עזרה- מתכון חיטה AG עם פרטים חסרים

12 תגובות [לתגובה האחרונה]
One Eyed Captain Brewery's picture

Location

הכלנית
כפר סבא
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 07/31/2011

היי,

לא הייתי שותף פעיל בפורום מזה כמה שנים, וגם לא בישלתי כמה שנים. אני צריך קצת עזרה.

הייתי בחנות וקיבלתי מצרכים לבירת חיטה גרמנית AG. הגעתי לא ממש מוכן וקיוויתי לקבל מתכון מודפס כלשהו עם פרטים מפורטים : / אבל זה לא ממש קרה :(

בכל מקרה, קיוויתי שתוכלו לעזור לי. 

הבאטצ' צריך לצאת בסופו של דבר 20 ליטר. 

אני לא בטוח מה צריך להיות ה OG ומה ה FG. 

אני לא בטוח בכמה מים אני צריך להתחיל את המאש. אני מבשל ב BIAB.

אני ממש ממש אודה לכם אם תוכלו לעזור לי עם כמה טיפים ונתונים קצת יותר מדוייקים בנוגע לאיך אני אמור לבשל את זה כמו שצריך. 

צירפתי למטה רשימה של כל החומרים.

 

תודה מראש!!

 

 

החומרים: (לפי הקבלה)

3.2 ק"ג לתת חיטה.

1.8 ק"ג לתת פילזנר.

0.2 ק"ג לתת מינכן 1. 

 

30 גרם כשות HLT.

שמרים WB-06.

 

נועם - שיבולת's picture

Location

נחל שורק 18
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

קפטן,

אז א., אני ממליץ לך להשתמש באיזה מחשבון בישול (און ליין, אוף ליין, חינמי, בתשלום, מה שבא לך).

ב. לגבי המתכון שלך, תכלס יש שם כ5 קילו גרעינים, מה שאמור לתת OG של בערך 1.050.

FG תלוי בטמפ' המאש שלך ובשמרים. אמור לצאת 1.010-1.014

ג. מים ל BIAB - אתה רוצה לסיים עם כ20 ליטר במיכל התסיסה, הגרעינים יספגו כ 3.5 ליטר ואידוי יגזול ממך כ3 ליטר. אז תתחיל מאש עם 25 ליטר. לקראת סוף הבישול (נניח 15 דקות לפני הסוף), תוכל לקחת מדידת גרביטי ומדידת נפח ולהחליט אם יש צורך להוסיף עוד 2-3 ליטר מים לסיר (אגב, אין לי דרך לדעת כמה תירוש נשאר לך בסיר בסוף הבישול ב DEAD SPACE).

 

כל הנ"ל מבוסס על הערכות בלבד, אבל אני חושב שזה כיוון לא רע. 

 

אגב, לגבי הגדרות, כשאתה כותב "הבאטצ' צריך לצאת בסופו של דבר 20 ליטר", למה הכוונה? 20 ליטר תוצרת בבקבוקים? 20 ליטר לתוך מיכל התסיסה (ואז יצא פחות בסוף בביקבוק), ואולי 20 ליטר בסיר בסוף הרתיחה (ואז יוצא פחות שמגיע בפועל אל מיכל התסיסה) ?


בתסיסה: סייזון , למביק בחבית אלון. בחבית: בלונד בלגי, בלונד סטאוט, פילס, אוקטוברפסט
One Eyed Captain Brewery's picture

Location

הכלנית
כפר סבא
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 07/31/2011
בנוגע לבאטצ', הכוונה היא שבסופו של דבר בבקבוקים יהיה 20 ליטר. 
ה OG שהתקבל בסופו של דבר לאחר בדיקה ברפרקטומטר יצא 1.057 (קצת גבוה, לא?)
המיכל נמצא כרגע במקרר תסיסה בטמפרטורה של 21 מעלות (הטמפ' בסדר? זה היה סוג של ניחוש, על השקית של השמרים היה כתוב שטמפ' אידיאלית היא בין 18 ל- 24 מעלות....)
בנוגע לכמות המים, גם אני הערכתי כמוך ובאמת השתמשתי ב 25 ליטר. בדיעבד, אחרי שראיתי את ה OG היחסית גבוה, אני חושב שאולי היה כדאי להתחיל ב 26 ליטר או אפילו קצת יותר. 
תודה על התשובה :)
רוני ולדמן - מבשלת רות's picture

Location

נחל יבנאל 14
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 03/17/2013

משהו לא מסתדר לי בנפחים שלך.

אם התחלת עם 25 ליטר, היו אמורים להיספג כ-3.5 ליטר בגרעינים, עוד איזה 2-3 ליטר אידוי ברתיחה, עוד 1-2 ליטר משקעים בסיר.

כמה ליטר יש לך כרגע במיכל התסיסה?

One Eyed Captain Brewery's picture

Location

הכלנית
כפר סבא
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 07/31/2011

קצת פחות מ-19 ליטר.

קח בחשבון שנשפכו איזה 100 מ"ל כי הברז משום מה היה פתוח בזמן ששכפנו מהסיר למיכל... טעות שלא אחזור עליה שוב -_-

רוני ולדמן - מבשלת רות's picture

Location

נחל יבנאל 14
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 03/17/2013

אז אם כך הכל מסתדר.

יש לך כרגע 19 ליטר, אז בבקבוקים יהיו לך כ-17 ליטר.

תכננת באץ' של 20 ליטר בבקבוקים, וה-OG היה אמור להיות בערך 1.050.

50*20/17=59

יצא לך 1.057, אז אתה בסביבה הנכונה.

אתה יכול בעקרון לדלל עם מים מורתחים בכמות הנכונה, אני אישית לא הייתי עושה את זה.

עדיף ללמוד מכך ולשפר את החישוב בפעם הבאה.

One Eyed Captain Brewery's picture

Location

הכלנית
כפר סבא
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 07/31/2011

אוקיי, 

אז לפי החישוב הזה, להבא, אם אני רוצה להגדיל את הנפח המיכל ב-3 ליטר (מ- 19 ל-22 ע"מ שבסופו של דבר בבקבוקים יהיה לי 20 ליטר), אז צריך לצאת לי:

(57*19)/22 = 49.2 OG

אני לא בטוח כמה אלכוהול זה יתן לי בסופו של דבר כי אני צריך את ה FG, ובכל מקרה אני לא חושב שזה צריך לצאת נמוך מ-50 (לפי מה שהבנתי על הסגנון), מה שאומר שאני צריך יותר גרעינים או תבלינים מעניינים (קליפות תפוז, כוסברה וכו')?

רוני ולדמן - מבשלת רות's picture

Location

נחל יבנאל 14
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 03/17/2013

החישוב שלך נכון.

אם המאש שלך היה נכון, והתסיסה שלך תתרחש כמו שצריך, אתה אמור לקבל FG של 1.012-1.014, כלומר עבור OG=1.050 תקבל כ-5%.

לגבי תבלינים, תראה איך יוצא לך הטעם הפעם, ותחליט פעם הבאה אם לשים יותר או פחות.

לגבי חישוב נפחים ל-BIAB, ממליץ לך להוריד את הקובץ אקסל המצוי כאן: http://zion.e-snif.com/downloads

בנוסף, אני מאוד ממליץ להשתמש בתוכנה לתכנון המתכונים שלך.

אני, כמו רבים אחרים משתמש ב-BEERSMITH, תוכנה מצוינת שאני ממליץ עליה בכל פה, אך עולה כ-100 ש"ח, ולדעת חלק מהמבשלים מורכבת מדי.

אם אתה מעוניין במשהו פשוט יותר וחינמי, רבים משתמשים ב-BREWTOAD.

נועם - שיבולת's picture

Location

נחל שורק 18
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

1. תבלינים או קליפות תפוז לא יוסיפו לך גרביטי.

2. הנ"ל לא מתאימים לסגנון. אתה מוזמן להוסיף, אבל אז זו לא תהיה בירת חיטה גרמנית.

3. העולם שלי , 49.2 זה בדיוק שווה ל50. Laughing

4. כל מה שרוני כתב.


בתסיסה: סייזון , למביק בחבית אלון. בחבית: בלונד בלגי, בלונד סטאוט, פילס, אוקטוברפסט
One Eyed Captain Brewery's picture

Location

הכלנית
כפר סבא
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 07/31/2011

מה מבחינת טמפרטורת תסיסה?

כרגע המקרר מכוון ל 21 מעלות. זה בסדר? (בהתאם לסוג השמרים וסגנון הבירה). 

אני יודע שיש מבשלים שמציעים להעלות את הטמפ' באופן הדרגתי ולא להשאיר אותה קבועה. 

רוני ולדמן - מבשלת רות's picture

Location

נחל יבנאל 14
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 03/17/2013

מן הסתם אם שמת באמצע הטווח המומלץ ע"י היצרן זה בסדר, אבל אם אתה רוצה שנתייחס כדאי שתספר לנו מה סוג השמרים.

One Eyed Captain Brewery's picture

Location

הכלנית
כפר סבא
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 07/31/2011

רשמתי למעלה את סוג השמרים. 

WB-06 של fermantis. 

רוני ולדמן - מבשלת רות's picture

Location

נחל יבנאל 14
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 03/17/2013

צודק, פספסתי.

כפי שאמרתי, הטמפרטורה היא בסדר.

אם תעלה את הטמפרטורה תקבל יותר טעמי בננה, אם תוריד, יותר טעמי ציפורן.

זה כבר תלוי בטעמך.