לאחר כשבועיים של תסיסה של בירת פורטר דבש ה-F.G עמד על 1.008
האם התסיסה הסתיימה??
האם צריך יותר זמן ישון בבקבוק??
לאחר כשבועיים של תסיסה של בירת פורטר דבש ה-F.G עמד על 1.008
האם התסיסה הסתיימה??
האם צריך יותר זמן ישון בבקבוק??
הFG נשמע קצת נמוך מדי בשביל פורטר, אבל זה מאוד תלוי במתכון ובשמרים בהם השתמשת.
ניתן לדעת אם התסיסה הסתיימה רק על פי לקיחת דגימה במרווח של כמה ימים.
קח דגימה עוד יומיים, אם היא 1.008, ניתן לבקבק, אך אני בכל מקרה הייתי מחכה עוד שבוע.
זה יעשה רק טוב לבירה מכל הבחינות.
דבר ראשון, לפי הגדרות הBJCP הFG הנמוך של פורטר הוא אכן 1.008 נקודות. לכן אתה עדיין נמצא בתוך הסגנון. מעבר לכך, לדעתי זה לא יירד יותר.
רבים מאיתנו בפורום נותנום לבירה לנוח לפחות עשרה ימים בשביל ייצב את הטעמים בבירה לפני שהיא עוברת לבקבוקים או חביות.
לכן כמו תמיר גם הייתי ממליץ לך לחכות עוד קצת ולא למהר.
מעבר לכך, אני ממליץ לך להשתמש באתר של BJCP שמכיל בתוכו את ההגדרות לכל סגנונות הבירה המוכרים (ויש הרבה כאלו) זהו, כלי נהדר בכדי להבין את הבירה שאתה מבשל.
במידה ואתה משתמש בתוכנת בישול אז ברוב התוכנות ניתן לבנות את המתכון לפי מאפייני הסגנון, וגם לדעת את הFG המיועד לפי המתכון שבנית
שיהיה בהצלחה
לירן, תסיסה ויישון בבקבוק זה שני דברים שונים.
לגבי התסיסה - אחרי שבועיים אני מבקבק בלי לבדוק גרביטי (בודק בזמן הביקבוק, רק בשביל לדעת אחוז אלכוהול). הכלל של קריאה זהה ברצף רלבנטי בעיקר אם רוצים לבקבק יותר מוקדם. לא יקרה נזק אם התירוש ישאר במיכל התסיסה גם שלושה שבועות, לא בטוח שהוא מרוויח מזה משהו.
לגבי יישון - באופן כללי* בירה זה לא יין ולא צריך ליישן בירה תקופות ארוכות לפני שניתן לצרוך אותה. אחרי הביקבוק יש לתת לשמרים לעשות את שלהם ולהתסיס את הבירה שוב בעזרת הסוכר שהוספנו בביקבוק - מה שנקרא תסיסה שניה. פרק הזמן המומלץ להמתנה עד שהבירה מגיעה לרמת גיזוז רצויה והבירה "הבשילה" הוא שלושה שבועות. אפשר ורצוי לטעום במהלך התקופה הזו את הבירה כיד לחוות את התהליכים הללו בצורה ישירה.באופן אישי, היו לי בירות שבהתחלה לא היו לי טעימות ואחרי מספר חודשים כן היו טעימות. זה לא תורה מסיני והניסוי והטעיה פה הם חלק מהקטע (והקטע גם טעים בסך הכל).
* בניגוד למה שכתבתי, יש סגנונות שדווקא כן נהנים מיישון, אפילו של שנים. בירות "גדולות" עם הרבה אלכוהול צריכות יותר זמן למשל ויש עוד דוגמאות.
כלל ברזל - תמיד לשנן את המנטרה של בשלני הבירה: Relax. Don't Worry. Have A Hombrew.
בעיקרון אני תמיד משתדל לבקבק את הבירה לתסיסה שניה אחרי שבועיים לפחות ליתר ביטחון!!
בכל מקרה הבירה כבר בבקבוקים ומקווים לטוב.
בפעם הקודמת שבישלתי את הפורטר דבש רק אחרי חודש בבקבוקים הבירה היחיתה מוכנה לשתיה.
אבל היה שווה כל רגע לחכות!
שבועיים, בטמפ' הסביבה של 20-25 מעלות זה זמן סביר ביותר ואף מומלץ. קריאת גרביטי סופי זה חלק מהאחריות שלנו כמבשלים : ).
באופן עקרוני, ככל שהבירה תשאר יותר זמן במיכל התסיסה, תתקבל בירה צלולה יותר ונקייה יותר בטעמים לכן לא מומלץ למהר ולבקבקה. אך מעל תקופה של שבועיים שלושה, מומלץ להפריד משקעים, חלקם תורמים טעמי לוואי שלילים בזמן מגע ארוך מדי (שמרים מתים למשל).
כמו שהוסבר לך, יישון בבקבוק, שונה מיישון במיכל (אם כי פועל על אותו עיקרון) והכלל פה הוא שככל שהבירה כהה יותר ו\או כשותית יותר, ו\או בעלת אחוז אלכוהול גבוה יותר, היישון יטיב עימה. בבסיס היישון עומד העיקרון של התאזנות טעמי הבירה (מתיקות אל מול מרירות), פורטר טובה (כמו פורטר אלון של מבשלת הנגב) נמצאת בנקודת איזון בגיל 4 חודשים, ולטעמי הולכת ומשתבחת עוד יותר בגיל שנה. לעומתה, אואזיס הבהירה והקלה בגוף, מוכנה לשתייה כבר אחרי חודש\חודשיים ולאחר תקופה של 8-9 חודש תיהיה כבר בשיא ואף תתחיל לעלות טעמי חימצון (טעם של צוף\דבש) ולאבד טעמי כשות, שיהיו כאלה שיגידו שהם מטיבים עימה ואחרים שלא, הכל עניין של טעם אישי, אך ללא ספק, זו כבר לא כוונת המשורר