חוות דעת על מתכון ל English IPA

13 תגובות [לתגובה האחרונה]
Offline

Location

גורדון 47
רחובות
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 10/01/2014

אהלן חברה,

שמי לירן מרחובות, מהנדס מכונות במקצועי ונכנס לי החיידק לבישול בירה לפני מספר חודשים (האמת שהוא היה רדום מאז הקורס שעשיתי בבירדי לפני כמה שנים)

מבשל ALL Grain בשיטת BIAB.

רציתי את עזרתכם בתכנון המתכון של הbatch ה-3. 

הבירות הראשונות שבישלתי היו Amber Ale ובירת חיטה בסגנון גרמני. יצא לטעמי די מוצלח, ובא לי לבשל משהו יותר כשותי ומעניין.

לאחר קריאה של הרבה מתכונים באינטרנט רקחתי מתכון לEnglish IPA והייתי שמח לקבל פיטבק חיובי/שלילי, הצעות לשיפור וטיפים באופן כללי לסוג הבירה הזה.


בישול 20L

מקור סוכר ק"ג
pale malt 4.79
caraamber 0.40
muinch malt 1 2.39
carahell 0.40

ABV 6.8%

SRM 10

 

כשות (total IBU 45)

 

משקל (גרם)

יחידה alpha acid % יחידה זמן בישול (T)
fuggles 60 gr 5.10 % 60
east kant goldings 40 gr 6.47 % 30
east kant goldings 30 gr 6.47 % 10
east kant goldings 20 gr 6.47 % 0

 

 

שמרים: מתלבט בין s-04 ל s-05. מה דעתכם?

 

 

רציתי לציין שמעבר לכוונה להכין בירה טעימה,  אני מנסה לא "להשתגע" עם כמות של סוגי הכשות על מנת שאוכל ללמוד להבא מה הטעם של כל סוג.

תודה על העזרה

 

לירן

Location

רחובות
גורדון 47
Israel

לירן

Location

פרדסיה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 10/30/2012

לדעתי המאוד מאוד צנועה ( לא מחשיב את עצמי למומחה גדול):
לגבי הלתת אני לא יודע יותר מידי כדי לשפר.

מבחינת שמרים - יש לך כשות אנגלית, קח את השמרים האנגליים, ה S04 נהדרים, ה 05 משמשים אותי לIPA אמריקאי.

החוויה של הבירה היא על בסיס כשות - ופה יש לי כמה דברים שלדעתי כדאי לשפר:
1. תוספת לארומה - ראיתי בירות שהן לא על טהרת הכשות עם יותר תוספת. שקול DRY HOP משמעותי ( בIPA שלי יש איזה 60 גרם ב DRY, והיא מפילה, באמת).
2. שקול להגדיל את המורכבות של הכשות שלך על ידי הוספת כשות שלישי לארומה והטעם. בפועל, הפאגלס יתרמו מעט מבחינת טעם וריח. אז תכלס אתה ממש מסתמך על ה EKG, שהוא מדהים. אבל לא נראה לי שהוא יכול להחזיק את כל הבירה לבד.
3. לא ממש חישבתי הכל, אבל לדעתי אתה על החלק הנמוך של הסקאלה מבחינת IBU. זה בסדר גמור. אני חושב שתוכל להנות מיותר IBU - זה הסגנון, זה טעים ואחלה - לדעתי תנסה :]

תהנה - אין על IPA :]

Offline

Location

גורדון 47
רחובות
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 10/01/2014

תודה על הטיפים!

לירן

תומר רונן's picture

Location

הרקפת 5
שדרות
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 12/14/2010

שמרי 04 מוגדרים כשמרים 'אנגליים', ה-05 נחשבים 'אמריקאים' והם יותר פירותיים. שניהם בעלי אותו פרופיל תסיסה פחות או יותר.

לגבי הכשות, אני בעד לנסות כל פעם אחר וללמוד את ההבדלים. בהצלחה!

Offline

Location

גורדון 47
רחובות
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 10/01/2014

היי תומר

בעיקרון חשבתי לעשות הכל עם Keng Golding על מנת "להכיר אותו". אך חששתי מלהשתמש מסוג אחד בלבד.

האם לדעתך התוצאה תהיה מספיק טובה עם סוג אחד של כשות בלבד - לצורך העניין Kent golding - (כולל Dry hopping)?

 

תודה

 

לירן

רוני ולדמן - מבשלת רות's picture

Location

נחל יבנאל 14
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 03/17/2013

הי לירן,

אין שום סיבה לחשוש משימוש בסוג כשות אחד בלבד, להיפך הרעיון להשתמש בסוג אחד כדי להכיר אותו הוא מצוין.

אם התוצאה מספיק טובה או לא, זה תלוי אך ורק בטעמך האישי.

גלעד - מבשלת החלוץ's picture

Location

באר שבע
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 04/29/2010

שלום לירן

קודם כל, כל הכבוד על כך שאתה חי וגר ברחובות, אני מאחל לך הצלחה בהמשך הדרך.

אני לא מחשיב את עצמי למבין בפייל אילים וIPA אבל אני אנסה לתת קצת טיפים בנוגע לבישול 

בנוגע למתכון, הייתי מציע לך להפחית את הסוגים של הלתת המיוחד. אחרי שבחרת לתת בסיס, תבחר עד שני לתתים מיוחדים ובעזרתם תאזן את המתכון. שלתת הבסיס יהיה כ80-85% מהמתכון.

בנוגע לכשות אכן יש כאן כמות לא קטנה של כשות. בגלל שאתה רוצה לעשות סגנון אנגלי חשוב מאוד לבחור בחומרי גלם אנגליים (כמו שעשית)ולהבין שהIPA האנגלי הוא "פחות" מר מהIPA המוכר האמריקאי. הייתי ממליץ לך לטעום את הIPA של פולר'ס שניתן להשיג בארץ.

כהמלצת שאר החברים, אני גם ממליץ לך להיות עקבי ולנסות וקיים רישום של מה שבישלת ואיך יצא לך התוצר. בהמשך לזה, חשוב להיות מתונים בתוספות (לא יותר מידי לתתים מיוחדים, לא יותר מידי זנים שונים של כשות) ברגע שיש יותר מידי משתנים אז קשה לדעת מה כל אחד תרם לבירה.

לגבי DRY HOP, אז חוק האצבע אומר שעל ליטר אחד של בירה יש לשים 3-4 גרם של כשות. כאן גם הייתי ממליץ לך להשתמש בכשות אנגלי, ואם אתה בכלל רוצה להתנסות באיסט קנט גולדינג, אז זה אחלה כשות לאיילים אנגליים. עם מסורת קשה להתווכח.

שיהיה בהצלחה,

אתה מוזמן לשתף גם בתוצאות ולא רק בהתלבטויות

גלעד

If you don't stand for something

You will fall from anything

נועם - שיבולת's picture

Location

נחל שורק 18
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

"אני לא מחשיב את עצמי למבין בפייל אילים וIPA ..."

גיחגחתי

Laughing

בתסיסה: סייזון , למביק בחבית אלון. בחבית: בלונד בלגי, בלונד סטאוט, פילס, אוקטוברפסט
רוני ולדמן - מבשלת רות's picture

Location

נחל יבנאל 14
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 03/17/2013

צריך לתת פרס לונגשוט על צניעות Laughing

גלעד - מבשלת החלוץ's picture

Location

באר שבע
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 04/29/2010

חברה, קצת ענווה.

לראות כל כך הרבה חובבים בשבוע אחד עשה לי HIGH 

If you don't stand for something

You will fall from anything

תמיר באני's picture

Location

בת-ים
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 09/22/2013

נכון שהEKG הוא הקסקייד של הבירות האנגליות, אבל זה לא בהכרח דבר רע. פעם הגישה שלי הייתה לנסות קודם כל את השונים והלא בנאליים, היום אני מוצא חן בדברים שהפכו לכ"כ פופולאריים, כנראה שהייתה סיבה.

 

ובכל זאת, אם תרצה להתנסות עדיין בסוגי כשות אנגליים אופייניים ומסורתיים, הגיעו לביר אנד ביונד טארגט וצ'אלנג'ר.

אני עושה ESB עם EKG וצ'אלנג'ר ואני מאוהב בתוצאה.

ליאור - הברון's picture

Location

מזל אריה 2
הוד השרון
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 02/28/2012

אני הייתי מחליף את ה-pale ale malt ללתת maris otter שיש לו טעמים יותר "אנגליים"

Offline

Location

גורדון 47
רחובות
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 10/01/2014

 

אז חברה, רציתי לשתף אתכם בתוצאות...

ראשית, במבחן הטעימה שלי/חברים/משפחה - הבירה אוטוטו נגמרת. כך שהתוצאות מדברות בעד עצמן.

לגבי התכנון מול ביצוע.....

אלכוהול - סטייה מינוריות

צבע - סטייה מינורית (על פי השוואה של סרגל הצבעים בספר לדעתהשל אישתי)

מרירות - ציפיתי למרירות גבוהה יותר.

בנוסף,

1. את הטיפ שנתנו לי על 3-4 גרם של Dry hopping עבור כל ליטר מומלץ לאמץ (אני שמתי 1 גרם לליטר והתרומה לארומה הייתה מינורית יחסית ל IPA).

2. מלבד הבירה המטרה הייתה להכיר את ה EKG. מן הסתם המטרה הושגה, אך הבירה חסרה קצת מורכבות בטעם. לכן רכשתי מיכל של 10 ליטר ל"בדיקות היכרות" ובמיכל של ה 20 ליטר אוכל "להשתגע".

3. לגבי המרירות, את החישובים עשיתי לפי ה AAU של ה EKG הממוצע שמופיע באינטרנט, בפועל מצויין בשקית שקיבלתי מבירדי מרירות נמוכה יותר. זה גרם ל IBU לרדת לכיוון ה 35-40 (תוכנן ל 50). השאלה על איזה מידע כדאי להסתמך?

3. בדיעבד, כשריפרפתי שוב על הטיפים שרשמתם (שאת חלקם אימצתי ואחרים לא כל כך) הבנתי שאני בחברה טובה.. ממש טיפים טובים.

 

לסיכום, לא נראה לי שזה היה ממש IPA, אבל היה ממש כיף וטעים!

 

תודה לכולכם ואמשיך לשאול ולעדכן

 

 

 

 


לירן

Offline

Location

גורדון 47
רחובות
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 10/01/2014

 

אז חברה, רציתי לשתף אתכם בתוצאות...

ראשית, במבחן הטעימה שלי/חברים/משפחה - הבירה אוטוטו נגמרת. כך שהתוצאות מדברות בעד עצמן.

לגבי התכנון מול ביצוע.....

אלכוהול - סטייה מינוריות

צבע - סטייה מינורית (על פי השוואה של סרגל הצבעים בספר לדעתהשל אישתי)

מרירות - ציפיתי למרירות גבוהה יותר.

בנוסף,

1. את הטיפ שנתנו לי על 3-4 גרם של Dry hopping עבור כל ליטר מומלץ לאמץ (אני שמתי 1 גרם לליטר והתרומה לארומה הייתה מינורית יחסית ל IPA).

2. מלבד הבירה המטרה הייתה להכיר את ה EKG. מן הסתם המטרה הושגה, אך הבירה חסרה קצת מורכבות בטעם. לכן רכשתי מיכל של 10 ליטר ל"בדיקות היכרות" ובמיכל של ה 20 ליטר אוכל "להשתגע".

3. לגבי המרירות, את החישובים עשיתי לפי ה AAU של ה EKG הממוצע שמופיע באינטרנט, בפועל מצויין בשקית שקיבלתי מבירדי מרירות נמוכה יותר. זה גרם ל IBU לרדת לכיוון ה 35-40 (תוכנן ל 50). השאלה על איזה מידע כדאי להסתמך?

3. בדיעבד, כשריפרפתי שוב על הטיפים שרשמתם (שאת חלקם אימצתי ואחרים לא כל כך) הבנתי שאני בחברה טובה.. ממש טיפים טובים.

 

לסיכום, לא נראה לי שזה היה ממש IPA, אבל היה ממש כיף וטעים!

 

תודה לכולכם ואמשיך לשאול ולעדכן

 

 

 

 


לירן