קראתי באיזשהו מקום המלצה להחזיר את הבקבוקים אחרי הביקבו ליום-יומיים נוספים למקרר לטמפרטורה בה התבצעה התסיסה ואח"כ להוציא לטמפ' התסיסה הרגילה ליישון כרגיל. דעת חכמי הבירה מתבקשת.
ביקבוק שאלה שטרם נשאלה
לא הבנתי מה ההבדל בין "הטמפרטורה בה התבצעה התסיסה" ל-"טמפ' התסיסה הרגילה ליישון כרגיל"... בכל המקומות שקראתי, ממליצים לשמור בטמפרוטרת התסיסה למשך תקופה יותר ארוכה (לפחות שבועיים-שלוש). המטרה היא באמת לתת לשמרים לעבוד עכשיו במהלך התסיסה השניה. כשהבירה כבר מוגזת היטב אפשר לשמור במקרר או בטמפרטורת חדר.
המהלך הרגיל שלי הוא להתסיס בטמפרטורה מומלצת במתכון בדר"כ 18- 20 מעלות, לבקבק ואח"כ להשאיר לתסיסה שנייה בטמפ' החדר (בימים אלה בדר"כ 19-22מעלות, אבל בקיץ - יותר), להוציא מקרים בהם הנחיות המתכון הן שונות במפורש (לדוגמה היה לי מתכון שההנחיה בו הייתה לאחר גמר התסיסה להוריד טמפ' ל-5 מעלות ולנהניח לשבועיים ורק אח"כ לבקבק וליישן בטמפ' החדר). בקיצור בחורף אני מתסיס בטמפרטורה מבוקרת ואח"כ משארי לתסיסה שנייה בטמפ' החדר. האם זה מספיק?
בתכל'ס נשמע בסדר גמור, גם לא מדובר כאן בפער מטורף מטמפרטורת התסיסה. בסופו של יום - If it ain't broken, don't fix it :)
תודה גיל
אדי,
מניסיוני, ומקריאה רבה על שמרים, במהלך התסיסה מייצרים השמרים כמויות וסוגים שונים של מולקולות בהשפעת טמפ' הסביבה. חלק מהמולקולות הללו מורגשות בטעם וחלקן בעלות טעם לוואי שלילי. בתום תהליך התסיסה, כידוע, מנקים השמרים את סביבת מחייתן ומולקולות מסויימות יתפרקו רק בהגעה לטמפ' בה הן נוצרו. לכן, זו הסיבה שצריך 'לסגור מעגל' ולחזור לטמפ' הגבוהה אותה חוו השמרים במהלך תסיסתם.
תודה תומר. כרגיל, השכלתני. אין סוף לעומק הידע שלך.