שלום, שמי נועם (לא "שיבולת", אחד חדש... נעים מאוד)
שאלה לגבי קצב יצאת המאש מהצידנית: בספרות ממליצים על קצב של בערך ליטר לדקה, אולם הקיט תוצרת גדי מוציא לי ליטר כל 5 דקות - כלומר כל התהליך לוקח בערך שעתיים.
זה טיבעי? יש המלצות לזירוז התהליך?
תודה
שלום, שמי נועם (לא "שיבולת", אחד חדש... נעים מאוד)
שאלה לגבי קצב יצאת המאש מהצידנית: בספרות ממליצים על קצב של בערך ליטר לדקה, אולם הקיט תוצרת גדי מוציא לי ליטר כל 5 דקות - כלומר כל התהליך לוקח בערך שעתיים.
זה טיבעי? יש המלצות לזירוז התהליך?
תודה
שעתיים, זה ממש לא טבעי.
כדאי לבצע mash out ,כלומר דילול והעלאת טמפ' המאש ע"י הוספת מים מים לפני ריקון הצידנית.
או להחליף את הפילטר למשהו יותר מוצלח.
איזה בירה בישלת? מי טחן את הלתת?
לא הגיוני אבל אני לא מכיר את הציוד של גדי
בנוסף לשאלתו של רועי
כדאי לפרט את כל התהליך והציוד כדי שנוכל לתת פידבק
10 דקות לריקון צידנית, לא יותר. הפילטר אצלך סתום. צריך לבדוק את הפילטר או את הטחינה של הגרעינים. כדאי גם לפתוח את הברז של המאש טאן...(זאת סתם בדיחה)
פילטר? צידנית?
על מה אתם מדברים?
מישהו מוכן לענות לו תשובה רצינית?
בבקשה תסביר איך אתה מתחיל את התהליך ונדע יותר טוב איפה אתה מתקשה..החברים כאן מתכוונים לפילטר שיש בתחתית המיכל שבו אתה משרה את הלתת(כשמדובר בגרעיני לתת ולא רכז)שמפריד את התירוש(הנוזל המתוק) מהגרעינים.
נועם, אני מסביר את זה כבר בפעם המי יודע כמה. בשיטת המאש המקובלת במחוזותינו (באטצ' ספארג') אין שום חשיבות לקצב הוצאת התירוש מהמאש טאן (הצידנית). החשיבות היא רק כשעושית ספארג' מתמשך (fly sparge) או אז קיים חשש לתופעה שניקראת צ'אנלינג, הנוזל זורם לו בערוץ שנוח לא ומותיר את רוב הסוכר בצידנית. כאמור במקרה שלנו (אני מניח שגם שלך) הבעיה איננה קיימת. הבעיה שלך היא בסתימת הפילטר. אותה צינורית רשת שגדי מכר לך. הסיבה העיקרית יכולה להיות טחינה דקה מידי של הגרעינים, סיבה אחרת, סמיכות רבה מידי של העיסה במאש טאן. יהיה נחמד אם תגיד לנו באיזה יחס של מים לגרעינים השתמשת. אני למשל אוהב את היחס של 3 ליטר מים על כל 1 ק"ג של גרעינים. יחס קטן מזה באופן משמעותי יכול לגרום לסתימת (תקיעת) המאש. כדאי גם להעלות את טמפ' המאש לפני הוצאת הנוזל כדי להוריד את צמיגותו (מאש אווט).
התופעה שאתה מתאר לא צריכה להתרחש. כמו שכבר צייינתי במקום אחר, ריקון מלא של המאש טאן צריך להמשך 5 עד 10 דקות, לא יותר.
תודה על כל הפידבק, פרטים על התהליך:
הטחינה היא תוצרת גדי (ה"גרגירים" נראים הם באורך של בערך 4 מ"מ אבל יכול להיות שאני טועה)
הציוד מורכב מצידנית 35 ליטר עם ברז של חצי צול אליו מחובר פילטר העשוי מ"החוץ" של צינור מקלחת - קלוע מחוטי ברזל, אורך 20 ס"מ ,סתום בצד אחד, ומחובר לברז מהצד השני.
בישלתי שתי סוגי בירה שונים: חיטה ובלגית בהירה עם אותן תוצאות - כך שבטח משהו באמת סתום שמה
יחס מים גרעינים?
14 ליטר מים ל5 קילו גרעינים
אח"ב sparge במים חמים (180F) עד למיצוי כל הכמות הנדרשת (24 ליטר)
זה נשמע בסדר, צריך לבדוק באג במטחנה או סתימה
פרק את המסנן ובדוק אם יש סתימה נראית לעין
אח"כ חבר אותו ובדוק קצב ריקון מים מהצידנית.
ועוד שאלה:
האם הקצב אחיד לכל אורך הריקון?
כי אם למשל אתה מוציא 10 ליטר בעשר דקות ואח"כ עוד שני ליטר בשעה וחצי
אז הכל בסדר אצלך
יש עוד אפשרות שכדאי לבדוק:
אחת הבעות של הצינור רשת שהוא נמעך או תחת משקל הגרעינים או מסיבה אחרת ואז הקצב יהיה נמוך אך קבוע...
ובהמשך למה שאלון כתב - את הפילטר שיש לך ניתן למתוח וכך להאריך אותו וניתן "לדחוס" אותו כך שיהיה קצר יותר. מהנסיון שלי - בתצורה המקווצת שלו - הפילטר פועל בצורה הרבה יותר טובה מאחר והוא שומר על הצורה למרות הלחץ של הגרעינים. בתצורה הארוכה שלו הוא נוטה להמעך ולהסתם די מהר.