שלום. כמה שאלות של מתחיל..
בישלתי אמבר אייל השבוע והבנתי שכשמסתיימת התסיסה העיקרית כדאי להעביר למיכל אחר..
מישהו יכול לתת לי דגשים על ההעברה עצמה? (מה צריך, מומלץ,אסור, לעשות)
ההעברה צריכה להיות באמצעות סיפון או מהברז בתחתית החבית?
תודה לעונים:)
שלום. כמה שאלות של מתחיל..
בישלתי אמבר אייל השבוע והבנתי שכשמסתיימת התסיסה העיקרית כדאי להעביר למיכל אחר..
מישהו יכול לתת לי דגשים על ההעברה עצמה? (מה צריך, מומלץ,אסור, לעשות)
ההעברה צריכה להיות באמצעות סיפון או מהברז בתחתית החבית?
תודה לעונים:)
שלום ידידיה,
מה אתה רוצה להשיג בהעברת הבירה?
אם אתה לא מתכוון לעשות דריי הופינג (גם כאן גורסים שאין צורך בסקנדרי) או איחסון לזמן ארוך לפני ביקבוק או הוספת מרכיבים שלא בושלו אין בעצם שום סיבה להעביר ממיכל התסיסה למיכל אחר.
ספר לנו מה אתה רוצה להשיג ונחלוק איתך את מחשבותינו בנושא.
הכוונה בהעברה למיכל אחר היא כדי להפחית את כמות המשקעים בבקבוק
אין שום סיבה להעביר לסקונדרי בכדי להקטין המשקעים בבקבוק.
אם אתה לא משתמש בשום תוסף כמו ווירפלוק או ג'לטין ושאר מיני מצלילים לא צריך העברה.
השיטה העדיפה עלי לאחר סיום התסיסה (אצלי תסיסה לפחות שבועיים) הינה קולד קראש.
מורידים את הטמפרטורה, בהנחה שאתה שולט על הטמפרטורה, לשלוש מעלות ליומיים שלושה, התהליך גורם לכל המוצקים לשקוע לתחתית מיכל התסיסה ולהתקשותם, הבירה לביקבוק תהיה צלולה.
היי בועז,
האם בהמלך התסיסה שאורכת שבועיים צריך להחליף מיכל?
אין שום בעיה בהתססה במשך שבועיים באותו מיכל. זה הנוהל הקבוע אצלי (ואצל רבים אחרים).
היי בועז,
האם בהמלך התסיסה שאורכת שבועיים צריך להחליף מיכל?
כפי שציינתי בתשובה קודמת......אין שום צורך בהעברת הבירה ממיכל למיכל בעת התסיסה!
לאחר סיום התסיסה יש המעדיפים להעביר למיכל אחר משני (סקונדרי) בכדי:
1. לבצע דריי הופינג (יש הגורסים שאין צורך לעשות דריי הופינג במיכל משני).
2. הוספת תבלינים או חומרים לשם ארומה או טעם לאחר התסיסה.
3. לשם איחסון לתקופה ארוכה, לאגר ובירות שעדיף לאחסן תקופת מה לפני ביקבוק (בארלי ווין לדוגמא).
מי שמוצא סיבות נוספות מוזמן להעשיר את ידיעותינו.
אני מבצע את הגיזוז ע"י הוספת 150 גרם סוכר ענבים
מעביר את הבירה למיכל משני כדי לבצע סינון ראשוני (משקעים )
ואז אפשר לערבב את סוכר הענבים המומס עם הבירה
ממתין עוד כשעה כדי להפטר מעוד קצת משקעים
ואז מעביר לבקבוקים לתסיסה נוספת של שבועיים במקום מוצל וקריר
שלום, אני אנסה להסביר מה אני עושה. זה קצת בניגוד לדברים שנאמרו פה למעלה.
אבל מה לעשות, ככה אני עושה. לפעמים יוצאות לי בירות דווקא טובות.
את מרבית הבירות שלי, לאחר תם התסיסה, אני מעביר למיכל יישון למשך של 4 ימים עד שבועיים נוספים תלוי בסגנון הבירה.
מטרת הפעולה הוא סיום התסיסה המשנית, וזאת לפני שהבירה נכנסת לבקבוקים וזאת על מנת להימנע מטעמי לוואי וטפלות בבירה.
אני עושה זאת על ידי סיפון הבירה ממיכל אחד למיכל משני.
בתם תקופת היישון, אני מעביר את הבירה לבקבוקים.
את הסוכר אני מעביר בהתאם לנפח הסופי שקיבלתי, ולא על פי כמות הסוכר שמגיע עם הקיט שקונים בחנויות.
בשמחה!
המטרה של העברה ממיכל ראשוני למשני היא לשמור על ניקיון הבירה הן מלכלוך ומשקעים והן מטעמי וארומות לוואי העלולים להתפתח בה.
מי שחזה בתסיסה במיכל שקוף, מבין שבתוך מיכל התסיסה, בשלב האגרסיבי שלה יש סערה מלאה במערבולות המערבבות את כל הנוזל והמשקעים שבו. בתום שלב זה של תסיסה, כל המשקעים הגדולים, באופן יחסי, בהם שמרים מתים, כשות ושאר חלקיקים לא רצויים, שוקעים מיד. בהמשך, לאחר תום כל שלבי החיים של השמרים, ישקעו גם אלו, פרק הזמן משתנה בהתאם לטמפ' הסביבה, גרביטי התחלתי, מינרלים וזן השמר.
בשלב זה, שלרוב מגיע בתום 7 עד 14 יום, נשאר לנו כתר על המיכל תסיסה המתחיל להתייבש ומרכיביו מתחילים להתפרק, ובתחתית ישנה בוצה המכילה את כל המשקעים, בהם שמרים מתים, חלבונים ועוד המתחילים להתפרק. מלבד זאת, גם שמרים חיים, שלא זכו להשלים את השלב האחרון של הצטיידות לקראת השינה מתחילים לעכל תאי שמרים אחרים ואת עצמם ובכך לפלוט טעמי לוואי.
השפעת טעמי הלוואי גדלה ככל שטמפ' האיחסון של הבירה לאחר שלב התסיסה גבוהה יותר, ממושכת יותר וכמות הנוזל (גודל הבאטצ') גדולה יותר ומכאן גם כמות משקעים גדולה יותר. על מנת להמנע מכל זה, ומתופעות שליליות נוספות שלא ציינתי, מומלץ להפריד בין המשקעים לנוזל, זאת בלי כל קשר לתוספות לבירה כפי שבועז ציין (דרי הופינג, תיבול וכו').
תהליך ההפרדה, כלומר העברה ממיכל למיכל, מומלץ שיתרחש על פי עיקרון של שטיפה-ניקוי-שטיפה- חיטוי.
מציבים את המיכל המלא במקום גבוהה יחסית (אלא אם יש לך סיפון אוטומטי), ונותנים לו לנוח לפחות חצי שעה, עדיף יותר!
מבצעים ניקוי וחיטוי לצנרת, למיכל השני, לצנרת ולסיפון (רצוי שיהיה לו מתקן המונע שאיבה מהתחתית, עדיף תמיד מיכל תסיסה עם ברז. לאחר שהמיכל נח מספיק, מעבירים בזרימה איטית, את הבירה לתחתית המיכל השני. חשוב מאוד להקפיד שלא יהיה איוורור של הנוזל! (כלומר שלא יכנסו בועות אויר לנוזל ושלא תיהיה הקצפה). מסיימים, סוגרים, מזיזים בזהירות למיקום החדש. שוטפים את כל הציוד המלוכלך, מומלץ בסבון ומומלץ גם חיטוי.