בישול ב 10 ליטר

25 תגובות [לתגובה האחרונה]

Location

קיבוץ בית הערבה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 11/27/2013

שלום לכולם,

החלטתי לנסות לבשל ב 10 ליטר. מכיוון ש 20 ליטר זה הרבה בירה (במידה ולא יוצא טעים וגם בגלל הגיוון).

לכן, קניתי מיכלי תסיסה 12 ליטר והחלטתי לבשל ב10 ליטר.

אני מבשל רכז + גרעינים.

בישלתי 2 מתכונים. אחד סטאות והשני ipa.

את כל המתכונים הכנתי עם חצי מהכמות הרגילה - דהיינו - 1.5 ק"ג רכז ,1 ק"ג גרעינים , כשות 45 גר' לכל מתכון.

בתוצאה הסופית יצא בסטאות og 1.061 וב IPA 1.046. על פניו הכל רגיל.

הוספתי שמרים (ואולי פה הטעות ) 11 גר' לכל בישול. פה לא חילקתי לחצי למרות חצי מהכמות.

שמתי את הדליים איפה שני שם בד"כ (מכולת תקשורת עם טמפרטורה קבועה של 19 -19.5 מעלות ).

למחרת נכנסתי למכולה לבדוק אם יש תסיסה וראתי את הדבר הבא:

התוכן של הדלי של הסטאות נשפך החוצה דרך הנשם ואילו בדלי של הIPA אין סימני תסיסה. הנשם לא זז.

מוזר לי מאוד .

אשמח אם תוכלו לעזור להסביר וליעץ - ואולי בכלל לא ניתן לבשל 10 ליטר? אם כן, איך עושים זאת נכון.

תודה מראש וחג שמח!

 

 

 

 

 

 

 

Offline

Location

יאיר כ"ץ 10
חיפה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 05/13/2013

שבוע טוב.

כמות התירוש לא משנה לתסיסה, אתה יכול לקחת ליטר ולהתסיס כמו 100 ל'.

מה שחשוב זה מקום לבירה לתסוס.
תנסה פעם הבאה להשאיר עוד ליטר מרווח.
בקשר לIPA שלא התחיל תסיסה, תבדוק שהמיכל אטום טוב, זה שאין בועות לא אומר שהוא לא תוסס, אולי הוא סיים לתסוס.

Location

קיבוץ בית הערבה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 11/27/2013

יכול להיות שסיים לתסוס אחרי יום?

Location

קיבוץ בית הערבה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 11/27/2013

יכול להיות שסיים לתסוס אחרי יום?

Location

קיבוץ בית הערבה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 11/27/2013

יכול להיות שסיים לתסוס אחרי יום?

נועם - שיבולת's picture

Location

נחל שורק 18
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

כן. אם לא תמדוד גרביטי לא תדע. 

ואגב, נהוג לכתוב "סטאוט" ולא "סטאות". סתם, שתדע.

בתסיסה: סייזון , למביק בחבית אלון. בחבית: בלונד בלגי, בלונד סטאוט, פילס, אוקטוברפסט
לירן אנקרי's picture

Location

Hantke 48
Haifa
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 02/08/2014

הוספת כמות כפולה של שמרים היא לא טעות. 

גם ככה השמרים מתרבים בזמן התסיסה כך שאם היית שם חצי מהכמות היית מקבל את ה-11 גרם אחרי כמה שעות טובות של תסיסה.

תמדוד צפיפות- אם היא לא השתנתה יש לך בעיה. תנסה לנער קצת את המכיל ולתת לו עוד יום.

 

אם היא השתנתה -יש תסיסה! יכול להיות שהגזים בורחים ממקום אחר , אני אוטם את מיכל התסיסה באיזולירבנד בשפה שלו ומעבה קצת את הנשם ב2-3 שכבות של איזולירבנד לאיטום טוב יותר כך שאם יש תסיסה- אני בטוח יראה את זה דרך הנשם.

 

לירן

 

עוגן- בירה ביתית חיפאית

נועם - שיבולת's picture

Location

נחל שורק 18
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

לירן,

אתה לא מדייק. 

בהחלט יש מצב של over pitching. 

 

בתסיסה: סייזון , למביק בחבית אלון. בחבית: בלונד בלגי, בלונד סטאוט, פילס, אוקטוברפסט
תאריך הצטרפות לפורום: 06/25/2013

מה המשמעות של דבר כזה? רק טעמי לוואי מרירים, או שזה ממש פוגע בתהליך התסיסה עצמו?

תמיר באני's picture

Location

בת-ים
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 09/22/2013

אני מבשל 10 ליטר באופן קבוע (למעשה, בישלתי רק פעם אחת 20 ליטר).

 

לומר את האמת, עד היום חטאתי ב-2 חטאים:

א. אני מתסיס 10 ליטר (לפעמים יוצא גם 11-12) במיכל 25 ליטר רגיל.

עקרונית, זה לא טוב, יש סכנה לחמצון הבירה עקב החלל הגדול משמעותית במיכל התסיסה.

עם זאת, מכיוון שבמהלך התסיסה (לצורך העניין, בערך 7 הימים הראשונים) קיימת תנועה רבה של co2 החוצה, החשש הזה פחות קריטי.

באם לא תתעסק עם פתיחת המיכל יותר מדי, אמור להשאר "ענן" co2 מעל הבירה שתססה שתגן על הבירה מעט.

אם אתה משאיר את הבירה שלך במיכל התסיסה למשך שבועיים-שלושה (מה שבהחלט עדיף, אני אישית לא עושה את זה מחוסר סבלנות) אז כבר כדאי שתעביר את הבירה לSecondary, מיכל ה12 ליטר שלך יהיה מצוין כיוון שלא תתחרש יותר תסיסה אגרסיבית.

 

מעולם לא הזדהמה לי בירה בשיטה זו. אבל כמובן שעדיף לקחת כמה שפחות סיכונים ולהשאיר דברים כמה שיותר בשליטתך.

 

ב. עד לפני כמה בישולים, השתמשתי בשקית שמרים מלאה עבור 10 ליטר, עד שלמדתי שזה פחות טוב.

רצוי שלא תעשה כך להבא, אך לגמרי לא נורא.

 

בנוסף, ממליץ לך להבין קצת על Blow Off Tube, רשמתי על הנושא בדיוק אתמול בפוסט הבא:

http://zion.e-snif.com/content/%D7%AA%D7%A1%D7%99%D7%A1%D7%94-%D7%97%D7%...

 

עוד אוסיף כי מיכל ה12 ליטר שברשותי, לא אטומים כהלכה ואין סימני תסיסה דרך האיירלוק אף פעם.

זו הסיבה שאני כרגע מתסיס במיכלים הגדולים.

דגן - הדובים's picture

Location

רעננה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

רפי, אם הבנתי נכון הכנת שתי מנות של תירוש, שתיהן עם אותה כמות רכז ואותה כמות גרעינים (אני מניח שהגרעינים שונים) וקיבלת באחד מהם OG 1.061 ובשני OG 1.046? פער של יותר מ-30%!! הבנתי נכון?

Location

קיבוץ בית הערבה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 11/27/2013

הי דגן,

לא המתכונים לא היו דומים. בסטאוט הוספתי קצת סוכר חום.

 

תמיר באני's picture

Location

בת-ים
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 09/22/2013

בשימוש ברכז, מניסיוני, זה אפילו שגרתי.

אני הייתי מקבל תוצאות מ1.045 ועד 1.059 בשימוש כביכול באותם פרמטרים.

 

לפי דעתי אע"פ שעושים סטיפינג לspecialty grains ולא מאש, כן מתקבלים סוכרים תסיסים ולא תסיסים.

אני לא רואה למה לא, הגרעינים  מושרים בטמפרטורה של 68-70 למשך חצי שעה, בחלק מהגרעיני "ייחוד" בהחלט קיים פוטנציאל המרה או שחרור של הסוכרים החוצה.

דגן - הדובים's picture

Location

רעננה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

מצטער, אבל לא ברור לי איך.
הפער הזה לא סביר (בהנחה שכמות התירוש שהפקת, כולל הפחת בסיר ובצנרת היתה זהה).
דווקא עם רכז צריכה להיות לך יכולת טובה לכוון ולפגוע לגרביטי ברמת ודאות טובה, כי בניגוד ל-AG אין כאן ענייני אפישנסי.

Offline

Location

יאיר כ"ץ 10
חיפה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 05/13/2013

גם לי לא ממש ברור, אלא אם עושים בגרעינים כמות יפה של גרעיני בסיס.

ל10 ל' 1.5 ק"ג רכז זה בערך 1.055.
בקיצור, או שאתה לא עובד עם מידות מדויקות, בכלל, או שמשהו אנחנו מפספסים פה.

עד עכשיו עבדתי רק עם רכז+גרעינים מיוחדים ועם הסטיפינג (חצי שעה ב68 מע') קיבלתי כל פעם את אותו הOG, כמובן בהתחשב בכמות הנוזל שנשארה לי בסיר לאחר ההרתחה (פעם 90 דק' ופעם 60).

תמיר באני's picture

Location

בת-ים
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 09/22/2013

אין לי מושג מה זה "קילו גרעינים".

בכל פעם קיבלתי כמות וסוג גרעינים המתאימים למתכון אותו בישלתי. לא מוכרים מתכון במשקל (:

 

הבדלי כמות הגרעינים, סוג הגרעינים (לפעמים קיימים בהחלט לתתי בסיס - ביסקיט, ויאנה, מיוניך וכו') לפי דעתי יכולים להשפיע גם עד כדי 10 נקודות.

עוד אופציה היא שהרכז הנוזלי לא אחיד ב100 אחוז, ואולי אפילו לא קרוב.

 

סביר להניח שהשילוב של השניים.

Location

קיבוץ בית הערבה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 11/27/2013

ככה לעשות קצת סדר.

קילו גרעינים (שונים כמובן כל אחד מתאים למאפייני הבירה). 1.5 ק"ג רכז זהה לשני התירושים.

בסטאוט כאמור הוספתי עוד 300 גר' סוכר חום על מנת לקבל אחוז אלכוהול יותר גבוה. לכן הפער בין המדידות.

גלעד - מבשלת החלוץ's picture

Location

באר שבע
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 04/29/2010

שלום רפי,

בוא ננסה בהחלט לעשות סדר.

ראשית, בוא נדבר על הOG שקיבלת. על פי מה שכתבת אז אני מבין שאתה עושה סטיפינג של קילו גרעינים בכל בישול. אכן יש הבדל בין סוג הגרעינים לבין נצילות הסוכרים שניתן להפיק מכל אחד. מלתתי בסיס ניתן לנצל יותר סוכרים, וככל שפונים לגרעינים כהים וקלויים אז יש פחות ופחות נצילות. פרמטר נוסף הוא שק ההשרייה. כיוון שהגרעינים נמצאים בתוך שק, הם לחוצים אחד לשנים ושטח המגע שלהם הוא מצוצמם ביותר. לכן כל בישול עם שק השרייה מסתמך על כך שאתה תערבב את את הנוזל כמה שיוצר, אולי אפילו תפתח את השק במהלך ההשרייה ותערבב את הגרעינים שבתוכו. נגיד שבבישול אחד כן עשית כך ובשני לא, אז אכן יהיו לך OG שונים בהחלט. 

לגבי הרכז, במידה וקנית אצל אותו ספק את חומר הגלם, ובהנחה שמדובר באותה חברה, אז אני לא רואה שתהיה סיבה לנצילות סוכרים שונה, אלא רק על פי כמות הנוזל שאתה מדלל את הרכז. יותר נוזל = OG נמוך, פחות נוזל = OG גבוה.

דבר שני, לגבי השמרים והתסיסה. כפי שכבר כתבו, אם תיקח מדידה של בירת הIPA שבישלת אז תוכל לשפוך לנו יותר אור על התעלומה.

במידה ואתה רואה שההידרומטר מראה על כך שהתקיימה תסיסה, וצפיפות הסוכרים יורדת, אז כנראה שהמיכל לא אטום, או שבמקרה לא אטמת אותו בבישול הזה.

במידה ולא התקיימה תסיסה אז אני יכול לחשוב על שלוש אפשרויות למה שקרה:

כיוון שאמרת שהתססת את שני המיכלים באותה סיבה אז אני מסיק שאין בעיה עם טמפ' התסיסה, אבל האם הגשת את השמרים בטמפ' המתאימה? שהיא פחות מ-25 מעלות. יותר מכך השמרים נכנסים להלם ונופלים לתרדמת בתחתית מיכל התסיסה.

אכן כתבת שהגשת שקית מלאה של שמרים. לפי האתר של פרמנטיס (יצרנית השמרים) הם ממליצים על שקית של 11 כגרם  ל-20 ליטר של תירוש. במצב של הגשת יתר של שמרים (over pitching) אז במקרה הפחות בעייתי, ייוצרו לך טעמי לוואי בבירה. במקרה הקיצוני אז השמרים יקבלו הלם נוסף ושוב ילכו לישון בתחתית מיכל התסיסה. נסה לדמיין שאתה מגיע למסיבה. אתה מחכה בתור ובסוף נכנס לאולם, אבל מגלה שהוא בעצם בגודל של חדר קטן. אתה רואה את כל האנשים שנמצאים יחד איתך במקום הקטן הזה, ומה שאתה חושב לעצמך זה רק "איך  לעזאזל אני יוצא מהמקום הזה?!". זה מה שעובר על השמרים.

האופציה השלישית היא דווקא הכי פשוטה - זיהום. במידה ואין תסיסה, ואנחנו שוללים את בעיית השמרים (למרות שלא הייתי שולל) אז ההנחה הבאה היא שיש זיהום במיכל של בירת הIPA. יתכן ובמהלך הניקוי, חיטוי, העברת התירוש החם והגשת השמרים המיכל היה פתוח ונחשף לאיזה חרק מסכן או סתם בקטריה, וזאת כאשר המיכל השני שלך הצליח להישאר סטרילי. במידה וכך, אז אחרי מספר ימים תוכל להבחין שלתירוש מתחיל להתפתח טעם חמצמץ ויתכן שתחל גם תסיסה שמקורה בזיהום.

מקווה שעזרתי,

חג שמח.

If you don't stand for something

You will fall from anything

Location

קיבוץ בית הערבה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 11/27/2013

הי,

תודה על התושבה המפורטת. אכן עשיתי מדידה וירד מ 1.046 ל 1.020 . יש תסיסה.

מעניין אם כך מאיפה יכולה להיות בריחה .

חג שמח!

 

תומר רונן's picture

Location

הרקפת 5
שדרות
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 12/14/2010

רפיי,

אם אתה עובד אם דלי סטנדרטי, יש שתי אפשרויות:

1. ממכסה הדלי. מרבית הדליים לא באמת אטומים, דלי טוב יש לו גומיה,  מספיק שיש שחיקה של המכסה מפתיחה וסגירה חוזרת ונוצר חור המאפשר לאוויר לברוח כשעולה הלחץ בדלי, או שלא סגרת טוב את המכסה.

2. מפתח הנשם. כלומר מהחור בו מוכנס הנשם. גם שם, אם אין גומי שיוצר לחץ, אין אטימה כראוי, לאויר יהיה קל יותר לברוח משם מאשר לדחוף את המים כלפי מעלה בנשם.

ישנה בדיקת אטימות פשוטה לביצוע. לאחר סגירת הדלי והתקנת הנשם, לוחצים ברכות על המכסה. אם הוא מאבד אויר ולא מהנשם = לא אטום. אם הוא מפעפע ולאחר הרמת היד יונק את המים חזרה (לכן צריך ללחוץ בעדינות, שהיניקה לא תמשוך את המים לתוך המיכל) = יש אטימה. חשוב מאוד, לשים חומר חיטוי ולא מים בנשם, במיוחד בשלב זה!.

Offline

Location

אומץ
אומץ
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 04/11/2013

סתם רעיון קטן לנשם במיכל.

במקום מים או נוזל חיטוי אני שם ערק או וודקה בפנים כך שאם בטעות הנוזל נכנס שלפחות יכנס משהו טוב.Laughing

תומר רונן's picture

Location

הרקפת 5
שדרות
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 12/14/2010

+1

מקווה שאתה משקיע וקונה מינימום פרימיום!

Offline

Location

אומץ
אומץ
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 04/11/2013

בנצרת יש את מבשלות הערק הטובות בארץ לטעמי

דניאל אלמן's picture

Location

כפר דניאל
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/06/2011

עדיף להתסיס בדלי גדול ואז אין חשש לנזילות דרך הנשם, כך גם תוכר במידה ותרצה לבשל גם יותר

Theres nothing like a good brew

Offline

Location

רחובות
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 05/15/2013

בהתחלה זה קרה גם לי, אני עוטף את המכסה בנילון נצמד, לפעמים האטימה של המכסה לא טובה.

פשוט מריץ מסביב ומותח.

 

אולי המכסים של ה 20 ליטר אוטמים טוב יותר, אבל ממה שקראתי להשאיר הרבה ספייס של אוויר זה לא טוב (למרות שמשהו פה בפורום כתב פעם שלא היו לו בעיות)

אין כמו לשמוע מיכל מפליץ...

(טוב... אולי השלב של השתיה...)

 

Offline

Location

רחובות
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 05/15/2013

בהתחלה זה קרה גם לי, אני עוטף את המכסה בנילון נצמד, לפעמים האטימה של המכסה לא טובה.

פשוט מריץ מסביב ומותח.

 

אולי המכסים של ה 20 ליטר אוטמים טוב יותר, אבל ממה שקראתי להשאיר הרבה ספייס של אוויר זה לא טוב (למרות שמשהו פה בפורום כתב פעם שלא היו לו בעיות)

אין כמו לשמוע מיכל מפליץ...

(טוב... אולי השלב של השתיה...)