late addition hops וזמן קירור

16 תגובות [לתגובה האחרונה]
תמיר באני's picture

Location

בת-ים
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 09/22/2013

אהלן :)

 

אז שאלה שהטרידה אותי בזמן האחרון.

מכיוון שלוקח לי הרבה זמן לקרר את התירוש שלי (BIAB - נפח מלא של 10 ליטר בירה) באמבטיית קרח, פחות או יותר שעה (עם מכסה סגור, מעדיף שיקח יותר זמן מאשר יזדהם),

אני תוהה מה האפקט על כל הlate hops additions - הכשות שאני מוסיף ב10 דקות, 5 דקות, 2 דקות וכו', שלמעשה שוכבים בבירה זמן הרבה יותר ארוך.

 

האם כמו שאני מניח, אפקט הארומה יורד במשך זמן המגע הארוך הזה עם התירוש? 

חשבתי כמובן על האופציה של להוסיף את כל הכשות לשק וול שבו אני בעצם משתמש לBIAB ולבשל את הכשות בצורה כזו.

השאלה היא, אם אני מוסיף כשות של 2 דקות לסוף הבישול, או אפילו flameout, כמה זמן בכל זאת הכשות הזאת צריכה להיות במגע עם התירוש על מנת למצות את הנדרש?

יוחאי מיטל's picture

Location

רעננה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/31/2013

לאחרונה בישלתי מתכון עם 20 גר׳ כשות בווירלפול של 30 דק׳, ועוד 40 גרם בסוף אותן 30 דק׳ (לפני תחילת קירור). 
קירור 20 ליטר דרך צ׳ילר זרימה נגדית- עוד כ-10 דק׳ עד ריקון הסיר (מה שכן- כמות הבירה הבאה במגע עם הכשות לאורך זמן בשיטה זו- הולכת ופוחתת עם הזרימה, שלא כמי קירור בצעיר טבול או קרח) 
-
הנה שני מאמרים בעברית שלדעתי יכולים לעזור לך:
--------

יוחאי מיטל's picture

Location

רעננה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/31/2013

לאחרונה בישלתי מתכון עם 20 גר׳ כשות בווירלפול של 30 דק׳, ועוד 40 גרם בסוף אותן 30 דק׳ (לפני תחילת קירור). 
קירור 20 ליטר דרך צ׳ילר זרימה נגדית- עוד כ-10 דק׳ עד ריקון הסיר (מה שכן- כמות הבירה הבאה במגע עם הכשות לאורך זמן בשיטה זו- הולכת ופוחתת עם הזרימה, שלא כמי קירור בצעיר טבול או קרח) 
-
הנה שני מאמרים בעברית שלדעתי יכולים לעזור לך:
--------

תומר רונן's picture

Location

הרקפת 5
שדרות
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 12/14/2010

כעיקרון, כאשר אתה נמצא מעל 85 מעלות ממשיך בישול הכשות וכמו שהבנת נכון, אתה מפספס את המטרה לשמה הוספת את הכשות, מפסיד ארומות טעמים ומרוויח מרירות. מנגד, מתחת ל-60 מעלות אתה נחשף לזיהומים. לכן, רצוי קירור תירוש מהיר בתום רתיחה על מנת לקבע את זמני הבישול ולהכניס את השמרים כמה שיותר מהר.

לגבי זמן מגע - לשם השגת טעם וארומה הזמן מספיק. אני אישית מעביר את הכשות למיכל התסיסה ובמעבר לסקונדרי נפטר ממנה. אך גם אם לא תעשה זאת, תשיג את המטרה (כך בחשבון שארומה רבה נפלטת במהלך התסיסה). כדי להרוויח ארומה וטעם, תעשה ניסוי השוואתי של בישול עם Flame-Out בלבד ומולו בישול ללא Flame Out, אך עם Dry Hop ותבדוק מאלו תוצאות אתה מרוצה יותר!

Offline

Location

יאיר כ"ץ 10
חיפה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 05/13/2013

אני מניח שרוב המבשלים מקררים ככה בהתחלה (או מבשלים בירה מרוכזת ומוסיפים קרח),
אבל באיזשהו שלב -עדיף בקרוב - תצטרך לשקול שיטת קירור אחרת, צ'ילר (טבול או פלטות עיין בפורום), או NO-CHILL(ע"ש),
בעיקר בשביל למנוע זיהומים.
אז תחליט על אחת, ויאללה למזער נזקים :)

תמיר באני's picture

Location

בת-ים
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 09/22/2013

אני בהחלט לא מרוצה מאופן וזמן הקירור הנוכחי, שגם פוגם בבירה וגם די תוקע אותי בזמנים.

כספית אני קצת מוגבל וצ'ילר עולה לא מעט כסף, ואין לי מיכל מיוחד עבור no chill, אני תוהה אם סתם מיכל תסיסה סגור ולא קדוח משום כיוון יכול להתאים.

 

אבל גם אם השתמשי בno chill השאלה שלי עדיין תקפה, בהנחה ששמתי את הlate hops בשקית כך שאוכל לשלוט במשך זמן המגע שלהם עם התירוש, מתי נכון להוציא אותם?

ההיגיון אומר לי שאם למבשל ממוצע שמקרר עם צ'ילר טבול לוקח 15 שעה לקרר תירוש, אז זה פחות או יותר הזמן שכדאי להוציא את הכשות לארומה.

 

לוקח בחשבון גם מעבר לdry hopping שצוין, אני פשוט לא יודע אם עוצמת האפקט מתאימה לכל בירה ולכוונת המשורר במתכון.

 

תודה רבה על התשובות הענייניות!

אגב, אין לי שום בעיה גם לספרות באנגלית, ואני קורא גם ממנה, זה סתם תענוג מרענן לדבר בירה עם אנשים בעברית לשם שינוי.

Offline

Location

יאיר כ"ץ 10
חיפה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 05/13/2013

צ'ילר לא ממש יקר אם אני לא טועה, תפנה לאלון הכוזרי שבונה לא מעט כאלו, או שתיצור בעצמך ע"פ הוראות שקיימות בפורום.
לעומת זאת NC דורש כלי קיבול שעמיד בטמפ' כאלו (פחמ"ס/כלי מתכת/ג'ריקן שעשוי HDPE2) וממש לא כל כלי פלסטיק יעשה את העבודה ללא הפרשת רעלים חביבים וחביבים יותר למשקה שלך.

הבחירה מורכבת קצת יותר מהעלות הראשונית של צורת הקירור, לדוג' בצ'ילר מבזבזים עוד כמה עשרות ליטרים של מים על הקירור מה שאין כך בNC, אבל בעלי גינה יכולים להשקיע את המים האלו בהשקיה.

נראה לי שהכי טוב זה שק, שכאשר הבירה יוצאת מהסיר הכשות מפסיק להשפיע.

גל ולנסי's picture
Offline

Location

פרדס חנה- כרכור
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 10/17/2013

לגבי No Chill.

קפוץ לגדי מבירדי או לכל בעל חנות אחרת ובקש בנימוס לאסוף מיכל רכז אטום ושלם. יש להם בדרך כלל כאלו. המיכלים האלו עמידים בחום והם hdpe2. נבדקו ואני משתמש בשניים כאלו בהצלחה גדולה.

שקית למרות היותה פחות יעילה, תעזור לך לשלוט בזמנים ההשריה. קח בחשבון שהטמפרטורה עם צ'ילר צונחת די מהר מהגבול שבו החום ממצה את הכשות. אז תעשה עבור עצמך את החישוב.

גל

 

 

! Yeast is a very strange and entertaining lifeform

Offline

Location

אומץ
אומץ
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 04/11/2013

הערה חשובה לגבי שקית השריית הכשות. חשוב להשתמש בפרחים ולא בקפסולות.

גלעד - מבשלת החלוץ's picture

Location

באר שבע
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 04/29/2010

אין שום בעיה להשרות כפסולות או כופתות כמו שקוראים להם. 

לעניינך, אם לוקח הרבה זמן לקרר את התירוש אני מציע לך להשרות את הכשות בשקיקים (כמו מהחומר של השק בישול, או כמו שיש אצל הספקים השונים). במידה ולוקח לך הרבה זמן לקרר אז השרה באופן זה את כל תוספות הכשות שלך. בתם זמן הרתיחה הוצא את השקיקים והשאר את המכסה מכוסה.

אני דווקא כן מציע לך לתת הוספת כשות ברגע שאתה מתחיל לקרר את התירוש. 

כמו כן, עדיף ששק הכשות יהיה בנפח גדול בשביל שהכשות יוכל "לשחות" בתוכו וכך לפגוש כמה שיותר את הנוזל.

If you don't stand for something

You will fall from anything

Offline

Location

אומץ
אומץ
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 04/11/2013

אבל גלעד. אין בעיה בקפסולות אם רוצים לשלוט על זמן ההשריה? הרי קפסולות מתפוררות בנוזל וייצאו גם כך מהשקית אל תוך הבירה.

נועם - שיבולת's picture

Location

נחל שורק 18
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

הרוב לא עובר את השק.

בתסיסה: סייזון , למביק בחבית אלון. בחבית: בלונד בלגי, בלונד סטאוט, פילס, אוקטוברפסט
תמיר באני's picture

Location

בת-ים
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 09/22/2013

אכן, השק מסנן לי ה-מ-ו-ן מהכשות, אבל בטוח לא הכל.

 

אז מה הייתם ממליצים?

להרים את השק עם הכשות בערך רבע שעה אחרי התחלת קירור הסיר במי קרח? (מקביל לזמן הקירור הרצוי)

Offline

Location

יאיר כ"ץ 10
חיפה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 05/13/2013

להרים אותו מיד...

אתה לא רוצה 15 דק' כשות, אתה רוצה 2 דק' (או 0) , אז תכניס, תברבב, ותוציא אחרי 2 דק'.

תמיר באני's picture

Location

בת-ים
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 09/22/2013

חשבתי על זה, אבל רוב המתכונים שאני מכיר מתבססים על קירור בצ'ילר, וכשאומרים לזרוק כשות ב0 - הרי אף אחד לא מקרר את התירוש בכמה שניות. משמע הכשות נשארת בתירוש תמיד יותר זמן, בהנחה וזורקים קומנדו...

 

:)

Offline

Location

יאיר כ"ץ 10
חיפה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 05/13/2013

האמת, אני עושה NC.
אז התהליך שלי, הוא לשים בסוף (0-2)קומנדו ולהעביר את התירוש לג'ריקן מהברז שבתחתית הסיר בתקווה שכמה שפחות כשות יעבור אחרי "ווירפול" עם כף עץ...

ככה יש קצת יותר מה2 דק' הנתונות, אבל עדיין לא 15 דק'.

 

כשמדובר על 15 דק' של קירור, מדובר על זמן שהטמפ' צונחת במהירות מתחת ל100 מע' עד סביבות ה80, ואז התהליך נהיה יותר איטי יותר, בכל מקרה, זה לא כשות בטמפ' רתיחה.

 

גלעד - מבשלת החלוץ's picture

Location

באר שבע
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 04/29/2010

לפני כשנה עברתי לעשות את שלב הרתיחה עם תחתית מחוררת. כמו שאני עושה במאש. התחתית מסננת את הכשות יפה מאוד

If you don't stand for something

You will fall from anything