כמה שאלות בקשר להבשלה ויישון

3 תגובות [לתגובה האחרונה]
תאריך הצטרפות לפורום: 05/26/2014

אהלן, יש לי כמה קצוות שאני רוצה לסגור ואשמח אם תעזרו בנושא.. 

 

1.אם נתתי לבירת חיטה לשבת בבקבוקים במשך שבועיים בטמפ׳ של 20 מעלות, ואחרי זה הוצאתי את הבקבוקים ממקרר התסיסה והיא פתאום עוברת לטמפ׳ של 26 מעלות- זה פוגע בה באופן משמעותי? בכל מקרה אחרי כמה זמן עדיף לא לשתות בירה שישבה בתנאים כאלה?

 

2. בישלתי סטאוט, הבנתי שמומלץ ליישן אותו בטמפ׳ של 3-4 מעלות. אם אני מיישן אותו חודש בטמפ׳ כזאת ואחרי חודש מוציא אותו לטמפ׳ החדר- זה יפגע בבירה? (ברמה שעדיף מההתחלה לשמור אותה בטמפ׳ החדר?)

 

3.באופן עקרוני - כל סוג בירה עדיף ליישן בטמפ׳ נמוכה (3-4 מעלות) אחרי שהיא הבשילה?

האחים דופין's picture

Location

אבן יהודה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 12/03/2011

באופן עקרוני, כשאתה מעביר בירה לתסיסה שנייה בבקבוק, עניין הטמפרטורה כבר נהיה זניח,
מן הסתם לא הייתי משאיר את הבקבוקים בחוץ בחום הארץ ישראלי שלנו,
אבל גם טמפרטורת החדר היא מספיק טובה בשביל גיזוז ויישון.

ודווקא עדיף שטמפטורה לא תהיה נמוכה כמו שציינת כי אחרת השמרים נרדמים ואין תסיסה שנייה בבקבוק,
שלהבדיל מהתסיסה הראשונה היא קצרה למדי ואורכת ימים ספורים, כל הרעיון ביישון בירה היא כדי שהטעמים יתאזנו,
וזה לא כמו לאגרינג, אלא דווקא בבירות כבדות עם אחוז אלכוהול גבוה.

בכל מה שנוגע למעבר בין טמפרטורות, לי באופן אישי לא הייתה שום בעיה,
מה שמשפיע על הטעם בבירה זו טמפרטורת ההגשה, כלומר הטמפרטורה ברגע שבו אתה שותה את הבירה.

דניאל אלמן's picture

Location

כפר דניאל
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/06/2011

תהליך ההגזה יכול לקחת 10-20 יום בטמפ החדר או בטמפ תסיסה

לאחר מכן כדאי את כל הבירות לשמור בקירור להאט את קצב דעיכת הארומה

ובגלל שרז יש תמיד בירה קרה בשלוף...

Theres nothing like a good brew

תומר רונן's picture

Location

הרקפת 5
שדרות
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 12/14/2010

שני הנושאים קשורים זה בזה וחופפים, אך אינם בהכרח זהים.

אתחיל בכלל ברזל - קור מאט ואפילו מפסיק תהליכים ביולוגיים (קרוב ל0 מעלות), וטמפ' החדר והסביבה מאיצה אותם באופן יחסי. קירור הבירה לטמפ קרובה ל0 מעלות, יסייע בהצללת הבירה לאחר התסיסה, כאשר היא עדיין במיכל ותסייע לשמר את בקבוקי הבירה לאורך זמן ארוך. אך הקור לא יסייע כלל להבשלת הבירה אלא להיפך, יעכב מאוד את הבשלת הבירה ויאט אותה ומכאן שגם לא יסייע ליישון הבירה. אין שום בעיה לאחסן בירה בטמפ' החדר ולשתות אותה לאחר חודשים רבים.

הבשלת הבירה - התבגרותה או התאזנותה, משתנה בהתאם לסגנון הבירה ומרכיביה. כלל אצבע אומר שככל שהבירה בהירה, דלת אלכוהול ודלת כשות, תהליך ההבשלה קצר ומהיר יותר. ומכאן, שככל שהבירה כהה יותר, אלכוהולית יותר וכשותית יותר (ביחד ולחוד) זמן ההבשלה ארוך יותר. כלומר, התאזנות הטעמים, המתוקים כנגד המרים אורכת יותר זמן. הבשלה של בירה בהירה וקלילה תיקח שבועיים עד חודשיים, בירה כהה וכשותית תבשיל לאחר 4 חודשים ואף יותר.

יישון הבירה - תהליך של יישון בירה הוא תהליך הנהוג בבירות מהמקרה השני שציינתי, ומטרתו לחוש את שינוי הטעמים בבירה והתפתחותם לאורך הזמן. ישנם סגנונות כמו בארלי-יין, שאם הבירה לא יושנה מספיק ולא פיתחה טעמי חימצון, היא אינה עונה לקריטריונים. לרוב, אנו מיישנים בירה שאינה מיועדת לכך, על מנת להבין איך טעמי הבירה מתפתחים ומשתנים, בעיקר מתוך סקרנות וחלקנו גם על מנת להבין מה התוקף הרצוי לבירה הספציפית הזו (בתוקף, איני מתכוון למתי הבירה מתקלקלת, כי אם הבירה נעשתה כראוי, היא אינה מתקלקלת, אלא בעיקר מתחמצנת במשך הזמן. התוקף שניתן לה, יהיה בעצם המועד בו הבירה הגיע לשיאה ומכאן משתנה וכבר אינה כמו שנרצה שישתו ויחוו אותה). היישון לרוב יעשה כמו יין, במקום אפל (ארגז או ארון סגור למשל) וקריר (טמפ' חדר או פחות).

ניתן כמובן להאיץ את תהליך ההבשלה וגם את היישון ולצמצמו עד למספר ימים ואפילו דק' באמצעות חום, ולכן אנו נמנעים מלאפשר לבירה בבקבוקים להתחמם יתר על המידה. אם בכל זאת רוצים לצמצמם את משך ההבשלה, ניתן לחמם את הבקבוקים בצורה מבוקרת ועד לטמפ' פיסטור (60 מעלות) לפרק זמן קצר של כמה דק'. פעולת הפיסטור מסייעת בייצוב הטעמים (פוגעת בשמרים, בחלק מהאנזימים והבקטריות) ומאיצה תהליכים ביולוגיים וכימיים הקשורים במולקולות הטעם. אך אם פעולה זו לא תתבצע תחת בקרה, פיקוח והבנת התהליך, לא יתקבלו תוצאות אחידות ואולי אף שליליות.