שאלה אקדמית - צורה רצויה למיכל תסיסה

23 תגובות [לתגובה האחרונה]
דגן - הדובים's picture

Location

רעננה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

שלום חברים,

 

יש סוגיה שאני מתחבט בה ואני ורציתי לשאול לעצתכם - מה אתם יודעים בקשר לצורה הרצויה למיכל תסיסה (הן מבחינה פרקטית תפעולית והן מבחינת ההשפעות על עבודת השמרים ועל התוצאה). תכל'ס - רציתי דעה בהתלבטות ממוקדת בין שני דגמים של מיכלי תסיסה בנפח דומה אך בעלי צורה שונה - מה הייתם מציינים כיתרונות/חסרונות של כל אחד מהדגמים האלה:

Offline

Location

Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

דגן, אני יכול להגיד באופן חד משמעי שהשאלה הזאת נשאלת במקום הלא נכון. לעניות דעתי לאף אחד מהחברים אין את הידע המספיק לענות. אני לא הייתי מסתמך אל שום תשובה שתתקבל כאן. אתה יודע את מי לשאול.....אתן לך רמז, הוא ניראה כך:

דגן - הדובים's picture

Location

רעננה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

(-: גדול. אני צריך להשחיז את הצרפתית שלי בשביל זה כי האנגלית שלו קצת חלודה. דבר אחד ראיתי לגבי חובבי ציון - הם לומדים מהר ויש להם הגיון בריא. בגלל זה חשבתי שאפילו תשובות שלא באות מנסיון חיים עשיר יכולות להיות מעשירות ומועילות.

להבנתי הסיבה העיקרית לזוית חדה בקונוס היא לצמצם ככל האפשר את שטח המגע בין המשקע (מצע השמרים) לבין הנוזל כדי למנוע טעמי לוואי בבירה. יש לכם רעיונות לעוד סיבות נוספות למה מקובל לייצר מיכלי תסיסה עם קונוס בזוית חדה?

Royi's picture
Offline

Location

עין כרמל
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010
נראה לי שכדי שפחות בירה תשפך עם השמרים בזמן הריקון.
 
נועם - שיבולת's picture

Location

נחל שורק 18
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

מי זה זה?

בתסיסה: סייזון , למביק בחבית אלון. בחבית: בלונד בלגי, בלונד סטאוט, פילס, אוקטוברפסט
דגן - הדובים's picture

Location

רעננה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

איזה מין שאלה זאת. זה סניור דידייה דומאס (-:

Offline

Location

Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

הזוית החדה היא כדי לאפשר גלישת המשקעים בפתיחת הברז התחתון לפני הגעת הבירה לברז.

בעצם זה גם מה שרועי כתב. כך שיש תמימות דעים בענין זה.

במחשבה שני אין בכלל דילמה. המיכל השמאלי הרבה יותר מתאים. וההוככה לכך, לא ראיתי במבשלות מיכל תסיסה מתטיפוס הימני.

דגן - הדובים's picture

Location

רעננה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

עמנואל, זה ברור, אבל האם לדעתכם במקרה של הזוית הכהה יותר לא יתקבל אותו אפקט? נראה לכם שלא ייצא שם המשקע קודם לבירה?

Offline

Location

Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

אני כמעט בטוח שהתשובה היא לא. עדיפות ברורה לזויות החדות.

נועם - שיבולת's picture

Location

נחל שורק 18
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

מה שמטריד אותי הוא שלא כל המשקע אכן יצא. יתכן והזוית הכהה לא תאפשר לשמרים לזרום כלפי מטה וישארו משקעי שמרים צמודים לדופן הרחוקה מן הפתח.

ראיתי ב MOREWINE (האחות של MOREBEER) שמוכרים מיכלים כאלו להכנת יין. היתכן והתנהגות השמרים (מבחינת התרבות ושקיעה) של שמרי יין היא שונה מההתנהגות של שמרי בירה?

בתסיסה: סייזון , למביק בחבית אלון. בחבית: בלונד בלגי, בלונד סטאוט, פילס, אוקטוברפסט

Location

Ha'eshel
ramat gan
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 02/12/2010

כבעל ניסיון בשימוש בשמרי שמפניה, אני יכול לומר שצורת השיקוע דומה לשמרי בירה

יואב

Location

בנימינה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

לדעתי אין הבדל משמעותי

הזרימה נקבעת ע"פ היחס בין הקוטר לגובה בלי קשר לעיצוב התחתון

ואני מניח שמיקום הברזים מקביל בתכליתו למיקום בקוני המסורתי

 

יכול אולי להיות שבגדלים כאלה קטנים צילינדר-קוני מסורתי פשוט לא מתאים ולכן העיצוב הזה - כלומר

לא נוצרים מספיק שמרים ואי אפשר לייצר קונוס כל כך שטוח מלמטה שיהיה סימטרי

 

ולמי שיש כח לקרוא:

http://www.scientificsocieties.org/jib/papers/2009/G-2009-0730-597.pdf

Offline

Location

Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

שחר המאמר עוסק בעניין אחר לגמרי. נבדקה שם השפעת צורת מיכל התסיסה על מספר השימושים החוזרים בשמרים. המסקנה היא שאין משמעות מעשית. 

דגן - הדובים's picture

Location

רעננה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

לדעתי המאמר מאוד לעניין. המאמר בודק מספר משתנים כגון צורת מיכל התסיסה, גודל מיכל התסיסה ומספר ההגשות החוזרות של אותם שמרים (מספר דורות) ואת השפעתם על פרמטרים שונים של התסיסה (משך התסיסה, pH, FG, יבול השמרים, יעילות התסיסה, קיומו של דיאצטיל). השימוש החוזר בשמרים הוא לא הפרמטר הנמדד - הוא, כמו הצורה הגיאומטרית של המיכל - אחד הגורמים המשפיעים (או ליתר דיוק שאין להם השפעה - לפי תוצאות המחקר).

השורה התחתונה היא שאין קשר מהותי ומובהק בין הצורה הגיאומטרית של המיכל לבין הפרמטרים הנמדדים ותוצאות התסיסה.

Offline

Location

Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

דגן, קשה לי מאוד להסכים אם המסקנות האלה , קבל ציטוטים מהספר Brewing Science and Practice :

וזה לידע כללי:

דגן - הדובים's picture

Location

רעננה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

מעניין מאוד החומר שצירפת והוא בהחלט לעניין שבדיון.

אני לא מכיר את הספר הזה. יש לך אותו אצלך במקרה?

Offline

Location

Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

יש לי אותו ולא במקרה.

תבדוק במייל שלך.

דגן - הדובים's picture

Location

רעננה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

תודה! מבטיח לטפל בו יפה.

נועם - שיבולת's picture

Location

נחל שורק 18
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

ספר מעניין ביותר.

לא סתם הוא עולה מעל 300$ (!) באמזון.

הזמנתי 2 עותקים.

בתסיסה: סייזון , למביק בחבית אלון. בחבית: בלונד בלגי, בלונד סטאוט, פילס, אוקטוברפסט
Offline

Location

Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

נועם, יש מי שמוכן להשקיע כדי להיות מקצוען.

נועם - שיבולת's picture

Location

נחל שורק 18
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

ויש את כל השאר שסתם רוצים לבשל בירה טעימה.

בתסיסה: סייזון , למביק בחבית אלון. בחבית: בלונד בלגי, בלונד סטאוט, פילס, אוקטוברפסט
Offline

Location

Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

נכון מאוד, ואני שייך לכל השאר..

Offline

Location

Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

המאמר לא דן בשאלה הפרקטית של הפרדת המשקעים מהבירה. וזה ההבדל המהותי עליו הצבענו כהבדל העקרי בין שני סוגי מיכלי התסיסה שהצגת.

גרי - JAMOOS's picture
Offline

Location

שמשית
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 05/10/2010

אני אישית הייתי הולך על המיכל עם התחתית הקונית (המיכל השמאלי) קראתי בעבר שהזוית האידיאלית של הקונוס היא 60 מעלות. זווית זו נותנת את השילוב האידיאלי ביין יעילות שקיעת השמרים ויעילות הוצאת השמרים מבלי לבזבז בירה.

בירה עושים באהבה או לא עושים בכלל

כשהבירה אחלה הכל אחלה

NO WOMAN, NO CRY

NO BEER, I DIE