טעם לוואי סבוני בבירת חיטה

Offline

Location

תל אביב
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/16/2014

שלום חברים,

בבישול האחרון שלי, חיטה אול גריין 10 ליטר, השתמשתי בשמרי wbo6.

התסיסה היתה במיכל פלסטיק בטמפרטורת החדר (בחורף - בערך 15-20 מעלות).

בסיום התסיסה היה לבירה טעם לוואי סבוני משהו וגם קצת חמיצות. לאחר שבועיים החמיצות נחלשה אבל הטעם הסבוני התחזק עד לרמה שהבירה לא היתה טעימה ולא הזכירה בירת חיטה.

אשמח לדעתכם בעניין.

תודה!

עדי

גל ולנסי's picture
Offline

Location

פרדס חנה- כרכור
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 10/17/2013

http://www.howtobrew.com/section4/chapter21-2.html

 

Soapy
Soapy flavors can caused by not washing your glass very well, but they can also be produced by the fermentation conditions. If you leave the beer in the primary fermentor for a relatively long period of time after primary fermentation is over ("long" depends on the style and other fermentation factors), soapy flavors can result from the breakdown of fatty acids in the trub. Soap is, by definition, the salt of a fatty acid; so you are literally tasting soap.

! Yeast is a very strange and entertaining lifeform