אשמח לקבל עזרת חברי הפורום להבין בעיה שחוזרת אצלי כבר כמה פעמים, ולא הצלחתי לפענח את סיבותיה, למרות קריאה בפורום ובספרות המקצועית.
התסיסה מסתיימת ב-FG גבוה מהמצופה.
ניקח לדוגמה את הבירה האחרונה שבישלתי:
דובל בלגית, OG=1.065, FG=1.022.
שמרים T-58.
בישול מרכז (3.5 ק"ג) + 0.5 ק"ג סוכר שהוספו בסוף הבישול + השרייה של 1.5 ק"ג גרעינים.
OG התקבל בהתאם למצופה בבירסמית.
FG המצופה ע"פ בירסמית - 1.012.
הגשת השמרים, לאחר הרטבה במים עם מעט רכז, בטמפ של 17 מעלות.
תסיסה בטמפרטורה מבוקרת 17-18 מעלות.
לאחר הגשת השמרים ערבבתי את התירוש היטב לטובת אוורור.
תסיסה התחילה מספר שעות לאחר הגשת השמרים, ביעבוע יפה ויציב במשך כשבוע.
לאחר שבועיים, כאמור FG=1.022, במדידה עם הידרומטר.
נסיון להעלות את הטמפרטורה ל-23 מעלות וטלטול המיכל לא חידשו את התסיסה.
טעם הבירה מצוין - משחזר היטב את טעמו של הבאץ' הקודם מאותו סוג.
הערה: לצערי לא רשום לי ה-FG של הבאץ' הקודם, אבל אני די משוכנע שהיה יותר נמוך, ככל הנראה 1.017.
לפי נתוני הגרוויטי המדודים, apparent attenuation AA=65%
ע"פ ניתוני חברת פרמנטיס, שמרים אלה אמורים לתת AA=70%.
(ראה http://www.fermentis.com/wp-content/uploads/2012/02/SFBT58.pdf)
הצפי של בירסמית הוא FG=1.012, כלומר AA=81%.
לעומת זה, בבסיס הנתונים של בירסמית עבור סוג זה של שמרים מופיע AA=71%-75%.
האם נתוני ה-FG וה-AA אכן מצביעים על בעיה?
ואם כן, מה היא יכולה להיות?
תודה לכל מי שהיה לו סבלנות לקרוא ויעוץ עצה.