שלום,
קניתי חומרים ניקוי וחיטוי של pbw ו- star san.
משהו יכול להסביר לי במילים פשוטות איך להשתמש בהם נכון?
בתודה מראש,
דניאל
שלום,
קניתי חומרים ניקוי וחיטוי של pbw ו- star san.
משהו יכול להסביר לי במילים פשוטות איך להשתמש בהם נכון?
בתודה מראש,
דניאל
הי דניאל,
קודם כל, כדאי להכיר את האבחנה בין "ניקוי" לחיטוי". שני המושגים חשובים מאוד לבשלן הביתי אבל כל אחד שונה מעט וכולל שימוש בחומרים אחרים. ניקוי - משמעו ניקוי הציוד שיהיה נקי מאבק, לכלוך, כל דבר שיכול לסייע לחיידקים ויצורים אחרים שיכולים לזהם את הבירה לשגשג ולהתחבא מפני חומר החיטוי. זהו כמובן תמיד השלב המקדים לחיטוי. מומלץ תמיד לנקות את הציוד עם סיום השימוש, ככה הוא מתבצע בקלות. חיטוי - חיסול הבקטריות והחיידקים שעלולים לזהם את הבירה. חומרי חיטוי לא בהכרח יסירו לכלוך והיעילות שלהם בשימוש על ציוד מלוכלך פחותה משמעותית.
[עד כאן חפירה לא קשורה] לגבי שאלתך, PBW אני פחות מכיר. לגבי סטאר סאן המינון המקובל לשם חיטוא הציוד הוא 15 מ"ל ל-10 ליטר (אני משתמש ב1.5 מ"ל בתוך ליטר) וזמן המגע הדרוש הוא בערך 15 שניות. חשוב לדעת שגם הקצף של הסטאר סאן מחטא ככה שלא צריך להלחץ מההקצפה שנוצרת. אגב, יש חומר המדולל כושר עמידות שמאפשר שימוש חוזר לאורך זמן, אם כי לאחר תקופה יש הממליצים להקפיד על מגע ממושך יותר. אם החיטוי נעשה על ידי הכנסת ציוד שבא במגע עם תירוש (מדחום למשל) לתוך הסטאר סאן אני כבר לא בטוח כמה כדאי לשמור אותו. דרך נוחה אחרת להשתמש בסטאר סאן היא על ידי שפריצר.
רק הארה קטנה,זמן המגע הרצוי starsan ע"פ היצרן הוא דקה, למרות שרוב הדעות ברשת אומרת 30 שניות.
כל המרבה, הרי זה משובח!
Pbw למהול כף שטוחה לליטר מים ב70 מעלות לערבב שלא יהיו גושים ומשקעים
להרטיב את המשטח עם החומר, אני פשוט עושה קרצוף ראשוני, להמתין 15 דקות ולקרצף חזק עם סקוטץ
לשטוף עם מים חמים
אני גם עובר שוב עם סבון כלים ואז שוטף הכל שוב עם מים
בהצלחה
במקום pbw אפשר גם סודה קאוסטית לפי הוראות ייצרן
תודה על התגובות.
הבנתי מספר שכדאי לשים את כל הכלים שצריכים ניקוי במיכל תסיסה מלא במים עם חןמר ניקוי (pbw) לשטיפה.
פשוט נראה לי קצת בזבזני להשתמש ב 20 ליטר מים לשטיפה. ואם זה הדרך הטובה, כמה זמן להשאיר בהשראיה לפני השטיפה עם מים זורמים?
לגבי החיטוי star san האם שימוש בשפריצר אחרי השטיפה מספיק טוב (אני מעדיף לעבוד עם שפריצר)?
לא צריך השראיה בחומר?
תודה,
דניאל
לגבי הסטאר סאן והשפריצר - בהנחה שהשפרצת על הציוד כך שכולו בא במגע עם החומר למשך 15 שניות - זה מספיק. לחיטוי בקבוקים למשל יש מתקן ייעודי שמאוד עוזר ובעצם גם משפריץ את החומר אבל בצורה שמבטיחה את המגע של החומר עם כל פנים הבקבוק. אין צורך בהשרייה (אם אתה מתכוון להשארה בנוזל לזמן ארוך), זמן המגע הדרוש קצר מאוד.
גיל די עבר על הדברים, אך השאלה שלך מראה שיש לך צורך בעוד קצת ביטחון בנושא. ניקיון וחיטוי זה הדבר החשוב ביותר בעשיית בירה.
תהליך עבודה נכון בעשיית בירה יהיה - שטיפה, ניקוי, שטיפה, חיטוי - ביצוע פעולה - שטיפה, ניקוי, שטיפה, חיטוי.
שטיפה מטרתה להסיע את הלכלוך.
ניקוי מטרתו לפרק את הלכלוך ולקשור אותו לחומר הניקוי (כל חומר ניקוי בנוי לפרק ולקשור חלקיקים אחרים: שמנים, חלבונים, אבק...).
חיטוי מטרתו לפרק את הבקטריות ושאר המזהמים (כל חומר חיטוי תוקף בצורה שונה את התא החי - הקרסת דופן התא, פירוק חלבוני התא....)
המים הם בעצם ממס בו אנו ממיסים את נוזל הניקוי\חיטוי.
ישנם 4 פרמטרים בשימוש בחומר ניקוי\חיטוי המשפיעים על האפקטיביות שלו: ריכוז, טמפ', זמן מגע, כוח.
הרציונל: כאשר אנו לא יכולים לשפשף (כוח) למשל, אנו נפצה על כך באחד הפרמטרים האחרים: ריכוז גבוהה יותר, טמפ' גבוהה יותר, זמן מגע ארוך יותר. לכן, השרייה היא שימוש בזמן מגע ארוך יותר, המתאים לציוד אשר קשה לנקותו, צנרת למשל.
לשם השגת ניקוי אפקטיבי יותר כדאי לעבוד בריכוז גבוה, טמפ' גבוהה ולזמן מגע ארוך יותר. אך כמו שניתן להבין, ברגע שכל הלכלוך הוסר (פורק ונקשר) אין כבר אפקטיביות לתהליך הניקוי. כנ"ל לגבי חיטוי. לכן, העלאת הריכוז היא אפקטיבית בטווח מסויים ביותר, מעבר לכך, בזבזנית.
הבהרה בנושא חומר חיטוי - בכל מקרה, כדאי להשתמש בחומר טרי ובריכוז המומלץ. במידה ולא שוטפים את הכלים לפני ביצוע הפעולה (מילוי בירה למשל) לא כדאי שריכוז החומר יהיה גבוהה מדי, עלול לדפוק את הבירה. בנושא טריות - חומרי החיטוי הינם נדיפים מאוד לרוב. לתפיסתי, עלות מול הפסד, עדיף להוציא בכל פעם מ"ל וחצי סטארסן טרי (5 ש"ח) מאשר לקחת סיכון ולדפוק באצ' (100-150 ש"ח ושבועיים שלושה של השקעה וציפייה).
תודה רבה