הוספת שבבי עץ אלון

6 תגובות [לתגובה האחרונה]
זיו פרוכטמן's picture

Location

כפר רופין
עמק בית שאן
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 07/21/2013

שבת שלום לכולם, מה העיניינים?

אני מבשל בשבת הקרובה בירת סטאוט מעושנת עם זעפרן ושבבי עץ אלון, האם את השבבי עץ אלון כדאי להוסיף לאחר התסיסה הראשונית? ואיך? פשוט לשפוך לאחר התסיסה? לשים בשקית בישול? או שבכלל כדאי לי לעשות דריי הופינג ולהחליף מיכל תסיסה? 

תודה 

דניאל אלמן's picture

Location

כפר דניאל
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/06/2011

שבבים עובדים דרך שטח מגע עם בירה, כאשר הם צפים יש פחות מגע עם הבירה ופחות מעבר של טעם

שים את השבבים בשקית כשות עם כמה כפיות נירוסטה לשיקוע

שים את השקית בסיר עם מעט מים וחטא במשך 10 דקות על אש גבוהה.

אחרי החיטוי הנח את השקית בבירה.

לטעם אלון קל יום וחצי ב-17 מעלות מספק.

לטעם יותר חזק עדיף 3-4 ימים.

יש לטעום מידי פעם עד לקבלת הטעם הרצוי

עדיף לחכות לסיום התסיסה ורק אחכ להוסיף את השבבים

 

יש להתשמש בשבבים מיועדים לשימוש במשקאות אלכוהוליים מספק איכותי

Theres nothing like a good brew

תומר רונן's picture

Location

הרקפת 5
שדרות
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 12/14/2010

זיו, השאלה עלתה ממש לא מזמן, אנו ממליצים קודם לחפש מידע בפורומים (וקיים בארגזים) לפני שפותחים שוב את אותו הפוסט. אנצל את ההזדמנות לתת תשובה מסודרת וורסטילית יותר.

שבבי עץ אלון יתרמו טעמי עץ, טעמי קרמל, וניל וכו בהתאם לסוג שתשתמש (גם כאן יש תורות שלמות של הכנת העץ עצמו והטעמים שהוא ייתן לבירה).

סוגי שבבי עץ

שבבי עץ האלון מגיעם בשלוש צורות עיקריות - אבקה, שבבים קטנים ושבבים גדולים. גודל השבבים משפיע לרוב על 

מתי?  

העיתוי הטוב ביותר הוא במעבר מתסיסה ראשונית למשנית. כלומר, הסתיימה התסיסה האגרסיבית, השמרים משנים פאזה, והבירה עוברת ליישון והתייצבות. על הדרך, ניפרד מהשמרים המתים ואלו שסיימו את תפקידם.

איך?

הדרך בה אני פועל, ולדעתי היא מומלצת מכמה סיבות, היא להרתיח את השבבים עם מים, כמו שציין דניאל, אך להשתמש בסיר לחץ. הסיר לחץ מעלה את טמפ' הרתיחה בשל הלחץ הנוצר בו, בנוסף הסיר סגור ונוצר מעין קיטור (אדים חמים) שתורמים גם לעיקור, מהיר יותר וטוב יותר. הקיטור עוזר גם להעברת הטעמים וגם עוזר לשקיעתם של השבבים (הם כבר ספוגים במים). אני אישית שופך גם את המים עם השבבים למיכל תסיסה, זאת לאחר שהתקררו כמובן. (אם תטעם את המים, תבין את טעמי העץ).

שקית או לא? שאלה טובה, תלוי בכמות השבבים והציוד שלך. אם מדובר במעט שבבים, לא יקרה אסון אם ישכבו במיכל, אפילו יותר טוב, השקית מקטינה את שטח הפנים של הנוזל ומכאן מגבילה את המגע של הנוזל עם השבבים לאורך הזמן. ציוד - אם אתה שואב עם סיפון או שהברז שלך ממוקם מעל המשקעים (ואתה לא מתכוון להטות את המיכל ולהזיזו יותר מדי לשם בקבוק) אז גם לא חייבים את השקית.

כמות ומשך זמן?

השאלה שצריך לענות עליה קודם כל היא כמה טעם תרצה שהשבבים יתרמו לבירה? סביר להניח שקשה לענות על התשובה ללא ההתנסות. ישנם שלושה פרמטרים ל'כמה טעמים תקבל' והם יחס שבבי העץ לליטר (כמות), משך זמן המגע וכמה טעם וגוף יש לבירה עצמה. הכלל אצבע אומר, פחות זמן יותר כמות. המלצות היצרן לתקופת יישון של חצי שנה (מדובר במוצר ליין במקור) בין 1-2.5 גרם לליטר. כאשר המלצותיו לתקופות קצרות יותר הן 2.5 גרם לליטר למשך חודש, 1.5 גרם לליטר למשך חודשיים ו0.5 גרם לליטר למשך שלושה חודשים. אני משתמש בשבבים גדולים, 1.25 גרם לליטר למשך שבועיים, בפורטר, ומקבל גוון עדין ברקע של עץ ווניל. השיטה שדניאל הציע היא לטעום כל פרק זמן קבוע. שיטה אחרת היא לקבוע מראש תקופה, לבקבק, לטעום את המוצר הסופי ובהתאם לשביעות רצון, לתקן לבישול הבא. כל אחד ותדירות הבישול שלו, ושיטת העבודה והסבלנות שלו.

 

סמי - בירה בגדד's picture

Location

האשל 12
אורנית
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 08/07/2013

אני עומד להוסיף שבבי עץ (דאבל בלגית) ואחרי שקראתי את השרשור הזה אני קצת מבולבל.

בתגובה אחת מדובר בהוספת השבבים לתקופה של ימים אחדים ובתגובת אחרת על שבועות וחודשים.

אשמח אם תעשו לי סדר.

אשמח גם לטיפים בעניין העיקור: אני מעוניין לעקר בוויסקי ולהוסיף הכל לדלי. (באץ' 20 ליטר דלי לבן).

 

תודה.

 

לצערי, איש לא ענה לשאלה שלי.

אשמח אם מישהו יתייחס לשאלה.

 

תודה

נועם - שיבולת's picture

Location

נחל שורק 18
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

עיקור בויסקי זה סבבה. תשרה את השבבים כמה שעות טובות ואז תוסיף הכל. אני לא בטוח שזה ממש מתאים לסגנון הבלגי.

לחלופין, שבבים במעט מים בספל של קפה  - חמש -עשר דקות במיקרו הורג הכל טוב טוב.

 

לי היה נסיון טוב עם כ60 גרם שבבים לשבועיים בבירה בסגנון פורטר חום.

ברובאסט פורטר כבר נתתי לשבבים לשבת זמן ארוך יותר ולא נגרם כל נזק. להפך.

בתסיסה: סייזון , למביק בחבית אלון. בחבית: בלונד בלגי, בלונד סטאוט, פילס, אוקטוברפסט
סמי - בירה בגדד's picture

Location

האשל 12
אורנית
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 08/07/2013

תודה נועם.

שתי שאלות נוספות:

האם אני יכול לשים את השבבים אחרי העיקור ישר בדלי (סקנדרי) או שצריך לשים בשק?

אם אחליט בכל זאת להוסיף וויסקי, אתה יכול להמליץ לי על כמות?

תודה.

נועם - שיבולת's picture

Location

נחל שורק 18
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

אתה יכול לשים את השבבים ישירות במיכל התסיסה אבל קח בחשבון שהשבבים עשויים להיתקע לך בצנרת או בברז. לא נעים. מניסיון.

לגבי ויסקי זה כבר תלוי בטעם אישי. אני שמתי בערך כוס ל20 ליטר פורטר.

 

בתסיסה: סייזון , למביק בחבית אלון. בחבית: בלונד בלגי, בלונד סטאוט, פילס, אוקטוברפסט