בישול שני - עזרה בבחירה.

19 תגובות [לתגובה האחרונה]
גל ולנסי's picture
Offline

Location

פרדס חנה- כרכור
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 10/17/2013

שלום חברים,

אחרי בישול ראשון לא מוצלח של בירת חיטה כהה (החמיץ, זיהום כנראה- או תסיסה פראית מדי) אני מנסה לבחור מתכון טעים אך Idiot prof כדי להעלות לעצמי את הביטחון העצמי.

רציתי לנסות ale טעים ופשוט. בגלל שאני שאפתן ומגזימן בחרתי לי את Hogoblin red ale כשאיפה למשהו טעים שהוא ale.

hobgoblin extract

עכשיו, אני קופץ מעל הפופיק? או שכדאי להתחיל עם ale פשוט יותר?

אם כן, איזה מתכון מומלץ בסגנון?

 

תודה מראש לכולם!

נ.ב. יש סיר 25 ליטר חדש דנדש סופסוף!

 

! Yeast is a very strange and entertaining lifeform

דניאל אלמן's picture

Location

כפר דניאל
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/06/2011

תבחר מתכון פשוט, ותשקיע בתהליך הבישול עצמו

ותרשום כל מה שאתה עושה בכדי שתוכל לשחזר במידה והצלחת

וללמוד מטעויות במידה ונכשלת

דרך אגב לא פשוט להכין בירת חיטה טובה

Theres nothing like a good brew

גל ולנסי's picture
Offline

Location

פרדס חנה- כרכור
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 10/17/2013

תודה דניאל.

אפשר מתכון פשוט לאייל extract+grains?

:-)

! Yeast is a very strange and entertaining lifeform

נועם - שיבולת's picture

Location

נחל שורק 18
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

מה בא לך?

בלגי, אמריקאי (עם כשות!  ) , סטאוט ? 

מה אתה אוהב? 

בתסיסה: סייזון , למביק בחבית אלון. בחבית: בלונד בלגי, בלונד סטאוט, פילס, אוקטוברפסט
גל ולנסי's picture
Offline

Location

פרדס חנה- כרכור
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 10/17/2013

בלגיות כהות, קודם כל.

לף בראון ומקשוף,

סטאוט גינס

אייל מורכב וקצת מתקתק כמו הובגובלין.

 

אם למקד את זה, מתיקות קלה וטעמי לתת,

או סטאוט יבשה.

פצצות כשות לא מדבורת אלי כל כך.

כרגע לפחות

! Yeast is a very strange and entertaining lifeform

רוני ולדמן - מבשלת רות's picture

Location

נחל יבנאל 14
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 03/17/2013

אני יכול להציע לך את המתכון הבא לבלגית כהה:

http://www.zionbeer.com/recipe/47

באשר לבישול הלא מוצלח, עושה רושם שנובע מבעיות בתהליך, ולא מסיבוכיות המתכון.

גורם מספר אחד לבירה לא מוצלחת הוא חוסר חיטוי.

אם תתאר בדיוק מה עשית אולי תוכל לקבל עזרה ולשפר.

תומר רונן's picture

Location

הרקפת 5
שדרות
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 12/14/2010

חחח...

בקשת בירה קלה לשם למידה והתחזקות וישר בקשת מתכונים של הבירות הכי מורכבות בנמצא...

אם אתה מחפש ללמוד, הייתי מתחיל בפייל אייל\רד אייל ולא בבירות מתובלות (משפחת שוף) בירות עם שמרים יחודיים (משפחת לף) ובירות 'מתעתעות' (סטאוס גינס).

באשר לאחרונה אסביר - גינס הפכה להיות שם ג'נרי לסגנון הסטאוט ולכן כל סטאוט מושוואת לו. בנוסף, זו בירה עם גוף מאוד רזה\דליל אך השימוש בחנקן הופך אותה לקרמית וסמיכה יותר ויוצרת השליה של גוף מלא יותר.

באשר לבירה לחיזוק השפיץ (של הביטחון כן?), חשוב לדעת את הציוד שיש לך לשם הבנת תהליך הבישול המתאים לך. כמו שציינו, תתמקד בתהליך ולא בתוצאה! רישום מדוייק הוא חלק חשוב ממנו!

מתכון פשוט ובסיסי:

3KG לתת נוזלי. 450 גרם קרה-אמבר. 50 גרם קרפה I (או 450 גרם קרמל 60 ו50 גרם צ'וקלט אם אתה קונה מרשף). שמרים S05, כשות מגנום 10 גרם 60 דק', קסקייד 15 גרם 15 דק'. 15 גרם בכיבוי האש.

אם אתה רוצה טעם מורכב יותר חלק את ה-450 גרם לכמה לתתים כמו קרה-ארומה ולתת מלנואידי, או קרמל 150 אצל רשף.

תהליך: 15 ליטר מים, 68 מעלות, תכניס את הגרעינים בתיון, טבול אותם למשך 20 דק', לאחר מכן חמם למעל 80, הוסף לתת נוזלי. חמם לרתיחה.

תקבל בערך 1.054 OG.  מרירות 21 יחידות, סוף תסיסה FG1.014 ואלכוהול של בערך 5 אחוז.

 


גל ולנסי's picture
Offline

Location

פרדס חנה- כרכור
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 10/17/2013

כן, אני בחור מצחיק.

הבירות שרשמתי הן הreference point שלי.

כשאפיק בירות ברמה הזו, אני אהייה ממש מבסוט מעצמי.

בנתיים הציוד הקיים הוא:

סיר נירוסטה 25 ליטר.  חדש ובתול.

ערכה של בירדי עם הידרומטר ושאר תוספות.

אין מקרר תסיסה עדיין ואין צ'ילר מכל סוג כרגע.

 

נ.ב הכל חוטא היטב עם אמוניום רבעוני ברמות פדנטיות.

כבר הבנתי שמתוך חומר החיטוי הוא הכי פחות מוצלח מבחינת נוחות ויעילות... זה מה היה לבישול הראשון

 

עובד כרגע על הגז הביתי בלית ברירה

 

בפעם הקודמת בישלתי בסיר מושאל של 10 ליטר והשלמתי נפח עם מים מורתחים מקוררים וקרח ממים שהורתחו,

 

לדעתי הזיהום הגיע מהשלמות המים.

חושב על נו צ'יל כפתרון אפשרי..

 

אין תקציב כרגע לדברים נוספים. בנתיים

! Yeast is a very strange and entertaining lifeform

Offline

Location

יאיר כ"ץ 10
חיפה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 05/13/2013

יש לך חדר עם תנודות מינימליות בטמפ'?
אם לא, רצוי לארגן לעצמך איזו צידנית/חדר/שמיכות, לשמירה על טמפ' יציבה.
אייל צריך תסיסה (יחסית) גבוהה - סביב ה19 מע' סביבה עד 22 מע' בירה (השמרים מחממים מאד את התירוש).
לכן רצוי אייל פשוט שבמתכון ניתן להתסיס אותו בטמפ' כזאת.
לקראת הקיץ , אפשר גם להתסיס סיזון ודומיו בטמפ' גבוהה עד 30 מע'.
וכן, אם לא הייתה בקרת טמפ', יש סיכוי לא רע שלא היה לך זיהום בבירה הקודמת אלא טעמי לוואי של השמרים בתסיסה חמה מדי (כך היה אצלי).

רוני ולדמן - מבשלת רות's picture

Location

נחל יבנאל 14
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 03/17/2013

אני לא חושב שהזיהום בא מהשלמת המים, אם אלה היו מים מורתחים.

אני משתמש במים מפולטרים מתמי 4, ואין לי בעיות.

כמו כן עד כה השתמשתי באמוניום רבעוני של בירדי, גם זה ללא בעיות זיהום.

לדעתי המקור לבעיה הוא אחר.

 

גל ולנסי's picture
Offline

Location

פרדס חנה- כרכור
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 10/17/2013

שאלה לגבי המתכון הפשוט:

 

"מתכון פשוט ובסיסי:

3KG לתת נוזלי. 450 גרם קרה-אמבר. 50 גרם קרפה I (או 450 גרם קרמל 60 ו50 גרם צ'וקלט אם אתה קונה מרשף). שמרים S05, כשות מגנום 10 גרם 60 דק', קסקייד 15 גרם 15 דק'. 15 גרם בכיבוי האש.

--15 גרם של איזה כשות בכיבוי האש?Laughing

אם אתה רוצה טעם מורכב יותר חלק את ה-450 גרם לכמה לתתים כמו קרה-ארומה ולתת מלנואידי, או קרמל 150 אצל רשף.

תהליך: 15 ליטר מים, 68 מעלות, תכניס את הגרעינים בתיון, טבול אותם למשך 20 דק', לאחר מכן חמם למעל 80, הוסף לתת נוזלי. חמם לרתיחה.

תקבל בערך 1.054 OG.  מרירות 21 יחידות, סוף תסיסה FG1.014 ואלכוהול של בערך 5 אחוז."


 

מעבר לשאלה הזו, זה נראה לי בדיוק מה שחיפשתי.

אתה הדובל הבלגית אבשל אחרי שיהיה לי מקרר ראוי לבלגית ראויה.

! Yeast is a very strange and entertaining lifeform

גל ולנסי's picture
Offline

Location

פרדס חנה- כרכור
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 10/17/2013

מה המצב כולם?

 

הייתי בהפסקה קצרה עקב ניתוח אפנדציט והחלמה איטית מהמצופה, בכל מקרה.. כנראה בשבת אנסה את המתכון ה"פשוט והבסיסי" הזה:

  • 3KG לתת נוזלי.
  • 450 גרם קרה-אמבר.
  • 50 גרם קרפה I
  •  שמרים S05
  • כשות מגנום 10 גרם 60 דק'
  • קסקייד 15 גרם 15 דק'.
  • קסקייד 15 גרם בכיבוי האש.

 

תהליך: 15 ליטר מים, 68 מעלות, תכניס את הגרעינים בתיון, טבול אותם למשך 20 דק', לאחר מכן חמם למעל 80, הוסף לתת נוזלי. חמם לרתיחה.

תקבל בערך 1.054 OG.  מרירות 21 יחידות, סוף תסיסה FG1.014 ואלכוהול של בערך 5 אחוז


עכשיו לשאלות: אני אשתמש בNO CHILL. משמע יתכן והתוספת האחרונה של הכשות בכיבוי האש עלולה לתת יותר מדי אפקט מכיוון שהתירוש ימשיך להיות חם הרבה יותר זמן (אני מניח שתומר  משתמש בצ'ילר כזה או אחר)


בקצרה, מתי להוסיף את הנגלה האחרונה של הכשות? עם כיבוי האש או אחרי שהתירוש מתקרר כDry hop?

אשמח לדעותיכם. אני הולך לבשל ביום שבת הקרוב ככל הנראה.

 

אגב, הטעמים שלי לגבי הבישולים הבאים מתחילים להתמקד בבירות בלגיות. (חברים הביאו מתנת החלמה מושלמת, מארז של 8 בלגיות שכולל chimay blue, mc chouf, La chouf, Duevel,  ועוד כמה שעדיין לא דגמתי)

בראש הרשימה נכון לכרגע בלגית כהה חזקה עם מתיקות קלה זה הכיוון. אבל נדבר על זה בשרשור נפרד למען הסדר הטוב. :-)


! Yeast is a very strange and entertaining lifeform

Offline

Location

יאיר כ"ץ 10
חיפה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 05/13/2013

באותו הגיון גם ה15 דק' מצריך פחות.

מה שאני עושה, ואני לא בטוח שזה מעולה..
הכל אני שם כמה דק' פחות, ואת ה-0 אני שם בכלל במיכל.

גלעד - מבשלת החלוץ's picture

Location

באר שבע
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 04/29/2010

עצור, נאמרו כמה דברים נכונים וכמה שאסור לעשות.

במידה ואתה עושה נו צ'יל, ונשארו חתיכות כשות בנוזל אז המרירות תמשיך ותגבר. אתה משתמש בשק השרייה או פשוט זורק? יש לך מסננת בתחתית הסיר? אתה עדיין יכול לקרר בשיטת הנו' צ'יל (יש כאן אוקסימורון?!) ועדיין לבצע הוספה של כשות בסוף הבישול. בכך תקבל את אפקט הארומה, וזאת במידה ואתה יכול להפריד את הכשות מהתירוש.

הדבר השני, אין להכניס כשות במהלך תהליך התסיסה, אלא רק לאחר תם השלב השלישי של התסיסה. אתה יכול לעשות דריי הופ בשתי שיטות הבאות:

ללא סקנדרי - רק החל מהשלב השלישי של התסיסה (כעבור שלושה-ארבע ימים) אתה יכול להוסיף את הכשות לתוך מיכל התסיסה.

עם סקנדרי - בתם התסיסה באופן מלא (7-10 ימים) העבר את הבירה למיכל משני, והשאר את עוגת השמרים במיכל הישן. במיכל המשני הוסף את הכשות של הדריי הופ.

If you don't stand for something

You will fall from anything

גל ולנסי's picture
Offline

Location

פרדס חנה- כרכור
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 10/17/2013

עצרתי,

Smile

 

תודה על ההבהרה לגבי הדריי הופ. באמת לא הייתי סגור על זה עד הסוף.

 

אני משתמש בשק השריה. אין מסננת.

לגבי הוספת הכשות בסוף הבישול- נראה לי שאחכה עם דריי הופ אחרי שהטכניקה שלי תתיצב, עוד כמה בישולים.

מה ההמלצה לסבב האחרון של הכשות לפני הוצאת שקיות ההשריה והעברה לno chill? אני מניח שכמה דקות לפחות של boil דרושות לקבלת הארומות.

אבל.... אני לא בטוח. ולכן אני שואל.

 

! Yeast is a very strange and entertaining lifeform

גלעד - מבשלת החלוץ's picture

Location

באר שבע
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 04/29/2010

תשתמש בקסקייד כמו שתכננת.

אם אתה משתמש בשק השרייה אז אין לך כל בעיה בנוגע לנו צ'יל. פשוט כבה את האש, תעשה ווירפול (מערבולת) בשביל לרכז את "הזבל" של הבישול במרכז הסיר, הכנס את השק של הקסקיי וחכה שתיים שלוש דקות. אחכ תעביר למיכל שבו אתה עושה נו צ'יל.

If you don't stand for something

You will fall from anything

גל ולנסי's picture
Offline

Location

פרדס חנה- כרכור
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 10/17/2013

תודה רבה!

Cool

! Yeast is a very strange and entertaining lifeform

גל ולנסי's picture
Offline

Location

פרדס חנה- כרכור
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 10/17/2013

משהו חשוב,

במתכון כתוב 15 ליטר מים,

האם צריך להשלים ל20 אחרי ההשריה של הגרעינים?

מוזר לי קצת באצ' של 15 ליטר פלוס רכז. מה דעתכם?

 

! Yeast is a very strange and entertaining lifeform

נועם - שיבולת's picture

Location

נחל שורק 18
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

אל תשכח של3 קילו רכז יש נפח של כ 3 ליטר...

בתסיסה: סייזון , למביק בחבית אלון. בחבית: בלונד בלגי, בלונד סטאוט, פילס, אוקטוברפסט
גל ולנסי's picture
Offline

Location

פרדס חנה- כרכור
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 10/17/2013

בישול נוסף של אותו המתכון. מה שנקרא revisit..

 

 המתכון מדהים! גם במרחק של שנה ואי אילו בישולים מוצלחים יותר ופחות של כל מיני מתכונים..

הבישול הזה עבר ממש יפה. OG היה ממש כמו במתכון וסיים לפי הספר. הבירה מעולה!

 

הדבר היחידי ששונה הוא הוא הורדת כמות הגיזוז ל1.5 נפחים. (גיליתי שאני אוהב בירות מוגזות אבל בקטנה)

לסיכום: מתכון פשוט וטעים מאוד. מומלץ לכל מי שעוד לא ניסה.

 

גל

! Yeast is a very strange and entertaining lifeform