מתכון ראשון שלי - IPA, צריך ייעוץ

11 תגובות [לתגובה האחרונה]
תמיר באני's picture

Location

בת-ים
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 09/22/2013

היי חברים,

 

אז אני מתכוון לבשל מתכון ראשון שהוא ממש שלי, ומה יותר טוב מלהשתגע עם IPA.

 

תכננתי את המתכון הבא, ראיתי הרבה מתכונים אחרים ולקחתי את מה שאהבתי ואת הדברים שאהבתי בפעם האחרונה שעשיתי IPA (רכז).

חוות דעת? האם מאוזן? מר מדי? מתוק מדי? חמוץ?

 

המתכון הוא ל10 ליטר.

האם הייתם מזיזים את הכשות בזמנים?

בנוסף, הבירסמית' נותן לי SRM בבהירות של 7.3.

משום מה מתחשק לי לעשות את הבירה הזאת אדומה, לא כהה אדמונית אלא ממש אדומה. כיצד הייתם עושים את זה?

הבנתי שניתן "לזרוק" לגריסט 30-60 גרם של Roasted, אבל למען האמת אין לי מושג איך זה עובד.

 

Ingredients

 

Ingredients

Amt Name Type # %/IBU
200.0 g Melanoiden Malt (20.0 SRM) Grain 3 6.1 %
100.0 g Cara-Pils/Dextrine (2.0 SRM) Grain 4 3.0 %
15.00 g Columbus (Tomahawk) [14.00 %] - Boil 60.0 min Hop 5  
15.00 g Columbus (Tomahawk) [14.00 %] - Boil 10.0 min Hop 9  
15.00 g Cascade [5.50 %] - Dry Hop 7.0 Days Hop 11  
2800.0 g Pale Malt (2 Row) UK (3.0 SRM) Grain 1 84.8 %
15.00 g Citra [12.00 %] - Boil 10.0 min Hop 8  
15.00 g Citra [12.00 %] - Dry Hop 7.0 Days Hop 12  
15.00 g Cascade [5.50 %] - Boil 10.0 min Hop 7  
1.0 pkg Safale American (DCL/Fermentis #US-05) [50.28 ml] Yeast 10 -
1.00 tsp Irish Moss (Boil 15.0 mins) Fining 6 -
200.0 g Caramel/Crystal Malt - 20L (20.0 SRM) Grain 2 6.1 %

גלעד - מבשלת החלוץ's picture

Location

באר שבע
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 04/29/2010

בעניין המתכון אני לא  רואה משהו בעייתי, מלבד זה שלא רשמת את נתוני הIBU, חשוב לדעת זו בשביל להבין את מרירות הבירה. אני חושש שאין לך מספיק כשות למרירות. אני צריך יותר פרטים.

בנוגע לגוון של הבירה הייתי ממליץ לך קודם כל לבשל כבר את מה שהכנת. לפעמים תוכנות הבישול יכולות להטעות אותך. אתה צריך לראות איך הבירה תצא במציאות ואז בהתאם לכך לבצע שינויים במתכון. במידה ותוסיף לתת ROASTED אז אתה מסתכן בלהפוך את הבירה פשוט לחומה, ולא לגוון האדמדם שאתה מחפש. שינוי הצבע הופכים לקיצוניים יותר ככל שנפח הבישול נהיה קטן יותר.

If you don't stand for something

You will fall from anything

תמיר באני's picture

Location

בת-ים
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 09/22/2013

הסיבה שלא צירפתי את הIBU קודם הוא כיוון שזה נראה לי מוגזם, הבירסמית' נותן לי נתונים ממש מוזרים... האם יכול להיות שהIBU שלי הוא 87?זה גבוה מדי לIPA ממוצעת?
אלה הכשות ששותפים לרתיחה (לא נמצאים כאן ה2 שנכנסים לdry hop כי הם לא תורמים לIBU למיטב הבנתי.(אני מזכיר, 10 ליטר)

Boil Ingredients

Amt Name Type # %/IBU
15.00 g Columbus (Tomahawk) [14.00 %] - Boil 60.0 min Hop 5 47.9 IBUs
15.00 g Cascade [5.50 %] - Boil 10.0 min Hop 7 6.8 IBUs
15.00 g Citra [12.00 %] - Boil 10.0 min Hop 8 14.9 IBUs

15.00 g

Columbus (Tomahawk) [14.00 %] - Boil 10.0 min Hop 9 17.4 IBUs

גלעד - מבשלת החלוץ's picture

Location

באר שבע
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 04/29/2010

מישומה לא הפנמתי את עניין נפח הבישול.

IBU 87 הוא בסדר גמור, במיוחד כי במציאות אתה יכול להוריד 20% (כ-70 IBU) פחת עקב, כשות שהוא ישן, חיתוך כפול של חבילות ושאר דברים שמורידים את נצילות הכשות.

 

If you don't stand for something

You will fall from anything

תמיר באני's picture

Location

בת-ים
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 09/22/2013

מז"א? מדוע אני מבשל 10 ליטר?

כי אני רוצה לבשל מתכונים רבים יותר במקביל, ככה יוצא לי להתנסות יותר.

 

אגב, OG של 1.070.

 

אתה בטוח שהבירסמית לא נסחף לי עם הIBU? אולי אני הגזמתי בכמות הכשות לטעם ב10 דקות? (45 גרם, מקביל ל90 גרם או 4oz ב20 ליטר)

גלעד - מבשלת החלוץ's picture

Location

באר שבע
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 04/29/2010

לא התכוונתי לתקוף, אלא להגיד שלא הפנמתי, כלומר קראתי אך לא באמת זכרתי שכתבת.

אני גם עושה בישולים קטנים מידי פעם.


אם אתה רוצה לבשל כמה שיותר, להתנסות וללמוד, אני מציע לנסות לעשות לפחות שני בישולים בחודש, לתת לבירות בבקבוק להתיישן , וכל תקופה לטעום את הבירה ולרשום הערות.

If you don't stand for something

You will fall from anything

Offline

Location

אומץ
אומץ
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 04/11/2013

אני שמתי לב שלפחות בבישולים שלי כשאני שם כשות 10 דק' או אפילו 5 דק' לסיום הבישול הבירה יוצאת יותר מרירה יחסית לתכנון.

וזה כי לוקח זמן עד שהתירוש מתקרר. 

היום אני יודע כמה זמן לוקח לתירוש לרדת מ80 מעלות ומנק' הזמן הזאת אני מחשב את זמני הכשות.

תמיר באני's picture

Location

בת-ים
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 09/22/2013

כמובן :) אני מבשל מתחילת החורף (סוף אוקטובר, לא יכלתי להתאפק) ותחתיי בערך 15 בישולים, מחציתם BIAB, בזכות היכולת לבשל חצאי באצ'ים :)

 

מה דעתך על כמות הכשות ב10? האם שווה להזיז (לדוגמא את הקולומבוס) ל5?

תמיר באני's picture

Location

בת-ים
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 09/22/2013

אחרי קצת מחשבה וכיוונונים, הגעתי למשהו שאני חושב לרוץ איתו. הורדתי את הIBU לאיזו ה67 (קצת יותר מאוזן). אשמח לחוות דעת אחרונה.

Mash Ingredients

 

Amt Name Type # %/IBU
2800.0 g Pale Malt (2 Row) UK (3.0 SRM) Grain 1 84.3 %
220.0 g Melanoiden Malt (20.0 SRM) Grain 2 6.6 %
200.0 g Caramel/Crystal Malt - 20L (20.0 SRM) Grain 3 6.0 %
100.0 g Cara-Pils/Dextrine (2.0 SRM) Grain 4 3.0 %

 

Boil Ingredients

 

Amt Name Type # %/IBU
10.00 g Columbus (Tomahawk) [14.00 %] - Boil 60.0 min Hop 5 32.3 IBUs
1.00 tsp Irish Moss (Boil 15.0 mins) Fining 6 -
15.00 g Cascade [5.50 %] - Boil 10.0 min Hop 7 6.9 IBUs
15.00 g Citra [12.00 %] - Boil 10.0 min Hop 8 15.1 IBUs
20.00 g Columbus (Tomahawk) [14.00 %] - Boil 5.0 min Hop 9 12.9 IBUs

Dry Hop/Bottling Ingredients

 

Amt Name Type # %/IBU
15.00 g Citra [12.00 %] - Dry Hop 7.0 Days Hop 12 0.0 IBUs
15.00 g Cascade [5.50 %] - Dry Hop 7.0 Days Hop 11 0.0 IBUs

 

 

 

ניצן זיצר's picture

Location

בן גוריון
רעננה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 07/26/2012

אם זה יהיה מוכן לברו פארטי אני אשמח לטעום. שילוב של C hops תמיד טוב!

תומר רונן's picture

Location

הרקפת 5
שדרות
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 12/14/2010

החישובי כשות בסיידר גמור, אם שמת לב מדובר בכשות מרירות בעלת 14% חומצות אלפא! שזה הרבה, וב-10 ליטר בירה סה"כ!

המתכון מציג בירה בעלות אופי יותר אנגלי (פייל איל + מלנואידין) את הקרה-פילס הייתי מחליף בקרה-רד וככה מקבל גוון יותר אדמדם\ענברי. הקר-פילס עיקר מטרתו הורדת ערך הגבה של המאש.

גם אם תוסיף כשות בפליים-אאוט וגם אם תוסיף לנוזל הקר (דריי-הופ) תקבל תוספת של מרירות, כך שכל עוד הינך מוסיף כשות, אתה מוסיף מרירות : ).

תמיר באני's picture

Location

בת-ים
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 09/22/2013

כן, אני מודע לחישובי הכשות ולאחוזי הaa של כל כשות, שיחקתי לזה עם הצורה עד שהגעתי למה שאני רוצה :)

 

מעניין מה שאתה אומר לגבי ייחוס המלאנואידין לipa אנגלי, מה בעצם הוא ה"מקביל" האמריקאי?

השתמשתי במלאנואידין כי עשיתי פעם אחת IPA ככה (כשעוד בישלתי מרכז) והתוצאה הייתה טובה.

 

אתה מחדש לי גם לגבי הקרה-פילס (בלי טיפת סרקזם), אני באופן אישי הוספתי אותו לצורך שיפור עמידות הקצף ולגוף.

מהי כוונתך בהורדת ערך הגבה של המאש?

 

אני רגיל לקנות בBeerandbeyond, ומצאתי שהמקביל לcarared הוא קריסטל 20 ולכן הוא כבר נמצא במתכון.

אז מה דעתך, להוריד את הקרה-פילס ולהוסיף לקריסטל 20? אני לא רוצה תוצאה מתקתקה מדי בסגנון הזה.

 

ואכן, עשיתי ניסוי, זרקתי קצת כשות אל תוך כוס מים קרים והנחתי לזה לכמה ימים.

אכן המים הפכו מרירים, כן שאני מתחשב גם בזה :)