שמרים לתמד מתוק -- עם השמדה עצמית

9 תגובות [לתגובה האחרונה]
גל ולנסי's picture
Offline

Location

פרדס חנה- כרכור
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 10/17/2013

היי חברים,

ערכתי קצת את ההודעה כי היא היתה מבולגנת. מקווה שעכשיו זה יעשה יותר סדר בראש.

אני רוצה לעשות תמד דבש -classic mead שיהיה לכיוון המתוק או חצי מתוק. לא מפחד מאחוזי אלכוהול גבוהים. אבל זו לא המטרה העיקרית. שיהיה טעים כן.

מכיוון שאני לא מעוניין בתמד יבש כמו הערבה. וגם לא ממש בעניין של סולפיט, תהיתי איזה שמרים יתנו עבודה טובה ועדיין ישאירו קצת מתיקות על הלשון. קראתי על כך די הרבה ויש כמה הצעות לכוון לOG גבוה יחסית שיהפוך לאלכוהול גבוה ויהרוג את השמרים ובכך ישאיר מתיקות מאחור.

מכיוון שאין לי חבית, אני מניח שאצטרך ללכת על שטוח וטעים. אם יש רעיונות אחרים, אני פתוח ומזומן לניסויים.

יש לי כרגע בנמצא 5 קילו דבש פרחי בר שמיועד למטרה הזו. למישהו יש ניסיון עם תמד קלאסי שיצא טוב עם שמרים שאפשר למצוא פה בארץ?
חשבתי על us-05 עם טמפרטורה יחסית נמוכה. משהו כמו 17 מעלות ותוספת DAP לחיזוק המצברוח. ולכוון את המתכון לאיזור ה13% אלכוהול. יש גם gervin #3 שמחכים במקרר סתם כך. אבל הבנתי ששמרי שמפניה ייבשו את התמד לחלוטין. ואני לא בטוח שמתכון של 20-22% אלכוהול זה מה שאני מחפש.

אולי רעיונות אחרים מחוץ לקופסה?

נ.ב. בברו פארטי האחרון טעמתי mead או בירה על בסיס דבר שהיה מוגז עדין וטעים. בבקבוק. לא יודע מי עשה אותו ומה היה המתכון. אבל זה היה מעולה.

 

! Yeast is a very strange and entertaining lifeform

Location

ההסתדרות
הוד השרון
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 05/02/2013

הי גל,

ליאור הברון פה מהאתר עשה לדעתי את התמד המוגז עליו דיברת.

אני הכנתי תמד גם כן שיצא מצויין לדעתי, מתוק ומתובל עם שמרי לחם מהמתכון הבא:

http://www.homebrewtalk.com/f80/joes-ancient-orange-mead-49106/

אחוז האלכוהול לדעתי סביב ה 10% והוא רק משתבח השמרים שהשתמשתי בהם הם המקוריים מהמתכון.

והכנתי תמד משמרים נוזליים יעודיים WLP720 לא מתובל, שיצא נחמד.

יש לי את שני סוגי השמרים עדיין, אם אתה מעוניין.

גל ולנסי's picture
Offline

Location

פרדס חנה- כרכור
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 10/17/2013

היי יהודה,

האם הגזת את התמד שלך או השארת אותו שטוח?

תוך כמה זמן הוא היה מוכן לשתיה? באמת חיכית חצי שנה??

 

! Yeast is a very strange and entertaining lifeform

Location

ההסתדרות
הוד השרון
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 05/02/2013

לא הגזתי, למיטב ידיעתי ליאור גם לא הגיז הוא פשוט ביקבק טרם הזמן וכך הוא יצא מגוזז...

אני חיכיתי משהו כמו חצי שנה ולא הגזתי, וכשאומרים על משקה שהוא שטוח מתכוונים למורכבות הטעמים בד"כ ולא למוגז לא מוגז

גל ולנסי's picture
Offline

Location

פרדס חנה- כרכור
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 10/17/2013

flat vs carbonated. שטוח מול מוגז... לא יצא לי תרגום טוב כנראה.. Laughing

האמת שאני קצת חושש משמרי הלחם.. אולי ננסה את הwlp720.. יש מצב שזה יניע אותי להכין סופסוף סטארטר כמו שצריך. (כל החלקים לסטיר פלייט מחכים במחסן כבר די הרבה זמן גם כך..)

 

 

! Yeast is a very strange and entertaining lifeform

Location

ההסתדרות
הוד השרון
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 05/02/2013

מי שחושש תמיד מפקשש...Wink

בהצלחה!

Offline

Location

יאיר כ"ץ 10
חיפה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 05/13/2013

שאלה על תמד שטעמתי אותו השבת לאחר 9 חדשים.

השתמשתי בשמרי לאגר לתמד, לא קריטי כרגע הכמויות, מכיוון שהבעיה העיקרית שלי הוא טעם חזק של שמרים שעדיין קיים.

התמד בוקבק עם שאריות סוכרים.

האחים דופין's picture

Location

אבן יהודה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 12/03/2011

קצת באסה שרק עכשיו אני רואה את הפוסט הזה.

בכל מקרה, לפני שנה פתחתי שרשור על הכנת תמד מתוק:
http://zion.e-snif.com/content/%D7%A2%D7%93%D7%9B%D7%95%D7%9F-mead

אחד יצא עם טעם לוואי, כי הוא תסס בטמפרטורה גבוהה מדי (מסתבר ש-20 מעלות לתמד זה חם מדי).
אני משתמש בו מדי פעם לאפיה של עוגות או לחמים.

השני יצא מצויין ונשאר לי ממנו ממש קצת, הוא תסס בטמפרטורה של 17 מעלות צלזיוס (ולא יותר!),
במשך שלושה חודשים עד שהוא הגיע לגרביטי הרצוי.

השתמשתי בשמרים נוזליים WLP720, שאות גם קצרתי בסוף התהליך (אבל רק מהתמד המוצלח).

ועוד דבר שהקפדתי עליו - חוץ מדבש לא הוספתי כלום, אפילו את הסטארטר הכנתי רק מדבש (יחס מים דבש 1:10).

גל ולנסי's picture
Offline

Location

פרדס חנה- כרכור
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 10/17/2013

ולהלן התוצאות-

הלכתי על המתכון שהוצע פה של joe's ancient orange mead  עם כמה וריאציות שנאלצתי לעשות.

4KG דבש פרחי בר

2.5 תפוזים חתוכים לשמיניות

שלושה חופני צימוקים (75 צימוקים למי שחייב מספר)

3 כפיות קינמון גרוס (לא מצאתי מקלות באותו היום)

3 מסמרי ציפורן

קמצוץ אגוז מוסקט גרוס

3 כפיות שמרים ללחם Parisienne (לא הצלחתי למצוא פליישמן בשום מקום).

השלמת מים רתוחים עד 10 ליטר.

 

תסיסה ב19 מעלות לאורך חודשיים . תסיסה פעילה החלה בתוך 15 דקות בערך מרגע הצגת השמרים לתמד. חודש תסיסה ערנית. חודש סתם שכב שם למנוחה.

קולד קראש של יומיים ב3 מעלות. ולבקבוקים.

SG 1.115 בערך

FG 1.010 סופי.

 

משהו חשוב בנוגע לביקבוק- בגלל כל התפוזים והצימוקים בדלי התסיסה, בשלב הביקבוק מומלץ מאוד להשתמש במסננת לפני שהצימוקים מתחילים להישאב לתוך צינור במהלך ההעברה למיכל הביקבוק.

 

לפני שאגיע לטעמים והתרשמויות- ברור לי שהתמד הזה מאוד צעיר וזמן יעשה לו טוב. עם זאת בחרתי את המתכון הזה בגלל שלא היתה לי סבלנות.

התמד הזה מתוק, מאוד מאוד. כנראה שהשמרים התפגרו ב14% אלכוהול. המתכונים באינטרנט עם פליישמן הצביעו על 16% סופי. כלומר תמד יבש יותר בהשוואה למה שיצא לי. ריחות בולטים של אלכוהול, תפוזים, ודבש, התפוזים מצליחים להסוות די טוב את האלכוהול הרב. עם זאת עבורי הוא קצת תוקפני מדי.

צבע דבש יפה- אולם מאוד עכור. לא יודע אם זה הדבש, או השמרים או השאריות של התפוזים והצימוקים. אבל צלול הוא ממש לא. אולי הזמן יעשה לו טוב.

שיהיה ברור- אפשר בהחלט לשתות את התמד הזה. ומי שאוהב מתוק יאהב את זה מאוד. בערך מה שאפשר לצפות מוויקינג או נורדי אחר שסיים יום עבודה בכיבוש כפרים במדינה שכנה ורוצה משהו  לדפוק איתו את הראש, אבל בכיף. נראה לי שפעם הבאה אנסה משהו פחות אגרסיבי מבחינת הטעם והעוצמה. 

סך הכל ניסוי כיפי וטעים. בהחלט שינוי מעניין מפצצות הכשות שיצא לי לפגוש לאחרונה.

! Yeast is a very strange and entertaining lifeform

גל ולנסי's picture
Offline

Location

פרדס חנה- כרכור
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 10/17/2013

עוד עדכון-

אני אתן לתמד הזה לשבת קצת עם עצמו - בפינה בחושך. ההתלהבות הראשונית ירדה קצת. ו... יש ארומות של תפוז רקוב במקצת..  לא יודע. פעם ראשונה שלי עם תמד ותפוזים.

עם זאת, לנוכח התוצאות הללו- או שהשמרים התחליפיים פיספסו. או שהתפוזים (רבעים עם קליפה כמצויין במתכון) תרמו טעמים לא רצויים בשהייה כל כך ארוכה בדלי התסיסה. הסניטציה היתה קפדנית מאוד, המים רתוחים ומקוררים ובאופן כללי מאוד נזהרתי מבחינת זיהומים. הצימוקים הורתחו יחד עם התבלינים וקוררו... לא יודע מה קרה. אבל בגדול. די התאכזבתי.

את הניסוי הבא אני הולך לעשות במיכל קטן עם מים שמרים ודבש. זהו- ולראות מה יצא משם...

 

קצת מבאס. אבל זה מה שזה.... הנחמה שלי היא שהפורטר שעשיתי במקביל יצא פצצה.

! Yeast is a very strange and entertaining lifeform