סטרטר בכמה שלבים

13 תגובות [לתגובה האחרונה]
Gil's picture
Gil
Offline

Location

גן יאשיה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 06/05/2011

שלום לכולם.

אני מתכוון לבצע סטרטר בשלושה שלבים מכיוון שהשמרים הנוזליים שלי כבר די זקנים וגם הבירה הולכת להיות גדולה. לפי חישוב אני צריך בסביבות 430 מיליארד תאים.

התהליך יהיה הכנת סטרטר קטן, אחריו בינוני ואחריו גדול Smile.

השאלה שלי היא כזו:

אני רוצה בין שלב לשלב לתת לשמרים לשקוע ולהעביר לשלב הבא רק את השמרים ששקעו ללא התירוש המיותר. האם אני יכול לקרר את התירוש בין שלב לשלב במקרר בכדי שהשקיעה תהיה מקסימאלית? האם זה פוגע בשלבים באיכות השמרים? ואם זה פוגע, כמה זה פוגע או האם יש דרך אחרת לא להעביר את התירוש ( שאינו טעים כל כך) למיכל התסיסה הסופי?

תודה.

Location

בנימינה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

אתה יכול לחכות עם שלב השקיעה עד לאחר השלב באחרון

וגם אותו לעשות בטמפ החדר לכמה שעות בלבד בהנחה שלא מדובר בשמרי חיטה - הם שוקעים לאט יחסית

אם התירוש לא מחכה לשמרים אתה יכול להעביר למקרר - ולהוציא ולשפוך את הנוזל מלמעלה כמה שעות לפני ההגשה

Gil's picture
Gil
Offline

Location

גן יאשיה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 06/05/2011
שחר, 
אם אני עובר משלב קטן לשלב הבא, רק על ידי הוספת תירוש אני בעצם מוריד את הצפיפות כי התירוש בשלב הקודם כבר מכיל אלכוהול ולא רק סוכרים, לכן כדאי להוציא תירוש עם אלכוהול ולהכניס תירוש חדש במקומו.

נועם - שיבולת's picture

Location

נחל שורק 18
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

תוכל להיות ספציפי?

כמה זה קטן בינוני וגדול?

בתסיסה: סייזון , למביק בחבית אלון. בחבית: בלונד בלגי, בלונד סטאוט, פילס, אוקטוברפסט
Gil's picture
Gil
Offline

Location

גן יאשיה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 06/05/2011

נועם,

קטן בערך 0.5 ליטר, בינוני 1 והגדול 1.5 . אני מתכוון לבשל Strong Scothch ale, עם צפיפות התחלתית של 1.092. מבחינת כמות השמרים אני צריך בערך 450 - 500 מיליארד תאים.

אני מתחיל עם בערך 40 מיליארד תאים בחבילת השמרים. לפי חישוב עם סטיר פלייט אלו בערך השלבים שאני צריך לעשות (ישנם כמה דרכים להגיע לכמות הזו אבל אני לא רוצה לעבור כמות של 1.5 ליטר בארלנמאייר שלי).
בין כל שלב אני רוצה לשפוך כמה שיותר תירוש הצידה ולהשאיר רק שמרים ששקעו ואז לעבור לשלב הבא על ידי העברת השמרים למיכל עם תירוש חדש. האם קירור של חצי יום במקרר בין כל שלש לשלב (בסביבות 5 מעלות) יזיק לתהליך?
דרך אגב אלו שמרים מסוג: WLP007.

נועם - שיבולת's picture

Location

נחל שורק 18
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

לדעתי אין כל בעיה לקרר את השמרים ע"מ לשקע אותם.

אני גם לא רואה בעיה בהכנת סטארטר של 2 ליטר בארלנמייר.

בתסיסה: סייזון , למביק בחבית אלון. בחבית: בלונד בלגי, בלונד סטאוט, פילס, אוקטוברפסט
Gil's picture
Gil
Offline

Location

גן יאשיה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 06/05/2011

בעיה עם סטרטר בגודל 2 ליטר. יש לי ארלנמאייר בגודל 2 ליטר. בנסיון קטן שעשיתי עם שמרים שנקצרו מבקבוק וסטרטר בגודל 2 ליטר, זה גלש החוצה. ולכן אני מעדיף סטרטר קצת יותר קטן. גם לדניאל אלמן היתה בעיה דומה בארלנמאייר 2 ליטר. אני לא רוצה לעבור לכלי יותר גדול כי אני עדיין מעדיף את הפייה הקטנה (יחסית) של הארלנמאייר.

 

בכל מקרה, מה שחשוב זה שאפשר לקרר את השמרים בין שלב לשלב. 

דניאל אלמן's picture

Location

כפר דניאל
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/06/2011

אין בעיה לקרר בין ההשלבים לתשומת ליבך

בכדי למקסם את קצב גידול השמרים יש לקחת בחשבון תרומה שולית פוחתת 

כלומר בשלב הראשון במידה ותוסיף ליטר תירוש תכפיל את השמרים בפעם השניה תקבל 30% ייותר 

תוספת השלישית כ25% נונוספים בכדי לקבל תפוקת גידול טובה אחרי השלב הראשון יש לפצל את השמרים לשני מיכלים ולכל 

אחד מהם להוסיף תירוש של ליטר  כך  תקבל פי 4 כמות שמרים המקורית זה פונקציה של pitch rate

זה מופיע בספר yeast של גמיל וכריס ווייט

אני בדיוק קורא אותו כעת

 

 

Theres nothing like a good brew

גלעד - מבשלת החלוץ's picture

Location

באר שבע
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 04/29/2010

+1

אחלה ספר, אחד הספרים אם לא ה...

If you don't stand for something

You will fall from anything

Gil's picture
Gil
Offline

Location

גן יאשיה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 06/05/2011

דניאל, תודה על התשובה. אבל כרגע אין לי שני כלים מספיק גדולים שמתאימים ולכן אשאר בשיטה שכתבתי.

בהמשך לשאלה זו, אני גם רוצה לדעת האם כדאי לי להעלות את הצפיפות של התירוש בין שלב לשלב כך שבסוף אני אוסיף שמרים עם תירוש בצפיפות קרובה לזו של הבירה שאני הולך לבשל (צפיפות התחלתית של 1.092).

מצד אחד, לפי מה שקראתי, הגדילה הטובה ביותר (מבחינת בריאות השמרים) נעשית בצפיפות נמוכה יחסית . משהו בין 1.02 ל 1.04 (אני עושה 1.03).

מצד שני, כשאני מוסיף שמרים שנמצאים בצפיפות של 1.03 לתירוש בצפיפות 1.092 אני עלול לגרום לעקה (stress) על דופן תאי השמרים.

למישהו יש נסיון? יש עצה?

אני חושב לעשות שני שלבים בגראוויטי נמוך ולעלות לגראוויטי של 1.060 בשלב השלישי והאחרון לפני ההוספה לבירה.

נועם - שיבולת's picture

Location

נחל שורק 18
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

למיטב הבנתי ומכל החומר שקראתי, אין סיבה לעשות סטרטאר בגרויטי גבוה. גם לא עבור בירות גדולות.

כל עוד יש מספיק תאי שמרים, הם יתמודדו עם הגרויטי הגבוה של התירוש בתסיסה ה"גדולה".

בתסיסה: סייזון , למביק בחבית אלון. בחבית: בלונד בלגי, בלונד סטאוט, פילס, אוקטוברפסט
Gil's picture
Gil
Offline

Location

גן יאשיה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 06/05/2011

אני חושב שאתה צודק נועם.

מכל מה שקראתי עד עכשיו. רק במקום אחד נכתב על גראביטי יותר גבוה לבירות גדולות ובכל שאר המקומות שקראתי, הבנתי מהכתוב שהכי חשוב זו כמות השמרים.

אני מתכוון להישאר בגראביטי נמוך לאורך כל שלבי הסטרטר. זו בירה גדולה ראשונה שלי, אז נא לאחל בהצלחה.

Location

ההסתדרות
הוד השרון
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 05/02/2013

היי גיל,

אני לא יודע מה הרכב הבירה שאתה עושה, אבל אני בישלתי בלגית חזקה ולאחר קריאה לא מעטה הבנתי שבמידה ומשתמשים בתוספות סוכר כמו סוכר בלגי, דבש וכיו"ב, ניתן להוסיפם לאחר שהתסיסה הפראית בהתחלה נגמרת, כך מעלים את מספר השמרים במיכל ונותנים להם סביבה "נוחה" יחסית ואחרי שהם מתרבים בתירוש בעל צפיפות נמוכה יחסית (1.065 במקרה שלי) מוסיפים את הסוכר (0.5 ק"ג סוכר בלגי מומס ומחוטא במקרה שלי). בצורה כזו גם ניתן להשתמש בפחות שמרים בשלב הזריעה ולא להעמיס על אלו שזורעים.

גלעד - מבשלת החלוץ's picture

Location

באר שבע
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 04/29/2010

תכנית תסיסה טובה לא צריכה תוספות לשמרים. גם לא סוכר, זה קשור רק לסגנונות ספציפיים.

צריך לדאוג להכנסה של כמות חמצן מספקת אל תוך תירוש לפני הכנסת השמרים, ובקרת טמפ' מתאימה. כמו כן יש שמרים שבהחלט מותאמים לעבוד בסביבה הרוויה באלכוהול. 

אם מדובר בשמרים ישנים או בכמות לא מספקת אז ניתן להוסיף מזיני שמרים, אני משתמש בDAP כשצריך.


אני גם מכיר חברים שמתסיסים בארלי וויין עם שמרי S-04

 

If you don't stand for something

You will fall from anything