קניית חומרים

11 תגובות [לתגובה האחרונה]
עידן - אולגה's picture

Location

חדרה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 07/06/2015

היי, לאחר כמה פעמים שבישלתי מקיטים של בירדי, ניסיתי להרכיב מתכון לסטאוט, הנה המתכון, אשמח לעצות לשיפור:

לתת:

330 גר' שעורה קלויה

330 גר' לתת שוקולד

330 גר' לתת מלאנוידין

 

רכז:

3 ק"ג רכז לתת נוזלי בהיר

 

כשות:

30 גר' East Kent Goldings

30 גר' Northen Brewer

 

שמרים:

פרמנטיס S-04

 

בנוגע למתכון, אני רוצה שיהיה לו קצת טעם שוקולדי, האם הלתת מספיק או שכדאי להוסיף קצת שוקולד מגורר לתיבול?

וכאשר אני מבשל עם כמה סוגי לתת, האם אני שם את כולם באותו שק או עושה בתורות?

 

ועוד שאלה:

מאיפה מומלץ לי לקנות את החומרים?

כרגע אני מכיר את רשף, בירדי וביר אנד ביונד, רשף לא כ"כ אופציה משום שאני אוסף בעצמי על מנת לחסוך עלויות משלוח והוא לא נמצא בת"א, ולפי מה שראיתי, בבירדי יותר זול מביר אנד ביונד באופן משמעותי (הבדל של בערך 30-40 ש"ח)

אם אתם מכירים עוד מקומות מומלצים אשמח לשמוע.

תודה מראש, עידן.

תומר רונן's picture

Location

הרקפת 5
שדרות
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 12/14/2010

היי עידן,

ברוכים הבאים, אני תמיד מברך מבשלים חדשים ועוד יותר יוזמות חדשות. יחד עם זאת, צריך תמיד לראות ששומרים קצת על 'יאקיות' ולא נכנסים להרפתקאות מוקדם מדי. שוקולד תעשייתי לא מתאים כל כך להתססה בתוך הבירה, ולא בהכרח יתרום טעם שוקלדי לבירה, וכך גם הרבה מרכיבים אחרים שדווקא את טעמם אנו רוצים בתוך הבירה שלנו. לכן אמליץ על להמשיך בצבירת הניסיון ובמקביל צבירת ידע שיחסוך לך בזבוז משאבים ועוגמת נפש.

סטאוט הינה בירה כהה ויבשה המאופיינת בטעמים קלויים המזכירים קפה, אגוז וקצת פחות שוקולד. לעומתו הפורטר והבראון איל יותר שוקלדיים.

ככלל אצבע, לא הייתי מוסיף יותר מחצי קילו גרעיני מיוחדים למתכון לתת נוזלי ובשום מקרה לא אוסיף לתת בסיס הדורש פירוק אנזימתי (מה שעושים באול-גריין). לכן, אמליץ לצמצם את כמות הלתת המיוחד מקילו לחצי, לוותר על המלנואידין ולשים יותר שעורה קלויה מלתת שוקלדי. אם אתה רוצה פורטר אז לשים יחס שווה בין השוקולדי לשעורה הקלויה. ואם בראון איל חשקה נפשך, הייתי מוסיף את המלנואידין או לתת קלוי בהיר אחר (אמבר, ביסקויט...).

את הנורת'רן ברואר הייתי מנצל למרירות ואת הEKG לטעם. 

מאחר ויש מעט יבואנים בשוק, תמצא אצל כל אחד מהשלושה שציינת לתת שונה ממלתתה שונה, בהפרשי מחיר שונים. לכן זה עניין של העדפה מבוססת ניסיון לרוב, ולכן בשלב בו אתה נמצא, אין שוני עבורך בין חומרי הגלם. רק אציין שגדי מייבא את חומרי הגלם של חברת ווירמן, הנחשבת לאחת הטובות בעולם (יש המגדירים אותה כ'מלתתת הבוטיק' של תעשיית המלתתות). יחד אם זאת, צריך קודם שיניים על מנת לפצח את האגוזים.

חנות נוספת שקיימת, עובדת כשנה, מוכרת ציוד וחומר גלם לבירה בדרום (מקו אשקלון-קרית גת ועד ירוחם דימונה ערד), היא הברו-שופ, של גלעד נאמן. 

בכל מקרה, אשמח לסייע בכל שאלה, תרגיש בנוח.


עידן - אולגה's picture

Location

חדרה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 07/06/2015

היי תומר,

תודה על התגובה, אך לא הבנתי מספר דברים.

רשמת שלא היית מוסיף יותר מחצי קילו גרעינים מיוחדים, וגם אני לא הוספתי יותר מחצי קילו, הוספתי כ330 גר' של לתת מיוחד שהוא מלנואידין שככל הנראה אחליף לאור התגובה שלך.

כמו כן, רשמת כי לא היית מוסיף לתת בסיס, וגם אני לא הוספתי לתת בסיס (לפחות בבירדי אף אחד מסוגי הלתת שהוספתי לא נכלל בקטגוריה של לתת בסיס)

אז במידה ואני מוריד את המלנואידין, מה היחס שהיית ממליץ? 700 שעורה קלויה ו300 Carafa Type 1? (או סוג אחר של Carafa, למען האמת אני לא מצליח להבין מה ההבדל)

תודה מראש, עידן.

 

תומר רונן's picture

Location

הרקפת 5
שדרות
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 12/14/2010

היי עידן, שלושת הלתתים שציינת הינם לתתים מיוחדים.

לתת מיוחד הינו כל לתת שעבר קליה ייחודית אשר העניק לו את טעמו היחודי, בשונה מלתת הבסיס, לרוב ללתת המיוחד לא נותרו אנזימים פעילים ואין צורך לבצע פירוק סוכרים.

לסטאוט הייתי ממליץ 400 גרם שעורה קלויה ו100 גרם קרפה, שהם ביחד חצי קילו. 2.5 קילו רכז ל-20 ליטר בירה.

תאריך הצטרפות לפורום: 03/01/2015

היי עידן,

בהרכבת מתכונים הייתי ממליץ בחום להשתמש בתוכנות כגון זו שאני משתמש בה:

http://www.brewersfriend.com/

או 

בירסמיט

זה עוזר לשער את תוצאות הבישול לפני הבישול ולראות שהמרכיבים שבחרת הם ביחס כמויות נכון וכן לראות האם יש התאמה לסגנון הרצוי מבחינת ה- BJCP.

אם אתה מבשל מרכז + סטיפינג, מומלץ להשתמש ב-2 סירים. סיר אחד לרכז וסיר אחד לגרעינים כאשר לסיר הגרעינים אתה מכניס את כל הלתת (טחון) מעורבב לתוך השק וכן הלאה לפי הוראות הבסיס בבישול. 

אם תרצה לקרוא בהרחבה - הספר how to brew של פאלמר יעזור לך מאוד. (יש אותו גם בגרסה האינטרנטית על PDF).

לא הייתי מוסיף שוקולד כדי להשיג טעם שוקולדי אלא מנסה לקבל אותו מהלתת בלבד. 

לגבי חומרים וכלים: 

המחיר בדרך כלל לא שיקול (כי אין הבדלים משמעותיים ביניהם), השיקולים בדרך כלל הם איכות הלתת ומקורו / שעות פתיחה וזמינות (רשף סגור בשישי)  /  וכו', ממליץ להיכנס לאתרי האינטרנט שלהם ולראות מה כל אחד מציע. 

לי אישית יוצא לקנות מכולם, כל פעם ממישהו אחר ומסיבה אחרת. 

 

ניסים 

 

 

 

עידן - אולגה's picture

Location

חדרה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 07/06/2015

היי ניסים, תודה על הקישור, אנסה להיעזר בזה בפעם הבאה שארכיב מתכון.

כרגע יש לי קצת בעיה בעניין הסירים, יש לי סיר אלומיניום אחד 15 ליטר וסיר נירוסטה אחד 8-10 ליטר (לא סגור על זה לגמרי)

אני מתכנן לקנות סיר נירוסטה גדול בקרוב, אך לצערי זה מה שיש כרגע.

האם העניין של הבישול בשני סירים הוא קריטי? כי אני יכול להשיג עוד סיר אלומיניום בגודל הזה +-.

תודה מראש, עידן.

תומר רונן's picture

Location

הרקפת 5
שדרות
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 12/14/2010

בבישול ברכז כלל אין צורך בשני סירים. מעולם לא בישלתי בשניים. את שקית הגרעינים אתה מוציא וממשיך לשלב הבא. ביזבוז של אנרגיה להשקיע בשני סירים.

היתרון ברכז שניתן לבשל גם בסיר של 10 ליטר באצ' של 20 ליטר. אשמח להסביר לך, אם לא מובן לך.

גל ולנסי's picture
Offline

Location

פרדס חנה- כרכור
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 10/17/2013

היי עידן,

ברוך הבא- השאלה שלך מאוד מזכירה לי את השאלות שלי שרק התחלתי לבשל.  טוב לזכור שכמעט כל המשחקים בטעמי הבירה הם בעצם בסוגי הלתת, הכשות והשמרים. תבלינים ותוספות כמו שוקולד מאוד יכולים לתעתע ולתת תוצאות לא רצויות. במיוחד בהתחלה.

 

הנה מתכון לפורטר מצויינת שתוכל לנסות אחרי שתצבור קצת ניסיון במתכונים פחות "מיוחדים".

קח את עצתו של תומר ולפחות בתור התחלה תעבוד רק עם גרעינים שיתנו טעמים של שוקולד. חשוב לציין שאתה רוצה בירה בטעם שוקולד ולא שוקולד בטעם בירה. יש הבדל בין השניים. עולם ומלואו.

אגב- את המתכון שתומר בזמנו תרם כמתכון בסיסי לחיזוק הביטחון בבישול. עד היום אני מבשל בוורסיות שונות והוא מעולה! ממליץ בחום. הוא ממש לא סטאוט. אבל הוא מעולה.

 

! Yeast is a very strange and entertaining lifeform

עידן - אולגה's picture

Location

חדרה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 07/06/2015

היי גל,

תודה על המתכון הבסיסי, בהחלט אנסה אותו בקרוב, רק מתוך התעניינות, איזה סוג זה?

ובנוגע לסטאוט, במידה ואשנה את סוגי הלתת לדברים שיותר מתאימים לסגנון של סטאוט, כיצד מתבטא ההבדל בקושי?

תודה מראש, עידן.

גל ולנסי's picture
Offline

Location

פרדס חנה- כרכור
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 10/17/2013

היי עידן,

 

המתכון הבסיסי הוא ... טעים, מתקתק טיפונת, כשותי במידה ומאוד נוח לשתיה. גוון ענבר-נחושת יפה. שמרים אמריקאים יתנו לו גוון ניטרלי יותר. אני אישית מת על הגירסה עם הנוטינגהם.

העניין העיקרי בסטאוט יבש הוא הצורך להשתמש בRoasted barley (כדאי לטחון לאבקה כדי להשיג את הטעם והיובש שמאפיין סטאוט כמו גינס לדוגמה). הוא זה שיתן את הטעם ה"שרוף" והיבש המאפיין סטאוט יבש. ושמרים לאייל אירי שאין אותם בגירסה יבשה.
יחד עם זאת אם תלך על הכיוון של סאטוט אמריקאי US-05 יעבוד לך יפה מאוד.

מתכונים יש בשפע. שאגיע הביתה אמצא משהו נחמד עבורך.

! Yeast is a very strange and entertaining lifeform

עידן - אולגה's picture

Location

חדרה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 07/06/2015

אוקיי, תודה רבה :)

גל ולנסי's picture
Offline

Location

פרדס חנה- כרכור
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 10/17/2013

טוב,

אז מצאתי משהו שלא דורש בישול עם גרעינים אלא רק השריה. זה לא גינס! וגם לא מרפי'ס אלא סטאוט בסיסי ודי פשוט לבישול.

אפשר להחליף את הרכז האבקתי ברכז נוזלי (עם התאמה כמובן )

https://www.jaysbrewing.com/2011/10/27/dry-irish-stout/

 

 

Style: Dry Stout

OG: 1.042

FG: 1.009

IBU: 35

SRM: 77

AVB: 4.2%

Yield: 5 Gallons

Serving Notes:  This stout is ready to drink as soon as it is carbonated.  It will peak at 2-4 months and will keep at cellar temperatures for 5 months.

Food Pairing: Mussels, Clams, Scallops

Ingredients:

9 oz roasted barley

6 oz chocolate malt

4 oz 60L crystal malt

5 lbs Light DME

8 oz cane sugar

1 oz Kent Goldings Hop (60min Boil)

1/4 oz Kent Goldings Hops (15min boil)

Yeast: 004 Irish, 023 Burton, Safale – 04 (what ever your weapon of choice is)

Directions

1) Steep in 2.5 gallons of water: 9 oz roasted barley, 6 oz chocolate malt, 4 oz 60L crystal malt at 150 degree’s for 30min.

2) Strain the grains into your brew pot and 5 lbs of your malt extract, 8 oz of cane sugar and bring to boil.  At the beginning of the boil add 1 oz of Kent Golding hops.

3) Boil for 45min and then add 1/4 oz of East Kent Goldings hops and also irish moss if you want (1 tsp).

4) Boil for 15 more min and then turn off the heat and let it cool.  Fill up to 5 gallons and pitch yeast.

 

המגניב הוא שהוא מסביר בדיוק למה הוא השתמש בכל רכיב במתכון ומה זה תורם לבירה.

! Yeast is a very strange and entertaining lifeform