שלום לכולם,
בישלתי באטצ' של בירת קולש ויצא לי כמות גדולה מדי של תירוש לאחר המאש.
זה המתכון:
5.6 Kg German pilsner
0.4 Kg Munic light
0.25 Kg Wheat malt
0.25 Torrified wheat
סה"כ 6.5 קליוגרם גרעינים.
המאש:
10 דקות טמפרטורה 43 מע"צ
10 דקות טמפרטורה 53 מע"צ
30 דקות טמפרטורה 62 מע"צ
25 דקות טמפרטורה של 72 מע"צ.
יש לי מערכת HERMS שמגיבה יחסית לאט לשינוי טמפרטורה. כלומר, כשאני מעלה טמפרטורה בעשר מעלות, לוקח למערכת להגיע לטמפרטורה הרצויה כעשר דקות בכניסה למיכל המאש וכרבע שעה עד 20 דקות ביציאה ממיכל המאש. בבישול שעשיתי לפני חודש, בצעתי כל מדרגת טמפרטורה בצורה "מלאה" כלומר, חיכיתי רבע שעה עד שהטמפרטורה התייצבה לערך החדש וחיכיתי 10 דקות נוספות (או כל זמן אחר נתון במתכון), כלומר שהמעבר לדוגמא מטמפרטורת 53 מעלות ל 62 מעלות, לקח כ 15 דקות ועוד חיכיתי 30 דקות ב 62 מעלות לפני שהעלתי ל 72.
היעילות של המבשלה בבישול הקודם עמדה על 66% בערך והוצאתי(32.5 ליטר לפני רתיחה) 27 ליטר לאחר רתיחה בגראוויטי של 1.050 (מדויק).
בבישול הנוכחי, לא עשיתי מאש במדרגות מלאות, אלא בכל פעם שהטמפרטורה הגיעה לערך הרצוי העליתי למדרגה הבאה, כלומר:
הכנסת גרעינים ב -43 מע"צ ומיד העלאת טמפרטורה ל - 53 מע"צ.
כעבור 15 דקות, הטמפרטורה הגיעה ל 53 מע"צ ומיד העליתי ל 62.
כעבור 17 דקות הטמפרטורה הגיעה ל 62 מע"צ (הנחתי שהיא תגיע ל 72 בעשרים דקות) חיכיתי 10 דקות והעליתי ל - 72.
כעבור 20 דקות (בערך ) הטמפרטורה הגיעה ל 72, חיכיתי עוד 25 דקות ועשיתי ספארג'.
הגעתי ל 41.5 ליטר בסיר הבישול (לפני רתיחה) ול - 35 ליטר בסיום הבישול עם גראוויטי של 1.052.
זה נותן יעילות של 88% ??????
מישהו יכול להסביר איך זה קרה?
בבישול הקודם המאש היה:
43 מע"צ - 10 דקות + 15 דקות למעבר טמפרטורה ל 53. --> סה"כ 25 דקות.
53 מע"צ - 10 דקות + 15 דקות (בערך) למעבר לטמפ. של 62 -->סה"כ 25 דקות.
62 מע"צ - 30 דקות + 20 דקות למעבר לטמפ. של 72 --> סה"כ 50 דקות.
72 מע"צ - 25 דקות --> סה"כ 25 דקות.
כלומר מאש של 125 דקות (יותר משעתיים). והיעילות היתה של 66% בערך.
בבאטצ' הנוכחי המאש נמשך בערך 90 דקות והיעילות עלתה ל 88% בערך.
8 ליטר תירוש בהיר ויפיפה נשפכו לדשא... חבית ההתססה יכולה להכיל בערך 27 ליטר וגם זה רק בזכות העובדה שזו בירה שמותססת בטמפרטורה נמוכה של 15 מע"צ כך שאין סכנת תסיסה חזקה שתעיף את הנשם.