הרגתי את השמרים?

12 תגובות [לתגובה האחרונה]
Offline

Location

גדליהו
haifa
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 06/08/2014

שלום לכולם,

אני בשלן מתחיל (בישול שני), ויש לי שאלה:

שלשום הכנתי באצ' של 20 ליטר מערכה של פייל אייל מבירדי, ההכנה של התירוש עברה בשלום (למיטב ידיעתי- ללא זיהום או כל תקלה אחרת), לאחר קירור התירוש הוספתי את השמרים (S-04) ישירות לתירוש, טלטלתי את המיכל כמו שקראתי בכמה מקומות, ערבבתי את השמרים עם כף מחוטאת, סגרתי את המיכל ושמתי מים רתוחים בנשם. וידאתי אטימה על ידי לחיצה קלה על המכסה וראיתי שהמים בנשם זזים. לאחר כיום ראיתי שמפלס המים בנשם השתנה מעט אך ללא בעבוע. היום (כמעט יומיים אחרי) המים בנשם חזרו להיות במפלס שווה. כיוון שאין לי מזגן בדירה עטפתי את המיכל בבד רטוב כדי לקרר אותו מטמפרטורת החדר אבל לא הייתי בבית כמעט כל היום והבד התייבש והטמפרטורה בבית הייתה גבוהה (25-30 מעלות). לפי מה שאני רואה דרך הדופן של המיכל יש טבעת של ג'יפה מסביב התירוש.

השאלה שלי היא האם יכול להיות שהשמרים מתו או שהם נכנסים לתרדמה כשהטמפרטורה גבוהה מדי וכאשר הטמפרטורה יורדת הם חוזרים לפעילות? ומה לעשות, לחכות עוד שבוע לטעום ולבקבק (מה הטעם שאומר שהשמרים לא פעלו כמו שצריך?) או שיש משהו שאני יכול לעשות כדי לסייע?

מתנצל על המגילה, פשוט רציתי לתת את מירב הפרטים כדי שתוכלו לעזור... אשמח לעזרה...

נתן.

נ.ב- בהיותי מבשל מתחיל ודל תקציב עדיין אין לי הידרומטר (בתקווה שבקניה הבאה אוכל לקנות...)

תמיר באני's picture

Location

בת-ים
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 09/22/2013

דבר ראשון - לך ותקנה הידרומטר.

בניגוד לדעה שרווחת מדי לטעמי - הידרומטר הוא לא אופציונלי, אתה חייב אותו כדי להבין את סטטוס התסיסה שלך.

 

אנסה לענות על פי המידע שכן קיים - טבעת הג'יפה שציינת, או בעגה המקצועית - קראוזן, הינה אכן אינדיקציה של תסיסה קיימת.

עם זאת, טמפרטורה כמו 25-30 מעלות (שזה האמביינט בחדר, הטמפרטורה במיכל התסיסה גבוהה אף יותר עקב פעולת התסיסה עצמה!) הינה בעייתית מאוד מאוד עבור השמרים.

במיוחד בימי התסיסה הראשונים, בהם מתרחשת התסיסה האירובית.

 

אתה חייב למצוא איזהשהו פתרון קירור למיכל ההתססה, עשה חיפוש קצר בפורום בנושא זה.

בטמפרטורה חמה כמו זו, יש סיכוי גדול מאוד שהתסיסה אפילו כבר נגמרה, או לפחות תסתיים בקרוב, אך שוב - הדרך היחידה לוודא זאת היא לקיחת קריאת צפיפות בהידרומטר במרווח יום-יומיים ולוודא שהיא שווה = משמע התסיסה הסתיימה.

 

תסיסה בטמפרטורה חמה בהחלט מתבטאת בטעם - טעמים אסטריים (פירותיים) מוגזמים ולא מחמיאים, ואף טעמים אלכוהוליים "חמים".

 

אני יודע זאת על בשרי.

אני לצורך העניין, יודע שכרגע אין לי דרך לקרר את מיכל ההתססה שלי, על כן - אני לא מתסיס בירה רעה!

 

גיל's picture
Offline

Location

מאור
מאור
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 05/04/2010

הטמפרטורה גבוהה מהרצוי אבל נראה לי שאכן התרחשה תסיסה (הקראוזן הוא רמז לא רע לזה). כנראה שהמיכל לא אטום במאה אחוז ולכן אין בעבוע בנשם. השמרים לא נרדמים בטמפרטורה גבוהה כמו זו שציינת, אלא הופכים פעילים מדי, מה שגורם ליצירת טעמים לא רצויים. בטמפרטורות נמוכות מדי הם נרדמים. חכה עוד כמה ימים (אני תמיד מחכה שבועיים, בטוח אפשר גם קצת פחות) ותבקבק.

לגבי הידרומטר, אני חושב שהמחיר שלו לא יפיל אפילו את הבשלן דל התקציב ביותר וזה כלי חשוב בשלבים רבים של התהליך.

 

תמיד במצבים כאלה תתחיל בשינון המנטרה: RDWHAHB - Relax, don't worry. Have a home brew

מעוניין לחלוק שק לתת חיטה - צרו קשר כאן או בנייד 054.261.0303

www.bronsteiner.com

Offline

Location

יאיר כ"ץ 10
חיפה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 05/13/2013

מסכים עם גיל וTAMIR.

רק קצת סדר,
לטמפ' בזמן תסיסה יש השפעה מהותית על הבירה, למעשה השמרים זה הפקטור הכי משמעותי והכי קשה לשליטה מבחינת טעמי הלוואי.
טמפ' נמוכה מדי - לא תתקבל תסיסה, או שהתסיסה תהיה איטית, ובנוסף, חלק מהטעמים שאמורים להיות בבירה לא יהיו, ואולי אפילו טעמים אחרים לא רצויים יופיעו, אבל לא סגור על זה.
טמפ' גבוהה מדי - תסיסה תהיה מהירה מאוד, כמו שקרה לך, וטעמי לוואי חזקים יתקבלו.

מאחר ופתרון קירור זה יקר/תופס מקום/עוד התעסקות עד שזה יקרה, אציע לך 3 פתרונות:
1. לבשל סגנונות שהשמרים מתאימים, כדוגמת סייזון, ברט, בלגי (22-24 מע' בWLP570) אבל כאן, תיאלץ לאהוב את הטעם מראש...
2. לבשל רק בחורף - לא כיף ולא מעשי.
3. לבשל איילים כרגיל ולהתסיס אותם בשמרי לאגר, לפני שאתם קופצים, זה סוג של STEAM BEER אבל לא.
ניסיתי APA ככה, ויצא טוב, לשמרי הלאגר מראש יש הרבה פחות טעמים וכך כשיוצאים טעמי הלוואי של השמרים, הם פחותים בצורה משמעותית.
אבל שמרי הלאגר יקרים יותר.

Offline

Location

גדליהו
haifa
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 06/08/2014

אוקי, תודה על התגובות...

עוד כמה שאלות ברשותכם...

מה הסיכוי שהבירה תהיה ראויה לשתיה? (אחרי הכל הדלי היה עטוף בבד רטוב רוב הזמן אז אני מקווה שזה לא הגיע לטמפרטורות גבוהות מדיי...)

האם יש טעם לנסות ולשמור על טמפ' נמוכה במשך השבוע הקרוב או שהנזק כבר נעשה ואין לזה חשיבות קריטית? (אני מניח שעדיף לשמור על טמפרטורה מתאימה כמובן, אבל בהתחשב בהתחלה הבעייתית עד כמה זה ישפיע על התוצאה הסופית?)

שוב, תודה לעונים... 

Offline

Location

יאיר כ"ץ 10
חיפה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 05/13/2013

תטעם, תדע.

אם אתה רוצה, אעזור לך בבדיקות.
עיקר ה"נזק" נעשה כבר, איך תשמור על טמפ' נכונה אם אין לך מקרר תסיסה?

 

Offline

Location

גדליהו
haifa
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 06/08/2014

א, היום התקינו מזגן בבית, ככה שאני מקווה שהטמפרטורה לא תעלה יותר מדיי...

ב, על ידי חולצה רטובה ומאוורר (אפילו שמתי אלתור שיטפטף מים בקצב איטי כדי להשאיר את החולצה רטובה לאורך זמן...)

ג, בלי שום קשר, מקרר תסיסה (לפי מה שראיתי בפוסטים פה) זה מקרר רגיל שמוסיפים לו וסת חיצוני, נכון? אם כן, האם זה מסובך להתקין וסת כזה? (אמנם יש לי קצת חוש טכני אבל מעולם לא התעסקתי בפירוק מוצרי חשמל). אם יש למישהו קישור למדריך להכנת מקרר כזה, אשמח.

ד, אתה מוזמן לטעום בלי קשר... מקווה שהבירה לא תאכזב יותר מדיי...

רוני ולדמן - מבשלת רות's picture

Location

נחל יבנאל 14
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 03/17/2013

אין צורך לפרק את המקרר.

קונים בקר, ומחברים את הזנת החשמל למקרר דרך הבקר.

חיווט הבקר הוא פשוט מאוד, אם אין לך בעיה להתעסק עם חיבורי חשמל (בעקרון לחבר אליו שקע ותקע ויציאות המתאימות)

ממליץ על הבקר הזה:

http://www.ebay.com/itm/Microcomputer-Temperature-Controller-STC-1000-Kitchenware-with-sensor-220Vac-/360880648658?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item540629b1d2

מנסיון, כדאי לרכוש בקר שיכול לשלוט גם על קירור וגם על חימום, כך בחורף תוכל לחבר אליו נורה או גוף חימום אחר, שישב בתוך המקרר ויחמם בעת הצורך.

גיל's picture
Offline

Location

מאור
מאור
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 05/04/2010

גם אם התירוש ישב בטמפרטורות גבוהות, שווה להמשיך בתהליך ולטעום בסוף - יש סיכוי לא רע שהתוצאה תהייה בהחלט ברת שתייה. לכן מומלץ להמשיך ולנסות ולקרר אותה ואת הסביבה ככל שניתן, יש כל מיני תהליכים שקורים בתירוש וכדאי שהטמפרטורה תהיה קרובה לאידיאל ככל שניתן. לגבי מקרר עם בקר, חפש פה בפורום, היו ה-מ-ו-ן דיונים בנושא, חלקם גם כולל תרשימים של החיווט הנדרש - לא צריך לגעת במקרר אבל כן צריך לחבר את הבקר עם כמה חוטים (הזנת חשמל, שקע אליו יתחבר המקרר וכו'). חשוב לציין שההתעסקות בחיבור חוטי חשמל יכולה להיות מסוכנת וצריך להעזר בחשמלאי מוסמך בביצוע העבודה.

מעוניין לחלוק שק לתת חיטה - צרו קשר כאן או בנייד 054.261.0303

www.bronsteiner.com

תומר רונן's picture

Location

הרקפת 5
שדרות
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 12/14/2010

+1. (גיל, המשך התשובה שלי לא קשור ללוגו שלך!)

מניסיוני, אין כל בעיה לתסיס בירה בטמפ' חמות! נכון, יהיו טעמי לוואי, יהיה ייצור מוגבר של אסטרים ואלכוהול גבוהה. יש בזה משהו רע? זה אומר שזה לא טעים? אחרי הכל כל רצוננו פה הוא לעשות בירה מיוחדת ומעניינת!

מבחינה מקצועית - הטמפ' פחות קריטית בתחילת התסיסה האירובית (שלב ההסתגלות והריבוי) ואף מומלץ להתחיל בטמפ' גבוהה (24), בשלב הבא אחריו הקירור הוא קריטי למשך היומיים הבאים לערך (עד תום הסוכרים), מבשלות רבות נוהגות לאחר השלב האירובי, לקרר את הבירה לגבול התחתון של השמרים) ולאפשר לתסיסה לחמם את הבירה, לרוב עד 20, אחר גם טיפה יותר בשלב האחרון של התסיסה אינו משמעותי כמו בתחילת התסיסה.

דעתי - גם בהתססת בירה חמה, מתקבלת בירה! בוא נחכה לתוצאה לפני שקברנו את הבאצ' וקראנו עליו קדיש. מחקרים מלמדים (עשינו גם ניסיון כזה עם טעימה של 10 טעמי לוואי בבירה, בחסותו של נעם שליו ואירוחו של רוני ולדמן) וראינו שכל אחד מאיתנו רגיש יותר לטעמים מסויימים ופחות לאחרים. אנו כקבוצה (יש לזה אישרור מחברת טמפו) פחות רגישים לטעמי סולפית בבירה :). לכן, כל עוד הבירה לא הזדהמה, הכל בסדר! גם תסיסה חמה, גם תסיסה קרה (השמרים משנים את פעילותם בדיוק כמונו) בסוף יש בירה, בוא נטעם אותה, כדי שנוכל גם להשוות (חלק מתהליך למידה!).

ועכשיו נקודה נוספת למחשבה לכולנו:

אני מרגיש כאילו הפכנו להיות התוצאה של ניסוי הקופים הנ"ל, בקצרה: 5 קופים רעבים, אשכול בננות תלוי, סולם. כל קוף שמנסה לטפס על הסולם להגיע לבננות, שאר ההקופים מקבלים מקלחת לא נעימה (קרה\שפריץ...) וכתגובה פועלים באלימות כלפי הקוף המנסה לטפס על הסולם. בהמשך מחליפים את הקופים ומפסיקים לבצע את המקלחת, אך הקופים (אפילו אלה שלא חוו מקלחת מעולם) ממשיכים לפעול באלימות כלפי הקוף המנסה לטפס בסולם בלי לדעת כבר למה.

הניסוי מטרתו הייתה לחזק את נושא הדעה הקדומה. 

אסביר את כוונתי בציון הניסוי. מטרת הפורום היא ליצור סביבה שכלתנית, מלמדת, חינוכית, מעשירה ומפתחת לכולנו. לשם כך, כדאי שנשתף מניסיוננו וחוויותנו, ואת התשובות נבסס על עובדות, ידע או השערות עם סימוכין (ניסוי עם תוצאות) ופחות על דעות קדומות והשערות ללא בסיס. ברור לי שכולנו רוצים לכתוב ולהשמע, אך אם אין לנו את התובנה, בו נשאיר את הבמה לגורם אחר מאשר לציין 'דעות קדומות'.

הדעות הקדומות לצערי, קצת מסרסות אותנו...

Offline

Location

גדליהו
haifa
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 06/08/2014

תודה לכול העונים!

בנתיים ממשיך לנסות ולקרר את הבירה במידת האפשר (חולצה רטובה ומאוורר...).

אעדכן איך ומה יצא...

רוני ולדמן - מבשלת רות's picture

Location

נחל יבנאל 14
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 03/17/2013

הי תומר,

אני קצת מבולבל.

מהרבה אנשים מנוסים אני שומע שעדיף להגיש את השמרים בטמפרטורה נמוכה מטמפרטורת התסיסה המומלצת, ואז לתת לטמפרטורה לעלות לטמפרטורת התסיסה.

יש לכך גם הסבר, שאני לא זוכר אותו כרגע (הגיל...)

ממך אני שומע דווקא ההפך, להגיש את השמרים בטמפרטורה גבוהה מטמפרטורת התסיסה.

אתה ואחרים, אולי יכולים לעשות סדר, מה היתרונות והחסרונות (או הבדלים מבחינת התוצאה, זה לא חייב להיות טוב או רע) של שתי השיטות.

Offline

Location

גדליהו
haifa
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 06/08/2014

עדכון קצר למתעניינים:

הבירה סיימה את התסיסה בבקבוקים, שמח לבשר שיצאה בירה ברת שתייה!

היא מעט חמוצה (אולי אלה הטעמים האסתרים שהוזכרו בפוסט), ולדעתי יש בה אחוז אלכוהול גבוה יותר מהרגיל (לפי הטעם וההשפעה... לא לפי הידרומטר שאין לי...) אבל בהחלט טובה לדעתי...

תודה לכל המגיבים!

נ.ב

אני בחיפושים אחרי מקרר קטן או מקרר יינות על מנת לבשל בירה גם בקיץ, אם מישהו שומע על משהו באיזור חיפה אשמח להפניות.