מאחר ושמרי לאגר יקרים ומצריכים הגשת 2 חבילות, אני רוצה לקצור את השמרים מהתסיסה.
מה התהליך אם כן?
האם פשוט לאסוף מלמעלה? או לחכות לסוף התסיסה ולאסוף מהתחתית?
מאחר ושמרי לאגר יקרים ומצריכים הגשת 2 חבילות, אני רוצה לקצור את השמרים מהתסיסה.
מה התהליך אם כן?
האם פשוט לאסוף מלמעלה? או לחכות לסוף התסיסה ולאסוף מהתחתית?
במקרה של שמרי לאגר מקובל לקצור מתחתי המיכל לאחר התסיסה.
+1.
אל תשכח, לאגר = תסיסה תחתית.
בהחלט ניתן לקצור שמרים בסיום או במהלך התסיסה :)
+1
'קצירת שמרים' היא תהליך איסוף השמרים. שמרי אייל נהוג לקצור מחלקו העליון של המיכל במהלך היום השני עד הרביעי לתסיסה, בהם ישנו ראש קצף מעל הבירה ומכיל בין היתר שמרים חיים ופעילים.
שמרי לאגר, אינם עולים על פני השטח כמו שמרי האייל, לכן קצירתם היא מתחתית המיכל, דבר המקשה על קצירת השמרים החיים והפעילים מבין השמרים המתים ששקעו גם הם על תחתית המיכל. ניתן להבדיל בין השמרים המתים לפעילים על פי גוונם (כהים = מתים, בהירים = חיים).
לאחר קצירת השמרים, נהוג לעשות תהליך של שטיפת השמרים. התהליך מורכב יותר ומצריך להתסיס את השמרים במיכל קטן עם מעט מים וסוכרים, ובו, השמרים המתים שוקעים מהר לתחתית, ואילו השמרים החיים נשכבים עליהם. כך, אוספים כל פעם את שכבת הביניים, מספר פעמים. מומלץ להתסיס עם אבן חמצן, כידוע בנוכחות חמצן השמרים מתרבים ולא מייצרים אלכוהול.
מאחר והתהליך מורכב (עוד יותר ממה שפירטתי בקצרה) מצריך אמצעים מתאימים, עבודה נקייה וסטרילית, בסביבה מבוקרת נקייה וסטירלית ומצריך הבנה בבדיקת טיב השמרים ומאחר וקלקול ואיבוד באצ' הוא כואב יותר (גם לאגו וגם לכיס) אני אמליץ או לעשות סטרטר (בהתאם לצרכים) או להשקיע כמה שקלים בודדים ולקנות חבילת שמרים נוספת.
בהמשך לכל תשובותיכם ולבלבולי שלאגר זו תסיסה עילית,
האם ישנה אפשרות הגיונית פשוט לשמור את השמרים ככה במיכל למשך מס' ימים ולמלא פשוט תירוש על השמרים הנ"ל?
אפשר, אבל עדיף להעביר אותם למיכל מחוטא ולהציף במים מורתחים ומקוררים. כך גם תיווצר לך הפרדה בין השמרים הטובים למוצקים הבלתי רצויים שנשארו מהתסיסה הראשונה.
+1
מה שנקראה 'שטיפת שמרים' - הפרדת השמרים משאר המשקעים ובשאיפה גם משמרים מתים. תהליך הריקבון שעלול להתפתח לך, עלול לייצר טעמי לוואי.
הכי מומלץ - לקחת שמרים פעילים, בלב התסיסה, ולהעבירם למיכל נוסף לשם התססתו.
אופציות נוספות -
1. ביצוע סטרטר לשמרים מבירה מבוקבקת (לפחות שבועיים). לקחת את סוף הבקבוק עם המשקעים ולבצע איתו סטרטר יום קודם לבישול ועם הרבה חמצן.
2. ביצוע סטרטר לשמרים יבשים חדשים משקית קודם לבישול ועם הרבה חמצן.
חשוב לציין - משמרים 'משומשים' שעברו כבר תסיסה, יתקבלו טעמים וטעמי לוואי שונים משמרים חדשים שעוד לא התסיסו בירה (לטובה ולרעה)! (אך יתכן שגם לא תבחין בכך בכלל).
תומר, למה סטארטר משמרים שעברו ביקבוק הוא עדיף על סטארטר מסוף של תסיסה ?