.


הכירה החשמלית מחוברת לבקר שמחובר לשקע המכובד שיש במטבח. הרגש מחובר ליציאה של הסיר על מנת לדגום את הנוזלים שיוצאים מהסיר. בשני הבישולים האחרונים (והראשונים) והוא עשה עבודה טובה מאוד. התירוש יוצא מתחתית הסיר, עובר דרך המשאבה ויוצא החוצה מלמעלה כפי שניתן לראות טוב יותר בתמונות הבאות:

זוהי המשאבה הביתית שכבר ספרתי עליה בפוסט קודם.


התירוש חוזר אל הסיר מלמעלה ובזוית בשביל ליצר סחרור עם חזרתו לסיר. במהלך הבישול יש לשים את המכסה למעלה בשביל למנוע בריחה של חום וכניסה של דברים רעים. בזמן הקרוב אני חושב על לעשות חור במכסה. בצידו החיצוני לשים חיבור מהיר, ובצד הפנימי את הזווית שדרכה יחזור התירוש.

בסוף שלב המאש, אני מוציא את השק, שם אותו על המססנת. ועובר לבישול פשוט בכך שאני פשוט מדליק את הכירה על חימום מלא. עכשיו אני גם מנתק את הכירה מהבקר כי כבר לא צריך אותו לשם כך. אני מחבר אותה ישירות לחשמל. וזהו. בסוף הבישול הבירה עוברת למיכל תסיסה תואם את מידות מקרר התסיסה:

 

מקרר התסיסה עם המיכל 15 ליטר. ניתן להשתמש גם במיכל תסיסה הלבן המוכר והגדול יותר. אבל אני אישית לא אוהב את המיכלים הלבנים. מעל המקרר אני מסדר את ציוד הבישול:

כאן אתם רואים את כל ציוד הבישול נכנס לארונית ללא כל בעיות.

בינתיים אני מרוצה מהמערכת ועדיין חושב כיצד ניתן לשפר אותה. אני מקווה שהצלחתי לתת לכם רעיונות כיצד ניתן לבשל כשאתם גרים בדירה קטנה וגם לוותר על איכות הבירה.

If you don't stand for something

You will fall from anything

נועם - שיבולת's picture

Location

נחל שורק 18
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

מקסים!
כל הכבוד על התיעוד

בתסיסה: סייזון , למביק בחבית אלון. בחבית: בלונד בלגי, בלונד סטאוט, פילס, אוקטוברפסט
דניאל אלמן's picture

Location

כפר דניאל
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/06/2011

אתה לא מנצל את המערכת שלך במלואה, למה כוונתי:

באופן תאורטי בלבד-סיר הבישול 32 ליטר ולכן תוכל להרתיח ללא חשש מגלישה, מקסימום 27 ליטר שלאחר אידוי

יוכלו לתת תירוש בכמות של כ-22 ליטר למיכל תסיסה. כך שנטו בירה לבישול צריך להיות כ-20-21 ליטר

 

באופן מעשי בבישול BIAB, הגרעינים תופסים נפח וגם סופגים נוזל כך שיוצא לך סה"כ נוזל אחרי המאש משהו כמו 18 ליטר ואחרי רתיחה נטו תירוש כ- 14 ליטר

כך שיוצא לך נטו נוזל למיכל תסיסה כ-10 ליטר ונטו בירה לבישול כ-8 ליטר.

 

אני חושב שאתה יכול בקלות להפיק כ-20 ליטר בירה נטו מכל בישול

 

היום אתה מתסיס במיכל 15 ליטר כך שהבאטץ המירבי שלך הינו כ-10 ליטר כך שנטו יוצא לך משהוא כמו 8 ליטר בירה, ותה יכול להרוויח בקלות עוד כ-12 ליטר בירה לבישול

שזה כמעט פי 3 ממה שאתה מפיק היום.

נקודות לשיפור:

1-כל המקררים הקטנים והבינוניים משתמשים בשטח ריצפה של כ-60X60 ברוטו וההבדלים הם רק בגובה המקרר, אם תמצא באגורה מקרר משרדי בגובה 1.4 מטר,

עדיין יהיה מספיק מקום לארונית ותוכל להרוויח מקום למיכל תסיסה של 25 ליטר ולנצל את מערכת הבישול בצורה יעילה, וגם להרוויח מקום למקפיא עבור שמירת כשות,קרח וכו,

2-אם במקום נשם תשים צינור גמיש שיורד לבקבוק 1/3 עם חומר חיטוי/מים, תוכל להגדיל את מיכל התסיסה שלך מ- 15 ליטר ל-25 ליטר ולנצל את מלא מערכת הבישול.

3-שיפור על שיטת ה-BIAB המסורתית ע"י שטיפת הגרעינים לאחר הוצאתם בכלי נפרד, והחזרת התירוש לסיר הבישול ,תוכל להגדיל את תפוקת המבשלה, נקודת המוצא העיקרית של בישול BIAB זה שסיר הבישול גדול בנפחו כ-פי 3 מכמות התירוש הרצויה, למשל עבור באטץ של 20 ליטר נטו תירוש צריכים להשתמש בסיר של כ-60 ליטר, שימוש בסיר 50 ליטר יגביל אותך לבירות עד צפיפות של 1.06 בגלל כמות הגרעינים הגדולה.

4-במקום לעשות את שלב 3, תוכל לעשות את השלב הבא במקום בכדי להפיק יותר בירה מכל בישול:

אחרי המאש יש כ-20 ליטר תירוש בסיר הבישול, תמדוד צפיפות התירוש ותוסיף עוד 6 ליטר מים ורכז בירה קנוי עד שתקבל את הצפיפות שנמדדה בסוף המאש ,

שימוש בכ-1 ק"ג רכז לא אמור להשפיע יותר מידי על הטעם מה עוד שיש כל מיני רכזים שונים ומעולים (שיבולת,חיטה,רכז כהה בהיר וכו.) מה שיכול להוסיף עוד מימד של עומק לבירות שלך.

 

חבל להשקיע 5-6 שעות בישול בכדי להפיק כמות בירה קטנה, כאשר בשינוי  קטן  תוכל להפיק 

כמעט פי 3 יותר בירה מכל בישול...

לפרטים נוספים שלח מסר פרטי עם הנייד שלך

Theres nothing like a good brew

גלעד - מבשלת החלוץ's picture

Location

באר שבע
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 04/29/2010

דניאל, הייתי מצפה שתתן לי יותר קרדיט.

בנושא חישובי התירוש - בשיטת BIAB אני מוציא מסיר כזה כ-16 ליטר לאחר שאני משאיר בו ליטר שהולך לעזאזל (פחות או יותר כמו שאמרת, התוצר הוא חצי מנפח הסיר). כפי שכבר כתבתי, אני מתסיס במיכל 15 ליטר(כמעט מלא). עד כה התססתי 14.5 ליטר, ובקבקתי 13 ליטר. אני חייב להבין את החישובים שלך. הרבה נוזלים הולכים אצלך לאיבוד. (מישומה חישבת שאני נשאר בסוף עם עשרה ליטר לתסיסה ו8 ליטר לביקבוק)

1 - לגבי העצות למקררים, אז אם הייתי מוצא כנראה שהכל היה אחרת (שוב, אני מחזיר אותך לשורה שאיתה פתחתי את התגובה)

2 - אני עוד לא במצב הנפשי כדי להשתמש בבלו-אופ. שוב אני מציין שאני לא אוהב את המיכליים הלבנים, לכן לצערי גם הם וגם הבלו - אופ לא רלוונטי.

3 - רעיון השטיפה הנוספת בכלי נוסף נשמע מעניין מאוד (קצת הופכת את זה לבישול במספר כלים) אבל דורש התארגנות נוספת - כמו חימום של המים הנוספים בכלי נוסף (אני מעוניין בהפחתת כמות הכלים). בהמשך למה שפרטת, אני מבשל על כירה של 2000W. אתה יכול להעזר בטבלת השימוש בחשמל שיש בפורום. ככל שנפח הבישול שלי גדול יותר אז השימוש בכירה הוא פחות אפקטיבי.

4 - אני לא אוהב להשתמש בלתת נוזלי. מנסיוני הוא טיפה מקורמל וכן משפיע על הטעם של הבירה. ואל תדאג לבירה שלי יש עומק.


ואלוהים אדירים, בישול של 5-6 שעות? אני ממזמן לא עברתי את הארבע שעות (כולל שטיפה). אלא אם עושים דיקוקשיין ואז זה כבר סיפור אחר.

ובנינו, אם הייתי מתייחס לזמן כאל משאב לא הייתי מורה והולך ופותח מבשלה, אבל אני עדיין ילד אז לך תדע.

תודה רבה על העצות

 

If you don't stand for something

You will fall from anything

נועם - שיבולת's picture

Location

נחל שורק 18
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

 

Laughing

 

אגב, לעניין שטיפה, אני עושה זאת לעיתים בבירות גדולות בהן אני רוצה למקסם את הנצילות, או בכדי לייצר בירה שניה מהגרעינים שסיימו תפקידם במאש של הבירה הראשונה.

יש איזה ניסוי של הברוקייזר (למיטב זכרוני) שמוכיח כי טמפ' מי הספארג' היא חסרת משמעות, או בתכלס, אפשר לעשות את השטיפה הנוספת במי ברז...

 

בתסיסה: סייזון , למביק בחבית אלון. בחבית: בלונד בלגי, בלונד סטאוט, פילס, אוקטוברפסט
גלעד - מבשלת החלוץ's picture

Location

באר שבע
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 04/29/2010

במקרה ואתה עושה זאת, אז אתה גוזר את כמות המים שאתה שוטף מכמות המים שחשבת עבור כל הבאצ'? או שאה מוסיף אותם ואז גם מדלל את התירוש?

 

If you don't stand for something

You will fall from anything

נועם - שיבולת's picture

Location

נחל שורק 18
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

המים מחושבים כחלק מהנפח הכולל המתוכנן.

בתסיסה: סייזון , למביק בחבית אלון. בחבית: בלונד בלגי, בלונד סטאוט, פילס, אוקטוברפסט
גלעד - מבשלת החלוץ's picture

Location

באר שבע
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 04/29/2010

אז אתם מתכוונים לכך שאני שבסוף המאש אני אשפוך את התירוש לג'ריקן ואש לעשות שטיפה נוספת. בסופה להוציא את השק, ואז להחזיר את התירוש שחיכה בג'ריקן. זה סוג של שילוב בין BIAB לבישול בכמה כלים

If you don't stand for something

You will fall from anything

נועם - שיבולת's picture

Location

נחל שורק 18
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

לא, בסוף המאש אתה מוציא תא השק לדלי נוסף, מוסיף מים, נותן לגרעינים לשבת כמה דקות ואז מוציא את השק ומעביר את הנוזל אל הסיר לרתיחה.

בתסיסה: סייזון , למביק בחבית אלון. בחבית: בלונד בלגי, בלונד סטאוט, פילס, אוקטוברפסט
דניאל אלמן's picture

Location

כפר דניאל
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/06/2011

לא התכוונתי להעליב,

עוד נקודה ששמתי לב אליה,

אם תמקם את מיכל התסיסה במקרר כך שפינה אחת שלה נוגעת בגב המקרר ופינה אחרת בדופן הימנית או השמאלית כך שהוא באלכסון,

נראה שאולי שתוכל למקם בצמוד אליו עוד מיכל תסיסה כזה , כלומר שני מיכלים צמודים באלכסון,

כך תוכל להתסיס שני בירות שונות בעלי טמפ תסיסה דומות ולהכפיל את התפוקה ולא תצטרך לחכות לגמר תסיסה בכדי להתסיס בירה נוספת.

 

בדר"כ את הרגש אני ממקם בגב מיכל התסיסה כך שיפנה לגב המקרר תמשום שגב המקרר הוא המקור הקר במקרר, ולמנוע צניחת טמפ גדולה לאחר כיבוי המקרר.

דניאל

Theres nothing like a good brew

גלעד - מבשלת החלוץ's picture

Location

באר שבע
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 04/29/2010

לגבי הגודל של המקרר. לא ניתן להכניס עוד מיכלי תסיסה למקרר. לצערי זה לא יקרה. אבל בסדר, אני אחיה עם זה. לא משנה אם איזה זווית אני אשחק, ישארו לי עשרה סנטימטר לפה או לפה.

חוץ מזה תמיד לימדו שהאלכון הוא אסון.

בנוגע להשמת הרגש מאחורה, ליד גוף הקירור. אז הדבר נראה לי דווקא פחות הגיוני.

למרות שאני שם בידוד, עדיין האיזור שקרוב יותר לגוף הקירור יתקרר מהר יותר לפני הצד הרחוק. 

אז נכון שלא מדובר כאן במיכלים ענקיים, אבל עדיין, הגיוני שהרגש יהיה בחלק הרחוק יותר. כך אני מוודא שכלל הנוזל נמצא לפחות בטמפ' הרצויה.

If you don't stand for something

You will fall from anything